Manolo logotype

Överskjortan - Ett avslappnat ytterplagg

Förra året skrev vi om shacketen här på Manolo som är ett sorts hybridytterplagg som påminner om en skjorta till utseendet. Idag tänkte vi tipsa om överskjortan som är en lite tunnare variant av samma plagg.

Jag vet inte hur det är med er men jag försöker att tänka allt mer praktiskt när jag köper ett nytt plagg. Självklart är utseende, hantverk och material saker som tilltalar mig men jag har allt oftare kommit på mig själv med att tänka ett steg längre när jag köper ett nytt plagg. Hur kan jag matcha det med min övriga garderob eller hur ofta kommer det att kunna bäras och hur användningsbart är plagget? 

Bakgrunden till att jag fick upp ögonen för överskjortan har att göra med mitt jobb som frilansskribent på resande fot. De senaste åren har jag resandet varit ganska frekvent och inte sällan korta resor bara över en till två nätter till någon storstad i Europa för en intervju eller reportage. Eftersom jag vill spara tid och inte checka in väskan för en så pass kort resa har det här med att packa smart blivit en konstform. Förutom att hitta den perfekta väskan för dessa resor, det har jag nämligen redan gjort (en Signature Tote i kastanjebrunt läder med isatt dragkedja från Frank Clegg om ni undrar) så gäller det att packa effektivt.

 

Överskjortan till en ledig klädsel med chinos och sneakers.

Jag föredrar att alltid ha två outfits, en lite ledigare och en lite mera dressad. För att inte behöva två hela uppsättningar kläder med mig vilket sällan får plats så försöker jag hitta plagg som går att kombinera. Till exempel två par skor, ett par lite lediga och ett par lite mer dressade ex ett par vita Common Projects och ett par Alden Longwings i cordovan. Ett par reser man i och ett par får plats i väskan. Ett par byxor räcker i form av antingen ett par grå flanellbyxor eller beige chinos då båda dessa går att klä upp och ner. Sen klarar jag mig med att åka i en chambrayskjorta samt packa ner en vit oxfordskjorta, underkläder och en virkad marinblå slips. Slutligen kommer temat för dagens text in i form av överskjortan. Detta är precis vad det låter som, en skjorta över antingen en annan skjorta, en t-shirt eller en tunn tröja. Det är ett mycket mångsidigt plagg som jag nästan alltid reser i på dessa korta resor. Man åker i den och kombinerar den lite ledigt. Sen om det är en intervju eller middag och man vill vara lite mer uppklädd går det utmärkt att bara byta till en vit skjorta under, knuta en slips och kombinera med ett par mer klassiska skor. Överskjortan ger då nästan intryck av att vara en kavaj, speciellt om den är marinblå vilket är en av de mest gångbara färgerna. Vill man bära den mer som ett typiskt ledigt plagg är olivgrönt, khaki och vinrött bra alternativ.

Jag tycker att det är ett smart plagg som med facit i hand har burits allt oftare varför det i alla fall för mig varit väldigt bra investeringar. Det finns en uppsjö av varianter till salu, alltifrån prisvärda lite enklare från ex H&M till lyxigare varianter i ull/kashmirblandningar med handsydda detaljer. Vi har valt ut ett antal som tilltalar oss och som förhoppningsvis kan ge er lite inspiration i jakten på detta mångsidiga plagg.

 

Överskjorta från webshopen End Clothing.

Ett alternativ i blått från brittiska Sunspel.

Liknande modellen från Superdenim i Indigoblått.

Överskjorta i olivgrönt från Drake´s.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Johan säger
2017-01-10 11:19 - Anmäl

Bränn dem med eld!
#2 Noam säger
2017-01-10 12:50 - Anmäl

Jag köper överskjortan tillsammans med T-shirt, men det ser i mina ögon konstigt ut med dubbla skjortkragar.
#3 Måns säger
2017-01-10 13:30 - Anmäl

Kavaj verkar smartare. Dubbla skjortor vibbar uteliggare.
#4 Qui säger
2017-01-10 13:49 - Anmäl

Samma gnäll när det kom kortare byxor. Häng med nu gubbar, grungen är på väg tillbaka, två, tre skjortkragar på samma gång kommer vara legio om ett år eller så. Har själv köpte en fantastisk överskjorta från APC, en från Brooks Brothers/Pendelton och en i mocka från Our Legacy. Alla grymt snygga.
#5 P.M säger
2017-01-10 13:55 - Anmäl

Saknar Sunspels i ull...
#6 J säger
2017-01-10 15:48 - Anmäl

Fantastiskt plagg med T-shirt för en ledigare stil men att kombinera med skjorta samt slips är inte någon hit i min bok...
#7 Thom säger
2017-01-10 16:12 - Anmäl

Top Swedish man looks great I see the style and relationship to the article whereas the African man? I see nothing there, no style at all. I have no idea what that image is doing on here.
#8 Leftist säger
2017-01-10 16:58 - Anmäl

#7 Racist!!!!

Who says the ginger guy is Swedish?
#9 Bruno säger
2017-01-10 17:05 - Anmäl

#8 Thom does, and he also says that "the African man" is African and not Swedish.
#10 random säger
2017-01-10 17:21 - Anmäl

Lol "African man"

Sen när är Afrika ett land och hur syns nationalitet?
#11 Jönåker säger
2017-01-10 18:29 - Anmäl

#1 hoho!
#12 Altobelli säger
2017-01-10 22:53 - Anmäl

Om man ska bära sådant här kan man ju lika gärna bära en Chore jacket eller en Bakers jacket som dessutom är coola. Skjortorna ser inte "brudfixaraktiga" ut alls, nästan töntiga. Kolla in Universal Works och deras Bakers jackets, tycker att man förfinat ovanstående modeller som är work wear till riktigt moderiktiga och snygga plagg.
#13 Bodén säger
2017-01-11 13:24 - Anmäl

Väl talat, #1.
#14 Noam säger
2017-01-11 13:32 - Anmäl

#12, Universal Works jackor såg trevliga ut.
#15 Hedåsgatan säger
2017-01-11 17:01 - Anmäl

NWA är tillbaka med en fängelsekollektion ;)
#16 Ole säger
2017-01-13 17:57 - Anmäl

Helt värdelöst ur praktikalitetssynpunkt som överplagg utan fickor till pass, pesetas osv. En riktig kavaj med innerfickor måste vara oändligt mer praktisk.
#17 Fiskmjöd Böldfes säger
2017-01-21 09:06 - Anmäl

Pk-maffian kommenterar ett värdelöst hipstermode. Fin summering av ett obildat och hjärntvättat Sverige.

Nu slutar jag läsa Manolo. Tack för dessa år.

Stil och klass för alltid och evigt!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen