Manolo logotype

Reflektion - Ett ökat skointresse

Aldrig har intresset för kvalitetsskor varit så stort i Sverige, och troligen i många andra delar av världen också, som det är i dag. Hur kommer det sig och vad får män med relativt normala inkomster att investera i kvalitetsskor för 7 000 kr eller mer? Detta kommer jag att reflektera över idag eftersom det är ett intressant fenomen som dessutom verkar bli allt vanligare.

När det kommer till denna typ av reflektion som vi publicerar med jämna mellanrum så ligger det ofta en tanke och process bakom som växt fram under en lång tid. I fallet med att resonera kring det markant ökade skointresset så är det absolut på detta sätt. Jag har nämligen personligen följt det på nära håll och jag tror att flera av er kan komma att känna igen er i delar av det jag skriver.

Avstampet får därför bli min egen relation till kvalitetsskor.

Jag vill minnas att allt började någon gång på högstadiet, skulle gissa ca 1997. Det var ungefär då jag för första gången bläddrade igenom Bernhard Roetzels makalösa bok Gentlemannen. En bok som är lite utav en bibel för den som fascineras av det klassiska modet. I boken läste jag om randsydda skor som varade en evighet om man skötte dem och som var ett tydligt tecken på god stil. Vid denna tid bar jag mest sneakers och Timberlandkängor. Min pappa som intet på något sätt är en skosnobb men som hade ett semi-formellt yrke ägde fler par av den typ av sko jag nu började sukta efter. Jag lånade hans Loyd, Playboy och enstaka par Allen Edmonds eftersom vi passande nog hade samma storlek (idag lånar han skor av mig, eller får snarare de jag tröttnat på).

I boken Gentlemannen var det dock finare skor än pappas som det skrevs om och framförallt märket Church´s. På detta sätt fick jag en nästan drömsk relation till detta urbrittiska skomärke och längtade efter den dagen då jag skulle kunna köpa mina första riktiga skor. Det dröjde dock av två anledningar. För det första är det svårt när man är 15 år och fick hushålla med studiemedlet, då ca 850 kr per månad vill jag minnas. Dessutom bodde jag i Göteborg som på den tiden hade ett riktigt knapert utbud av kvalitetsskor. Några Church´s att klämma på kunde jag glömma, utan fick fortsätta drömma. Ett par butiker hade halvhyggliga skor vid denna tid. Det fanns två skomakare i stan som hade bra skor redan då och jag började besöka dem för att få inspiration. Jag hade ännu inte råd men köpte mycket skovårdsprodukter av dessa skomakare och lärde mig hur man skulle sköta sina skor. Så de läderskor, om än med limmade gummisula, som inhandlades under gymnasieåren var i alla fall ruskigt välskötta.

Så kom den stora dagen. Jag var 20 år och gick på Handelshögskolan och kunde med välförtjänta pengar från extrajobb köpa mina första kvalitetsskor. Naturligtvis blev det då Church´s. Modellen Perth närmare bestämt som är en klassisk brogue i tan på den legendariska runda lästen 73. Ganska nära inpå detta jobbade jag extra under studietiden på NK och bar då en dressad klädsel med kvalitetsskor. Under dessa år köpte jag en handfull modeller av bättre begagnade Alden, Allen Edmonds och Johnston & Murphy på eBay, en guldgruva än idag om man vill fynda. Jag fick också upp ögonen för Herring Shoes som var väldigt tidiga med e-handel. Hos dem köpte jag två par Loake 1880 som jag använde frekvent.

2005 avslutade jag mina studier med en master i London och då fick skointresset en rejäl skjuts. Trots bristande tillgångar så lyckades jag få stipendiepengarna och studiemedel att räcka till ytterligare några par kvalitetsskor. Jag överdriver inte om jag säger att jag var i skobutikerna på Jermyn Street och runt om i Mayfair 3 gånger i veckan för att botanisera och insupa atmosfären.

