Manolo logotype

Reflektion - Man får vad man betalar för, eller får man det?

Då var det återigen dags för ett lite flummigare inslag i form av en reflektion och lite tankar kring de produkter vi köper och vad vi får och betalar för. Detta är ingen exakt vetenskap men vi skall försöka åtminstone på en grundläggande nivå resonera lite kring kvalitet kontra pris, design och marknadsföring samt processen från råvara till att en sak finns till salu i butik.

Denna text och dess innehåll har värkt fram långsamt under ett par års tid egentligen. I takt med att jag jobbat allt mer med mode och bevakat detta i olika former och fått möjlighet att både resa och besöka tillverkare samt träffa många personer som jobbar med produktion och försäljning av modeprodukter av olika slag. Detta har gett mig en allt större inblick i tillverkningsprocess och hur något skapas från ax till limpa. Jag tror mig därför kunna så pass mycket att jag åtminstone till viss del kan säga ungefär vad en produkt bör kosta sett till kvalitet, tillverkning och material. Den stora frågan är dock om vi är så rationella att vi bara vill betala för vad en sak är värd? Och följdfrågan är vad är den då värd och vad påverkar priset vi betalar?

Nyligen blev jag intervjuad ihop med några andra personer inom modebranschen och vi fick alla frågan vilka designers och märken som vill gillar just nu. Min spontana tanke var att jag direkt ogillar att svara på detta då det är väldigt kortsiktigt och förhoppningsvis svarar jag ungefär samma nu som för fem år sedan och om fem år igen. Därför nämnde jag en gedigen tillverkare av ytterplagg där man får en tidlös och bra produkt. De andra nämnde exklusiva och världskända designers. Inget fel i det. Jag funderade lite kring detta efteråt och min egen relation till dessa designermärken och försökte förstå och bryta ner detta till en ytterligare nivå. Eftersom jag vet i vilka eller ungefär vilka fabriker som dessa märken till exempel gör sina skor och accessoarer, för det sker externt i nästan alla fall då endast ett fåtal äger sina egna fabriker så vet jag också vad andra mindre kända märken tar för "samma produkt". För vid en första anblick så är en sko som görs i en fabrik av samma personal och i stort sett samma material samma produkt. Den borde alltså kosta samma, eller borde den det? Jag kunde inte riktigt släppa tanken på att om en skofabrik i England eller Italien gör skor som någon kan sälja för 2 600 kr och någon tar 4 500 kr så beror detta på något.

I min värld så utgör 1 900 kr i detta fall av ett premium som man måste kunna förstå på något sätt.

Det mest naturliga är att ett känt designermärke har anställda och mycket skickliga och kreativa designers som genom sin professionella kompetens ritar och skapar något som är unikt. Detta köper jag och det skall helt klart kosta lite extra. Vidare så lägger de stora varumärkena stora pengar på reklam. De har oftast mycket personal och ligger på dyrare adresser för att kvalitetssäkra flödet och processen och tillgängligheten mot kund. Detta är också värt något, utan tvekan.

Kvalitet kan då bli underordnat. För vissa är också varumärket viktigt och man som konsument är beredd att betala ett premium för att få tillhöra en kategori bärare av ett märke. Egentligen inget fel i detta heller. Det är flera faktorer som styr priset och dessa är påtagliga.

Det intressanta är att branschen långsamt har blivit mer och mer transparent och det blir lättare för kunder som vill ta reda på mer om en produkt och jämföra.

I samma intervju fick jag frågan vilken den vanligaste frågan jag som halvkänd modeperson får av mina läsare och följare samt hur dessa följare normalt ser ut (beteendemässigt). Frågorna går ihop men jag tror att jag kan ge ett rätt bra svar och många av er läsare här på Manolo kommer att både passa in och känna igen sig.

Mitt svar är att det rör sig om personer som är mycket mer intresserade av mode än genomsnittet i allmänhet och det lite mer tidlösa i synnerhet. Det är också informationssökande och analyserande personer. En vanlig fråga jag får svara på är hur en tillverkare, ett märke eller en skräddare förhåller sig till en annan. Jag menar på att ni, mina läsare, ofta fattar genomtänkta inköpsbeslut snarare än spontana. Detta då det rör sig om produkter som kostar mycket pengar. Om man skall investera i en skräddarsydd kostym eller handrandsydda skor då blir processen innan köp närmare hur vi beter oss vid ex ett bilköp. Man läser på, undersöker, testar, frågar och planerar vilket är helt rätt enligt mig. På detta sätt blir man också medveten om priser och vill kanske förstå och kunna motivera sin investering. Det är blir naturligt att man reflekterar över vad man betalar för.

Det är inte bara de faktorer som nämnts ovan vad gäller premium för varumärke och design som är viktigt att resonera kring när man pratar om en varas pris. En fråga idag, mer relevant än någonsin, är hur många led som skall tjäna pengar på en produkt.

Innan jag går in på detta så väljer jag att bortse från den faktorn som kan påverka priset så som att flytta produktion till låglöneländer. Den är komplex och ett kapitel i sig. De exempel och fall jag refererar till idag rör endast produktion inom Europa för att jämförelsen och förståelsen skall bli lättare.

Normalt sett och historiskt sett har det varit många led som skall tjäna något på en produkt. Det kan börja med att någon tillverkar insatsvaran, tyg eller läder, en agent säljer den till en producent/märke som gör den till ett plagg. Dessa plagg säljs senare vidare till en butik, inte sällan här genom en agent som agerar mellanhand mellan märke och butik. Detta innan kunden betalar för varan. Det är ganska många led. Idag förkommer det allt oftare aktörer, inte sällan onlinebaserade som sköter hela kedjan själv och därför kan skala bort många led och med bra marginal ändå erbjuda en produkt av bra kvalitet som kostar mindre än vad den kanske gör hos någon annan.

Det finns några saker som kännetecknar dessa märken. De köper nästan alltid själva in sina material, de går direkt till en fabrik och tillverkar samt säljer endast i egen regi. De har aldrig, eller ytterst få, återförsäljare. Som nämnts säljer de ofta bara på nätet och kan på detta sätt kapa dyr butiksyta. Sammanfattningsvis kan de spara pengar och sälja en produkt för ett lägre pris i förhållande till dess kvalitet än vad vi är vana vid.

Jag har tre exempel på denna typ av aktörer idag som jag tycker är värda att nämna, men det finns så klart många fler. Framförallt kommer det att komma allt fler fram över, det är jag säker på.

Först ut är spanska skotillverkaren Meermin. Bortse från att de gör 90% av skon i Kina innan de sista momenten sker på Mallorca för självklart påverkar detta prisnivån. Det är dock inte hela hemligheten till det låga priset. De uppfyller alla de andra kriterierna ovan plus att de jobbar mycket med förbeställningar genom så kallade grupp-MTOs. Hade de haft fler mellanhänder hade skorna kostat mer, det är enkelt att räkna ut.

Tasselloafers från Meermin.

Split toe Derby i svart kalvskinn.

Det samma gäller Berg & Berg, detta norsk/svenska märke. Hela deras affärsdé är enligt ovan och kan därför erbjuda väldigt bra priser i förhållande till produkt. De som är riktigt nördiga inom Menswear och har lite insyn i branschen vet också att flera av de fabriker och tillverkare som Berg & Berg använder sig av tillverkar åt andra varumärken som tar betydligt mer för en relativt lik produkt.

 

Pikétröja från Berg & Berg

Slips med handrullade kanter i silke från Berg & Berg för under 800 kr.

Slutligen är svenska A Days March ett bra exempel på ytterligare en aktör som jobbar helt enligt ovan. De har förvisso ett par egna butiker men allt säljs i egen regi. På detta sätt kan de erbjuda väldigt mycket mode för pengarna i sitt sortiment som består av tidlösa basplagg. Jag blev personligen överraskad när jag träffade dem första gången och har efter det köpt ett par produkter som blivit vardagsfavoriter.

 

Pikétröja från A Days March.

Ledig overshirt med chinos.

Två saker skall sägas avslutningsvis. För det första kan det också bli ett statusproblem att lägga sig i en lägre priskategori bara för att man kan. Ta Berg & Berg som exempel. Ser man till vad deras slipsar kostar så konkurrerar de med slipsar från de kända svenska modemärkena och skjorttillverkarna trots min bedömning att de håller en aningen högre nivå. Detta blir baksidan av att priskonkurrera. Många kommer att förvänta sig kvalitet i förhållande till pris.

För det andra finns ingen garanti för att ett märke som jobbar enligt ovan ger hela den extra avansen till slutkund. Vissa kan säkert använda sin strategi till att öka den egna marginalen och detta blir så klart svårt att avgöra som kund. Den subjektiva känslan får därför avgöra vad man betalar för.

Detta är inte lätt att avgöra. Det är till syvende och sist en mängd olika faktorer som styr ett köp. Det kan dock vara bra att ibland tänka till och fundera kring pris och kvalitet.

Vad betyder det för er, och vad är ni beredda att betala för?

 

 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Johan säger
2017-02-23 14:28 - Anmäl

Riktigt intressant artikel Olof! Jag funderar ofta på prisvärdhet själv och vad det innebär. En viktig aspekt tycker jag också är hur mycket användning man kan få ut ifrån ett klädesplagg. Inget plagg är så dyrt som det du aldrig eller ytterst sällan använder.
Därför känns det för mig personligen vettigare att spendera mer på det man faktiskt brukar använda till vardags än att bränna en kvarts månadslön eller mer på exempelvis en smoking. Även om den må vara av fantastiskt fin kvalitet och på 50% rea så kommer den troligtvis, hos de allra flesta, bli hängande i garderoben och på sin höjd kanske åka ut på nyårsafton.

Då tycker jag som sagt att det är vettigare att kanske nöja sig med en lite billigare smoking av enklare kvalitet (om man nu verkligen behöver den) och istället lägga mer krut på bra jeans, skjortor, stickat och uddakavajer. Sådant som jag vet i mitt fall kommer att användas mycket och ge bra valuta för pengarna i många år.
#2 eric säger
2017-02-23 18:30 - Anmäl

Tycker mig se en tydlig trend i Sverige att märken "fräschar upp sig" genom att framför allt höja prisnivån och looken. Kvalitén tycks inte vara samma prio. Trenden i många andra länder tycks snarare vara att tillverka bättre saker billigare. Men det handlar säkert mycket om storlek och ekonomiskt skick på hemmamarknanden.
#3 P säger
2017-02-23 19:46 - Anmäl

Jätteintressant inlägg och kul att du uppmärksammar A days march som har blivit lite av en favorit i casualsegmentet. Prisvärt!
#4 x säger
2017-02-23 22:01 - Anmäl

Jag vänder mig lite mot tankarna om påslag för reklam, egna butiker mm. Vi har ju alla sett diverse start-ups som resonerar på ett liknande sätt och presenterar en modell som bygger på att man kapar mellanled att konsumenten får en bättre produkt billigare.

Givetvis kostar reklam, egna butiker mm pengar och det är självklart konsumenten som betalar. Däremot skulle jag kunna tänka mig att de större företag som lägger mycket pengar även har möjlighet att förhandla fram ett bättre pris på produkten. Det behöver inte, nödvändigtvis, vara något negativt för producenten. Tvärt om, hade jag ägt en fabrik och ett större bolag skulle vilja köpa min årsproduktion hade jag definitivt varit mer intresserad av att ge ett bra pris än vad jag varit till mindre företag skulle vilja köpa tre dagars produktion av pop-over skjortor. Så jämförelsen dessa start-ups gör kanske inte är så relevant som man först kan tro.

Jag förstår att det kan vara roligt att leta efter nya produkter och jag tycker att du gör ett jättebra jobb att lyfta fram nya företag. För egen del så gör jag dock motsatsen och handlar i stort sett enbart från de större företagen (och då, nästan enbart på rea).
#5 Fabian säger
2017-02-23 22:11 - Anmäl

Intressant text där jag senaste idag reflekterade över samma ämne men med jämförelse mot det kvinliga modet efter en runda på stan. Herregud vad dyra polyester-blandade skjortor och tröjor kan vara hos bättre svenska varumärken. Herrkläder framstår ju nästan som billiga.
#6 Jonas säger
2017-02-24 13:06 - Anmäl

Intressant inlagg ! Nar jag tittar tillbaka pa mina egna inkop ar det slaende hur jag konsekvent blivit nojdare (pa lang sikt) nar jag gatt upp i en niva i pris.

Mina Meermin skor var stenharda och de aldrades inte sa bra, sa de fick ga hadan nar sulan behovde bytas (+ att minst ett spanne var trasigt). Ungefar samtidigt kopte jag mina forsta par C&J, som jag rakar ha pa mig nu faktiskt, och de ar mina favvo skor. Extremt bekvama och bara snyggare med aldern ! De kostade mig visserligen dubbelt sa mycket, men sahar i efterhand kanns merpriset var det (jag gillade Meermin skorna, och de kostade mig runt 1500, sa inget ont om dem)

Sammed med Berg & Berg. Jag har en del slipsar fran dem, de ar snygga, men de har inte samma kansla som t.ex Hermes (en av mina Hermes gor en perfekt dimpel av sig sjalv!) eller Drakes som forvisso kostar dubbelt sa mycket. Sa nar jag ska kla pa mig en slips sa blir det ju aldrig riktigt att man anvander Berg slipsarna ...

Sa numer har jag en "kop mindre men battre kvalitet" policy.

TM Lewin tycker jag platsar pa listan. Man far 4 skjortor for halva priset av en italiensk sak, och hur mycket jag an gillar mina Formicola skjortor sa ar de inte 8x sa bra ...
#7 Thomas säger
2017-02-24 19:06 - Anmäl

Om man bortser lite från de rena trend/status märkena som levererar något annat än en fysisk produkt, så är min uppfattning att förhållandet pris/kvalitet ofta är exponentiellt. De sista 5-10 procenten i finish, passform, bekvämlighet, smak etc. kostar ofta flera 10-tals procent och mer i pris. Om det är värt det eller inte är upp till individen att avgöra. En del personer förväntar sig ett linjärt förhållande mellan pris och kvalitet och väljer då det billigare alternativet. Andra är villiga att betala mer för en något bättre produkt.
#8 linus säger
2017-02-25 19:08 - Anmäl

Mycket bra och tänkvärd reflektion.
#9 Calle säger
2017-02-26 00:09 - Anmäl

Intressant text om ett intressant ämne. Själv bryr jag mig inte om det dyrare företaget kan motivera sitt pris med reklamskyltar och lokalhyra. Det gör inte mig gladare än om de går direkt till aktieägarna.

När det gäller andelen pengar som inte går till själva varan försöker jag väga in arbetsförhållanden för de anställda och statsskick i produktionslandet, i övrigt vill jag ha så mycket pryl för pengarna som möjligt.
#10 Christian säger
2017-02-26 22:11 - Anmäl

#4
Som inköpare, dock inte inom textil vill jag säga att det är mycket riskfyllt för en leverantör att lägga 100% av sin produktion hos en köpare. "Att lägga alla sina ägg i en korg" skapar en mycket farlig beroendeställning gentemot köparen (Väljer köpare att avsluta samarbetet står leverantör utan kund).
Även köpare tar en mycket stor risk i en sådan situation. Betala ett eller flera förskott måste köpare i en sådan situation göra. Binda kapital är inte kul. Vad händer då om leverantör får likviditetsproblem på vägen, det finns ju bara en kund, då måste eventuellt köpare hjälpa till om de vill ha produkten och skydda sin investering. Vad händer sedan om produkten har för dålig kvalitet eller de inte kan leverera i tid? Ska jag då kräva leverantör på höga viten, pengar de inte har och sätta de i konkurs och förlora hela investeringen? Jag som inköpare skulle aldrig (det finns givetvis undantag) stå för mer än 40% av en leverantörs omsättning.
#11 Olof säger
2017-02-26 23:10 - Anmäl

Ett antal andra reflektioner...

1. Varför framstår ofta Olofs texter som reklam?

2. Är det stilfullt att kalla sig själv influencer?

3. Varför finns det ingen kritisk mode/stiljournalistik?

4.
#12 rune säger
2017-02-28 07:53 - Anmäl

# 11

Håller med med på samtliga punkter
#13 Andreas Weinås säger
2017-02-28 10:38 - Anmäl

#11 och #12 - Jag tycker ni borde skicka ett mail till Olof om det är något ni reflekterat eller undrar över så tror jag han kan klargöra exakt hur det ligger till.

1. I den här texten väljer han att lyfta fram tre företag som representerar affärsmodellen men han nämner också tydligt att det finns mängder med andra alternativ.

2. Huruvida det är stiligt eller eller inte att kalla sig Influencer har väl inget med dagens text att göra och är i min mening upp till var och en att avgöra.

3. Manolo har aldrig sysslat med kritisk granskande journalistik. Vi dokumenterar och inspirerar vad som rör dressat och kvalitativt herrmode. Åsikterna är våra och ibland hyllar vi saker vi gillar men vi försöker att ge en objektiv bild av vad det rör sig om i exempelvis konstruktion, material, produktionsland etc.

Vill man ha en mer kritiskt granskande journalistik finns det andra alternativ men då Manolo är en gratis publikation tycker jag det finns en begränsning rörande vilka krav man som konsument kan ställa.
#14 Tant Brun säger
2017-02-28 14:07 - Anmäl

@11 & 12, en blogg som Manolo.com utgör en typ av beskrivningar av produkter som skribenterna uppskattar, inte en kritiskt granskande journalistik. I den meningen kan bloggen sägas vara reklam. Det är inte heller omöjligt att bloggens skribenter mottar produktprover eller rabatter etc (även om jag inte sett att detta omnämns av skribenterna så jag har kanske fel här).

Min egen fundering (eller modell) kring prisvärdhet gäller hur många ggr man tror att man kommer använda plagget och dividera priset med detta. Sedan får man lägga sin egen nivå på vad som är rimlig slant per användning. 20kr per gång kanske? eller 30? Då inser man att vissa plagg kan man lägga mer på och andra mindre. Smokingen blir dyr per gång och tidlösa kvalitetsprodukter som man kan ha längre blir billigare.
#15 Mike säger
2017-02-28 19:37 - Anmäl

#11 & #12,
Tröttsam diskussion. Är det så att ni mår dåligt av det, eller blir kränkta, så är ett tips att inte läsa Manolo. Kan inte annars se varför det spelar er någon roll.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.