Manolo logotype

Budgettips: 10 x prisvärda kvalitetsskor

Vi är väl medvetna om att mycket av det vi bevakar och skriver om här på Manolo är i den högre prisklassen. Anledningen till det är att vi vill i första hand lyfta fram hantverk och kvalitet framför lägsta pris. Med det sagt finns det fortfarande ett intresse från vår sida att tipsa om vettiga produkter i ett något lägre prissegment. Idag har vi valt 10 par klassiska kvalitetsskor under 3 000 kr.

Som vi skrivit om tidigare här på Manolo finns det alltid en viss problematik med för billiga kvalitetsskor. Om man pratar om exempelvis randsydd konstruktion som en kvalitetsmarkör är det lätt att glömma av att vad som i största mån avgör kvaliteten på en sko snarare är de ingående materialen. Självklart har en randsydd sko större potential än en limmad modell men randsytt är egentligen bara ett sätt att underlätta för ägaren att sula om och reparera sina skor. Om inte ovanlädret, bindsula eller andra delar av skon håller tillräckligt hög kvalitet är det liten risk att omsulningsmöjligheten ens kommer utnyttjas. 

När det kommer till ingående material är det självklart inte alltid det lättaste att uttala sig om hur skinnet kommer åldras eller liknande men överlag får man vad man betalar för. Även om det finns en stor skillnad även på billigare och dyrare mocka är vår uppfattning att kvalitetskänslan är mindre påtaglig när det kommer till just mocka men även grain där mycket av kalvskinnets eventuella defekter kan döljas. 

När det kommer till läder- eller gummisula är det samma sak här men vår egen erfarenhet säger att skor i instegsegmentet ofta är att föredra med gummisula som i regel håller längre än läder. Med det sagt så avgörs det såklart beroende på vilken sko man är i behov av. Behöver man en klassisk kostymsko i svart så skall man självklart köpa en i kalv med lädersula.

Vi har valt ut 10 modeller vi tycker känns extra intressanta på marknaden. 

Herring - Babbacombe

Klassisk kostymsko i svart från brittiska webshopen Herrings eget utbud. Randsydd och producerad i England.

 

Septieme Largeur - Dizzy

Modellen Dizzy från franska Septieme Largeur är en Austerity Brogue med balmoralsöm. (även översta bilden)

 

Myrqvist - Gyllsjö

Svenska Herrstil lanserade sin egen linje Myrqvist med randsydda skor under förra året. Här Chukkan Gyllsjö i mörkbrun mocka med gummisula.

 

Yanko - Brogued Cap Toe Derby

Yanko som säljs genom svenska Skolyx.se är en av de tillverkarna som i vår mening erbjuder mest sko för under 3 000 kr.

 

Velasca - Trombee

En av våra favoritmodeller är tasselloafern och här ser vi en version med Blake Rapid-konstruktion från Velasca i mellanbrun mocka.

 

Bow Tie - Hart I

En randsydd fullbrogue med äkta Dainitesula från Bow Tie. Det grövre grainskinnet i kombination med gummisulan gör dem perfekta för en svensk vinter.

 

Loake 1880 - Perth

En så kallad PTB i mocka från den kanske mest etablerade tillverkaren i dagens inlägg. Loakes premiumlinje 1880 erbjuder väldigt mycket sko för pengarna och är ett utmärkt val som första kvalitetssko.

 

Meermin - 101477

Ett par klassiska balmoralkängor i randsydd konstruktion med en kombination av grain- och slät kalv från Meermin.

 

Vidal Fernandez - 3721

Vidal Fernandez har i modellen 3721 en spännande så kallad string loafer. Ett lite annorlunda alternativ till tassels som funkar utmärkt till exempelvis ett par jeans.

 

Carlos Santos - 4210

Portugisiska Carlos Santos har tagit allt större del av den svenska marknaden sen de introducerades på skoaktiebolaget under förra året. Här ser vi en tasselloafer i brunt kalvskinn.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Loake
#1 Noam säger
2017-01-24 12:01 - Anmäl

Jag gillar Myrqvist-chukkan, och är dessutom på jakt just efter en prisvärd chukka. Någon med erfarenhet av märket?
#2 Mr.B säger
2017-01-24 12:02 - Anmäl

Glöm inte bort Doucal's! Extremt bra skor sub 3000. Har ett par monkstraps i mocka som jag använt alldeles för frekvent sen 2010 (så gott som dagligen de 3 första åren, sommar som vinter) som fortfarande ser ut som nya!
#3 JFK säger
2017-01-24 13:31 - Anmäl

Snygga! Undrar om det är någon som äger ett par Velasca-skor? Funderar på att slå till på deras Monkstraps i mocka och undrar hur kvalité är.
#4 Anders säger
2017-01-24 14:03 - Anmäl

JFK äger ett par Velasca Saccent som är lite över ett år gamla. Mockan är riktigt bra och hela skorna håller helt klart bra kvalitet.
#5 Adonis säger
2017-01-24 14:12 - Anmäl

Hej,

Någon som har testat skor från Vidal Fernandez och kan säga något om passformen, storleken i jämförelse med tex Yanko eller Carmina?

Adonis
#6 Erik säger
2017-01-24 14:28 - Anmäl

Jag har ett problem i att loafers ofta sitter dåligt på mina fötter. Är stringloafers möjliga att dra åt, eller är knuten endast dekorativ?
#7 Noam säger
2017-01-24 14:39 - Anmäl

Citat:
Snygga! Undrar om det är någon som äger ett par Velasca-skor? Funderar på att slå till på deras Monkstraps i mocka och undrar hur kvalité är.

Jag har ett par Velasca i mocka, och är helt klart nöjd. Det var lite strul med beställningen då det inte funkade att lägga order, men kundtjänsten via e-post fungerade ypperligt.
#8 Christian säger
2017-01-24 15:04 - Anmäl

Har 2 par från Yanko som jag är mycket nöjd med. Det enda negativa är att sulan inte är av högsta kvalitet. De slits mycket fort även om man undviker blött underlag eller grus. Nu har jag slitsulor på båda par. Vill dock tillägga åt man för oerhört mycket sko för pengarna.
#9 Johan säger
2017-01-24 16:28 - Anmäl

Tack för tipsen, men herregud vilken irriterande hemsida Velasca har...
#10 Steve säger
2017-01-24 16:43 - Anmäl

Instämmer ang Yanko. Väldigt mycket sko för pengarna, betydligt mer än Loake tycker jag personligen.

Även jag är intresserad av Myrqvists chukka "Gyllsjö". Tycker dock det är svårt att få någon uppfattning om lästen då bildmaterialet på hemsidan är mycket skralt.
#11 Andreas Weinås säger
2017-01-24 16:48 - Anmäl

#1 och #10 - Jag äger Chukkan och tycker den känns bra för pengarna. Som det brukar i den här prisklassen så tycker jag mocka/gummisula har högre kvalitetskänsla än kalv/lädersula.

Lästen är en så kallad soft square och är samma som de övriga modellerna från Myrqvist.
#12 dan säger
2017-01-24 17:36 - Anmäl

Hej,
Jag köpte ett par Chukka från Tods, sitter riktigt bra på mina rekativt breda fötter, vet ej om ni anser Tods som budget eller kvalitétsskor.
Även dom med gummisula, har väldigt liten erfarenhet av lädersulor.
Kanske en dum fråga men är det inte större slitage och känsligare vid typiskt svenskt väder med regn och snöblask på en lädersula?
Varför är det så självklart att sulan skall vara i kalvskinn?
Nyintereserad av riktigt snygga och bra gjorda skor så tack för all info jag kan få.
#13 egon säger
2017-01-24 17:47 - Anmäl

Tycker faktiskt den där Loake PTBn är den snyggaste mockaderbyn som hår att finna på svenska marknaden.

Är det förresten någon som har en kommentar om Velascas sneakers? Ser bra ut, och mer rimligt prissatta än CP.
#14 Andreas Weinås säger
2017-01-24 18:09 - Anmäl

#12 -Tods är för mig främst förknippat med bilskor och i en högre prisklass än det jag skulle benämna som budget. De gör i regel durksydda eller moccasinsydda skor men gillar man estetiken så är det inget fel på dem.

Angående lädersula så är det precis som du säger betydligt större slitage när det är blött ute. Samtidigt är en lädersula svårslagen under torra vår- och sommardagar.

Det var inte sulan jag syftade till när jag skrev kalv utan snarare ovanlädret. Lädersulor är framför allt garvade på ett helt annat sätt än skons ovanläder. De bästa sulorna är vanligtvis garvade i ett bad med ekbark som gör dem hårdare och mer slitstarka.
#15 Charlie säger
2017-01-24 18:56 - Anmäl

Jag har några av märkena som nämns i artikeln, men inte några finare än så. Problemet med mina kvalitetsskor är att de är hårda. Jag har inga problem att gå in en sko, men jag vill att de ska vara väldämpade så att man kan ha dem en hel dag utan att få alltför ont.

Finns det några sådana kvalitetsskor?
#16 Jesper säger
2017-01-24 19:52 - Anmäl

Charlie: Prova Crownhill, deras rad sydda linje är prisvärd och har en dämpande ilägssula i skumgummi. Har recenserat dem på Shoegazing.
#17 T säger
2017-01-24 23:16 - Anmäl

Har två par Yanko och tycker tyvärr att kvalitén på särskilt ovanlädret lämnar en hel del att önska. Mockaparet är aningen bättre. Mitt råd är definitivt att spara ihop en tusenlapp till och köpa ett par Carmina instället. Mer sko för pengarna i längden.
#18 dan säger
2017-01-25 07:31 - Anmäl

Andreas,
Tack för svaret.
Jag måste helt enkelt springa iväg och finna mig ett par snygga skor med lädersula till våren.
Tack för tippsen i artikeln.
#19 Bodén säger
2017-01-25 20:35 - Anmäl

Jag har tyvärr helt brutit upp med lädersulorna, med ett undantag för mina svarta oxfordskor. För mig som bor norrut är det helt enkelt för få dagar om året jag kan bära dem.
#20 Sam säger
2017-01-26 14:39 - Anmäl

Härligt med den här typen av artiklar där vi lite "fattigare" har möjlighet att faktiskt köpa också :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.