Åren går och detta är nu 12 år sedan och i takt med ålder och karriär har det hunnit blir några par till….

 

Mitt första par riktiga kvalitetsskor: Church´s Perth i nyansen Tan.

De senaste 4-5 åren har jag som bisyssla haft det stora nöjet att vara frilansskribent här och åt ett antal medier, tryckta och online, med fokus på just stil och mode.

Under dessa år har jag förutom att ha lärt känna en massa personer i branschen träffat på många vanliga män med ett genuint intresse för mode i allmänhet och skor i synnerhet. Det är många med liknade bakgrund som mig själv men också allsköns andra intressanta och skojiga typer som alla förenas i ett stort intresse: skor. Detta fascinerar mig.

Jag kan delvis ha nämnt det nyligen i en annan text men jag gjorde ett jobb åt ett engelskt lyxvaruhus och blev då filmad och intervjuad på temat stil och mode. Jag tänkte på er läsare då när jag fick frågan hur mina följare på Instagram beter sig. Min uppfattning är att många av er gärna planerar era köp så som jag beskrev det i intervjun. Det vill säga att ni sällan spontanshoppar skor eller kostnadskrävande produkter utan att läsa på, jämföra och förstå mer om produkten. I många fall tror jag att ni också får ut något av själva planerandet som leder fram till själva köpet. För just att prata om och resonera kring skor i detta fall är något som många män har visat stort intresse för.

Rätt ofta så ser jag bilder på Instagram av det som har kommit att kallas en skocirkel. Detta betyder att skointresserade män när de träffas gärna ställer sig i en ring och sträcker fram en fot så att det bildas en cirkel som sedan fotograferas uppifrån och snabbt som attans publiceras på sociala medier. Inget fel i detta. Jag har själv varit på ett antal sammankomster där ett gäng skonördar träffas, tar en öl och snackar skor, skor, skor och lite annat också. För mig är detta riktigt trevligt på många sätt. Dels för att man förenas i ett intresse och dels för att man lära känna nya människor inte sällan många man kanske aldrig skulle träffat annars.

Skor och även skräddarsytt mode är alltså ett intresse som många män valt att intressera sig för och gå på djupet inom. Jag förklarade detta för min kära mor som inte kan förstå hur någon med vettet i behåll kan tänka sig att betala 10 000 kr för ett par skor. Enligt mig handlar det i många fall om prioriteringar och hobby. Män lägger ofta mycket pengar på sin hobby. Oavsett om man kör motorcross, flugfiskar, samlar på vin, jagar, spelar golf eller nördar ner sig i skor så kan det bli kostsamt om man vill och kan.

 

En så kallad "skocirkel".

En sak skulle jag dock vilja slå hål på en gång för alla. Jag liksom många andra försöker legitimera sina kostnadskrävande skoköp med att det är kvalitet som håller och så är långsiktigt. Det är det, inget snack om saken. Det är också en bra anledning att köpa riktiga skor och sköta om dem. De håller länge och är en billig produkt sett över livslängden. Men killar, handen på hjärtat, visst säger vi detta för att "lura" oss själva lite?

Jag gör det i alla fall. Ett bevis på detta är att jag har så pass många bra skor att jag kan variera användandet så mycket att jag mycket sällan skulle behöva sula om dem. Även om jag gör det då och då så klart. I mitt fall är det en hobby och ett intresse och jag har för länge sedan passerat det antal som krävs som en bra bas i en garderob.

Sen tror jag att antalet som är så pass nördiga som jag och de med skocirklarna är relativt få trots allt. Däremot är jag helt övertygad om att antalet män i Sverige som lägger mer tid och pengar på vettiga skor ökat lavinartat de senaste 10 åren. Som "specialist" på detta område är jag lite skadad men jag lägger av förklarliga skäl märke till vad folk har på fötterna och sen jag började med detta så har antalet randsydda bra skor ökat rejält på svenska mäns fötter. Detta är logiskt och det är så klart också en konsekvens men antalet butiker som säljer kvalitetsskor är numera också stort. Vi har ett antal butiker och skomakare i Sverige som säljer bland annat Crockett & Jones, Church´s, Loake, Trickers, Carmina mfl.

Jag skulle också säga att Sverige på flera sätt är unikt när det kommer till kvalitetsskor sett till vår lilla storlek. På kort tid har ett antal svenskar blivit relativt kända i skovärlden främst tack vare sociala medier och via stilforum på nätet. Vi har en av världens främsta skobutiker i form av Skoaktiebolaget. En butik som ligger i framkant och som har en nivå utöver det vanliga även på en internationell nivå.

Den svenske bloggaren och skribenten Jesper Ingvaldsson, som även syns löpande här på Manolo, har med sin sida Shoegazing skapat en av världens största skobloggar och forum för skointresserade. Hans event Skogazing Super Trunk Show som gått av stapeln ett par gånger är världens största publika event för kvalitetsskor. Nu i maj blir det även globalt genom att hållas i London.

Tänk att det kunde gå så fort? För 10 år sedan var efterfrågan på randsydda skor otroligt liten i Sverige.

Det finns hur mycket som helst att säga och skriva om detta. Jag måste dock runda av för jag sitter nu med de sista momenten i min kommande skobeställning. Det blir ett par Saint Crispins. Det har tagit 6 veckor hittills att fundera över alla val, detaljer och dylikt men som sagt ibland är resan mot målet lika rolig som att komma fram. I alla fall för oss skonördar.

 

Svenske Erik Ged har närmare 90 000 följare på Instagram där han frekvent delar med sig av bilder på sina skor.

SM i skoputsning under Shoegazing Super Trunk Show.

Hantverket bakom ett par handrandsydda kvalitetsskor är lätt att romantisera men det kanske inte BARA är för skornas potentiella livslängd vi väljer att investera i dem.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 JW säger
2017-03-23 13:30 - Anmäl

Bra skrivet Olof
#2 Jocke säger
2017-03-23 13:39 - Anmäl

Bra artikel och infallsvinklar. Precis som du säger utgör de "nödvändiga" inköpen en procentuell minoritet av vad man faktiskt har i garderoben, både vad gäller kläder och skor.
Kan tänka mig att man om ett antal år kommer börja skala ner istället och faktiskt behålla de plagg och skor man använder frekvent (och sen kommer ångra sig och börja om på nytt, eftersom resan är halva nöjet).
#3 Björn säger
2017-03-23 15:19 - Anmäl

Tack för en fin artikel. Men kan vi alla komma överens om att sluta med att säga att man investerar i skor, kläder osv? Investeringar resulterar i monetär avkastning eller värdestegring. Kläder och skor konsumeras och det är inget fel med det!
#4 Hans säger
2017-03-23 15:30 - Anmäl

Bra skrivet och bra reflektioner! Befriande med någon som tar bladet från munnen och "erkänner" att kvalitetsskor inte är något man/vi köper av främst ekonomiskt rationella skäl :)

Håller för övrigt med #3 om att det är fel att tala om att investera i kläder, har också retat mig lite på det.
#5 Simon säger
2017-03-23 15:38 - Anmäl

#3

Njao.. Investering kan ju antingen ge avkastning i form av ökad intäkt eller minskad kostnad.

Säg att, for sake of argument, att ett par kvalitetsskor håller avsevärt mycket längre än ett par andra skor. Då blir ju den initiala kostnaden högre, men skon kan "betala sig" genom att jag slipper köpa nya skor tillräckligt sällan. Då är det ju definitionsmässigt en investering om syftet är att minska kostnad över tid.

Tror dock syftet i de flesta fall är "snygga skor" och då blir det ju mer öppet för tolkning ;)
#6 erikged säger
2017-03-23 15:39 - Anmäl

Riktigt intressant och läsvärt!
#7 David säger
2017-03-23 17:12 - Anmäl

Det finns nog en faktor också att du ser fler skointresserade män bland annat för att du rör dig mest i kretsar där dessa män kan antas finnas (relativt välavlönade män i Stockholms innerstad)? Vet inte hur mycket mer randsydda skor det säljs i Ronneby eller Fagersta? That being said, jag håller med om att trenden finns, och att det är trevligt. Jag önskar att trenden vore like tydlig här i USA, och att jag slapp se mina kolleger i deras slitna New Balance...
#8 Andreas Weinås säger
2017-03-23 18:07 - Anmäl

Jag tycker Olofs artikel är riktigt bra och har själv reflekterat över hur man "lurar" sig själv till mer kostsamma köp baserat på löften om kvalitet, mångsidighet etc. Vad jag i slutändan alltid landar i är dock att det måste finnas fler än de monetära fördelarna som är acceptabla. Bara det faktum att ett par exklusiva herrskor kan för många intresserade män göra dagen lite trevligare är ju en investering i livskvalitet. Detsamma går att säga om folk som är väldigt intresserade av kläder, klockor eller bilar och även om köpet inte resulterade i en värdeökning kanske glädjen av att äga produkten är värd varenda krona. Det är också därför jag verkligen kan ha respekt för de (likt Olofs mor) som inte för en sekund tycker ett par skor kan vara värda 10 000kr.
#9 Gerte säger
2017-03-23 20:41 - Anmäl

Artikel känns väldigt ärlig o inspirerande.
Hoppas vi får se fler liknande bra artiklar.
Tack!
#10 N.N säger
2017-03-23 22:09 - Anmäl

Gött med lite humble brag när du lyckas trycka in "stipendiepengarna" i texten. Kul text och en sund inställning till konsumtion i övrigt.
#11 Björn säger
2017-03-24 08:56 - Anmäl

#Andreas

Vad du säger är precis min poäng. En investering i livskvalitet kan ju i praktiken nästan inkludera vad som helst. Begreppet i sig förlorar då sin innebörd och blir bara schablonartad och trött. Det är detta jag vänder mig emot. För övrigy vill jag tillägga att jag uppskattar Manolo mycket!
#12 Måns säger
2017-03-24 09:19 - Anmäl

Ja, den som någon gång varit i inne i en "vanlig" skoaffär och klämt på utbudet där av limmade och usla skor till alldeles för höga priser kan inte annat än se riktiga skor som en god affär. Du kanske får fyra par limmade skor till samma pris som för ett par C&J. Men C&J-skorna ger dig tio gånger högre bekvämlighet, njutning och lust. Det kallar jag investering.
#13 Jesper säger
2017-03-24 10:21 - Anmäl

Trevlig text Olof!
#14 Rättelse säger
2017-03-24 11:35 - Anmäl

En liten rättelse bara. "Handelshögskolan" i bestämd form syftar alltid på Handelshögskolan i Stockholm. Om jag minns rätt har Olof studerat på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.
#15 noblackjeans säger
2017-03-24 15:07 - Anmäl

#14 Det var ju tur att det blev sagt så att ingen tror något annat...särskilt som det är avgörande för innehållet i artikeln.

Intressant och ärlig text! Jag tillhör de som tycker att allt prat om investering för framtiden är ganska fånigt och att det just är ett stort självbedrägeri. Jag är helt övertygad om att en "investering" i ett par Loake jämfört med ett par John Lobb inte kan kan rättfärdigas av att de senare skulle hålla längre över tid, särskilt inte om båda paren skulle skötas på samma sätt. Alltså handlar det om andra saker som Olof framhåller. Det kan vara en hobby, det är roligt, det ger livskvalitet, det ger status, eller man vill helt samla saker på hög, precis som en del samlar frimärken. För min egen del handlar det om min självbild. Jag vill helt enkelt vara någon som bär skor av god kvalitet.
#16 Gargamel säger
2017-03-24 17:37 - Anmäl

#15
Håller fullständigt med!
#17 Ärligheten själv säger
2017-03-24 20:10 - Anmäl

#12: Kvalificerat svammel. Randsydda skor kan aldrig bli lika bekväma som väldämpade, fotriktiga skor från valfri tillverkare i övre skräpsegmentet. Det är inlägg som dina som gör att nybörjare i kvalitetsskovärlden blir besvikna på sina nya, dyra skor.
#18 Måns säger
2017-03-24 22:51 - Anmäl

# 17 Om du väljer skor efter dina fötter heller än efter dina ögon skall det nog bli bra ska du se. Alla mina skor är mycket fotriktiga. Och randsydda.
#19 riesenschnauser säger
2017-03-25 09:11 - Anmäl

#18: Hej, hela min skogarderob för vardags- och professionellt bruk består av randsydda skor (16 par). Jag vill inte köpa "fotriktiga" skor med polyuretansula för att jag tycker att de är fula, och jag har ägnat stor möda åt att köpa skor som passar mig så bra som möjligt inom RTW. Variationen avseende passform inom RTW är dock mindre bland randsydda skor än bland limmade, eftersom kundbasen för randsytt är så otroligt mycket mindre. Bekvämlighet i skor handlar om passform, vikt, och avlastningsförmåga/dämpning. Sannolikheten att hitta randsydda skor som är mer bekväma än de mest bekväma icke randsydda alternativen är därför väldigt låg. Den randsydda konstruktionen medger helt enkelt inte samma mängd dämpning och avlastning som en luftdämpad polyuretankonstruktion. Den är också betydligt tyngre. Den enda fördelen ur bekvämlighetssynpunkt som jag kan se är ett bättre hålfotsstöd, men det fås bara om man har en "normal" fotform och köper sådana randsydda skor som har förlängd hälkappa (ex. Edward Green, Bestetti) eller bespoke, vilket är 25 gånger dyrare än limmade "skräpskor".
#20 x säger
2017-03-25 17:03 - Anmäl

Vill man ha ett par randsydda skor som är lite mer bekväma föreslår jag ett par med EVA sula. Denna, vanligtvis röda, sula använder ursprungligen (första halvan av 1900-talet) för sportskor och är både lättare och mer dämpade än läder- och dainitesulor. Jag har några par randsydda skor med EVA sula som jag tycker fungerar särskilt bra när jag vill vara rimligt välklädd men vet att jag kommer att promenera en del, exempelvis när jag turistar i en storstad.

Problemet är att det inte är lätt att hitta skor med EVA sula i Europa (jag tror att C&J har haft några modeller) i USA är de dock betydligt vanligare.
#21 Måns säger
2017-03-25 17:21 - Anmäl

Bekvämt eller inte, det är frågan. Jesper på Shoegazing och även Olof här har vittnat och berättat om att de i sin ungdom (sic) valt för trånga skor som gett dem bestående fotproblem och har numera gått upp i storlek. Den som är ute och går miltals i stad eller skog skall förstås välja skor efter det. När jag besöker NY och ofta vandrar timmavis har jag ett par gamla Eco på mig. Lätta och sköna. Till vanliga vardagliga stadsturer i Sth har jag några av mina par vanliga, snygga och randsydda skor. Självklart utan fotproblem. Fick jag sådana valde jag såklart andra skor, jag är ju inte dum på det viset. Ergo: skor efter omständigheter.
#22 Polke säger
2018-02-05 16:13 - Anmäl

Artikeln ser jag varit publicerad sedan ett tag, spännande att detta intresse tilltar. I en tid av konsumtion och kortsigkighet finns det helt klart ett syfte i att värna om kvalitet, hantverk och langsiktighet. Lite som spargrisen när man var liten.
Att hoppa in i ett par schyssta skor, snegla lite i hissen en mandagsmorgon eller diskret nicka igenkännande när annan herre gjort det kloka valet att bära snygga skor är alla ting som skänker glädje. Ibland är det kul att vara nörd!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.