Manolo logotype

Butikskollen - Skoaktiebolaget

Butikskollen är tillbaka och vad passar då bättre än att besöka Skoaktiebolagets nya butik på Nybrogatan 23. Med större lokaler, högre i tak och inte minst en av huvudstadens snyggaste butiksytor har butik cementerat sin position som en av Sveriges främsta butiker.

Den gamla butiken bara ett stenkast bort på Humlegårdsgan har sedan öppningen för 4 år sedan varit en av Stockholms och Sveriges bästa på kvalitetsskor. Man gick ut starkt med att lansera premiumskor som Gaziano & Girling men framför allt introducerade man spanska Carmina som ett alternativ till den då Crockett & Jones-dominerade kvalitetsskomarknaden i Sverige. 

Sen dess har utbudet utvecklats med specialister i flera olika prissegment så som Carlos Santos, Enzo Bonafé och Saint Crispins. Utöver skor så har butiken de senaste åren adderat ett imponerande utbud av accessoarer i form av slipsar, näsdukar, väskor och scarfs. 

Vi fick möjligheten att sätta oss ner med Patrik Löf, grundare och delägare av Skoaktiebolaget.

Hur startade Skoaktiebolaget?

Vi startade för drygt fyra år sedan. Man kan väl säga att mitt brinnande intresse för skor i kombination med Stockholms, på den tiden, väldigt skrala utbud på kvalitetsskor gjorde att idén med Skoaktiebolaget föddes.

Vad låg bakom flytten från Humlegårdsgatan till den nya butiken på Nybrogatan?

Vi har letat efter en större lokal i över två år, det har varit ganska svårt eftersom vi vill ligga kvar i området och här finns mest små lokaler. Så när vi fick nys om denna lokal så vart det inte mycket att snacka om. Den här lokalen är fantastisk och Nybrogatan är väldigt intressant. Det kommer hända spännande saker här under de kommande året i och med att Östermalmshallen samt några andra fastigheter på gatan totalrenoveras, bland annat skall Hotell Diplomat öppna upp ett nytt boutiquehotell bredvid oss.

 

Den nya butiken är betydligt större och stoltserar med ett extra rum samt en gedigen takhöjd.

I samband med öppningen lanserade ni anrika aktören John Lobb. Vad låg bakom valet av detta varumärke?

 
John Lobb personifierar för många klass och elegans. Det finns ingen av de andra engelska tillverkarna som kan mäta sig med detta i kundernas ögon. Stilmässigt står de ut en hel del från våra övriga tillverkare, John Lobb tar helt klart med sig något unikt till Skoaktiebolaget.  John Lobb har dessutom en imponerande fabrik, man jobbar med kvalitet och förbättringsarbeten på ett sätt som jag aldrig sett tidigare på en skofabrik i England. Detta gör såklart att slutprodukten blir ett snäpp vassare än många konkurrenter. För mig personligen har John Lobb Philip II alltid varit den ultimata kostymskon och kanske gör de den absolut snyggaste munkskon – Philip II Double Buckle.
 
 

Oxfordmodellen Phillip II ur John Lobbs spjutspetslinje Prestige.

Ser du någon förändring i efterfrågan och konsumentbeteende sen ni öppnade dörrarna första gången?
 
Fler och fler är intresserade av made-to-order. Man är van och kan tänka sig att vänta 3-4 månader, ibland mer, för att kunna ta fram en unik tolkning av sin egen stil. Sen vi flyttade till Nybrogatan så har en stor förändring skett, vi har helt klart mer "walk in"-kunder. Det är kunder som aldrig hört talas om Skoaktiebolaget tidigare. Men lejonparten av våra kunder är fortfarande män som har ett stort intresse och passion för klassisk stil, och där har inte mycket förändrat sig över åren.
 
Skoaktiebolaget erbjuder skor i alla prisklasser från Carlos Santos (ca 3 000 kr) till Saint Crispins (ca 13 000), Hur tänker ni när ni tar fram utbudet till butiken?
 
Vi kommer addera fler tillverkare i det övre mittensegmentet, runt 6 000-9 000kr, vi är inte ute efter några jättevolymer här utan vill kunna erbjuda något unikt och spännande. Carlos Santos och Carmina Shoemaker är våra storsäljare och vårt levebröd, men vi vill såklart kunna erbjuda det bästa inom olika prissegment.
 
 

En av butikens storsäljare är dessa klassiska oxfords från Carmina.

Vad är du mest nöjd med i den nya butiken på Nybrogatan?
 
De två stora skyltfönstren är helt magiska, och takhöjden bidrar också till att skapa en fantastisk stämning och rymd i butiken. Broberg & Ridderstråle har gjort ett fantastiskt jobb med att lyfta fram butiken, skapa vackra ytor - samtidigt är det en väldigt funktionell butik.    
 
 

Skyltfönster till i den nya butiken.

Hur ser du på framtiden för kvalitetsskor? I vilken riktning tror du att köpbeteendet kommer utvecklas?
 
Utbudet kommer öka, fler och fler aktörer ploppar upp hela tiden. Det är allt från helt nystartade bolag till gamla anrika bolag som börjar hitta fram via sociala medier och andra kanaler. Bara i Italien har du säkert 15-20 tillverkare av rang som knappt en kotte hört talas om, ta bara Stivaleria Savoia och Calzoleria Rivolta som exempel.  Detta är bra för konsumenterna, större utbud betyder mer valfrihet. Om vi pratar köpbeteende så kommer konsumenterna helt klart gå över till mer och mer e-handel, det behöver man ingen kristallkula för att sia om. Här är det skönt att vi ligger i framkant, vi når kunder nu som vi aldrig drömt om, häromdagen skickade vi vår första order till Angola! I vår bransch i synnerhet tror jag på mindre, nischade fysiska butiker som förstärks av e-handel.    
 

Skor på display i mitten av butiken.

Butikens stora fönster släpper in mycket ljus.

Fåtöljer för butikens kunder att slappna av i.

Ingång till det bakre rummet.

Bakre rummet där man hittar tillverkare som Gaziano & Girling och Saint Crispins.

Hela teamet bakom Skoaktiebolaget

Skoaktiebolaget, Nybrogatan 23 (Stockholm)

Öppettider: Vardagar: 11-19, Lördagar: 11-16, Söndagar: Stängt

Hemsidawww.skoaktiebolaget.se

Kläder & Accessoarer: Abbeyhorn, Albert Thurston, Burgol, Carlos Santos, Carmina, EG Cappelli, Hestra, Rubinacci, Sozzi, Tärnsjö Garveri

Skor: Carlos Santos, Carmina, Enzo Bonafé, Gaziano & Girling, John Lobb, Saint Crispins

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Butikskollen

Andra artiklar om varumärkena: Gaziano Girling Hestra John-Lobb Mariano Rubinacci Carmina
#1 filip säger
2017-01-09 10:18 - Anmäl

Vilken fruktansvärt vacker butik!
#2 OlleBolle säger
2017-01-09 10:35 - Anmäl

Intressant artikel och en utmärkt butik, med både lysande sortiment och kunnig personal. Men inredningen är i ärlighetens namn fullständigt själlös och avskalat anonym i sin ängsliga minimalism.
#3 Owen säger
2017-01-09 11:52 - Anmäl

#2 In your opinion.

It looks fantastic to my eyes. Classy, contemporary, and draws attention to the products rather than the decor. What would be an alternative? A contrived attempt to recreate some British 'themed' gentleman's club, complete with Chesterfield sofas, Mahogany panelling, shag pile carpet and a Bulldog sat in the corner?
#4 Dkl säger
2017-01-09 12:33 - Anmäl

OlleBolle, sluta trolla, detta pinsamt.

De har skapat nåt unikt här, jag tycker inte det känns minimalistiskt. Kan bara hålla med #3 om att det känns mycket mer intressant än det gamla vanliga "engelska biblioteket", för dessa butiker har blivit för detaljhandeln vad "irländska" pubbar är för krogbranschen. Detta känns lyxigt och rent ut, utan att vara skitnödigt. I min mening.
#5 random säger
2017-01-09 13:16 - Anmäl

Trevlig artikel och en mycket bra butik. Har dock inte haft vägarna förbi nya lokalen än.

En grej bara - läser artikeln via Android Google Chrome och formateringen av texten ser rätt märklig ut. Det gäller framförallt textstorleken som varierar mellan löpande text och bildtexterna.
#6 Niklas säger
2017-01-09 14:52 - Anmäl

Inredning är helt magisk, måste ta en tur förbi den butiken snart känner jag
#7 Paul W H säger
2017-01-09 17:06 - Anmäl

Såg väl trevligt ut. Minus för färgglada torra kvistar i avlånga vaser, det är faktiskt jävligt Ikea 2011 (eller hur många år sedan det nu var det så ut så på varenda [utan överdrift] jämra bild i alla inredningstidningar).
#8 Freffa säger
2017-01-10 09:58 - Anmäl

Fantastisk inredning! Känns modern samtidigt som klassisk skandinavisk. Personalen är väldigt kunniga och passionerade om än väldigt skitnödiga.
#9 Steve säger
2017-01-10 10:35 - Anmäl

@8 - "skitnödiga"? vad menar du med det? Tycker jag alltid fått ett grymt trevligt och avslappnat bemötande i butiken. Kunniga och intresserade, men aldrig mästrande eller "von oben". Helt klart en av Stockholms trevligaste butiker.
#10 Freffa säger
2017-01-10 15:24 - Anmäl

Citat:
@8 - "skitnödiga"? vad menar du med det? Tycker jag alltid fått ett grymt trevligt och avslappnat bemötande i butiken. Kunniga och intresserade, men aldrig mästrande eller "von oben". Helt klart en av Stockholms trevligaste butiker.

Jag menar precis vad jag skriver. Att de gånger jag varit i butiken så har jag inte upplevt att de varit så trevliga. Kunniga, definitivt. Detta gäller naturligtvis inte alla och jag ska inte vara generaliserande. Två av dem har jag ialla fall dåligt intryck av.
#11 Måns säger
2017-01-10 17:35 - Anmäl

Erfaren personal i nischbutiker ser direkt vem som är en verklig kund och vem som är en "snackare". Jag förstår om tålamodet gentemot den senare stundom kan vara begränsat.
#12 Hannes säger
2017-01-10 21:37 - Anmäl

#11 - Har ingen åsikt i frågan och har aldrig varit i skoaks butik, men blev intresserad, vad menar du med att man är en "snackare"? Någon som kommer in i butiken för att titta och prata med personalen utan att ha för avsikt att faktiskt köpa något?
#13 Palle säger
2017-01-10 22:53 - Anmäl

#11 Ledsen att behöva säga det men du pratar i nattmössan. Erfaren personal vet att man inte ska döma folk efter hur de ser ut eller agerar. Bra kunder kommer i alla former. Det låter snarare som du beskriver dålig personal i nischbutiker.
#14 Mattias säger
2017-01-11 06:54 - Anmäl

Låter som en självförverkligande profetia. Om man inte bryr sig om dom som ser fel ut eller uppfattas som en stackare så lär dom aldrig handla heller. Själv har jag aldrig upplevt dryghet på Skoaktiebolaget utan tvärtom hjälpsamhet och vänlighet, även om jag inte kan utesluta att andra har andra upplevelser.
#15 Mattias säger
2017-01-11 06:56 - Anmäl

Jäkla auto-complete. Snackare, inte stackare, i inlägget ovan.
#16 Måns säger
2017-01-11 07:15 - Anmäl

En "snackare" är en person som tar mycket uppmärksamhet och tid. Han - alltid en han - frågar efter en viss modell, har åsikter om snörhål, korkfyllningar eller speciella pliggtyper, beskriver besök i obskyra butiker jorden runt, kritiserar klackmaterial, tåjärn eller amerikanska läster. Snackare finns av alla intressen och i alla typer av nischer. Handlar på sin höjd skosnören eller motsvarande.
#17 EB säger
2017-01-11 11:17 - Anmäl

Har alltid fått ett väldigt gott intryck då jag besökt butiken. Kunnig, trevlig och serviceinriktad personal.
#18 Lärka säger
2017-01-11 17:20 - Anmäl

Har alltid blivit oerhört väl bemött, det finns ingen annan butik varken i Stockholm eller annorstädes som har så kunnig personal (vad jag erfarit). Vi ska vara tacksamma för att vi har en av världens absolut främsta skobutiker i Stockholm. Har besökt många andra "förnäma" skobutiker och varken de i London eller New York kan möta sig med SkoAb.
#19 Glenn från Göteborg säger
2017-01-12 02:00 - Anmäl

Grundaren förklarar i inledningen att han har ett "brinnande iintresse" för skor. Måste väl vara "lågskor" i så fall. (Hajar ni den Ståckhålmare?
#20 Patrik säger
2017-01-12 09:30 - Anmäl

Vad vore världen utan Göteborgare...
#21 sparveyhecter säger
2017-01-14 13:59 - Anmäl

Förmodligen en av de snyggaste butiker jag någonsin sett! Bra jobbat!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen