Manolo logotype

10 x Svarta skor

Är det något jag själv reflekterat över de senaste två åren så är det att min förkärlek för svarta skor ökat lavinartat. Bruna skor är fortfarande ett utmärkt val till mycket men efter total dominans av modet de senaste fem åren känns det som de på allvar börjar få konkurrens av svarta skor i garderoben igen.

Många som tänker svarta skor ser direkt ett väldigt formellt och stelt alternativ. Visst råder det ingen tvekan om att svart är den mest formella färgen i skogarderoben men långt ifrån alla skor behöver per definition vara formella för att de råkar vara svarta. 

Som vi skrivit tidigare tycker vi att alla män bör ha åtminstone ett par svarta kostymskor i sin garderob. Deta är precis som den mörka kostymen något som man kanske inte använder dagligen men kommer ha stor nytta av när det kommer till bröllop, begravning eller festliga tillfällen. 

Skall man bara köpa ett par svarta kostymskor rekommenderar vi alltid ett par svarta cap toe oxfords. Den mest klassiska versionen utan broguemönster och med en diskret tåkappa. Satsa på en tunn lädersula och en elegant läst som faller just dig i smaken. 

Vad finns det då mer för snygga svarta skor som kan vara intressant för den manliga garderoben? 

Beroende på säsong såklart så har vi valt ut loafers, derbys, brogues och kängor, alla i olika pris- och kvalitetsnivå. 

Gaziano & Girling

 

Brittiska Gaziano & Girling är ett relativt ungt skoföretag som sedan starten 2006 tagit kvalitetssegmentet med storm. Här är en av företagets mest ikoniska modeller "Sinatra" dvs en wholecut skuren i ett stycke skinn som ger ett strömlinjeformat och elegant intryck. En skomodell som i vår mening fungerar till både kostym och smoking.

 

John Lobb

Den ultimata kostymskon från världens kanske mest kända kvalitetstillverkare. En elegant rund läst (7000) med tunn lädersula och ovanskinn i högsta kvalitet.

 

Carlos Santos

Svart behöver absolut inte begränsas till oxfords. Här ser vi ett par prisvärda loafers från Carlos Santos som passar perfekt till en ledigare ljusgrå frescokostym för sommarhalvåret.

 

Alden

Ett par Plain Toe Blüchers passar perfekt i en semiformell situation och i svart cordovan blir skorna något extra. Här från amerikanska Alden.

 

RM Williams

Australiensiska RM Williams är ett mycket populärt val när det kommer till chelsea boots i Sverige. Vår favorit är dock den i svart mocka.

 

Loake 1880

Double Monkstraps har varit 2010-talets stora trend på skor. Vi tycker de gör sig allra bäst i svart som ett alterativ till oxfords för framför allt grå kostymer.

 

Carmina

Jodphurkänga från Carmina i svart med det karaktäristiska spänner som löper runt vristen.

 

Edward Green

Klassisk Pennyloafer från Edward Green i modellen Piccadilly. Faktum är att just svarta loafers anses vara en fullt acceptabel kostymsko i många delar av världen.

 

Meermin

Prisvärda Meermin har här en elegant Austerity Brogue som är ett spännande och fullt korrekt alternativ till cap toe oxfords.

 

George Cleverley

Ett par Lazymans glider diskret under radarn som vanliga oxford brogues men har den praktiska funktionen av elastisk resår som gör att skorna enkelt kan tas av och på. Här från brittiska George Cleverley.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 oscar säger
2017-02-13 11:34 - Anmäl

Jag köpte ett par RMW chealsea boots i just svart, men jag vet inte till vad jag ska dom till, hade en feeling av att det skulle vara så lätt å matcha. Snälla vad ska jag bära till?:)
#2 Steve säger
2017-02-13 11:51 - Anmäl

@1 - I teorin kan du ha dom till allt du har svarta lågskor till. Personligen tycker jag dock att det enda som funkar är jeans. Det är en ledig sko och avsaknaden av snörning ser i min mening märklig ut i kombination med kostym.
#3 jj säger
2017-02-13 12:32 - Anmäl

Personligen rankar jag svart Consul som den ultimata skon rent formmässigt.
#4 Soccercalle säger
2017-02-13 12:48 - Anmäl

Snyggt!

Efter den klassiska oxforden tycker jag att en riktig longwings-brogue är ett bra val i svart. Även om brogues oftast är bruna kan mönstringen göra en svart sko ngt mer spännande. Klassiska svarta oxfords är det mest formella men till exempelvis flanell blir det nästa för slätt.
#5 Henrik säger
2017-02-13 14:56 - Anmäl

#1 - Jag tycker att de är gångbara till allt från blåjeans till flanellbyxor i nyanser av grått och brunt. Till flanellbyxor kör jag personligen med lite mer tilltagen fotvidd, då alltför smala byxor tenderar att fastna på flärparna, vilket kan ge ett lite hafsigt intryck.
#6 Björn säger
2017-02-13 15:12 - Anmäl

Tycker personligen att svarta oxfords i mocka är en höjdare till flanellbyxor.
#7 Raderad säger
2017-02-13 16:08 - Anmäl

Begriper inte varför lazymans är populära?
Imho är det inte direkt en snygg sko.
Men, tur ändå att vi har olika smaker så det blir lite mångfald och inte bara likformighet.
#8 Fredrik säger
2017-02-13 20:40 - Anmäl

Älskar wholecutsen! Riktigt stilliga. Blir att införskaffa mig ett par till smokingen. Någon som delar min entusiasm för modellen?
#9 Måns säger
2017-02-14 17:02 - Anmäl

"Sinatra" är sanslöst snygga. En kontemporär myggjagare.
#10 Lord Maplebridge säger
2017-02-14 18:58 - Anmäl

#9 Wholecut-modellen Cooper i G&G:s Deco-serie är ännu coolare.
#11 Johan säger
2017-02-15 14:42 - Anmäl

Lazymans, randsydda eller ej är de konsultdojjornas okrönta konung
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.