Manolo logotype

Måttsytt från Pelote

Antalet aktörer i Sverige som erbjuder måttsytt mode har de senaste åren ökat rejält vilket är roligt för oss som har ett stort intresse av detta. Det betyder också att det uppenbarligen finns en stor efterfrågan på kvalitet och välsittande kläder vilket är extra glädjande. Det styrker den tes vi haft att män lägger mer och mer tid och pengar på hur de klär sig och gör klokare val i sin konsumtion.

I somras öppnade Malmöföretaget Pelote en butik i Göteborg. Då jag tycker att det finns ett nyhetsvärde i att berätta om denna nya aktör i Göteborg så valde jag att testa deras tjänst vilken jag tänkte redogöra för idag. Utbudet i Göteborg och Malmö vad gäller måttsytt är tyvärr relativt begränsat jämfört med de valmöjligheter och aktörer som finns i Stockholm. Så allt nytt välkomnas så klart.

Pelote, grundadas 1999 i Malmö och erbjuder måttsydda kostymer, kavajer, byxor, västar, rockar och skjortor. De har butik i Malmö samt en egen webbutik och alltså sedan i somras även en i Göteborg.

Namnet Pelote kommer från en fransk bollsport, som framför allt spelas i sydvästra Frankrike, i samma region som ett av företagets första skrädderier som man jobbade med. Den väldigt snabba bollen kan inte massproduceras utan tillverkas för hand, en åt gången. Pelote tog namnet eftersom de inte heller massproducerar utan alla deras skjortor och kostymer görs en och en där alla är unika.

Liksom de flesta måttbeställningsaktörer fokuserar man på service. Personalen lägger stort vikt vid att guida och förklara vilket är viktigt då denna typ av företag som Pelote är lockar många som kanske aldrig testat måttsytt innan och då är service och pedagogik a och o.

Rent prismässigt så kostar skjortor i företagets standardtyg ca 1 000-1 400 kr och om man väljer lite mer namnkunniga Thomas Mason och Albini så börjar detta på 1 700 kr.

Jag sydde inte upp någon skjorta men kikade lite på de som fanns i butiken vilka så bra ut. De är sydda med så kallad single needle stiching och hade riktiga pärlemorknappar.

 

Interiören i Göteborgsbutiken.

För kostym i deras bastyger så kostar dessa 5 700-6 500 kr. Sedan erbjuder de även lite exklusivare tyger från kända väverier så som Barberis, Holland & Sherry och Fox Brothers mfl. Då börjar det det på 7 000 kr och uppåt beroende på tyg.

De jobbar med en halvkanvaskonstruktion för dessa plagg med riktigt tagel (kanvas bestående av hästhår) som fästs med maskin samt riktiga horn eller stennötsknappar och foder från ledande Bemberg.

Det finns möjlighet att betala till för mer handgjorda detaljer så som bland annat att mellanläggen i kanvas är handsydda.

Deras stil beskriver de som fransk med inspiration från det bästa i England och Italien.

Som lite rolig kuriosa kan sägs att de klätt personalen hos världens mest exklusiva privata flygbolag baserat i Luxemburg.

Över till min beställning och upplevelse.

Jag har lärt känna Robin som driver verksamheten i Göteborg och som är väldigt välklädd och kunnig. Det senaste är viktigt när det gäller måttsytt då det krävs att personen som tar mått och genomför konsultationen måste veta vad den gör. Annars blir sällan slutresultatet speciellt bra.

När det kommer till min beställning så tänkte jag till lite extra. I ärlighetens namn så har jag en ganska stor garderob och har inget behov av mer kostymer eller kavajer. Däremot ville jag ha ett par lite grövre byxor av välskräddat snitt men som var i ett lite ledigare material vilket gör att de kan bäras i många olika sammanhang. Jag tänker allt mer så när jag investerar i ett plagg. Det måste finnas möjlighet att bära plagget ofta och på olika sätt. Jag hade dessutom sett några vänners byxor från Pelote och tilltalades av dem. När jag väl besökt dem och börjat prova ut byxorna så föddes en tanke på att göra en jacka med samma funktion som byxorna. Ett plagg som är mångsidigt och kan både kläs upp och ner så att säga. Ett mellanting mellan kavaj och rock som man kan bära med jeans och sneakers likaväl som flanellbyxor och slips. I butiken hängde deras car coat som fick bli min utgångspunkt.

Över till byxorna. Jag valde ett bastyg i Pelotes utbud. Det var ett 400gr/m tjockt tyg som enklast kan beskrivas som ett mellanting mellan flanell och tweed. Färgen är mörkgrön med nästa svarta inslag i ett så kallat nailheadmönster.

Vid utprovningen provade jag en mastermodell som Pelote och Robin utgick ifrån och lade till och drog ifrån på för att skapa en bra passform. Efter detta fick jag göra alla val och detaljer. Jag valde utan frontveck, en hög midja, en klassisk fotvidd på 21 cm som precis nuddar skon och hornknappar. Istället för side adjusters valde jag knappar i sidan som kan justera vidden i midjan.

 

Jackan är alltså en av Pelotes rockmodeller man kallar Car Coat fast som jag kortade ner en del till en rygglängd om ca 80 cm (ungefär som en kavaj för mig). Den har normalt fickor med lock men jag bytte ut dem mot utanpåliggande för ett något ledigare uttryck. Bröstfickan lät jag vara som den var då jag vill kunna bära en näsduk. Knäppningen fick bli öppen så att de fina bruna hornknapparna skulle synas. Tyget valde jag, som så ofta annars, i en av tygböckerna från Fox Brothers. Det är ett mellantjockt tyg om ca 550gr/m i deras ytterrocksbok. Det är en nyans ljusare än marinblått och kan liksom byxan beskrivas som ett mellanting mellan flanell och tweed i känslan. Lystern och färgen ger verkligen jackan liv.

 

Vad anser jag då om själva resultatet?

Byxorna kan jag helt ärligt och objektivt säga är de bästa måttsydda byxorna jag gjort. Har bara skräddarsydda byxor som trumfar dessa. När jag fick dem var det inte en enda justering som krävdes vilket är ovanligt när man bara gjort en utprovning.

Jackan krävde några justeringar passformsmässigt för att bli helt bra. Inget dramatiskt som inte en ändringsskräddare som Pelote samarbetar med kunde ordna på två dagar. Det var framförallt ärmlängden som var 2 cm för lång och vidden som var lite för vid. Det skall tilläggas att jag vill ha den ganska rak då det är en jacka och inte kavaj. Det skall lätt gå att bära en tröja eller cardigan under men efter en liten justering i ryggen så blev den bra.

 

Priset för de två plagg jag gjorde var 2 195 Kr för byxorna och 9 995 Kr för jackan i det tyg jag valde som alltså kostar lite mer än deras standardtyg.

Efter att mina plagg varit klara så har jag träffat en vän som även sytt upp en flanellkostym från Pelote och där jag synade denna noga som en del av denna artikel och även i hans fall såg det väldigt bra ut.

FotoMilad Abedi

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Calle säger
2017-02-02 09:28 - Anmäl

Andreas jag tror du får tala med Olof som börjat visa ett väl stort intresse för workwear kavajer med märkligt snitt och udda skärning :-).
#2 Henrik säger
2017-02-02 10:00 - Anmäl

Jag kan verkligen inte bestämma mig för om det här är den perfekta vårjackan, eller bara härma stilen, Ordförande Mao.
#3 Tjompa säger
2017-02-02 10:28 - Anmäl

Fult allting
#4 EB säger
2017-02-02 11:09 - Anmäl

Stod och höll i en väldigt lik jacka från Private White V.C. nu på rean. Väldigt fin men jag hängde tillbaka den för jag hade svårt att se var jag skulle använda den i särdeles hög utsträckning.
#5 Johan säger
2017-02-02 11:26 - Anmäl

3#: släpp sargen.

Byxorna blev ju sjukt bra tycker jag! Jag hade kanske valt frontveck ändå, men det är ju en smaksak.
#6 Masken säger
2017-02-02 12:32 - Anmäl

Snyggt!

Måste dock fråga om det är könet som tydligt syns på bild nummer 5?
Om svaret är ja, är det på grund av en för tight konstruktion på byxan eller dåligt val av kalsonger?
#7 Bodén säger
2017-02-02 13:04 - Anmäl

Byxorna blev riktigt bra! Men jag undrar varför dem marknadsför sig med skräddarsömnad ifall dem "bara" utför MTM?
#8 sebbe säger
2017-02-02 13:39 - Anmäl

Öppnar inte jackan upp sig lite väl mycket på den nedre bilden?
Kan man få en bild där du står rakt framifrån?
#9 Friherren säger
2017-02-02 13:58 - Anmäl

Mycket elegant, uppskattar att Olof har sin egen stil! Dock kan kanske en enkel stavkontroll i Word innan publicering rekommenderas i framtiden.

Keep up the good work(wear) Olof. Gbg humor
#10 Måns säger
2017-02-02 14:54 - Anmäl

Men med de i sammanhanget låga priserna, och med FB tyger, kan de väl knappast sy i Europa? Kina eller möjligen Portugal?
#11 M säger
2017-02-02 18:45 - Anmäl

Passformen på byxorna är helt grym, det ända jag skulle kunna önska är en något längre gylf. Bra jobbat.
#12 JB säger
2017-02-02 23:37 - Anmäl

Rent visuellt tycker jag personligen det skulle se bättre ut med en gylf som löper längre längst grenen, blir lite avhugget på något sätt i detta utförande, men det är naturligtvis en smaksak.
Mycket intressant att få en take på måttanpassade kläder med mer fritidsklädd inriktning.
#13 Oskar säger
2017-02-03 09:06 - Anmäl

#10 skulle tippa på att dom syr sina kläder på - Formens - 7 Rumänien, Who knows :-)
#14 Erik säger
2017-02-03 21:48 - Anmäl

Mycket trevlig läsning, Olof. Och Vackra kläder! Tack för detta. Får lov att hålla med om #11 i gylflängden men stämmer annars in i utlåtandet om den felfria passformen. Jackan är inte helt i min smak, men there you are.
Ett par upprepningar i övergångarna, ett "över till..." räcker. Ändå bra, balanserat och hjärtligt skrivet. Mer av detta, tack!
#15 Penson säger
2017-02-03 23:34 - Anmäl

#10 Jag frågade Pelote per mejl vart de importerar ifrån men Daniel (ägaren) svarade att han inte kommer berätta vart det sys upp någonstans. Att flörta med Frankrike både på deras hemsida och här i artikeln känns ju så där äkta... Jag hoppas verkligen att det inte är barnarbete han döljer eller andra dåliga villkor. CSR...?!
#16 Altobelli säger
2017-02-03 23:42 - Anmäl

Snyggt! Jag har två Bakerjackor eller Chorejackor och tycker de är ascoola! Eftersom jag är statsanställd så får jag gnutta på billigare märken och i det här fallet kört med Universal Works, kan rekommenderas! Annars är det självklart second hand och ändringar hos skräddare när det gäller kläder som gäller för en fattig snobb.
#17 Gerte säger
2017-02-04 10:38 - Anmäl

Mycket snyggt! Tycker det är bra att det visas annat än kostymer o kavajer
då jag i stort sett aldrig använder det. Min åsikt är att klädseln är cool
och relaxat. Grattis Olov till ( i mitt tycke) god smak och fantasi att
kika utanför det dressade modet!
#18 Gerte säger
2017-02-04 10:39 - Anmäl

Sorry!Olof ska det vara.
#19 x säger
2017-02-04 22:24 - Anmäl

#10 m.fl. Jag tycker att det inte är konstigt att Pelote inte vill berättar var deras produkter sys upp. Jag kan inte tänka mig att detta handlar om några långa samarbeten utan upphandlingar i ett ganska kort tidsperspektiv. Är det Rumänien idag kan det vara Portugal i morgon och Italien dagen efter det.

Är man som konsument orolig att kvaliteten är sämre i vissa tillverkningsländer måste man nog lita på P:s kvalitetskontroll. Om man intresserad av arbetsförhållanden och CSR måste det vara bättre att fråga om P:s förhållningssätt i dessa specifika frågor specifikt istället för att fokusera på tillverkningsland.
#20 Penson säger
2017-02-07 21:46 - Anmäl

Företagshemligheter men även marknadsföring ska man givetvis ha respekt för.

Transparens är dock något jag personligen gillar. Vad det gäller CSR så är tillverkningsland den enklaste frågan att ställa. Det säger inte allt men en hel del.
#21 x säger
2017-02-08 15:04 - Anmäl

#20 Jag håller med om att tillverkningsland säger en del. Min kommentar syftade till vilket budskap vi som konsumenter vill skicka till företagen. Gör vi det tydligt att vi är intresserade av vettiga arbetsförhållanden kommer företagen att söka underleverantörer som kan uppfylla det.

Problemet med att koppla tillverkningsland/fabrik till marknadsföring såg vi senast i samband med en Kickstarterkampanj för randsydda skor. I kampanjen diskuterade den valda fabriken i detalj och fabrikschefen (bördig från Northampton) lyftes fram som en garant för kvalitet. När samarbetet inte fungerade och man fick byta fabrik och land förlorade man givetvis en del av de ursprungliga argumenten till att köpa produkten.
#22 oz säger
2017-02-12 08:29 - Anmäl

Kan man som firma / producent inte vara transparant så borde konsumenten förstå att man betalar ett grovt överpris.
Att betala 10k för en kostym sydd i Kina eller öst Europa känns inte helt 100 för egen del.

Men visst, pelote måste driva firman i + för att kunna fortsätta så dom behöver sina marginaler precis som alla andra överprisade skandinaviska märken, läs Tiger OJ Morris.
#23 Andreas Weinås säger
2017-02-12 10:12 - Anmäl

#22 - Att vara transparent med vart man producerar sina saker tycker jag alla företag bör vara. Det finns tydliga krav i Sverige på att produktionsland skall anges i plagget. Att en produktion i Kina eller Östeuropa inte skulle kunna hålla hög kvalitet eller vara värd 10tkr är däremot rent nonsens. Jag har testat full kanvas-kostymer från Kina som står sig starkt i såväl kvalitetsnivå och hantverk mot plagg från Italien i samma prisklass. Ring Jacket från Japan är bland det bästa jag testat i sin prisklass (ca 15tkr). Den absolut främsta produktionen finns fortfarande i Italien men det gäller långt ifrån alla fabriker och de kostar betydligt mer än 10 000kr. Sen producerar förvånansvärt många "italienska" märken idag sina kavajer i just Asien, Östeuropa eller Mexico.

Sist men inte minst måste jag ändå fråga om du verkligen tycker att en firma som driver en vinstdrivande verksamhet per definition är överprisad? Jag kan nämligen inte komma på ett enda företag, i någon prisklass som inte har en affärsidé som går ut på att tjäna pengar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen