Manolo logotype

Måttsydd smoking från Linnégatan 2 - Del II - Resultatet

Vad passar bättre så här inför nyårsafton än del två i vår artikel om processen bakom en måttsydd smoking via Linnégatan no.2 i Göteborg. I förra artikeln beskrev vi inspirationen bakom våra val samt tillvägagångssättet vid måttagningen och idag skall vi titta närmare på slutresultatet.

Efter förra artikelns slut och alla detaljer, mått och önskemål dokumenterats tog det ca sex veckor till Per hörde av sig och meddelade att smokingen hade anlänt. 

Tillsammans med fotograf Ted Olsson begav jag mig till Dramaten och Gamla Stan i Stockholm för att dokumentera slutresultatet. Normalt sett så bör man räkna med att all måttsömnad oavsett om det är från Brioni eller Brothers kommer att kräva någon form av skräddarändring. Det kan vara ett litet intag i rygg, anpassning av byxlängd och vidd osv. I dessa bilder har inte en enda skräddarändring genomförts men mer om det senare. 

 

Helkropp där man kan se hur den lägre knäppningen tillsammans med högre byxmidja och väst täcker livet och ger en obruten linje under kavajknappen.

Den midnattsblå Barathea-väven från Vitale Barberis Canonico.

Den djupt skurna västen utan kavaj.

Byxornas längd och vidd blev helt enligt önskan och har inte behövt korrigeras hos skräddare.

Alla bilder - Ted Olsson

Dessa bilder togs som man kanske kan gissa i somras men jag valde att skriva artikeln först tills nu av ett par anledningar:

Linnégatan hade inte lanserat tjänsten än och ville vara väl bekant med processen och resultatet när den lanserades. En artikel om en tjänst som inte ännu är tillgänglig vore kanske inte heller av något större läsvärde. Sen är min egen erfarenhet av måttsydda plagg att det kan vara bra att bära dem en tid innan man utvärderar dem. Det första intrycket är absolut relevant men det är minst lika viktigt hur plagget ter sig över tid. Sen smokingen levererades har jag haft möjlighet att bära den vid en handfull tillfällen och fått möjlighet att utvärdera den över några månaders tid.

Byxan satt precis som jag önska och har ännu inte i skrivande stund korrigerats alls vilket jag som sagt brukar vara något man får räkna med. Detta kan självklart bero på lika mycket tur som skicklighet men var ändå positivt.

Kavajens passform var även den till belåtenhet. En lite mer tilltagen längd som jag tycker passar utmärkt på ett klassiskt plagg som smoking. Den får ett rent fall med volym nog att bäras med väst under och känns fortfarande smickrande i silhuetten. Just lite extra volym i kavajens framstycke är något jag uppskattat mer och mer men som kan vara svår att få till. Att få en kavaj att kännas rymlig med se smal ut är verkligen en konst som såval bra tillskärning som konstruktion.

Ett mått jag hade valt att ändra så här i efterhand är kavajens ärmvidd. Om det beror på ökad aktivitet på gymmet för min egen del låter jag vara osagt men även om en smal kavajärm kan bidra till en smal silhuett så föredrar jag i regel en lite mer rymlig överärm för maximal rörlighet. Detta går ofta att korrigera till viss del i efterhand beroende på sömsmån men det är alltid lättare att sy in än att lägga ut. 

Axelkonstruktionen är den mest uppbyggda och markerade som erbjuds och även om jag normalt föredrar en mjukare axel är detta något jag tycker passar bra med plaggets övriga snitt. Här finns självklart naturliga och okonstruerade alternativ om man önskar det.

Kavajslagen var precis vad jag sökte efter. Breda och spetsiga med en gorget (punkten där slag möter krage) som inte hamnar för långt upp på nyckelbenet. Valet att sänka knäppningen ett par cm från provplagget var definitivt något jag uppskattar så här i efterhand. När man väljer att förlänga en kavaj kommer knappen automatiskt sänkas något för att bibehålla balansen i proportionerna men vi valde alltså att sänka den ytterligare lite då kavajen är enknäppt och jag tycker det är väldigt fint med en lång linje från slaget ner till knappen på en enkelknäppt smoking. 

Den detalj där slutresultatet var svårast att förutse var västen. Som jag nämnde i första artikeln så är det problematiskt att få till exakt rätt mått på första försöket om man inte har just provplagg att utgå från. 

Sen bilderna ovan togs är det också västen den enda delen av smokingen som jag valde att ta med till Vivians skrädderi på Östermalm för att korrigeras.

Västen var inte katastrof på något sätt men jag kände efter att ha burit den ett tag att den behövde kortas så den satt högre upp på höften. Jag passade samtidigt på att ge den en djupare och mer dramatisk U-formad silhuett med ett kortare avstånd mellan knapparna likt västen på en frack. 

 

Samma smoking på två sätt. Klassiskt konservativt med smokingskjorta, svart fluga och operapumps samt i en ledigare tolkning med svart polotröja. Photograferat av Ted Olsson för King Magazine.

Summering 

Helhetsuppfattningen av en produkt och tjänst kommer alltid att påverkas av dess pris. Smokingen kostar i detta utförande och tyg 14 500 kr och värt att notera är att då den är en tredelad så utgör västen ca 2 000 kr av slutpriset. Det är värt att veta då man annars lätt glömmer det att instegspriser ofta syftar till tvådelade kostymer i det billigaste tygvalet. Eventuella skräddarändringar vid avprovning ingår i det priset. 

Om man tittar till det tekniska och hantverksmässiga står sig plagget bra sett till prisbilden. Det är en följsam full kanvas-konstruktion med ett tunnare mellanlägg och flera handsydda moment så som knapphål, ärmisättning, krage och bröstficka. Tjänsten kommer i butiken starta strax under måttsytt från Gaiola Napoli och Caruso där man främst fokuserar på konfektion.

Det råder samtidigt ingen tvekan om att det är en tydlig nivå upp i känslan hos producenter som Orazio Luciano och Cesare Attolini där hantverket egentligen ligger närmare skräddarsytt än måttsytt. Men då pratar vi om en prisbild på 3-5 gånger så mycket för motsvarande plagg. Samtidigt känns den här produkten i sin tur som en minst lika tydlig nivå upp från de smokings med fixerad/limmad konstruktion man vanligtvis hittar i den lägre prisklassen.

Möjligheten att höja och sänka axlar, anpassa ärmhål samt möjligheten att välja slag, modell och tyg kan för många vara värt ett visst premium. Särskilt om man har en kropp som avviker på något sätt från normen eller en specifik idé över vad man vill ha som kan vara svår att hitta i handeln.

Arbetet från butikens sida var bra genom hela processen och med tanke på att den här måttningen skedde i utvecklingsstadiet av tjänsten får jag säga att resultatet blev väl godkänt med undantaget för västen behövde korrigeras. 

Jag tror möjligheten att utgå från provstorlekarnas mått underlättade väldigt mycket för såväl butikspersonalen som för mig och risken att måtten blev helt uppåt väggarna minskar.

Det skall sägas att jag kanske tillhör den typ av kund som är väl medveten om hur jag vill ha det och i mindre behov av vägledning än någon som gör sin första måttsydda produkt men jag fick tydliga svar under hela processen rörande frågor om vilka val, möjligheter och begränsningar som fanns. Man kan t ex inte välja slagbredd helt fritt utan det rör sig om tre olika alternativ där mina tillhör de bredaste. Samma sak gäller höjd på Gorgen (något som i princip endast ändras vid skräddarsytt). 

14 500 kr är så klart mycket pengar och särskilt för ett plagg man bär så pass sällan men mitt smokingbärande har samtidigt ökat lavinartat sen den här beställningen. En utveckling jag hoppas bara kommer fortsätta öka och det råder inget tvivel om att det är en speciell känsla varje gång man tar på sig ett sådant plagg.

Måttsömnadstjänsten hos Linnégatan no.2 täcker såklart mer än bara smokings och man kan sy upp kostym, kavaj, uddabyxa, rock eller skjorta efter samma princip. Priserna varierar beroende på plagg, konstruktion och tyg.

För tidsboking och konsultation eller för eventuella frågor kontaktar man med fördel Per Mivér på per@linnegatan2.se.

 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Alex säger
2016-12-29 11:58 - Anmäl

Ser mycket trevlig ut!

Någon som har tips på var man kan få tag på en snygg gördel som inte har pajaskänsla? Har en enkelknäppt smoking från Gabucci som behöver kompletteras.
#2 random säger
2016-12-29 12:00 - Anmäl

Riktigt stiligt. Tycker även att de klädda knapparna var ett bra val som passar helheten väl!

Även kul att möjlighet till måttsömnad erbjuda på alt fler ställen. Jag är väldigt sugen på att prova en sådan tjänst och det finns vad jag förstått ett flertal goda alternativ i Stockholm med instegspris runt 10 000 kr. Tänker bl a på Gabucci, Marcus Malmberg och Saman Amel.
#3 Mine säger
2016-12-29 13:13 - Anmäl

Hahahaha, reklam-poliserna kommer gå bananas här snart.
"Vivians skrädderi" på Östermalm känns relevant i sammanhanget...eller? :)
#4 Noam säger
2016-12-29 13:15 - Anmäl

Mycket snyggt! Väl avvägda val,och jag tycker om de markerade axlarna.
#5 Victor säger
2016-12-29 13:20 - Anmäl

Trevlig läsning och riktigt fint resultat samt bilder.
Kul att höra om denna möjlighet i Göteborg. Även jag är väldigt sugen på att prova en sådan tjänst. Tack för inspirationen.
#6 Andreas Weinås säger
2016-12-29 13:35 - Anmäl

#3 - Då jag har betalat för ändringarna och håller Viviann som en av Stockholms bästa ändringsskräddare så tycker absolut att det är relevant att nämna. Det är den skräddare jag själv använder men det finns absolut fler bra alternativ.
#7 Jimmy säger
2016-12-29 13:35 - Anmäl

#8 Jonas70 säger
2016-12-29 14:01 - Anmäl

Tack för en intressant artikel. Förstår att du ändrade västen den såg väldigt hög ut på dramatenbilden. Syns västen när kavajen är knäppt? Själv tycker jag det är elegantast om varken väst eller gördel då syns.
Beträffande att nämna skrädderiet så frågar ju folk jämt efter tipps på bra skräddare så det är väll relevant i sammanhanget.
#9 Andreas Weinås säger
2016-12-29 14:35 - Anmäl

#8 - Västen är efter korrigeringarna placerad så den med stängd kavaj inte syns ovanför knappen. Framför allt sitter den högre upp på byxan vilket jag tycker är finare.

Min tanke angående att nämna skrädderiet var just för att många undrar om just detta och då jag gjort specifika ändringar så kan det vara relevant att nämna vart de gjordes.
#10 Andreas Weinås säger
2016-12-29 14:51 - Anmäl

#1 - Tror Drake´s har en fin gördel. Annars vet jag att Gentlemens Gazette har en webshop med mycket trevliga accessoarer till smoking och frack.

Ett sista alternativ kan vara att ha lite tur på second hand. Kan tänka mig att A.Marchesan i Stockholm kanske har något.
#11 Daniel säger
2016-12-29 14:52 - Anmäl

Vart kommer flugan ifrån?
#12 Henrik säger
2016-12-29 15:13 - Anmäl

Fint! Men jag hade gärna sett bilder på rygg och axlarna från sidan också.
Nu var det väl mer miljöbilder än närbilder på detaljer... så för denna gång ;)

Man blir allt sugen på att sy upp en smoking.
#13 Mycroft säger
2016-12-29 16:06 - Anmäl

NSFW-varning på detta alltså.Fy så snyggt, och fy vad avundsjuk jag blir.

Någon gång skall jag också skaffa en måttsydd smoking lika snygg som denna!
#14 Erik säger
2016-12-29 17:03 - Anmäl

Jag ska gifta mig i sommar och undrar om det finns något liknande koncept i Stockholm för smoking? Vad rekommenderar ni - pris till kvalitet?
#15 Andreas Weinås säger
2016-12-29 17:26 - Anmäl

#14 - Jag har testat både Eidos Napoli via Marcus Malmborg och Saman Amel som bägge ligger i ungefär samma prisklass. Min erfarenhet av både resultat och service har varit väldigt positiv hos bägge två.

Sen finns exempelvis Lund & Lund, Gabucci, Hans Allde och Rose&Born som också erbjuder MTM från någon av sina tillverkare runt 15 000kr. Har dock inte testat dessa specifika tjänster men hört mycket gott om dem.

Mitt råd är att kolla runt lite och välja den som du tycker ger bäst intryck samt ligger närmast vad du är ute efter rent estetiskt.
#16 Olle säger
2016-12-29 17:50 - Anmäl

Fantastisk smoking. Önskar också mitt användande för smoking hade ökat lavinartad så jag hade kunnat rättfärdiga ett nyköp av en.

Vart kommer pumpsen ifrån?
#17 Anders säger
2016-12-29 18:02 - Anmäl

#3 Verkligen, sen är det ju smygreklam för Dramaten också (Ironi).

Riktigt snyggt Andreas! Rent spontant gick mina tankar till Cagney i "Roaring Twenties" men det beror väl på annorlunda intressen.
#18 Andreas Weinås säger
2016-12-29 18:54 - Anmäl

#16 - Tack så mycket. Pumpsen är från Bow-Tie och går att köpa här:

http://www.bow-tie.eu/en/bow-tie-pumps-250177.html
#19 Jonas70 säger
2016-12-29 19:05 - Anmäl

@Andreas
Smal siluett, breda slag, relativt lång kavaj och hög midja. När i historien skulle du anse att din smoking hör hemma? Eller skulle du säga att din kombo är rel. frikopplad från någon tidigare epok? Jag skulle säga att sent 60-tal känns närmast stilmässigt.
Vad är fotvidden på byxorna?
#20 Måns säger
2016-12-29 19:19 - Anmäl

Snyggt och prisvärt. Men om fem år kommer du att undra över hur du kunde välja så korta och smala byxben. Det finns väl sömsmån misstänker jag.
#21 Spike säger
2016-12-29 19:40 - Anmäl

Smokingen är grymt snygg och väl skuren. Min personliga reflektion är dock att s.k Operapumps är alldeles för feminina för en man oavsett om han bär smoking eller ej. De passar bättre på en hovnarr,skolflicka i uniform och på en tjurfäktare. Svart polo i all ära men den har väl ändå ingenting med smoking att göra?
Återigen, grym smoking :)
#22 Ärligheten själv säger
2016-12-29 20:01 - Anmäl

Å, typiskt, nu behöver jag byta byxor...
#23 Mike säger
2016-12-29 21:55 - Anmäl

#17
Haha, ja eller hur! Det blir bara bättre och bättre detta :)
#24 Bruno säger
2016-12-29 21:57 - Anmäl

Äckligt snyggt. När använder ni era smoking?
#25 dennis säger
2016-12-29 22:29 - Anmäl

Riktigt snyggt! Om man för fråga, vart är solglasögonen ifrån?
#26 Jonas E säger
2016-12-30 00:30 - Anmäl

Det är intressant att se hur kostymen skiftar färg när du går från vit skjorta till svart polo. Då blir den genast mer blå. Till den vita skjortan upplever jag att den är svart. Härlig illusion.

Jag instämmer givetvis i hyllningskören. Vilken jädra smoking!

PS. Operapumps är extremt manligt, om det sitter på rätt person vill säga.
#27 Andreas Weinås säger
2016-12-30 02:01 - Anmäl

#19 - Det är svårt art sägs ert specifikt årtionden då det är en kombination av många i influenser. Vissa delar är 30-tal, andra 60-tal och vissa väldigt kontemporära.

Byxan är 19cm i fotvidd.

#20 - Så kan det mycket väl vara. Det finns gott om sömsmån både i vidd och längd om det skulle bli aktuellt.

#21 - operapumps är såklart en vattendelare men jag gillar dem dels för att de är ett väldigt medvetet val men samtidigt fullt korrekt ur ett historiskt perspektiv.
#28 Andreas Weinås säger
2016-12-30 02:06 - Anmäl

#25 - Det är ett par TBD Eyewear i modellen Cran med mörkgröna skalmar och grått glas.

http://www.thebespokedudeseyewear.com/portfolio/cran-green-tortoise-with-gradient-grey-lenses/
#29 Frank säger
2016-12-30 09:08 - Anmäl

Otroligt snyggt Andreas! Men stämmer priset? Jag tyckte att 14500:- för en tredelad MTM smoking var "billigt". Särskilt i det tyget du valde. Jag har provat Saman Amel tidigare och där landade min tvådelade kostym på 13000:-. Och då inte i något speciellt tyg.
#30 R. säger
2016-12-30 11:23 - Anmäl

#24 Jag kan intyga att prisnivåerna är så pass rimliga då jag själv låtit sy upp en rock via L2 som inte bara blev bra utan även till väldigt bra pris.
#31 Nils säger
2016-12-30 13:04 - Anmäl

Hej, grymt snygg smoking.

Jag har en fråga angående färgen. I bilderna ovan ser den blå färgen väldigt mörk ut (jag trodde verkligen den var svart först). Hur mörkt är tyget egentligen om man ex jämför med den smoking Lalle Johnson visade upp för Gabucci? Och om det är någon skillnad, finns det en "korrekt" nyans av midnattsblått?

Tack!
#32 Andreas Weinås säger
2016-12-30 14:13 - Anmäl

#31 - Den är väldigt mörkt blå precis som bilderna antyder vilket också var avsikten. Ljusare blå nyans har blivit mer populär senaste åren men jag tycker personligen bäst om en riktigt mörk ton som i de allra flesta fall uppfattas som svart.

Varför midnattsblått kan vara att föredra är för att i artificiellt ljus uppfattas det "svartare än svart" medan svart i vissa fall kan få en grön ton.

Med det sagt så är svart fortfarande den nyans man främst förknippar med plagget och självklart också ett utmärkt val.
#33 Jonas70 säger
2016-12-30 16:16 - Anmäl

Min erfarenhet är också att midnattsblått, även om det uppfattas som svart, har en helt annan lyster och djup än svart. Förutom i kläder har det samma effekt på skor. Jag har ett par midnattsblå i cordovan som upplevs svarta men har ett helt annat djup i färgen.
#34 Kopparstaden säger
2016-12-31 00:55 - Anmäl

#33 - Det är därför mörkblå polish är så bra att använda på svarta skor :-)


Riktigt bra resultat AW!
#35 adde säger
2017-01-10 16:51 - Anmäl

Jag har en smoking som jag köpt second hand för flera år sedan och jag har varit sugen på att skaffa en väst till. Men vad gäller egentligen? Ska västen vara av samma tyg som smokingen? Var kan man köpa en smokingväst?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen