Manolo logotype

Redaktörens val - Skjortor med krage i ett stycke

Dagens artikel fokuserar på en typ av skjorta eller närmare bestämt skjortkrage som jag uppskattar extra mycket. Det rör sig om den så kallad One Piece-kragen som till skillnad från vanliga skjortor, saknar någon söm på insidan av kragen.

Vad är det då som är så speciellt med den här typen av skjortkrage? Först och främst så handlar det om att den får en oslagbar rullning när man bär den uppknäppt. Man kan fortfarande bära kragen knäppt och med slips men det är tveklöst med två knappar uppknäppta som den verkligen kommer till sin rätt. 

Om man bär modellen med kavaj så tenderar kavajslaget att pressa ihop kragen och ge en otroligt fin rullning som påminner lite om en våg som håller på att bryta. Dessa skjortor går dock lika bra att bära utan kavaj. 

Problemet är att det är långt ifrån alla tillverkare och butiker som erbjuder den här typen av kragar och framför allt inte i sitt standardsortiment. Det går ibland att beställa via måttsömnadstjänster eller skräddarsytt men tenderar då att även bli ganska mycket dyrare. 

Jag har valt ut ett par alternativ av modellen som jag tycker extra mycket om. 

Luxire

Luxire erbjuder måttsydda skjortor med stor valfrihet och väldigt överkomliga priser. De kan producera one piece-kragar i såväl mer traditionella skjortor eller som här i en piké.

 

Ring Jacket

Linneskjorta med one piece-krage från Ring Jacket.

 

Berg & Berg

Berg & Berg lanserade nyligen sin första skjorta med den här typen av krage.

 

Eidos

Eidos klassiker "Lupo" kännetecknas av just den här kragtypen.

 

B&Tailor

Perfektion från sydkoreanska skrädderiet B&Tailor. (Även översta bilden)

Franske filosofen Bernhard-Henri Lévy i en version från Charvet.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skjorta

#1 lano säger
2017-03-14 12:38 - Anmäl

Vad säger ni som testat, är detta något att ha? Vet någon om det finns en nätbaserad designer (tailorstore, shirtonomy e.d.) som erbjuder detta?
#2 John säger
2017-03-14 15:55 - Anmäl

Om jag har förstått det rätt så är inte kragen avtagbar?
#3 Bosignani säger
2017-03-14 16:39 - Anmäl

Köpte en förra året i vit linne från Boggi. Bra kvalle på linnet men med 2 knappar så blir det en ganska bred öppning så för mig lämpar den sig bäst vid havsemester. Jag tror jag sett någon tidigare Manolo-artikel då den kallades just för 'semestekrage' eller vacation collar.
#4 A säger
2017-03-14 16:43 - Anmäl

#1, vet du vilka mått du vill ha kan jag rekommendera Luxire, även om VATen tar ganska hårt på hur konkurranskraftiga de är. De erbjuder ganska stor valfrihet i de flesta detaljer.
#5 Jocke säger
2017-03-16 16:38 - Anmäl

Jag har en pike/popover från Luxire köpt i standardstorlek, kragen är som nämnt mycket fin, dock betydligt större/längre än vad ovan bild anger, då kragkanten landar nån cm förbi sömmen. Dock mycket nöjd, kommer beställa fler, men då baserat på egna mått.
#6 Shirtman säger
2017-03-27 23:20 - Anmäl

Norska märket Made with Hart måttsyr skjortor med one-piece kragar. Se på deras Instagram profiler @MwH_shirts och @madewithhart
Finns att besöka i Oslo, Stavanger eller på mwhstore.com
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.