Manolo logotype

Tricker´s - Konservativt kontemporärt

Skor brukar vara ett välkommet inslag och att döma av de kommentarer som följer ett område som ni läsare uppskattar mycket. Idag tänkte vi lyfta fram Trickers som är ett märke som trots min personliga fäbless för lite grövre och rustikare skor fått ganska litet utrymme här på Manolo.

Trickers representerar för mig en urbrittisk och gedigen brittisk stil som idag faktiskt gör dem ganska unika i sin estetik. Företaget startade redan 1829 under namnet RE Tricker Limited av Jospeh Tricker. Ganska snabbt fick de ett gott rykte före sina rejäla och välgjorda skor och blev landsortsadelns favoritmakare.

1904 flyttade de till en ny fabrik i centrala Northampton där detta familjeföretag ännu ligger. Även om små justeringar gjorts och både produktion och framförallt bättre garvat läder finns idag så påminner firmans boots väldigt mycket om de som skapades redan 1840.

 

Derby boots från webshopen Kafka.

Det är alltid vanskligt att försöka sig på en gradering och kvalitetsskala när det kommer till brittiska skor. Personligen skulle jag säga att Trickers maskinrandsydda skor är ett snäpp vassare än de Loake 1880 och ungefär i nivå med Crockett & Jones benchmade. I både dessa fall är utseende, läster, sulor mm utav en helt annan och mera rund och rejäl läst. Trickers fokuserar också väldigt mycket på boots vilken är den typ om modell som har gjort dem mest kända idag.

 

Longwing i mocka från End Clothing.

En intressant sak som vi nämnt tidigare är hur populär den brittiska stilen är i Japan. Då Trickers har ett super-brittiskt klassiskt utseende har gjort att de också blivit väldigt populära i Japan. Denna marknad törstar efter det gedigna och genuina och om det finns ett gediget arv och historia, populärt kallat heritage, så blir det ofta succé i detta land.

Ett annat intressant faktum är att det lätt förenklat är två kategorier kunder som fastnat för Trickers. Först är det den rejält konservativa med en vurm för en brittisk klassisk stil som tycker att det bara är Trickers som får till en riktigt rund och brittisk form på sina brogues och kängor. Nästa kategori är väldigt långt ifrån den första i stilen. Det handlar om en yngre kundgrupp med intresse för denim och workwear och som anser att detta brittiska skomärke passar bäst till en modern och ledig stil.

Modell med grov karaktär hos Mr Porter.

Förutom hos märkets egen webshop så är det är också hos lite mer moderna och trendiga butiker som Kafka, End Clothing, Frans Boone, Mr Porter och Superdenim som man kan hitta Trickers modeller. Det är lite extra spännande att sondera utbudet hos dessa online aktörer då de vågar ta ut svängarna lite och göra MTO-modeller som är unika. Just denna möjlighet att designa egna modeller utifrån märkets modeller, läster, sulor och ett antal olika typer av läder gör att variationen är stor.

Det talas i sko kretsar om möjligheten att "valutafynda" nu är det har svängt rejält det senaste året. Eftersom det brittiska pundet är så pass svagt jämfört med den svenska kronan är de brittiska skorna idag billigare än de normalt. Jämför exempelvis med Carmina som både höjt priserna de senaste åren och säljs i ett relativt dyrt Europris med de brittiska aktörerna så blir det rätt intressant. Ett par brouges från Trickers ligger idag på ca 4 400 kr. Lägg då till att nästan alla butikerna som nämns ovan har rea på flera av sina skomodeller, något som normalt sett är ganska ovanligt för kvalitetsskor som inte alltid reas.

Sammantaget så har Trickers bra skor men med en väldigt speciell estetik som man antingen älskar eller hatar. Jag personligen tillhör den första gruppen.

 

En lite annorlunda känga från butiken Superdenim.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 random säger
2017-01-05 09:42 - Anmäl

Tweed Country Sports i Stockholm säljer väl även Tricker's har jag för mig? Vet ej hur utbudet är dock.

Jag äger inga själv men gillar verkligen designen och de många olika nyanser de jobbar med. Deras instagram-flöde är rätt kul att följa.

Dock har jag inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om tåsprängningen på många av deras skor, som jag tycker hör till bland det grövsta på marknaden.
#2 egon säger
2017-01-05 11:02 - Anmäl

Jag äger att kängor (grasmere). Tycker det är helt fantastiska. Ägde även ett par brogues, som jag tyvärr drev till döds under ett par år.
#3 Fredrik säger
2017-01-05 11:07 - Anmäl

Tycker framför allt första skon var riktigt snygg. Är det en gammal modell för jag hittar den inte på deras hemsida?
#4 S säger
2017-01-05 12:31 - Anmäl

#3

Tror det är en specialbeställning av någon av nätbutikerna som räknas upp i inlägget. Såg den i alla fall i någon av dem (minns tyvärr inte vilken), men kolla runt bland dem så hittar du den säkert!
#5 Exekys säger
2017-01-05 13:16 - Anmäl

#3 Det är en äldre mto för Frans Boone, kan finnas ett fåtal storlekar kvar.
#6 Laase säger
2017-01-05 13:55 - Anmäl

Snygga skor men tåsprängningen ger ju clown-associationer. Mina Meindl-kängor har ju mindre tåsprängning.
#7 Tor säger
2017-01-05 14:17 - Anmäl

Tricker's är ett fantastiskt märke. Har själv ett par Mayfair som jag är otroligt nöjd med. Glöm inte rean på Tricker's egna hemsida
#8 Advokaten säger
2017-01-05 16:41 - Anmäl

Intressant artikel! Du måste dock jobba hårt på kommatering och korrekturläsning.
#9 Paul W H säger
2017-01-05 21:51 - Anmäl

"En lite annorlunda känga från butiken Superdenim."

Roofer boot, monkey boot eller portage boot är några namn på modellen.
#10 Oskar säger
2017-01-10 17:54 - Anmäl

Trevligt att Tricker´s får lite uppmärksamhet. Det som däremot blir lite ensidigt tröttsamt är att det ständigt skrivs och talas om deras skor i termer av "grova, klumpiga formspråk och läster" vilket sedan enbart illustreras med bilder på skor från deras "Country Collection" där det givetvis ligger i sakens natur att det är grövre modeller. De har två ytterligare kollektioner (1829 och Jermyn St) som tyvärr verkar gå de flesta förbi men som jag personligen håller för favoriter avseende såväl estetik som kvalitet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen