Manolo logotype

Min doftgarderob - Att matcha doft med stil

Vi har inte skrivit speciellt mycket om grooming eller dofter här på Manolo tidigare. En anledning är att vare sig Andreas eller jag är speciellt kunniga inom detta område och som ni kanske sett inte heller särskilt välgroomade. När det kommer till dofter så har jag alltid haft ett visst intresse och tänkte idag försöka relatera dofter till stil som jag tror mig behärska lite mer.

Jag har nämligen något jag kallar en doftgarderob hemma. Med detta menar jag ett antal olika parfymer med olika karaktär som jag varierar beroende på klädsel, aktivitet och humör. På så sätt kan man säga att doften skall harmonisera med stilen och skapa en helhet. Idag tänkte jag därför presentera min doftgarderob för er och beskriva hur jag tänker kring denna.

Jag skall inte bli allt för teknisk vilket man kan bli när det kommer till dofter men vill ändå börja med att kort förklara grunderna kring hur en parfym fungerar.

Den är uppbyggd av det man kallar noter.

Först kommer toppnoten. Det är det första man känner tydligast när man spayar en parym. Den är normalt sett ganska frisk och avtar rätt fort och då tar istället hjärtnoten över. Denna är djupare och stannar längre. Denna not kan man säga blandar sig med kroppens doft och förutsättningar. Detta gör att en och samma parfym kan dofta lite olika på olika personer. Detta krävs normalt sett en rätt så tränad näsa för att känna. Slutligen har vi basnoten som alltså sitter längst och som jag brukar beskriva som mest murrig eller tung i blandningen.

Dessa noter kan bestå av hur många olika ingredienser som helst. Några vanliga är apelsin, bay rom, bergamott, cederträ, mysk, citron, lavender, vetiver, patchouli, ros eller tobak.

Några begrepp ni säkert stött på när det kommer till parfymer är Eau de Cologne, Eau de Toilette och Eau de Parfume. Skillnaden är hur mycket doft de faktiskt innehåller. Med detta menas koncentrerad parfymolja. Ju högre koncentration desto längre håller den. I fallet med en Eau de Cologne som har minst koncentration så ligger denna på ca 2-5% och där försvinner också själva doften ganska fort. Hos en Eau de Toilette som nog är den vanligaste varianten i våra butikshyllor så innehåller den 5-20% och den normalt sett dyraste Eau de Parfum innehåller 10-30%.

Som nämndes i början av artikeln så gillar jag att välja doft efter tillfälle, hur jag klär mig och hur jag känner mig. När jag beskriver hur en doft upplevs så använder jag mig sällan av alla de begrepp som proffsen gör i forma av noternas innehåll. Jag tycker att det blir mer talade att klä orden i bild och försöka beskriva doften i ett sammanhang.

I min personliga doftgarderob har det kommit och gått parfymer genom åren. Jag har faktiskt alltid haft ett ganska stort intresse av dofter och har testat ganska många. Vissa har kommit tillbaka därför att jag gillar dem. De dofter som visas här idag får sammanfatta min doftsmak och utgör några av mina absoluta favoriter alla kategorier. När det kommer till att välja en doft så har jag inga egentliga krav annat än att jag i nästan alla fall (utom ett som kommer framgå) väljer att avstå det man hittar hos de flesta tax-free butiker och på entréplanet hos diverse varuhus runtom i världen. Anledningen är egentligen att jag helst inte vill ha en parfym som är för vanligt förekommande. Dessutom är de kommersiella dofter jag syftar på ofta relativt söta och ger mig huvudvärk. 

Förenklat man säga att jag byggt upp min doftgarderob utifrån en skala. Den börjar i ena kanten med en superlätt citrusdoft som påminner om tvål och vandrar sen längs skalan mot en supertung och murrig doft som är dess raka motsats. Där emellan har jag 6 olika varianter i stigande skala. Förhoppningsvis en för varje tillfälle. Detta funkar för mig.

Alvarez Gomez Aqua de colonia

Först ut är alltså min superlätta aqua de colonia från spanska Alvarez Gomez. Första gången inhandlad i en liten butik på en bakgata i Palma på Mallorca. Det är en frisk citrusdoft som min bekant en gång beskrev som att jag luktade limoncello, vilket var ett bra betyg för mig. Den är klassisk, tidlös och unisex och skapades redan 1912. Det är en cologne och den sitter inte i särskilt länge. Detta är min normala parfym jag tar när jag är hemma, har duschat och inte skall göra något särskilt, samt när jag vet att jag skall umgås med personer som är överkänsliga mot dofter.

 

Christian Dior Eau de Sauvage

Om jag bara fick bära en parfym för resten av livet så är det Christian Diors Eau de Sauvage. Denna något maskulina unisexdoft från 1966 kallar jag gärna min paraddoft. Den har burits frekvent i ca 15 år sedan jag för första gången kände den och bestämde mig för att exakt så vill jag lukta och uppfattas. Den är citrus och rosmarinbaserad men efter ett tag kommer basnoten vetiver fram och den blir lite tyngre än vad den initialt uppfattas som. Jag tänker mig att så här doftar en lärd fransk professor, politiker eller författare. Den är tidlös, klassisk, lite torr och korrekt. Precis så som jag vill vara. Bärs framförallt när jag jobbar på dagtid.

 

Penhaligons English Fern

Denna doft är inte likt någon annan ni provat, det kan jag lova. Den luktar nämligen i sammanhanget rätt så annorlunda vilket gör den unik och något jag uppskattar. Penhaligon´s är ett anrikt brittiskt parfymhus som vittnar om kvalitet och tradition, något som anglofilen i mig så klart kittlas av. English Fern kom redan 1910 och är först riktigt frisk på gränsen till frän för att på sikt sätta sig och bli lite tyngre då basnoterna innehåller sandelträ och ekmossa. Jag vet att fantasin skenar lite men så här tänker jag mig att de intellektuella i London luktade på 20-40 talet. Något att ta efter helt klart. Den bärs rätt mångsidigt men ofta med udda byxor ex cavalry twill, en sportigare kavaj, buttondownskjorta och ledigare slips. Inte sällan även vid exempelvis familjemiddagar eller bjudningar hos vänner.

 

Acqua di Parma Colonia Essenza

Jag älskar Acqua di Parma på alla sätt. Deras orginaldoft Colonia från 1916 är en klassiker och klar favorit. Den är oerhört fräsch och påminner om citrus. Den var dock slut hemma men i stort sett lika bra tycker jag om den uppdaterade versionen Colonia Essenza. Denna doft är alltså en uppdatering och modernisering av Colonia från 2010. Den påminner om Colonia men är något tyngre och känns lite mera modern och anpassad för dagens efterfrågan. Liksom Colonia är första intrycket friskt då basnoterna innehåller blodapelsin och bergamott men den mynnar ut i en sötare och tyngre doft en orginalet. När jag kände den första gången slogs jag av att så här luktar det på ett modernt skrädderi i Milano på 2000-talet. Klassiskt och modernt på en gång och väldigt italienskt. Vespa är ett måste! Personligen bär jag den ofta när jag är i just Italien eller de gånger mina mer Napolitanska kavajer luftas.

 

Byredo Sunday Cologne

Denna cologne som i mitt fall är en Eau de Parfum kommer från svenska lyxparfymhuset Byredo. Ben Gorham har lyckats med något man aldrig trodde skulle hända, att Sverige skulle hamna på allas läppar när det kommer till parfym?! Denna doft som ursprungligen hette Fantastic Man och som skapades åt tidningen med samma namn men som numera alltså heter Sunday Cologne är den ultimata allround-doften. Den hamnar också i mitten på min skala vad gäller citrustoner och friskhet kontra fyllighet och tyngd. Den känns modern och unik och kvaliteten på husets dofter är riktigt hög. Märkligt nog får jag mest komplimanger för denna doft av yngre kvinnor, läs snudd på flickor snarare än de mer mogna damer som tenderar att gilla mina mer "myndiga" parfymer.

Den bärs till vardags och när jag besöker någon global storstad och vill smälta in som kontinental och modern, något jag sällan lyckas med då det lyser igenom att jag känner mig vilse utan randsydda skor och tweed. Jag får en känsla av att denna gärna bärs av många personer med trainers från Common Projects.

 

Monocle Scent One Hinoki Comme des Garcons

Jag är ett stort fan av tidningen Monocle. Det är något mystiskt och helt unikt med denna tidning som tilltalar mig. Om jag skall försöka mig på en analys av med viss självinsikt så tilltalas jag nog lite av viljan vara en Monocle-person. Att tillhöra kretsen av en sorts globala medvetna individer. En insatt person med koll på viktiga ämnen som politik, kultur, ekologisk mat och smart resande. En person som gör smarta val och inte skryter med det utan gör det självklart och helt naturligt. Med en dusch av denna doft hade jag hoppas komma lite närmare detta mål. Tyvärr funkar det bättre i tanken än i praktiken men gott luktar jag hur som helst när jag sprayar denna doft. Namnet Scent One eller Hinoki som den heter är också namnet på parfymören Antoine Maisondieu som skapat den efter att hämtat sin inspiration i Kyoto.

Jag köpte denna doft i ren panik på 10 Corso Como i Milano (ett naturligt shoppingstopp för personer som beskrivs ovan…) efter att mitt bagage i vanlig ordning kommit bort i Italien. Jag skulle på ett event och ville inte komma utan en god doft och sedan dess har den varit en naturlig del i min doftgarderob. Den bärs med fördel när jag träffar medvetna internationella personer med mycket bättre "koll" än mig själv.

 

 

Geoffrey Beene Grey Flannel

Nu har vi hamnat rätt långt ut på "murrighetsskalan". Denna doft från amerikanska huset Geoffrey Beene togs fram 1975 av parfymören Andre Fromentin. Min personliga relation till doften är att jag såg dess namn i boken Gentlemannen av Bernhard Roetzel för kanske 20 år sedan och listad som en av de riktiga klassikerna. När jag för ungefär 7-8 år sedan var i Miami och fick se den i ett skyltfönster hos en liten oansenlig parfymaffär, ja det finns faktiskt sådana i Miami tro det eller ej, så slog jag till. Jag hade bestämt mig utan att ens lukta på den tvärtemot vad jag någonsin skulle göra normalt. Har en parfym namnet Grey Flannel och det står om den i Gentlemannan, ja det räcker för mig. Som tur är luktade den precis så bra jag hade hoppats. Den luktar som jag föreställer mig det gör på en gentlemannaklubb i Marrakech 1969. Den är tung, lite orientalisk, träig fast med ett rent och fräsch inslag. Denna bär jag främst när jag jobbar och de dagar Eau de Sauvagen får vila. 

Polo Ralph Lauren

Sist ut och tyngst, mest gammaldags, helt säregen och alldeles alldeles underbar är Polo Ralph Lauren. Denna gröna lilla flaska med den gyllene korken innehåller doften av gamla pengar. Jag har aldrig befunnit mig i ett genuint gammalt överklasshem i New England, ni vet denna typ av koloss till byggnad där man alltid kommer in i en pampig hall med 8 meters takhöjd och en enorm trappa upp till övervåningen. På väggarna sitter det gamla porträtt av förfäder som alla kom till USA med skeppet Mayflower. Hade jag någonsin fått uppleva detta så hade det luktat precis så och som i mitt badrum efter att jag sprayat lite ur den lilla flaskan med den gyllene korken som skapades av Carlos Benaim 1978.

Doften betyder preppy för mig. Runt 2002 började jag jobba extra under studietiden hos Ralph Lauren på NK i Göteborg. Det var också då jag kom i kontakt med denna doft. Eftersom jag är lite nördig så gick jag så klart all-in i mitt jobb och klädde mig väldigt preppy. Tänk er manchesterbyxor med broderade sk critters, tweedkavaj, oxfordskjorta, penny loafers, färgglada kashmirstrumpor, randigt nylonbälte, ja ni fattar. En riktig preppy look som handlade om att förvalta det klassiska konservativa stilarvet och göra det ledigt och sportigt, inte få plats med så många överexponerade logotyper samt guldbrodyr på så liten yta som möjligt. I denna min romantiska tolkning av genuin preppy/IVY/trad så harmoniserade Polos doft väldigt väl. För man få klara vibbar av gamla skolbyggnader, inrökta läshörnor, båthus och annat som hör New England till. Idag används doften sparsamt. Då och då när jag jobbar men nästan alltid när jag spelar golf. För då vågar jag preppy:a till det lite grann. 

 

Vilken är er doft? Har ni hittar er signaturparfym eller har också ni en doftgarderob?

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Parfym

#1 Niclas säger
2017-03-30 11:33 - Anmäl

Min vardagsparfym är Creed - Aventus! För vintern och kallare dagar Dior homme intense! Kika in på basenotes.com där de riktiga nördarna hänger!

Förövrigt tror jag Creeds är det bästa parfymhuset jag stött på, slår allt!
#2 L säger
2017-03-30 12:04 - Anmäl

Nyligen upptäckt och favoriserat Chanel Allure Homme Sport som fräsch doft under vardagar, dock gillar jag den så pass att den blivit min signaturdoft även på helger. Passar bäst dagtid.
#3 Niels säger
2017-03-30 12:30 - Anmäl

Tack för en intressant artikel (igen). Hur lagrar du dina många dofter, så att de inte förlorar karaktär över tid?
#4 Mayer Amschel Rothschild säger
2017-03-30 13:20 - Anmäl

Kul med den påstådda kopplingen mellan Ralph Lauren och 'old money'. Ralph Lauren är den perfekta manifestationen av den amerikanska drömmens ytlighet; fake it til you make it. Härligt med en golfparfym. Nu ska jag ut och säga åt tjänstefolket att rykta Tarkan, mitt arabiska fullblod, så att han är redo för eftermiddagens polomatch. Ta-ta!
#5 JB säger
2017-03-30 13:27 - Anmäl

Jag har en vår/sommar doft och en höst/vinter - Chanel Allure Homme Sport och Prada Amber. Brukar skifta i takt med vädret, men ungefär chanel maj-september och prada övriga månader.
#6 Daniel säger
2017-03-30 13:30 - Anmäl

Comme des garcons nr 3. Luktar lite som myggmedlet "Mygga", fast på ett imderbart sätt.
#7 Soccercalle säger
2017-03-30 13:46 - Anmäl

Intressant och lite som jag själv gör (även om jag har en smalare range). Hur gör du med övriga groomingtillbehör så som deo och after shave? Använder du samma dofter eller har du en neutrala/doftfria.
#8 Philip säger
2017-03-30 13:46 - Anmäl

Tack för artikeln.

Jag personligen är mycket för att använda dofter beroende på årstid och använder även olika parfymer beroende på aktivitet.

Varmare väder så brukar jag använda mig av citrusbaserade dofter, som t.ex Colonia serien från Aqua di Parma, och då framförallt Colonia Intensa.
Varma sommarkvällar på stan eller hemma och grilla hos vänner blir det ofta Eight & Bob alternativt Boellis Panama Daytona.

Varmt väder hjälper framförallt citrusdofter att stanna kvar längre på din hud.

När vädret blir mörkare och kallare så brukar jag använda mig av tyngre dofter, med mycket träkaraktär och/eller läder. Penhaligon's Sartorial är en personlig favorit. Men ett billigare och ett riktigt bra alternativ är Truefitt & Hill's Sandalwood.

Utöver detta så är jag mycket för att använda parfym vid speciella tillfällen.
T.ex när jag gifte mig så använde jag mig av Penhaligon's Sartorial. När jag och frun hittar på saker som t.ex går ut och tar en bit mat, så använder jag mig alltid av Sartorial för att vi båda ska minnas den dagen.

Är jag ute med grabbarna så använder jag mig alltid av Penhaligon's Juniper Sling, som får en att dra tankar till Dry Gin.
#9 Perfa säger
2017-03-30 14:18 - Anmäl

Väldigt trevligt skriven text. Inte minst kul med de väldigt specifika associationer till diverse typer av personer (fransk professor osv) dofterna ger dig. På ett likartat sätt tror jag att kläder också fungerar för många, men där brukar folk inte vara lika pigga på att erkänna det.
#10 Alex säger
2017-03-30 15:22 - Anmäl

Ian Fleming's favoritparfym No.89 från anrika brittiska parfymhuset Floris är underbar också. Är det någon som vet om Floris säljs i Sverige? Finns inte på NK eller Cow i Stockholm som mig veterligen har bäst parfymsortiment.
#11 random säger
2017-03-30 15:41 - Anmäl

Jag älskar att få mina fördomar motbevisade och jag kan lugnt konstatera att jag inte hade väntat mig denna text eller engagemanget bland läsarna. Kul - även om jag själv inte är någon bärare av parfym. Använder t o m en utmärkt doftlös deodorant!

Uppskattar även att Olof skriver så öppenhjärtigt om sina associationer och arketyper. Härligt att våga vara lite harmlöst narcissistisk!
#12 PS säger
2017-03-30 16:38 - Anmäl

Personliga preferenser:
doftlös deo - Recipe for men

Arbete och representation - Creed Irish Tweed
Semester - casual Aqua di Parma Colonia eller Montblanc emblem EDT
Efter gym eller sport - Cool Water EDT
#13 johannes säger
2017-03-30 16:56 - Anmäl

Stort tack för underhållande läsning. Skulle vara mycket nyttigt att få lite tips om var man enklast hittar de lite mer udda märkena?
Min nyfunna favorit är Allure Homme Sport
#14 c säger
2017-03-30 17:22 - Anmäl

Härlig läsning i vanlig ordning. Extra kul denna gång då dofter ligger mig varmt om hjärtat. Började nörda in mig i detta ämne för ett flertal år sedan.

Är själv inget större fan av de vanliga designerdofterna (de som har en annan huvudsaklig inriktning, exempelvis kläder), även fast en del av dessa är oerhört välgjorda och jag tycker om vissa så är dem sällan unika. Det är lätt att man fastnar bland mindre parfymhus (de som endast sysslar med parfymer/doftljus) när man väl har testat det.

Delar gärna med mig av vad jag anser vara mycket bra dofter (lite beroende på årstid & tillfällen)

Vår/sommar: Mugler Cologne, Creed Virgin Island Water, Tom Ford Grey Vetiver, Acqua Di Parma Colonia, Frederic Malle Vetiver Extraordinaire, Hermes Un Jardin Sur Le Nil, Atelier Cologne Orange Sanguine, James Heeley Sel Marin,Parfumerie Generale PG11 Harmatan Noir, Diptyque Tam Dao.

Höst/vinter: Costume National Homme, Tom Ford Tobacco Vanille, Tom Ford Oud Wood, Frederic Malle Musc Ravageur, Creed Royal Oud, Floris Honey Oud, By Kilian Back to black, Xerjoff More Than Words, Dior Eau Sauvage Parfum, Lubin Idole.

För er som känner att doftintresset börjar växa så kan jag rekommendera er forum som: Basenotes & Fragrantica. Där kan ni läsa på om parfymer ni är intresserade av, vilka doftnoter som finns, vilken årstid den är bäst lämpad till, hur stark/svag doften är, parfymören bakom etc.

Sedan vill jag bara avsluta med två små tips:

Tips 1: Om ni känner att en parfym verkar intressant efter att ha läst någon recension eller liknande men kanske inte är sugen på att lägga 1000 kr på ett blindbuy. Då kan ni beställa prover av dessa. Dofter beter sig olika från person till person så det kan vara bra att komma ihåg.

Tips 2: Våga blanda parfymer. Har du en parfym som har en stark träig karaktär så kan det vara värt att testa blanda den med en annan som kanske har inslag av vanilj etc. Då kan man skapa något totalt unikt och riktigt bra, men kan även bli en total miss. (med att blanda så menar jag självklart att blanda dofterna på huden, inte blanda parfymerna i en flaska)

Allt gott!
#15 c säger
2017-03-30 17:27 - Anmäl

Kan även tipsa er om hemsidor som säljer en hel del olika nicheparfymer (vissa säljer även prover av parfymerna):

ausliebezumduft
luckyscent
harrods
sephora
#16 Benny säger
2017-03-30 18:58 - Anmäl

Vad som är svårt med dofter är att de doftar olika på olika personer samt håller olika länge på olika personer. Min absoluta favoritdoft för vår och sommar är Tom Ford Neroli Portofino. Tyvärr så håller den ca 1 timme på min hud. Sedan är den helt borta. Och då menar jag helt borta.

En svensk webbutik (även fysisk butik) som brukar köra lite udda märken är gents.se
#17 KJW säger
2017-03-30 19:25 - Anmäl

Dagsparfym: Green Irish Tweed
Kvällsparfym: Royal Oud

Innan dess endast en parfym: Först ADP Oud och sedan ADP Ambra
#18 Henrik säger
2017-03-30 19:29 - Anmäl

Föredrar själv Byredos Gypsy Water men har haft otur. Senaste batchen doftade inte alls som de övriga och bara att kasta.
Vill man verkligen ha koll, undersök på parfymen du har och leta efter batchnumret på just din parfym.

@Alex#10 Kika på Care of Carl. De har ett relativt brett utbud av Floris.
#19 Patrik S säger
2017-03-30 19:57 - Anmäl

Jag kan starkt rekommendera CREED Millesime Imperial. Gudomlig doft! Perfekt till jobbet och vår/sommar dagar.
#20 filip säger
2017-03-30 20:15 - Anmäl

Då ska vi se, som den parfymtorsk jag är..

Vinter: Dior Homme, Creed Royal Oud, Creed Aventus, Tom Ford Tuscan Leather, Tom Ford Tobacco Vanille

Höst: Creed Green Irish Tweed, Creed Aventus, Creed Silver Mountain Water, Creed Erolfa

Vår: Creed Erolfa, Creed Aventus, Royal Water, Creed Royal Mayfair,

Sommar: Creed Millesime Imperial, Creed Virgin Island Waters, Creed Aventus, Creed Spice & Wood.

När jag tänker tillbaka på hur mycket pengar jag lagt ned på doft så måste jag säga att jag inte ångrar det alls. Haha..
#21 laphroaigman säger
2017-03-30 21:38 - Anmäl

Vinter: Penhaligon's Sartorial, Histoires de Parfums 1740, Ralph Lauren Polo

Sommar: Loronzo Villoresi Aura Maris, Acqua di Parma Colonia, Boucheron Quatre, Diptyque Philosykos
#22 Patrik S säger
2017-03-30 22:04 - Anmäl

Citat:
Då ska vi se, som den parfymtorsk jag är..

Vinter: Dior Homme, Creed Royal Oud, Creed Aventus, Tom Ford Tuscan Leather, Tom Ford Tobacco Vanille

Höst: Creed Green Irish Tweed, Creed Aventus, Creed Silver Mountain Water, Creed Erolfa

Vår: Creed Erolfa, Creed Aventus, Royal Water, Creed Royal Mayfair,

Sommar: Creed Millesime Imperial, Creed Virgin Island Waters, Creed Aventus, Creed Spice & Wood.

