Manolo logotype

Unik design från Rumisu

När man som vi jobbar med att bevaka och skriva om en viss typ av mode och ser mycket av det som säljs är det sällan man blir överraskad och hittar något helt nytt. När det sker så som i fallet med turkiska märket Rumisu så är det alltid lika roligt.

Fram tills nyligen hade jag aldrig hört talas om detta märke. En bekants bekant (ja, jag vet det låter fånigt) hade köpt en näsduk jag fick titta på och den var riktigt fin. Detta ledde till lite research och ett märke och en historia väl värd att berätta om.

Märket startades av de två turkiska systrarna Pinar och Deniz som ville kombinera deras passion för design, det vackra och lekfulla med etiska produkter som gav något tillbaka till samhället.

Designen är lekfull och unik på många sätt. Det kan röra sig om alltifrån dinosarier som slåss om att vara på toppen av näringskedjan eller en rustikt bröllop där rymdvarelser är gäster och spelar trummor och dansar den traditionella halay bröllopsdansen.

 

Alla produkter har en liten virkad figur fastsatt i kanten och påminner om den turkiska konstformen oya. Dessa är tillverkade i sydöstra Turkiet genom ett projekt med UNDP och skall syfta till att sysselsätta kvinnor i regionen och bidra till en ökad hållbar ekonomisk utveckling i området.

Själva kvaliteten är god och känns solid. De är printade på siden av bra kvalitet samt har handrullade kanter. När det gäller bandanas har de även använt bomull. Alla produkter levereras i en fin liten linnepåse.

 

Systrarna som ligger bakom märket har både två ett gediget CV och skulle platsa på många av världens stora modehus.

Deniz har bott i NYC i flera år där hon bland studerat design vid Pratt Institute samt jobbat för flera olika designers. Efter att hon flyttat tillbaka till Turkiet vann hon ett designpris som gav henne möjlighet att ta en Master och studera vid anrika Polimoda i Florens. Efter detta har hon jobbat för ett antal turkiska exklusiva varumärken samt frilansat fram tills hon alltså startade Rumisu med sin syster Pinar som har en annan bakgrund. Hon har också bott i USA i över 10 år och bland annat läst ekonomi och finans på Harvard och Wharton, två av världens främsta Universitet. Hon jobbade några år som managementkonsult i USA och Italien innan hon började hjälpa till i familjens företag inom garnindustrin. Sedan några år tillbaka fokuserar de alltså endast på Rumisu och har fått ett stort internationellt erkännande. Systrarna och deras unika produkter har det skrivits om i bland annat Vogue, Monocle, Wall Street Journal, Harpers Bazar, Huffington Post och många många fler.

De säljs i några av de främsta butikerna i världen och har bland annat gjort en design åt Drake´s London samt finns hos The Armoury och Exquisite Trimmings.

Är man ute efter något som känns helt unikt och äkta är Rumisu väl värda att kika på.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 random säger
2017-03-09 13:42 - Anmäl

Korrekturläsning: stycke 5 och 6 upprepar sig efter varandra i texten.

I övrigt rätt trevlig design på näsdukarna. Onekligen lekfullt! Känns som vi ser fler och fler som prövar helt nya och mer vågade varianter av näsdukar. Det är ju en tacksam accessoar för att experimentera med då det är lätt att själv styra vad som visas.
#2 Andreas Weinås säger
2017-03-09 14:44 - Anmäl

#1 - Såg det nu. En extra textmodul som hade smygit sig in. Är korrigerat nu.
#3 Jonas E säger
2017-03-09 17:45 - Anmäl

Jag tycker det är bra att ni lyfter lite mer okända tillverkare som har kvalitativa produkter. Jag tycker dessa typer av artiklar är bland de bättre eftersom texten inte kan byggas upp kring ett starkt varumärke. Skribenten behöver ofta ha en starkare argumentation för varför man har valt att före fram tillverkaren.
#4 Måns säger
2017-03-09 17:59 - Anmäl

Kul!
#5 Emil säger
2017-03-09 18:23 - Anmäl

Var i Stockholmsområdet hade Manolos redaktion (och läsare för den delen) sökt sig för byxor med dubbla veck?
#6 mm säger
2017-03-09 18:49 - Anmäl

Är inte 40*40 cm väldigt stort för en näsduk?
#7 Andreas Weinås säger
2017-03-09 19:03 - Anmäl

#5 - Antingen valfri aktör inom MTM (Lund&Lund, Gabucci, Hans Allde, Saman Amel etc) eller så besöker man Marcus Malmborg på Strandvägen för att testa Eidos byxmodell "Lorenzo" som om jag inte minns fel har dubbla veck.
#8 Fredig säger
2017-03-09 21:31 - Anmäl

Citat:
Var i Stockholmsområdet hade Manolos redaktion (och läsare för den delen) sökt sig för byxor med dubbla veck?


Berg&Öberg har lanserat en modell med högre midja samt dubbla pleats. Ska du bli riktigt nöjd är det mtm hos flera aktörer i Stockholm som gäller.
#9 Andreas Weinås säger
2017-03-10 07:55 - Anmäl

#8 - Det är ett bra tips men de har inte dubbelt utan snarare enkelt pleat. Väldigt intressant byxmodell däremot.
#10 Johan säger
2017-03-10 08:48 - Anmäl

#8, #9: jag antar att ni menar Berg&Bergs modell Alfred? Den ser oneklingen intressant ut! Om något lite låg i midjan kanske, är svårt att säga baserat på bilderna... Är det någon som har testat? Jag har nämligen haft otroligt svårt att hitta RTW-byxor som jag kan bli nöjd med...
#11 Berlin calling säger
2017-03-10 22:05 - Anmäl

Jag har två par (52 och 54) som är på väg till mig. Bör vara här (Berlin) på månad. Kan återkomma med omdömme och svar på eventuella frågor då, om intresse finns. Kommer ju skicka tillbaka minst ett par då såklart.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen