Manolo logotype

10 x Buttondownskjortor

Är det någon skjortmodell som verkligen gjort comeback de senaste 3-4 åren så är det buttondownskjortan. Med ett ursprung i Polo-spelandet där knapparna skulle hålla kragen från att blåsa upp i ansiktet på spelarna när de red i hög fart är den idag ett självklart val för stilintresserade män. Vi ger er 10 favoriter ur säsongens utbud.

När det kommer till buttondownskjortor så är det enligt oss en modell som gör sig allra bäst i lediga, alternativ semi-formella sammanhang. I ett lite grövre tyg som oxford eller pinpoint passar modellen perfekt under en rundnackad kashmirtröja till ett par jeans eller flanellbyxor och vill man klä upp den är det bara att slänga på en tweedkavaj. 

Att bära buttondownskjorta tillsammans med slips har varit en omdiskuterad detalj som delar stilentusiaster i två läger. Vissa anser fortfarande att den ej skall bäras med slips då den är för informell medan andra menar på att det är fullt korrekt. 

Vi tycker personligen att en klassisk cut away-krage är det allra snyggaste till slips men har man en buttondownskjorta med mer tilltagen krage och en semi-formell klädsel i övrigt så fungerar det alldeles utmärkt. 

Materialmässigt är lite grövre kvaliteter helt klart att föredra framför riktigt tunna poplintyger då dessa kan ge väl stor kontrast till modellen och passar bättre till formella skjortor. I färgväg är det högst personligt och bäst att utgå från sin egen garderob men vi har stor kärlek till vita och ljusblå skjortor som går till väldigt mycket i basgarderoben. Även färger som persiko, ljusgult, mintgrönt och rosa kan vara intressanta alternativ. 

 

Gitman Vintage

Ledig, rutig flanellskjorta från amerikanska Gitman Vintage.

Morris Heritage

Skjorta från svenska Morris Heritage med Donegalmönster.

Fray

Några av branschens finaste skjortor kommer från italienska Fray. Här med tilltagen krage som tillåter bärandet av slips.

100 Hands for Viola Milano

Denimskjorta av högsta hantverksnivå från 100 Hands åt Viola Milano.

Cesare Attolini

Microrutig buttondownskjorta från neapolitanska Cesare Attolini.

Eton

En ljusbrun eller sandfärgad linneskjorta inför vår och sommaren. Perfekt till ljusa jeans eller under en sommarkavaj.

Drake´s London

Ljusblårandig buttondownskjorta i oxfordtyg är en riktig klassiker. Här från brittiska Drake´s.

Last & Lapel

En chambrayskjorta med tilltagen krage från koreanska Last & Lapel.

Mazzarelli for Gabucci

Buttondown med tilltagen krage från italienska Mazzarelli för Gabucci. (Även översta bilden)

Kamakura

Japanska Kamakura gör riktigt prisvärda skjortor med fin buttondownkrage. Här i en randig version med mättad orange ton.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Gabe säger
2017-01-17 14:27 - Anmäl

Glöm inte svenska Schnaydermans i sällskapet. De är - jämte Gitmans Vintage - åtminstone mina personliga favoriter. De sistnämnda är dock väl dyra just nu p g a den stigande dollarn.
#2 Matte säger
2017-01-17 17:14 - Anmäl

Vad hände med Brooks Brothers?
#3 lano säger
2017-01-17 18:07 - Anmäl

Buttondownskjortan är den bästa skjortan. Perfekt balanserad formalitetsgrad gör att den kan bäras i 98/100 sammanhang. Man kan aldrig äga för många (nästan...) strumpor, kalsonger eller buttondownskjortor!
#4 egon säger
2017-01-17 18:41 - Anmäl

Det är bara nätgrevar som lärt sig allt se kan om kläder på nätet som bryr sig om marginella grader av formalitet rörande saker skjortkragar. Ingen annan bryr sig.
#5 Peter säger
2017-01-18 10:05 - Anmäl

Jag bryr mig inte om formaliteterna men tycker helt enkelt inte att det är snyggt med slips till buttondownkrage. Men smaken är ju som baken
#6 egon säger
2017-01-18 11:50 - Anmäl

Precis, och det är helt legit. Det är skillnad på att ha en vis smak och att dra fram en regelbok som uppstått på internet. Det första är sunt, det senare sjukt tramsigt och omodernt.
#7 Kopparstaden säger
2017-01-18 14:31 - Anmäl

Har både en vit och en blå skjorta från Mazzarelli / Gabucci och de är nog mina favoritskjortor. Mycket sköna och men en riktigt fin krage.
____________________________________________________________

Om man "glömmer" att knäppa knapparna och "råkar" få skjortkragen lite vikt mot kavajen...funkar det med slips då ;-)
#8 Playground säger
2017-01-19 09:59 - Anmäl

Har någon här provat Uniqlos oxfordskjortor? Jag tycker de är mycket bra. Och billiga.
#9 Jones säger
2017-01-19 12:36 - Anmäl

Är det någon som har erfarenhet av att beställa skjortor från Luxire och som i så fall har erfarenheter att dela med sig av?
#10 mikaels säger
2017-01-19 14:38 - Anmäl

Är det verkligen 'internetregler' att inte bära slips till button-down? Jag trodde historien var att skjortan togs fram för hästpolo (där man inte bar slips), men appoprierades av amerikaner, som inte förstod historiken, och började använda den som en dresskjorta, och det är väl OK, om man vill framstå som okunnig och historielös ;)
Men stilregeln att button-down bärs utan slips är betydligt äldre än internet.
#11 riesenschnauser säger
2017-01-19 15:12 - Anmäl

Om man vill hävda att man år 2017 bör tänka att buttondownskjortan är ett sportplagg som inte får bäras med slips, eftersom det var så för 100 år sedan, får man väl också betrakta en Reverso som en sportklocka. I konsekvensens namn.
#12 mikaels säger
2017-01-20 11:23 - Anmäl

Jaja, var och en blir salig på sin fason, men till button-down passar nog färdigknuten slips bäst, tycker jag. Mode och trender kommer och går, men stil och klass består.
#13 Jocke säger
2017-01-20 14:23 - Anmäl

#9
Fick för en vecka sedan hem min första skjorta från dem och är hittills mycket nöjd. Beställde en vit OCBD i deras "warzone oxford" (eller nåt sånt). Inte fullt så tjock oxford som jag trott/hoppas på men väldigt trevlig krage och konstruktion överlag. Jag bad dock om en krage jag sett på instagram hos en annan luxirekund, valet är enormt.
Bör dock tilläggas att måtten togs på deras trunk, ingen erfarenhet av egen måttagning.

Önskar jag kunde säga jag var lika imponerad av byxorna..
#14 Hoffa säger
2017-01-22 08:36 - Anmäl

"...under en rundnackad kashmirtröja..." - för att skribenten inte gillar button-down egentligen och helst ser att knapparna döljs? :)
Jag skulle säga att ett slipslöst skjortbärande påkallar button-down, kragen ligger mycket snyggare. Detsamma vid kostymbärande med plastrong, när man vill lätta upp formalian.

@playground: jag har en, den är superskön.
#15 Altobelli säger
2017-01-22 15:41 - Anmäl

Button-down skjortor är en styggelse, men om man ska bära en så ska man absolut inte ha slips till den skjortan. Det handlar inte om smakgrevar eller internetpåfund som vissa här inne vill påskina. Det handlar om stil med traditionell prägling och är mer regel (klass) än mode/smak. Storleken på kragen där emot följer modets nycker där vi verkar gå mot större kragar a la 70-talet på skjortkragar och kostymslag.
#16 Mackan säger
2017-01-23 19:18 - Anmäl

Tjänstefel att inte nämna Brooks Brothers.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen