Manolo logotype

Reflektion - Välvårdade skors inflytande

Bild: Ethan Newton

Dagens artikel kommer att handla om hur stiliga och välvårdade skor kan få dig att känna dig tryggare, snyggare och mer självsäker men också hur dessa skor kommer påverka din omgivning på jobb och fritid.

Har du någon gång funderat över hur stiliga skor påverkar din stil och hur omgivningen ser på dig och hur agerar?

I många större länder runt om i Europa, som England eller Italien, där stil och kvalitet är mer inpräglat i folkets kultur så vet alla vikten av skorna och dess påverkan på helheten. Tanken att börja att bygga sin stil nedifrån och gå upp, inte tvärtom, för att kunna avsluta på topp. Många första intryck, vare sig det rör sig om nya sociala bekantskaper eller affärskontakter bedöms till stor del av dina skor samt hur väl du vårdat dem. Om du bara tänker efter på vad du själv först kollar på när du granskar en annan persons helhetsuppträdande och stil så återkommer man ofta till att man granskar personen nedifrån och upp. Ett par stiliga skor kan göra så mycket mer för dig och din självkänsla och trygghet samt även hur pålitlig du känns i din roll på jobb eller med vänner. Det finns inget som säger: "Jag har koll på min stil och jag märker att du ser det!", som ett par fina och välvårdade kvalitetsskor. 

 

Välvårdade skor från Meccariello på Erik Geds fötter.

Kvalitetsskor i Sverige är på frammarsch och både kunskapen samt intresset ökar snabbt med ett större utbud samt välviljan mot hantverk. Tyvärr finns fortfarande en bild från många svenska män att det är viktigare att lägga en större summa pengar på stiliga kostymer, skjortor och kavajer. Något som inte prioriteras lika högt är skorna. Oavsett ditt yrke, klädkod på jobbet samt fritidsintressen så kommer välvårdade skor att lyfta dig till nya höjder. 

 

Ett par väl använda Austerity Brogues från Edward Green som med en rejäl puts blir vackrare än någonsin.

Hemligheten att lyfta din outfit samt bibehålla en hög nivå är inte svårt eller komplicerat. Se till att skorna får tala för dig och samspela med dina kläder, du kommer snabbt märka en markant skillnad, både för din egen skull men också från din omgivning. Skovård behöver inte ta vansinnigt lång tid. Se till att lägga mer tid på att göra det oftare men i mindre mängder, använd bra produkter och rotera din skogarderob.

 

Cordovanskor efter att skon till vänster fått lite välbehövlig vård.

Cordovanskor kan med mycket lite underhåll hålla sig snygga i decennier.

Gabriel Öberg Bustad är till vardags butikschef på Skoaktiebolaget och kommer med jämna mellanrum dela med sig av sina tankar och funderingar rörande stil här på Manolo. Gabriel har ett speciellt stort intresse för skrädderi, herrskor och skickliga hantverkare inom klassiskt herrmode. Texterna i hans artiklar är hans personliga reflektioner och åsikter.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 jj säger
2017-03-01 12:35 - Anmäl

Instämmer till fullo, bortsett från att det (i min mening) inte ser bättre ut i andra länder. Jag har kunder i stora delar av EU och det är inte nationalitet som avgör skointresse. Mest kommentarer om mina skor (från andra män) får jag hos företag och myndigheter i Stockholm.

Dock räcker det med att ta sig från Stockholms innerstad för att intresset för skor, hantverk och tradition ska störtdyka.

Dock finns det inget mer glädjande än när man blir positivt överraskad.
#2 Jonas säger
2017-03-01 13:06 - Anmäl

Haller med om att skor ar det forsta man bor investera i om man vill kla sig vettigt. Dessutom haller de lange, och man andrar varken stil eller storlek.

Dock bor jag i London och tyvarr ar nivan pa skorna har forskracklig, aven i bankvarlden.
#3 Erik säger
2017-03-01 14:19 - Anmäl

Självklart är det trevligt med välvårdade skor, men det känns som att utgångspunkten för artikeln, dvs att a) andra bedömer dig utifrån dina skor; och b) att män i Italien och England spenderar mer resurser på sina skor, inte direkt är statistiskt fastställd. Det tycks vara så att artikelförfattaren a) blandar ihop personliga värderingar med sanningar; och b) romantiserar kontinenten och antagligen utgår från ett fåtal individer han mött i samband med utövandet av affärsverksamheten, vilken tydligen till stor del innefattar skor.
#4 noblackjeans säger
2017-03-01 14:40 - Anmäl

#3, Innan du började ropa "fake news, bad" kunde du ha läst den kursiva texten längst ner i artikeln där det tydligt framgår att artikelförfattaren uttrycker en personlig åsikt. Gabriel har med största säkerhet inte genomfört någon datainsamling med påföljande analys utan just bara framför en egen åsikt. Och åsikter behöver inte faktagranskas, det är det fina med åsikter. Min egen personliga åsikt är att just romantiserade föreställningar om kontinenten finns det alldeles för lite av.
#5 Johanna B säger
2017-03-01 15:22 - Anmäl

Instämmer i att det knappast ser bättre ut utomlands.
#6 Feedback säger
2017-03-01 16:00 - Anmäl

#4 Dock är ett faktafel alltid ett faktafel. Och åsikter som grundar sig på faktafel är ju irrelevanta då de saknar verklighetsförankring. Exempel: "I många större länder runt om i Europa, som England eller Italien, där stil och kvalitet är mer inpräglat i folkets kultur så vet alla vikten av skorna och dess påverkan på helheten." Nej, man kan inte påstå att ALLA i bl a England och Italien vet "vikten av skorna och dess påverkan på helheten."

Artikeln skulle även behövas korrekturläsas innan publicering.

Håller emellertid med om åsikten att skorna är centrala för helheten!
#7 x säger
2017-03-01 16:22 - Anmäl

#4 "Och åsikter behöver inte faktagranskas, det är det fina med åsikter". Å andra sidan är åsikter om något som kan faktagranskas ointressanta. Avviker åsikterna från fakta har man ju FEL.

Jag delar uppfattningen att det inte är mycket bättre utomlands, tvärtom (något vi till viss del har Gabriel och hans kollegor att tacka för). I Sverige har vi kanske lite grövre konstruktioner och vi använder kanske inte skor med lädersula i lika hög utsträckning som man gör i exempelvis Sydeuropa men det är ju en anpassning till vårt väder.
#8 Jonas E säger
2017-03-01 16:42 - Anmäl

#4 Som #6 säger så kan åsikter kritiseras för att bygga på orimliga antaganden. Sedan är frågan om det är relevant att diskutera dessa antaganden eftersom de inte är särskilt relevanta för textens slutsats.
#9 ND säger
2017-03-01 17:47 - Anmäl

Gärna bra skor men jag tycker man bör skippa den mest extrema paradglansen när man vårdar dem. Skokräm och kanske ett lager polish ger ett propert och elegant intryck men mer än så riskerar du att skicka fel signaler i många miljöer: att du är alltför utseendefixerad och/eller har för mycket fritid.
#10 Ole säger
2017-03-01 17:56 - Anmäl

Kan skor gjorda av hästrumpa hålla sig fina i flera decennier? Eller är det också en av författarens fria fantasier? Jag tror inte slutklämmen är tänkt som någon form av friskrivningsklausul för att innehållet skulle kunna vara ett totalt falsarium.
Läste jag föresten "nedärvd essens" explicit mellan raderna?
#11 W säger
2017-03-01 19:36 - Anmäl

Poängen med artikeln är alltså att man blir bättre bemött i affärssammanhang om man har välvårdade skor...? Kompetens någon? Författaren kan inte ha gjort jättemycket affärer i sitt liv...
#12 x säger
2017-03-01 20:20 - Anmäl

Vi kanske inte ska hacka upp Gabriels text mening för mening och övertolka/missförstå varje formulering. Det kommer antingen sluta med att ingen längre vill skriva för Manolo eller att Manolo kommer att behöva ha ett så omfattande remissförfarande så vi på sin höjd kommer att få se en artikel per halvår (men allt lär å andra sidan vara korrekt).

Däremot tycker jag att diskussionen om den svenska mannens stil som förts i kommentarsfältet är intressant. Jag skjuter därför fram hakan och hävdar (precis som i #7) att vi inte är så dåligt klädda som vi själva verkar tro. I sann 2017-års anda baserar jag givetvis detta på fakta, nämligen följande:
* En av världens mest framstående närbutiker för kvalitetsskor finns i Sverige.
* En av världens bästa skobloggar är svensk.
* En av männen på Rakes lista över världens mest välklädda män är svensk.
Dags att kasta jantementaliteten och sträcka på ryggen, någon som har fler fakta?
#13 Uno säger
2017-03-01 20:38 - Anmäl

Ja, snygga skor gör skillnad.
Nej, fina kläder gör liten skillnad när det kommer till affärer.
Rika människor som gör affärer har råd att köpa fina kläder.
Det verkligt avgörande betr skor är att just skillnaden mellan att eller inte putsa skorna är skillnad.
#14 Konsulten säger
2017-03-01 22:08 - Anmäl

Jag håller som de flesta Manololäsare med om att skorna gör mycket för helheten. Men detta är vi nog ganska få om. Jag upplever snarare att trenden går mot att många "affärsmän" och entreprenörer snarare klär ner sig. Modet är mer Silicon Valley med hoodie, jeans och sneakers. Gäller såklart inte banktjänstemän och dylikt men där ser man väldigt sällan stiliga herrar. Snarare illasittande kostymer, vagabondskor och påtvingade slipsar. Det finns såklart undantag men detta är vad jag upplever. Och då rör jag mig mycket i både, VC-, PE- bank- och startupvärlden.

Jag jobbar på ett ansett managementkonsultbolag. Finns tyvärr inte många som kan klä sig snyggt på mitt kontor heller. Och det är såklart inte det viktigaste för en kund som betalar 3000kr/h för en konsult som mig!
#15 Andreas Weinås säger
2017-03-01 22:18 - Anmäl

#10 - Att Cordovan skor kan hålla sig snygga i flera decennier kan jag personligen intyga. Har sett skor med närmare 30 år på nacken i helt helt fantastiskt och använt skick.

Allt detta kräver såklart att man tar väl hand om sina skor. Precis som för dagens artikel handlar om.
#16 Peter säger
2017-03-01 22:31 - Anmäl

Jag har så svårt att förstå kritiken ovan. Det är så enkelt att låta bli att besöka Manolo. Varför detta envetna gnällande?

Skulle vara riktigt glad om det fanns en lika bra blogg med fokus på träning, ekonomi, teknik, matlagning eller några av mina andra intresseområden. Hoppas innerligt att herrarna bakom bloggen inte ledsnar och lägger ner.

PS. Kul med nya skribenter.
#17 Marcel Marceau säger
2017-03-01 22:45 - Anmäl

Bra artikel!
#18 Adonis säger
2017-03-02 10:07 - Anmäl

Ser inte bättre ut utomlands? År till valfri större stad i Italien (Milano, Rom, Florens, Neapel, etc.) och jämför med valfri större svensk stad, möjligtvis med undantag för Stockholm....Italien vinner promenadseger
#19 Rymdraketen säger
2017-03-02 12:08 - Anmäl

Jag vågar påstå att det i Sverige är rätt få som klär sig klassiskt elegant. Däremot finns det en relativt hög grad av modemedvetenhet i Sverige- men det är något helt annat.

I länder som Tyskland, Österrike, Italien, England, Frankrike eller Spanien klär man sig, enligt min erfarenhet, betydligt mer klassiskt elegant, i synnerhet inom de yrkeskategorier som man ofta associerar med klassiskt skrädderi.

Ta en söndagspromenad i Rom, Wien eller Madrid och jämför med svenska huvudstaden så blir det rätt tydligt vilka som är mest eleganta.

Klassisk stil på kontinenten är kanske också mer förknippat med klasstillhörighet än i Sverige. Därför blir det kanske svårt att jämföra om man talar om ett "snitt" -då det uppenbarligen bor många fler som har det sämre ställt i länderna söderöver.
#20 random säger
2017-03-02 14:14 - Anmäl

Jag tror att vår upplevelse att folk i andra europeiska länder är generellt mer skräddarsydda klädda ligger i dessa länders (t ex Italien) mera levande historia av klädestillverkning. Även innan den stora teko-döden i Sverige så var ju den klassiska skräddade produktionen tillbakaträngd till favör för industriell tillverkning sen flera decennier.

Sen så tycker jag inte att en avformalisering av samhället är något negativt. Och då gillar jag slipsar och kavajer.
#21 RolleFC säger
2017-03-02 17:32 - Anmäl

Mina äldsta cordovanskor är "bara" 15 år gamla, men de blir vackrare för varje år som går i mitt tycke.
När det gäller stil länder emellan så har jag ingen bestämd uppfattning, men ett globalt "micro kosmos" att utvärdera har jag i det globala företag jag arbetar för. Träffar i det sammanhanget "senior executives" från dryga 40 länder med regelbundenhet och måste tyvärr säga att färre än fem av dem använder välputsade kvalitetsskor. Inte klär de sig särskilt väl heller; många dyra kostymer med halvtaskig passform, för långa ärmar osv. Vi svenskar är nog varken bättre eller sämre i sammanhanget stil.
#22 Halmstad, or not? säger
2017-03-02 20:34 - Anmäl

Hej,
Vore smakligt och något mindre uppseendeväckande om gästskibenter från div. butiker kunde adressera intressanta aspekter i allmänhet snarare än läxa upp och piska upp relevanta eller insammanhanget mindre relevanta skäl för läsarna att "investera" mer pengar och tid inom aktuellt område. Detta ska nog främst inre ses som kritik mot aktuell skribent utan mot Egmont Medias redaktionella ledning.

Och till er som per automatik brukar svara "men detta är ju bara en modeblogg". Riktigt så enkelt är det inte. Läs gärna Egmonts press release från köpet av Manolo. Vi pratar om landets dominerande mediala plattform på området.
#23 Jimmy säger
2017-03-02 21:37 - Anmäl

Jag har bott i ett fattigt land i Sydamerika dom senaste åren och här är det precis som skribenten beskriver. Man har lite pengar men dom pengar man har lägger man på snygga skor. Skorna är sällan dyra, men välvårdade och rena. Detta gör man för att man blir betraktad nedifrån-upp. Jag som svenskt och med större möjlighet till att köpa kläder kan ibland känna mig i skuggan jämfört med en del här.

Så ja, den kulturen som skribenten talar om existerar..
#24 Jimmy säger
2017-03-02 21:38 - Anmäl

Och förresten, hur i hela friden får man till en sådan glans på skorna som på den inledande bilden?
#25 Andreas Weinås säger
2017-03-03 12:03 - Anmäl

#22 - Att Manolo handlar om reflektioner rörande kläder och ibland konkreta köptips är inget nytt.

Vi har varit väldigt tydliga och transparenta med Gabriels roll och precis som Jesper inte skriver om Italigente eller Kavat så skriver inte Gabriel om produkter eller varumärken relaterade till Skoaktiebolaget. Att påstå att en reflektion rörande att ta väl hand om sina skor samt hur ett par sådana skor kan påverka hur man uppfattas har absolut ingenting med att "piska upp skäl att investera mer pengar på skor".
#26 Oskar säger
2017-03-03 16:27 - Anmäl

#11 Den där kommentaren brukar dyka upp när man pratar slips eller inte slips, och kläder i professionella sammanhang. Den är lika underlig då som nu. Varför skulle det finnas ett motsatsförhållande mellan att vara välklädd OCH kompetent? Otroligt konstigt.
#27 x säger
2017-03-04 00:13 - Anmäl

#26 Det är klart att även välklädda människor kan vara kompetenta och det tror jag #11 håller med om.

För egen del skulle det vara svårt att motivera en upphandling uppåt i organisationen med andra argument än kompetens (eller hårda data som pris/leveranstid/etc.), välputsade skor väger däremot lätt i samanhanget). Andra kan givetvis ha andra erfarenheter.

Köper jag något privat gäller givetvis andra regler.
#28 Johan säger
2017-03-05 13:56 - Anmäl

Som anonym användare kan jag inte posta länkar men är bara att googla Linkedins undersökning från 2015 som visar att svenskar klär sig mer avslappnat än övriga Europa i jobbsammanhang.
Där har ni fakta.
#29 Pkl säger
2017-03-05 17:59 - Anmäl

Stockholms innerstad, undantaget Södermalm, är generellt sett och från ett klassiskt herrmodeperspektiv väldigt högkvalitativt i min mening. Men jämför med välbärgade stadsdelar i Milano, London, Barcelona, Paris, Madrid etc så framstår vi svenskar som kusinerna från landet. Har förmånen att resa mycket på Milano i tjänsten och där ser man fler skräddarsydda kostymer på 20 minuter än man gör under 20 månader kring Östermalmstorg. Men vi behöver absolut inte skämmas tycker jag, det har skett en fantastiskt positivt utveckling i Stockholm och Sverige de senaste 5-6 åren! Bra artikel, jag måste säga att jag håller med om lejonparten av det som skrivs.
#30 DrDre säger
2017-03-07 11:30 - Anmäl

Trevlig artikel. Tack både till skribenten och Manolo för tid ni lagt ned.
#31 Halmstad 2.0 säger
2017-03-10 18:35 - Anmäl

#22 Sanningen är väl att skribentens som anställd, delägare, ägare till Skoaktiebolaget kanske inte nödvändigtvis skriver som privatperson. Rimligen, om inte annat för att inte begå tjänstefel, vill ha med sin roll i detta forum även indirekt/indirekt understödja SkoAB:s försäljning.

Vill minnas att ni åtminstone tidigare har länkat till PS blogg. Läs om texten och gör ett Aftonbladet/Uppdrag granskning-test men ersätt med vad-skulle-Simon-ha-tyckt.

Handlar förtroendet för ert varumärke at the end of the day.
#32 Andreas Weinås säger
2017-03-11 01:12 - Anmäl

#31 - Som sagt så har vi varit tydliga med att våra frilansskribenter inte får skriva om produkter eller tjänster som rör deras eventuella anställning. Det gäller såväl Gabriel, Olof som Jesper.

Vad som är lite märkligt i just ditt argumen mot Gabriel är vår frilansskribent Jesper från Shoegazing är anställd av Italigente/Kavat och skriver ett tiotal djupgående artiklar om herrskor eller skovård varje år på Manolo (alla utan att nämna Italigente eller Kavat) och det har fungerat alldeles utmärkt. Majoriteten av Gabriels artiklar har handlat dessutom handlat om kläder eller stil i allmänhet och inte haft någonting med Skoaktiebolaget eller ens skor att göra vilket gör att din kritik framstår som mer personlig än konstruktiv.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.