Manolo logotype

Made in Maine - Del II

I höstas skrev vi om den amerikanska skotillverkaren Rancourt & Co och den stolta Made in Maine-traditionen. Idag kommer en fortsättning där vi redogör för två andra av de främsta inom samma kategori i form av Quoddy och New England Outerwear. Båda dessa skotillverkare vars stil är genuin och uramerikansk är stolta förespråkare för moccasinkonstruktionen.

Dessa båda företag har i första hand skor av det lite ledigare slaget än vad ni kanske är vana att se här på Manolo. En av anledningarna till att vi väljer att lyfta fram dem idag är att de representerar ett enormt hantverk samt jobbar med de finaste av material vilket gör att den gemensamma nämnaren är stor med de mer dressade britter och italienare ni är vana vid att se. Sen tilltalas jag personligen av estetiken vilket man inte får glömma bort. Jag har själv köpt ett par skor de senaste åren från dessa tillverkare och kan med gott samvete säga att det är en dröm att gå i dem. Även detta är en av anledningarna till att dessa texter kommit till. Jag började fördjupa mig i det hantverk som den moccasinkonstruktion som Rancourt, Quoddy och New England Outerwear alla använder och har förstått att det är en av anledningarna till att skorna är så pass sköna.

Denna metod påminner om den durksydda med en enkel söm som fäster skons ovandel med bind- och slitsulan. Den stora skillnaden är dock att vid moccasinbottnade skor så används ingen bindsula för att fästa skons delar. Istället fästs sulan direkt i skons ovanläder som löper runt. Detta gör dem ännu mjukare än durksydda och de formar sin fint efter foten i takt med användning.

 

Hantverket bakom dessa skor är mycket imponerande.

Båda företagen är alltså baserade längst upp i nordöstra USA i delstaten Maine på gränsen till Canada. Quoddy i det lilla samhället Perry och New England Outerwear i Lewiston.

Båda dessa företag lyfter from sin personal när man talar med dem. Det är personer vars kunskap har gått i arv i generationer och som sitter och syr dessa skor för hand. 

Vissa kan tycka att ett par seglarskor för 3 000 kr är hutlöst mycket pengar när man kan köpa ett par av ett känt märke för 900 kr. Detsamma gäller randsydda skor, man får vad man betalar för. För förutom att de sys för hand vilket kräver enorm kunskap så använder dessa företag endast det finaste av material.

Vid en första anblick så ser skorna ganska lika ut men företagen har sina egna läster, modeller och utseende som gör dem unika.

 

Quoddy Grizzly boot

Quoddy Dawson Moc

Känga från New England Outerwear.

Nättare moccasin från samma tllverkare.

På plats hos Quoddy.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 RolleFC säger
2017-01-26 11:20 - Anmäl

All respekt för hantverket och kul att ni på Manolo breddar er. Personligen tilltalas jag inte alls av estetiken dock.
#2 EB säger
2017-01-26 13:30 - Anmäl

Jag har ett par Quoddy bluchers och trots att de varit lite svåra att inkorporera i min vanliga stil så har de snabbt blivit en favorit. Grymt bekväma och robusta.
#3 glenn säger
2017-01-26 17:53 - Anmäl

Passar perfekt på reklambyrån på söder.
#4 M säger
2017-01-26 19:02 - Anmäl

Att Olof dragit åt hipsterhållet i sin stil senaste året har väl inte undgått något och detta är ännu ett steg i den riktningen (utan att lägga någon värdering i det).

Det jag vill påpeka på är alla dessa värdeord som ofta används av Manolo när man vill sälja in en produkt, i detta fallet t ex "enorm kunskap" eller "kunskap som gått i arv i generationer", blir snabbt uttjatat. Att hävda att sy skor kräver enorm kunskap känns som en rejäl överdrift, och att man inte skulle kunna lära sig ett likvärdigt hantverk utan kunskap som ärvs över generationer tror jag inte heller nån går på. Jag vet och förstår att man lätt tar till sådana styrkeord, men det gör också att man tenderar urvattna dess betydelse. Bara en mindre synpunkt på ett annars bra utfört jobb.
#5 P säger
2017-01-26 20:38 - Anmäl

Jag är väldigt förtjust i både kängor och seglarskor i casualsammanhang men tyvärr, designen tilltalar mig inte alls. Red Wing och Sperry/Sebago gör det mycket snyggare.
#6 Jimmy säger
2017-01-26 21:31 - Anmäl

Skönt att se lite annan design och roligare modeller. Pass på tråk-Sebago, detta är mycket mer spännande!
#7 Quui säger
2017-01-26 22:52 - Anmäl

Äger två par Quoddy skor, ett par halvhöga mockasiner som är vansinnigt bekväma och i den vackraste mocka. Ett par seglarskor som är milsvida bättre än ett par för 900 spänn. Vad dessa klassiska skor har med hipsters att göra går mig förbi, men så är det ofta - det man inte begriper försöker man håna.
#8 M säger
2017-01-26 23:16 - Anmäl

#7 Jag antar att ditt svar var riktat mot mig eftersom jag gjorde hipsterreferensen, men jag förstår inte hur det kunde tolkas som ett hån? Nu har jag inte detaljstuderat t ex Jack Kerouac, men jag föreställer mig att skor av quoddy-stilen eller en lite äldre tappning av moccasinen på nedre bilden är precis den typ av sko man hittade på hans och hans gelikars fötter (förutom crepésulade ökenkängor då). Även senare hipsters som Jacques Cousteau har ju Olof själv på sin instagram uppgett sig hämta inspiration ifrån. Personligen älskar jag den fortfarande välklädda stil men med en släng av rebel som Kerouac körde med (precis som jag är väldigt förtjust i det brittiskjamaicanska rudeboy-modet som fått en revival på senare år).

Nu måste jag få fråga dig vad det var som du ansåg förolämpande?
#9 Andreas Weinås säger
2017-01-27 00:42 - Anmäl

#4 - Att påstå att behärska ett hantverk som skomakeri INTE kräver enorm kunskap är för mig snarare ett tecken på att man inte riktigt är påläst på området.

Med det sagt så har du självklart en poäng i att värdeladdade ord bör väljas med omsorg för att inte urvattnas. Dock tror jag att både skrädderi och skomakeri tillhör två områden där det ofta är rättfärdigat

Uppskattar feedbacken och vi skall självklart ta till oss av kritiken.
#10 Quui säger
2017-01-27 12:22 - Anmäl

@M ger dig att du inte lade ngn värdering i hipsterreferensen. Men den är ju ganska slarvig då du samtidigt refererar till Kerouac, Cousteau samt Quoddy som ngn slags hipsterparametrar.

Att Kerouac skulle vara en stilikon som t ex stjäl Olof tar efter nja. Kerouac beskrev "sina" hipsters som luffare... Quoddyskor för 5k kanske inte är så lumpna. Cousteau har väl nästan bara mössan som hipsteraccesoar och jag det var väl tack vare Life Aquatic som det blev så snarare än att Cousteau var hipster.

Vidare används ju hipster i regel som en rent nedsättande term.

Sen kan jag hålla med dig om att man kan lära sig hantverk utan generationer men ofta finns kanske inte maskiner att köpa för viss produktion mm. Sedan är ju kvalitetssäkring ngt som kommer av erfarenhet. Men Yuketens Matsuda har ju lärt sig mkt direkt från Maine företagen och hur de gör sina skor. Dock kan jag inte jämföra kvaliteten mellan t ex Quoddy och Yuketen då jag inte äger några skor från de sistnämnda.

Trevlig helg
#11 Måns säger
2017-01-27 19:57 - Anmäl

Satt nyss på hipsterhålet Flippin Burgers i Vasastan.inga Quoddy i sikte. Än.
#12 DT säger
2017-01-27 20:22 - Anmäl

Jag vet inte vad ni menar med att dra åt hipsterhållet. Om man följt Manolo i tio år så vet man att det här ligger närmare ursprunget, och att det dragit mer åt det mer dressade hållet först på senare 5-6 år. Personligen tycker jag såna här tillverkare är roliga att läsa om.
#13 M säger
2017-01-27 20:49 - Anmäl

#10 Okej, får försöka klargöra. Efter lite googlade har jag förstått att hipster verkar vara ett negativt laddat ord, men min avsikt var aldrig att applicera det på så vis. Jag som läser mycket jazzlitteratur förknippar hipster med 20-30 talets jazzare, som sen låg som inspirationskälla för t ex Kerouac själv men även hans karaktärer. Under denna tid var ett dressat mode med lite nya uttryck som utelämnad slips eller ökenkängor med crêpesula tydliga kännetecken. Denna stil adopterades av främst vita universitetsstudenter och utvecklades senare till det som idag kallas för preppy. Även om Kerouac skrev om ett liv på luffen, var knappast hans eller hans karaktärer förknippade med vad man idag kallar luffare, utan var istället från en ekonomiskt ganska välmående bakgrund. Att tro att man klädde sig i lump känns rätt långt från sanningen. Min referens hade alltså väldigt lite med det moderna hipsteruttrycket (där sneakers verkar vara modet) att göra, utan mer mer en referens till ordet ursprungliga betydelse. Ännu ett tecken på att jag är äldre än vad jag tror.

Utan att veta alltför mycket om varumärket Quoddy drog jag av utseendet direkt parallellen till den skostil jag ofta förknippar med den tidigare preppy/hipsterstilen. För mig faller även Coustaeu in under denna stil (med sin mössa och ofta buttondown-skjortor).

#12 Jag håller med om att Manolo under flera år istället dragit åt det dressade hållet, men eftersom jag följer Olof på instagram tycker jag mitt sett en tydlig utveckling mot det jag ovan refererar till som hipsterstil, och var alltså på inget sätt menat som något negativt. Jag tycker skorna är fantastiska.

#9 Jag antar att vi kan enas om att allt kan bakas ner till betydelsen av ordet enorm. Jag är väl medveten om att det tar många år att lära sig skomakarkonsten full ut och respekterar det. Men med min bakgrund hade jag kunnat sträcka mig till att kalla någons kunskap enorm om personen i fråga t ex på egen hand har kunskapen att konstruera all elektronik som ingår i en satellit. Olika referensramar helt enkelt. Tack ändå för ett svar och ett bra jobb!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

In The Shop - Introducing: The Slim...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen