Manolo logotype

Redaktörens val: Den kritstrecksrandiga kostymen

Är det någon modell av kostym som de senaste åren intresserat mig mer än någonsin så är det en klassisk "krita". Vi talar om den kritstrecksrandiga kostymen som finns i mängder med olika tygkvaliteter och utföranden. Jag har valt ut några exempel på vad jag gillar med just den här klassiska produkten.

Kritstrecksrandiga kostymer är kanske inte det lättaste att bära tänker nog många och de har inte heller fel. En "krita" kräver mer av bäraren då det finns så mycket associationer kopplat till plagget. Samtidigt är det många som verkligen borde testa för även om den kritstreckrandiga kostymen aldrig kan mäta sig med den enfärgade i mångsidighet så finns det också något väldigt speciellt över att bära den. 

Antingen i klassiskt "bankir-manér" med vit skjorta, slips och svarta skor. Oerhört elegant men kanske inte det man är mest bekväm med om man inte är just bankir. Jag själv bär faktiskt just min kritstrecksrandiga kostym minst lika ofta med en svart, grå eller mörkblå polotröja vilket direkt tar ner formalitetsnivån.

I ett dubbelknäppt utförande blir den allra mest klassisk och särskilt om man väljer ett flanelltyg framför borstad ull. Flanellen fungerar i min mening (precis som med en Glencheck) ännu bättre till kritstreck än släta och blanka ulltyger.

I färgväg finns det mängder med alternativ där jag själv håller grafitgrått och marinblått som personliga favoriter men även ljusare nyanser av grått kan vara väldigt fint. 

 

Boglioli

Om man vill avdramatisera "kritan" en aning kan man med fördel välja en okonstruerad modell för en ledigare känsla. Här från Boglioli i deras premiumprodukt K-Jacket.

 

Kingsman

Klassiskt dubbelknäppt rimmar utmärkt med kritstreck. Här från Mr Porters egna linje "Kingsman".

 

Suitsupply

Kritstreck gör sig även utmärkt mot ljusare bas som här från Suitsupply i modellen Lazio.

 

Eidos

En lite mer vintagedoftade krita från Eidos med så kallad "fancy stripe" vilket består av flera olika streck.

 

Isaia

Ljusare blå kostym med diskreta kritstreck i grönt. Lite annorlunda detalj som först upptäcks när man ser tyget på nära håll.

 

B&Tailor

Skräddarsydd perfektion från B&Tailor i Seoul. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 JW säger
2017-02-27 18:01 - Anmäl

Har två funderingar kring kritstreck som jag gärna skulle vilja höra er ståndpunkt kring. Även jag upplever kritan som mer formell än den enfärgade och tycker att den gör sig snyggast i helkostym. Dock är jag nyfiken på att höra vad ni anser om att bryta kostymen? Att köra byxor och kavaj var för sig?
Min andra punkt var dressade sneakers till krita? Det har man ju sett komma mer och mer till kostym, lämpar det sig även till en krita anser ni? Sista punkten grundar sig i att jag har flera kritstrecksrandiga kostymer och de kommer tyvärr inte ofta till så mycket användning, då jag får ont av mina finskor som är tänkta till (loake 1880, Carmina och C&J).
#2 Fredrik säger
2017-02-27 23:07 - Anmäl

kan man krita en 5a?
#3 rune säger
2017-02-28 07:50 - Anmäl

#3 +1
#4 Krukan säger
2017-02-28 08:43 - Anmäl

Weinås: Jag är lång och har skippat kritstreck för att min känsla är att det ger intrycket av att bäraren blir ännu längre. Du som själv är lång, vad är dina tankar kring detta?
#5 Andreas Weinås säger
2017-02-28 10:45 - Anmäl

#1 - Jag skulle själv inte bryta upp en kritstrecksrandig kostym till uddabyxa och kavaj. Det finns självklart undantag som bekräftar alla regler men fönstret för att lyckas är klart mindre än med en enfärgad kostym.

Faktum är att kritstreck egentligen är mindre formellt än enfärgade mörka kostymer men då de förknippas med kostymyrken uppfattas de ofta så. Egentligen skulle jag undvika att bära kritstrecksrandigt på exempelvis ett bröllop eller en fest med klädkod Mörk Kostym.

Samma sak gäller sneakers. Visst har jag sett folk som lyckats förvånansvärt bra med det men risken är att konstrasten mellan den strikta känslan i tyget och den lediga skon blir alltför stor.


#4 - Jag tycker personligen att den typen av generaliseringar är lite överdrivna. Visst kan de påverka uppfattningen till viss del men detaljer som kavaj- och byxlängd samt passformen i allmänhet har större påverkan i min mening. Jag är 187cm och tänker inte det minsta på att det skulle göra mig längre. Skulle så vara fallet så bidrar ju de vertikala kritstrecken till att ge bäraren ett smalare intryck på samma gång.
#6 Måns säger
2017-02-28 16:46 - Anmäl

Även jag är 187 lång och trivs ypperligt i min sotsvarta flanellkrita. Ett intressant sätt att bära svart kostym utan att bli begravningsentreprenör.
#7 Murat säger
2017-02-28 22:50 - Anmäl

@Andreas. Jag får känslan av att du ofta bär dessa formella plagg i ganska informella sammanhang. Jag jobbar som managementkonsult och har ofta advokater, banker och andra finansbolag som kunder vilket kan ses någon slags ursäkt för att bära kostym dagarna i ända. Jag trivs i kostym men vet inte om jag hade varit bekväm i det om jag inte jobbade med det jag gör. Hur ser du på det?
#8 Andreas Weinås säger
2017-03-01 00:07 - Anmäl

#7 - Det stämmer. Jag har egentligen inga formella klädkoder att följa i jobbet och att påstå att jag är en av de mest uppklädda på Egmont är en ganska kraftig underdrift. Däremot trivs jag väldigt bra i kostym och även mer formella sådana. Jag tror det till viss del handlar om en vanesak men även att de flesta på vårt kontor vet att jag representerar Manolo och det jag skriver om ligger i linje med det jag bär.

Jag kan bära tredelad kostym för att det är onsdag men även en mockajacka och jeans under helgen så jag bär även ledigare plagg men i lite andra samanhang.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.