Manolo logotype

6 snygga dressade trainers

En typ av skomodell som vi har sett allt mer av de senaste åren är den man kan kalla en minimalistisk trainer. Kärt barn har många namn men den beskrivs enklast som en diskret sko med lite retrodesign där ofta loggorna är helt borta eller mycket diskreta. Denna modell görs allt som oftast i läder av hög kvalitet samt med en tunn sula. De påminner allt som oftast om en tennissko från 60-70-talet.

Varför vi idag vill lyfta fram denna modell av skor är att det är ett mycket bra alternativ nu i vår om man vill bryta av en ganska dressad stil med en sko som ger ett elegant och lite modernt intryck.

Det är tveklöst så att det märke som till stora delar banat väg för ett andra märken i detta segment är italienska Common Projects. Deras skor som inte på något sätt var först i denna kategori har ändå blivit en av de absolut mest eftertraktade de senaste åren. Det är en sko av modell trainer som på många sätt påminner om hur en mer dressad kvalitetssko görs. De använder läder av hög kvalitet och skorna fodras även med läder. Vidare så sys ovanlädret fast i den vulkaniserade gummisulan till skillnad från den limmade konstruktion som det vanligtvis rör sig om när man pratar om sneakers.

De är idag inte på något sätt ensamma om detta både vad gäller den minimalistiska looken, användandet av bra läder samt den gedigna konstruktionen. Det har poppat upp ett antal nya specialistmärken med liknande koncept plus att andra etablerade märken erbjuder modeller i liknande design. Detta är så klart bra då utbudet är stort och det finns mycket att välja på i flera prisklasser.

Vi har valt ut ett antal snygga varianter som känns stilrena och intressanta att bära nu i vår.

Common Projects

Common Projects och framför allt deras modell Achilles har blivit något av en representant för den dressade kvalitetstrainern.

 

Sweyd

Sweyd (uttalas som mocka på engelska) är ett nytt svenskt sneakersmärke som satsar på avskalade och minimalistiska modeller i hög kvalitet.

 

John Lobb

Vi ser även att anrika tillverkare av klassiska kvalitetsskor ger sig in på sneakersmarknaden. Här i form av en modell från John Lobb.

 

Zespa

Avskalat och elegant från Zespa via End Clothing.

 

Buttero

Italienska Buttero är en annan högt ansedd tillverkare när det kommer till trainers i kvalitetssegmentet.

 

CQP

Modellen Racquet från svenska CQP är en ofodrad trainer i mocka, inspirerad av den klassiska tennisskon. (även översta bilden)

Det finns många som står med pekpinnar och deklarerar dresskoder och regler på kors och tvären och vissa av dem skulle nog säga att det är förkastligt med en sko av denna typ till en kostym eller kavaj. Det är dock kläder vi talar om och välj det ni trivs i och som passar det sammanhang där ni befinner er. Kläder och att klä sig snyggt skall vara roligt. I en värld där det formella på vissa håll har avtagit även i arbetslivet så passar ett par diskreta trainers som dessa mycket väl både till kostym och till kavaj om man väljer en diskret färg.

Testa er fram för användningsområdet är brett för denna mångsidiga sko.

 

Simon Crompton från Permanent Style visar hur man kan klä sig elegant i trainers. (Foto: Jamie Ferguson)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Sneakers

#1 random säger
2017-02-21 11:04 - Anmäl

Tycker absolut att en dressad garderob har plats för ett par trainers/sneakers av ovan beskriva modell. Gillar själv canvas mer än läder.

Tyvärr tycker jag att typen av konstruktion av denna sorts sko lämnar en del att önska varav det känns tveksamt att köpa skor för flera tusen som enbart håller marginellt längre än skor för halva priset och som inte kan lagas. En av poängerna med randsydda skor är ju att priset motiveras av konstruktionsmetoden och att skorna har en jämförelsevis högre hållbarhet, vilket knappast kan sägas som sneakers.
#2 glenn säger
2017-02-21 11:06 - Anmäl

Snygga. Någon som har koll på om någon av dem passar breda fötter, alternativt någon annan bred modell? Common p. är t.ex för smala för mig.
#3 Oliver säger
2017-02-21 11:19 - Anmäl

Vad säger folk om mer avskalade modeller från sportiga märken (Adidas, Nike, New Balance, etc.) Tycker personligen att det finns ett antal modeller som går att ses som dressade men kostar ibland en tredjedel av de modeller som nämns ovan.
#4 PS säger
2017-02-21 11:24 - Anmäl

Förvånar mig att du inte tar med Novesta? Tror du nämnde dessa i höstas nån gång
#5 christoffer säger
2017-02-21 11:27 - Anmäl

Vill man ha sneakers som är randsydda så kan man kolla in Feit. Kostar mer än Common Projects, men man får då möjligheten till omsulning.
#6 Viktor säger
2017-02-21 11:28 - Anmäl

Har haft mina Common Projects Achilles (Vita) i snart 2år, har aldrig haft en bättre sneaker. Så fort de blir lite skitiga så tar jag Jason Markk skinnrengöring och de blir som nya igen. Rekomderar starkt.
#7 Charlie säger
2017-02-21 11:40 - Anmäl

#2 Glenn!

Om du föredrar Common skulle jag rekommendera dig att testa Retro/Vintage varianten eller Tournaments modellen. Båda är bredare kring foten än den klassiska Achilles. En annan, redan nämd sneakertillverkare är Buttero med sin Tanino-modell som bör fungera utmärkt för bredare fötter!

Common tillsammans med dressade flannelbrallor på kontoret är en bra dag för mig! Heja sneakers!
#8 Björn säger
2017-02-21 14:03 - Anmäl

Ett par nya Superga är ett stående köp varje år, tycker att sneakers för 2000+ känns omotiverat då de förlorar sin fräschör tämligen snabbt.
#9 Hans säger
2017-02-21 15:08 - Anmäl

Många snygga skor och Common Projects kvalar väl snart in som en äkta klassiker. Butteros och Zespas varianter tycker jag däremot påminner lite för mycket om Zara/Vagabond-varianter på sina förlagor för att det ska vara snyggt.
#10 DT säger
2017-02-21 17:05 - Anmäl

Själv blir jag nästan lite provocerad av såna här skomärken, Buttero och några till undantagna. Troligen kommer merparten av alla "lyxretrosneakers" från ett fåtal fabriker i Kina. Dessa fabriker har ett antal basmodeller och utifrån dem kan man göra några smärre material- och tillval samt få sin egen logo på plösen, om man beställer minst 200 par. Vips så kan tre 25-åriga polare från Sverige skapa ett eget svenskt lyxskomärke för att fylla ett påstått gap i marknaden. Där har vi nog Swejd, CQP, Arigato m.fl. för 1700-2800 kr, beroende på hur dom vill positionera sig. Samma basmodeller kan annars köpas på Zalando för 500 kr, också med sydd sula och läderfoder. Men jag kan ha fel.
#11 random säger
2017-02-21 17:11 - Anmäl

#8: köpte Superga förra våren och är väldigt nöjd. Håller med om att det är ett bra köp med tanke på att denna typ av skor slits rätt snabbt.
#12 Mordi Ermann säger
2017-02-21 17:55 - Anmäl

Får vi snart läsa en artikel på manolo utan minst ett "när det kommer till" insmuget? Skriv på svenska!
#13 Christian säger
2017-02-21 21:57 - Anmäl

DT skrev:
Själv blir jag nästan lite provocerad av såna här skomärken, Buttero och några till undantagna. Troligen kommer merparten av alla "lyxretrosneakers" från ett fåtal fabriker i Kina. Dessa fabriker har ett antal basmodeller och utifrån dem kan man göra några smärre material- och tillval samt få sin egen logo på plösen, om man beställer minst 200 par. Vips så kan tre 25-åriga polare från Sverige skapa ett eget svenskt lyxskomärke för att fylla ett påstått gap i marknaden. Där har vi nog Swejd, CQP, Arigato m.fl. för 1700-2800 kr, beroende på hur dom vill positionera sig. Samma basmodeller kan annars köpas på Zalando för 500 kr, också med sydd sula och läderfoder. Men jag kan ha fel.


Löst inlägg...

CQP och Arigato tillverkas i Portugal.
#14 D säger
2017-02-21 23:20 - Anmäl

Personligen blir jag så jäkla less på alla "nya" brands som bara skriker "Vi vill vara som common projects". Sorgligt att man inte kan komma med något eget. Arigato började som en total flopp i mina ögon men har nu lyckats hitta sin stil vilket de ska ha cred för. Swejd känns bara som ett dåligt uf-företag...
#15 Andreas Weinås säger
2017-02-21 23:34 - Anmäl

#10 - Jag förstår faktiskt inte hur du kan bli provocerad av något som du inte ens känner till omständigheterna kring?

Vad baserar du din tes på? Att många tillverkare av kvalitetssneakers påminner om varandra eller använder samma detaljer så som gummisulor och liknande är väl inte konstigare än att flera tillverkare av randsytt säljer släta oxfords och använder JR-sulor.

Jag har träffat flera av företagen som du nämnde och kan redogöra för hur det ligger till i deras fall.

Sweyd produceras i Italien utanför Florens och C-QP i Portugal. Ingen av dem har något med Kina eller färdigvalda modeller att göra. Bägge dessa tillverkare designar sina skor inhouse och är mycket små i sammanhanget. De fokuserar bägge på att erbjuda en bra produkt för pengarna utan att på något sätt vara billiga. I min mening är det två tillverkare som kvalitetsmässigt står sig väl mot exempelvis de mer kända Buttero och Common Projects.

Om man undrar hur det ligger till med exempelvis produktion är det inte fel att ställa frågor men att påstå att det "förmodligen är på ett visst sätt" utan att ha någon insikt i området och dessutom peka ut specifika varumärken utan någon som helst belägg är ganska orättvist för att inte säga meningslöst.
#16 Andreas Weinås säger
2017-02-21 23:49 - Anmäl

#14 - Jag förstår vad du menar och visst var Common Project åtminstone en av de första aktörerna att satsa på lyx/kvalitetssneakers. Samtidigt blir det ju lite konstigt att kritisera andra tillverkare som går en liknande väg när Common Projects själva mer eller mindre gjorde en lyxigare kopia av Adidas "Rod Laver". Att de inspirerades av en ikonisk modell och framför allt gjorde en kvalitetsmässigt bättre sko än originalet tycker jag personligen är helt okej men jag har därför samtidigt svårt att kritisera andra märken för att "kopiera en kopia".

Jag tycker isåfall det är viktigare att titta på kvalitetsnivån och se om respektive tillverkare faktiskt gör sneakers av högre kvalitet eller snarare budgetversioner som vill likt du nämner "rida på vågen" av en viss estetik premiummodellerna ofta delar.
#17 M säger
2017-02-22 01:00 - Anmäl

Ni glömde Lanin!
#18 Jesper säger
2017-02-22 08:04 - Anmäl

Finare sneakers med Margom-sula eller varianter av denna som sys dit och med läderfoder är i mina ögon absolut ett lyft mot de "vanliga sneakers" med tygfoder och ofta syntetläder. Problemet är att nästan alla använder en bindsula i papp, vilket gör att livslängden ändå är kraftigt begränsad då även om yttersulan och övrigt håller ihop fint så blir bindsulan ofta dålig, luktar och inte sällan spricker. Mig veterligen är det bara Sweyd av märkena ovan som använder en riktig läderbindsula, vilket förlänger livslängden avsevärt, förhoppningsvis följer fler efter detta.
#19 Dawn säger
2017-02-22 10:46 - Anmäl

@ DT #10

Du är fullkomligt ute och cyklar på alla områden...
#20 Alex säger
2017-02-22 11:14 - Anmäl

#18 Jobbar du för sweyd?
#21 Jesper säger
2017-02-22 12:57 - Anmäl

#20: Jag jobbar för Skofabriken Kavat och Italigente, frilansar lite för bland annat Manolo och driver bloggen Shoegazing. Men nej, Sweyd har jag ingenting med att göra.
#22 DT säger
2017-02-22 14:27 - Anmäl

Utifrån vad Andreas skriver i #15 så får jag med all tydlighet göra en delvis pudel, det var några förhastade slutsatser och onödigt hårda ord från min sida. Många av märkena tillverkas exempelvis inte i Kina utan i fabriker i Europa, som Florens.

#19, ja kanske, men jag är hellre misstänksam än godtrogen och lurad. Ord som luxurious, handcrafted, finest materials, Made in Italy osv betyder inte ett skvatt idag. Det kan vara handsytt i småskaliga fabriker av de absolut finaste materialen av italienska hantverkare i tionde generationen. Det kan också vara spaltläder som penslats med giftigt klister av en papperslös immigrant i en sweatshop i Prato (aka "Florens"). Bägge varianterna uppfyller kriterierna.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.