När jag tänker tillbaka på hur mycket pengar jag lagt ned på doft så måste jag säga att jag inte ångrar det alls. Haha..


Nästan äckligt att höra ;-) jag kan verkligen hålla med att creed levererar :)
#23 Olof Nithenius säger
2017-03-30 22:12 - Anmäl

Roligt att det blev uppskattat och att ni hade så många bra egna favoriter.
Jag idag fått massor av frågor kring dofter.
Jag har ett par till som förtjänar en plats i min doftgarderob som jag gillar men som är slut hemma.
- Histoires de Parfums 1740
- Geo Trumper GFT
- Guerlain Habit Rouge
- Guerlain Vetiver
- Royal Lyme
- Knize Ten
#24 N.N säger
2017-03-30 22:15 - Anmäl

Har kört med den något gubbiga Dior Fahrenheit sen jag var 17 år. Gillar den väldigt maskulina och annorlunda doften. Har även fått väldigt mycket komplimanger för den under dessa tio år av användning.
#25 FauxPas säger
2017-03-31 12:22 - Anmäl

Armani Acqua Di Gio typ tre spray per år, man får ju inte sticka ut för mycket. Är lite sugen på Chanel Egoïste men mest på grund av namnet.
#26 rune säger
2017-03-31 12:48 - Anmäl

Intressant, själv använder jag samma parfym året om (Hermes), men det sker väldigt sällan - Kanske om jag ska iväg på middag eller om det vankas kalas.

Jag märker ofta män som inte alls har någon som helst känsla för hur parfym ska användas. Jag är inte överdrivet känslig (tror jag), men jag märker ofta hur STARKT vissa luktar (doftar?/osar?) och hur länge lukten sitter kvar. Jag kan ibland komma in i en helt tom hiss där någon lämnat efter sig en doft som jag ibland får ont i huvudet av. Ibland kan jag gå på en blåsig gångväg och känna att någon parfymmarodör varit i farten.
Jag kan inte låta bli att tänka på att det "stinker billig parfym".

Less is more.

Trevlig helg.
#27 Mike säger
2017-03-31 13:11 - Anmäl

Kul med en lite annorlunda artikel. Påminner lite om hur Manolo var från starten (fast mycket bättre så klart ;) )
Känns som det är dags att släppa mina mainstreamdofter och inse att det finns en större värld att nörda ner sig i där ute.
#28 Glenn från Gtb säger
2017-03-31 13:42 - Anmäl

Inspirerande artikel och massor av bra kommentarer. Fick nu stark lust att gå ut på stan i e.m. och börja bygga en egen doftgarderob. Har hittills mest kört med olika dofter från Aqua di Parma.
#29 Anders säger
2017-03-31 14:41 - Anmäl

Kul Artikel,

Jag gillar själv (höst till vår) torra cederträ/sandelträ dofter. Har kört på Bang med Marc Jacobs och senast nu Terre från Hermes. Måste säga att sistnämnda är oerhört fräsch och mycket bra doft för pengarna och förvånar mig att den inte dykt upp bland alla insiktsfulla kommentarer. Någon som har erfarenhet av den typen av doft och kan rekommendera en liknande som dessutom är lite lättare för sommaren?
#30 c säger
2017-03-31 19:41 - Anmäl

#29 Anders

Kan tipsa om Terre Eau Tres Fraiche, Frederic Malle Cologne Bigarade, Tom Ford Grey Vetiver, Guerlain Vetiver.

För er som är intresserade av nische-dofter så kan jag tipsa om ett besök till Cow Parfymeri i Stockholm. Där finns det Frederic Malle, Comme des Garcons m.m.
#31 Johan säger
2017-03-31 20:24 - Anmäl

Jaha, det var ju inte mycket till nischade parfymer det där. De flesta i artikelnr ju just sådana man köper i varuhusen.
De jag använder mest och kan rek är:

Nico Uytterhaegen no 6
Serge Lutens Ambre Sultan
Frédéric Malle French Lover
#32 CD säger
2017-04-01 05:48 - Anmäl

Underbart att höra att det åtminstone finns en till som fastnat för denna underbara doft!
Citat:
Har kört med den något gubbiga Dior Fahrenheit sen jag var 17 år. Gillar den väldigt maskulina och annorlunda doften. Har även fått väldigt mycket komplimanger för den under dessa tio år av användning.
#33 Martin Bäckman säger
2017-04-01 11:25 - Anmäl

Fantastiskt bra text! Önskar mer av sådant här, artiklar om de egna garderoberna och favoritföremål i stilväg. Älskar när det blir mer personligt.

Vad säger ni om Tom Ford Tobacco Vanille? Jag har testat den och tycker väldigt mycket om hur den doftar. Har dock hört att det företrädelsevis är en doft för lite äldre herrar? (Är 25 själv) Är det också mer av en höst/vinter-doft eller kan den också bäras på vår/sommar? Tacksam för svar då jag är spekulant.
#34 Stefan säger
2017-04-01 12:42 - Anmäl

Martin Bäckman: Tobacco Vanille är långt ifrån någon "sommardoft". Det är en tung jävel att bära. Ser inga problem för en 25-åring att bära den. Testa innan köp.
#35 lano säger
2017-04-01 17:51 - Anmäl

För mig räcker 8 parfymer av ovan storlek minst 8 år. Jag vill inte planera hur jag ska lukta i 8+ år. Bra val av parfymer men det känns tråkigt och förutbestämt.
#36 Konstantin säger
2017-04-01 20:01 - Anmäl

Tom Ford Noir
Bond No.9 Eau De New York

Roligare utmaning att hitta en signaturdoft, som fungerar året runt, dygnet runt, återspeglar din personlighet och inte finns på topp 10 tax free
#37 A säger
2017-04-02 13:19 - Anmäl

#36 Testa MDCI - Invasion Barbare.
#38 Tante Mutti säger
2017-04-03 16:05 - Anmäl

Beaufort London's 1805, trä och tjära, för den mörka årstiden

Vetiver Imperiale, citrus och svartpeppar, för sommarkvällen

Oliver Sweeney's Argento, trä och läder, för arbetsplatsen
#39 Andres säger
2017-04-16 10:15 - Anmäl

Creed Aventus
#40 ledane säger
2017-04-16 21:27 - Anmäl

Hitintills klarat mig med ett parfymhus, och undvikit bilda eget department-store i badrummet. Som 6 åring upptäckte jag i spegelskåpet i badrummet en extraordinär vacker designad flaska som doftade ljuvligt. Är för evigt tillgiven detta hus, Creed.

Aventus - på arbetet
Sublime Vanille - i salar i stora hus
#41 BTVI säger
2017-04-20 23:40 - Anmäl

Boadicea The Victorious - Intense
#42 Henrik säger
2017-05-30 22:35 - Anmäl

Favoriten för dagtid är EdT:n av Chanel Pour Monsieur. Ej "concentree"-versionen dock, den är mycket sämre. En mkt dyr men bra kvällsparfym på min kropp, är Tom Fords Oud Wood.
#43 Bottega Olfattiva säger
2017-08-08 22:01 - Anmäl

Vilken trevlig och genomtänkt doftgarderob! Tummen upp! :)
#44 oscar säger
2017-08-26 20:35 - Anmäl

Mycket bra urval. Inga publikfriande Audi/BMW-dofter a la Creed.
Fyll gärna på med någon mörk maskulin rosdoft såsom Kazimi från House of Matriarch.

Skulle också gärna se en hälsning till den österländska parfymkonsten; kanske Interlude Man från Amouage om man vill snåla eller någon olja från Ensar Oud om "keepin it real" är av intresse.

Bra initiativ!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen