Manolo logotype

Randsytt från amerikanska Grant Stone

Att det finns ett rejält intresse för kvalitetskor idag och att det hela tiden ökar ser vi om inte annat på att det hela tiden kommer in nya aktörer på marknaden. Idag tänkte vi berätta lite mer om amerikanska Grant Stone som startade i höstas och på kort tid lyckats väldigt väl men sin nisch att göra randsydda kvalitetskor i Kina med en klassisk amerikansk look och estetik.

Jag fick kontakt med Grant Stone förra året då de frågade om jag var intresserad av att agera testperson och komma med input då de höll på att utveckla en ny modell i cordovan. 

Det påminner lite om situation med Founders footwear som jag också skrivit om här tidigare på Manolo.

Då de kände till mig och mitt intresse för lite rustikare skor i allmänhet och cordovan i synnerhet ville de att jag skulle testa ett par skor som de ännu inte ens vet om de kommer att lansera. Jag skulle säga vad jag tyckte och använda dem väl. Då jag känner att det inte finns någon motprestation från deras sida annat än feedback så känner jag att det går bra att skriva om detta företag. Speciellt eftersom jag blev så pass positivt överraskad och bedömer nyhetsvärdet som stort.

Som sagt började det hela med att en av grundarna Wyatt Gilmore kontaktad mig för att se om jag ville vara testperson. Vi började maila fram och tillbaka och utifrån vår långa mailkonversation som nu är uppe i 22 mail så har jag fått en stor inblick i detta unga lovande företag samt material nog för en bra redogörelse.

Wyatt berättar att de köpt ett par hudar cordovan från det italienska garveriet Compiel. 

Detta garveri är intressant för de har väldigt bra rykte bland cordovanfantaster och anses efter Horween vara ett av de främsta. Fram tills nyligen använde bland annat Trickers detta garveri. Wyatt berättar att de testat ett antal garverier som har cordovan men inte hittat något bra ännu men sätter stort hopp till Compiel. Han ville ha min åsikt efter en viss tids användning. Det vanligaste problemet med mindre garverier som har cordovan är att de inte har tillräckligt feta och oljiga hudar. Detta är Horween kända för och är också ledande på detta läder men för ett nystartat bolag som Grant Stone så är de för dyra och kräver för stora kvantiteter.

 

Wyatt berättar också tidigt för mig att företaget skor sys i Kina och i en fabrik som ligger på den lilla ön Xiamen på östkusten nära Taiwan. Han har själv bott där i snart sju år och har lärt sig språket. Hans jobb tills nyligen har varit att hjälpa andra amerikanska skotillverkare med deras produktion i Kina. Under dessa år har han lärt sig mycket och ville starta något eget. Att det blev skobranschen för Wyatt är inte konstigt då hans far jobbat med detta i över 35 år. Efter skolan gick Wyatt därför D.W. Frommer´s bespoke bootmaking school och fick direkt efter detta jobb på skofabriken i Kina. Till sin hjälp vid starten av Grant Stone har han pappa Randy som är den som är ansvarig för att ta fram lästerna som är av amerikanskt/brittiskt snitt. Randy har jobbat med randsydda skor i hela sin karriär och arbetade senast för Alden. Hans stora kunskap om fötter och ortopedi har betytt mycket vid skapandet av förtagets läster, vilka i ärlighetens namn påminner väldigt mycket om Alden. De derbys i cordovan jag fick prova är väldigt lika mina Alden på deras Barrieläst.

 

Wyatt berättar att de inte försöker mörka att skorna görs i Kina, tvärtom. Han befinner sig på plats och är involverad i tillverkningen och kvalitetskontrollen på daglig basis och vet hur bra tillverkningen är. För att inte skrämma kunder så försöker de styra fokus mot en transparens där de på hemsidan tydligt och enkelt förklarar hur skorna är gjorda och i vilka material. På detta sätt hoppas de att fokus kommer att hamna på den färdiga produkten istället.

Skall man kort sammanfatta det så rör det sig som ni nämnt om randsydda skor precis på samma sätt som de kvalitetsskor vi är vana vid i Europa. De använder uteslutande kvalitetsläder från garverier i USA, Italien och Frankrike. Värt att nämna är att de använder läder i hälkappan och inte papp eller plast, vilket får ses som ett kvalitetstecken.

De är helt nystartade och har ännu inte så många modeller. Under detta år kommer de att addera några lite mer dressade skor, bland annat två balmorals.

 

Hur skall man då sammanfatta skon och företaget?

En perfekt sko för den som gillar Aldens estetik men som tycker att de kostar för mycket idag. Genom att exempelvis inte jobba med de allra dyraste garverierna och dessutom ha sin fabrik i Kina så kan de kapa en hel del kostnader. Att de säljs i USD gör dem dock inte billiga idag. De ligger i samma prissegment som bra europeer som Loake 1880,  Yanko, Carmina och Carlos Santos.

Mitt personliga intryck av skorna jag just nu testar är endast positivt. De sitter perfekt på mina fötter och lädret är av riktigt bra kvalitet.

Att jag precis valde att beställa ett par ljusa bluchers att ha i vår och sommar måste vara ett bra betyg?

 

Foto: Ted Olsson

Foto: Ted Olsson

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Gerte säger
2017-02-09 17:31 - Anmäl

Allt såg mycket fint ut. Mest gillade jag Suede Longwing - Coffee
#2 Måns säger
2017-02-10 09:10 - Anmäl

Men det var ju det här med globalisering och miljötänkande förstås. Att vi lägger en slant extra för att känna att kläder och skor är gjorda till priset av vettiga löner och goda arbetsförhållanden. Att inte falla i farstun för kinatillverkade kopior som "påminner väldigt mycket om Alden". Att på detta sätt sälja sina principer för ett par skor.
#3 ND säger
2017-02-10 14:42 - Anmäl

Den svarta PTB:n var väldigt snygg.
#4 EB säger
2017-02-10 16:24 - Anmäl

2# Lädret är tillverkat i etablerade västerländska fabriker så miljöaspekten bör väl vara helt OK. Och "kinatillverkade"? Visst finns det oerhört mycket skräp som produceras i Kina men idag även mer kvalificerad tillverkning. De recensioner jag sett av skorna har varit odelat positiva.

Oaktat villkoren i den fabrik som tillverkar Grant Stone, vilka vi förövrigt inte väl vet något alls om, tror du att de kinesiska lönerna och arbetsförhållandena påverkas i positiv eller negativ riktning genom köp respektive bojkott?
#5 Måns säger
2017-02-10 19:20 - Anmäl

#4 Billigt kan vara det nya dyra. I perspektiv.
#6 DrDre säger
2017-02-14 15:32 - Anmäl

Måns. Har du en iPhone? Eller kanske en iPad?
#7 Marcus säger
2017-02-16 05:30 - Anmäl

Intressant artikel. En kollega tipsade häromdagen om Grant Stone så det var bra timing. Hur jämför du Grant Stone med tex Loake? De verkar hamna i samma prisklass men undrar om du märkte någon större skillnad i kvalitén.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen