Manolo logotype

Måttsydd smoking från Linnégatan 2

Dagens artikel är den första av två där vi tänkt redogöra för processen bakom att sy upp en måttsydd smoking via herrmodebutiken Linnégatan no.2 i Göteborg. I första artikeln kommer vi gå igenom hur våra tankar gick, vad som låg som inspiration till slutresultatet samt hur själva processen går till. I nästa del visar vi resultatet och en utförlig summering av erfarenheten.

Det här projektet startade faktiskt för snart ett år sedan då jag efter förra nyårsafton kände att det var dags att investera i en ny smoking. Min dåvarande (som jag fortfarande har kvar) var en vintagemodell i full kanvas och producerad i Sverige under 1960-talet. Den fyndades på second hand för 5-6 år sedan och ändras dess om en del hos ändringsskräddare. Den har smala sjalslag och påminner en hel del om modellen som Sean Connery bar i Dr No. 

Jag tyckte fortfarande väldigt bra om smokingen men i takt med att tillfällena att bära den blivit fler och fler och min personliga preferens på silhuett och passform förändrats något tyckte jag det var dags för ett nytt alternativ. 

Designmässigt var jag tidigt ganska klar över vad jag ville ha. Som ett komplement till modellen med sjalslag ville jag ha en enkelknäppt smoking med breda, spetsiga slag, markerad axel, hög byxa och djupt skuren väst. 

Jag började se mig om efter inspiration runt om på nätet och fann flera tydliga exempel på vad jag var ute efter. 

 

Cary Grant i klassisk smoking med spetsiga slag.

Snittet på Michael Brownes kostym från brittiska Chittleborough & Morgan låg väldigt nära vad jag letade efter.

Nästa steg var att fundera ut vilken producent som man skulle vända sig till. Att beställa en skräddarsydd smoking är och förblir en dröm men jag kände åtminstone vid detta tillfälle att pristillägget mot exempelvis måttsytt var väl stort sett till antal tillfällen per år man bär den. 

I samband med detta så pratade jag med Per Mivér som driver herrekiperingen Linnégatan no.2 i Göteborg och han berättade att de planerat att lansera en egen måttsömnadstjänst senare i år och jag fick möjlighet att testa tjänsten innan den lanserades officiellt för att ge feedback angående vad som var positivt respektive negativt. 

Sagt och gjort så satte vi oss ner i våras och tittade lite på vad som gick att skapa. Första steget är vanligtvis att man väljer tyg och här finns det ett brett utbud av alternativ både från leverantörens egna bunchar men även från flera kända väverier. Man kan till skillnad från många andra måttsömnadsalternativ även ta med sig ett eget tyg vilket inte nödvändigtvis sänker det totala priset med så mycket men öppnar för fler alternativ om man vill åt vintagetyger från andra väverier.

Jag hade just själv kommit över ett perfekt tyg för en smoking som jag valde att ta med. En så kallad Barathea i ull från Vitale Barberis Canonino av midnattsblå nyans (det visade sig att Linnégatan har exakt samma kvalitet i svart i de egna buncharna).

Om man väljer en svart eller midnattsblå smoking är helt individuellt men jag skulle undvika en nyans som blir tydligt blå då valet av midnattsblått från början uppstod för att få plagget att se så svart ut som möjligt i artificiellt ljus. Svart kan paradoxalt nog i vissa ljus skifta åt grönt eller brunt vilket gjorde att midnattsblått ökade i populäritet.

Till tyget skall man sedan välja silke för slag, revär och eventuellt knappar. Här kan man välja mellan siden (satin) eller ribbat silke (grossgrain eller ottoman). Beroende på vad man är ute efter och vilket tyg man valt för resten av plagget så kan de ge lite olika intryck. Grossgrain ger ofta ett mattare och mer diskret intryck med en viss vintagekänsla som kan vara väldigt fint. Det har en tydlig karaktär och matchas med fördel ihop med en fluga med samma struktur. 

Siden är blankare och ger lite tydligare kontrast mot det övriga tyget men ställer också högre krav på kvalitet för att inte ser plastigt eller billigt ut. 

Jag valde faktiskt att gå på det sistnämnda alternativet då lystern fortfarande var matt och gav en fin kontrast till ullen. Grossgrain försvann tyvärr väl mycket mot just min Barathea. Bägge är dock fullt korrekta och hade jag valt ett annat tyg hade jag förmodligen valt just grossgrain för dess diskreta elegans.

Jag valde som sagt breda, spetsiga slag med endast en knapp i kavajen. För fickorna valde jag passpoalfickor som saknar lock och ger ett rent och elegant intryck och passar bäst för de mest formella plaggen.

 

Tyget som i de flesta ljus ser svart ut tillsammans med olika val av silke för slag och knappar.

När tyg, knappar och detaljer var utvalda var det dags för måttagning. 

När det kommer till måttsytt finns det framför allt två sätt som man kan fastställa måtten på:

Kroppsmått eller provplagg.

Linnégatan no.2 arbetar med det sistnämnda alternativet där man utgår från prover i alla grundstorlekar för såväl byxa som kavaj och sedan anpassar man måtten efter den storlek som ligger närmast. 

Fördelen med detta är att man direkt får en väldigt tydlig bild av hur ett visst mått faktiskt ter sig. Om man tar kroppsmått kan man som väldigt skicklig måttagare få till det extremt bra men det är väldigt svårt att se förrän plagget är levererat och då kan ett misstag vara för sent att korrigera. 

Vi provade tre storlekar på kavaj (48, 50 och 52) och kunde snabbt fastställa att jag var en kombination av dessa där storlek 50 satt bäst. I axelbredd behövde jag måtten från 52, över bröstet 50 medan midjan utan problem kunde ha måtten från en 48:a. Då alla mått från respektive storlek finns tydligt utskrivna från producenten är det därför relativt enkelt att få till rätt grundmått. Samma sak gick att applicera på exempelvis ärmlängd. 

Något vi behövde korrigera från alla grundmodellerna var kavajens längd och byxans midjehöjd. Vi la till 3-4cm på kavajen och höjde byxan med ungefär lika mycket så att linningen hamnade precis under naveln. Jag valde även att sänka knappställningen på kavajen då jag föredrar en relativt lågt placering strax ovanför byxans linning så inget av skjortan syns under kavajknappen om man bär plagget utan väst eller gördel.

Silhuetten från byxan var en storlek 50 som med en liten korrigering av midjans storlek satt utmärkt redan i provplagget. 

En annan detalj som korrigerades och som i min mening är en av de bästa argumenten för att välja just måttsytt framför konfektion var höjden på axlarna. Alla människor har mer eller mindre olika höjd på sin axlar (vinkeln från nacke till axel). Vissa har dessutom olika höjd på respektive axel och vanligast är att man har lägre naturlig axel än kavajens. 

Detta kan korrigeras hos bättre måttsömnadstjänster och gör att axeln på kavajen ligger direkt mot den naturliga. Det ökar rörligheten på plagget och syns tydligast när man rör armarna uppåt. 

Jag valde även en lite mer markerad axel då jag själv tycker det rent estetiskt passar bättre till just den här typ av plagg.

Man kan även höja respektive minska kavajens ärmhål vilket ofta lyfts fram som en positiv egenskap. Tänk dock här på att det är bättre att höja ärmhålet och ge det en oval form än att bara minska det då risken med det senare är att överärmen blir för liten och kavajen skär in bröstet.. Inom klassiskt skrädderi möjliggör tvärtom en överärm med lite mer volym för ökad rörlighet och kan hos skickliga producenter fortfarande kombineras med ett högt skuret ärmhål.

 

Robert Redford i klassikern Blåsningen iförd en midnattsblå smoking med breda, spetsiga slag och klassisk längd.

Nästa del var den största utmaningen men samtidigt också en av de stora behållningarna. Det var att ta fram en djupt skuren "hästsko-väst". När det kommer till smokings så bör man enligt tradition alltid täcka livet dvs midjan. Det innebär att man som tidigare nämnt i artikeln inte skall se något av skjortans tyg mellan kavajens knapp och byxans linning. Varför denna regel uppkom finns det säkert många anledningar till men en av dem är att genom att täcka linningen med antingen en gördel eller väst så förlänger man intrycket av bärarens ben samtidigt som man kan skyla en eventuell rondör. 

Gördeln som jag själv tycker är ett grymt underskattat val i rätt utförande är tyvärr idag ofta associerat med hyrda smokings av lägre kvalitet och inte sällan i grälla färger med matchad fluga. 

Jag valde istället att addera en U-formad väst som täcker samma del av midja och endast svagt kan urskiljas ovanför kavajknappen när kavajen är knäppt. Fördelen med en sådan väst är att den är det i mina ögon absolut snyggaste valet när man bär kavajen uppknäppt.

Att få till måtten perfekt för en sådan väst på första försöket är långt ifrån enkelt och särskilt som tjänsten var ny för butiken och man inte hade några västar av den modellen att utgå från. Det går som tur är att korrigera västar relativt enkelt i efterhand då de saknar mellanlägg i framstycket. Här gör man ofta bäst i att utgå från sin standardstorlek och sedan korrigera eventuell höjd och vidd på västen när den är färdig och man kan se exakt hur den sitter.

 

U-formad väst som täcker bärarens naturliga midja passar perfekt till en smoking med breda spetsiga slag.

Steve Mcqueen med hästsko-väst tillsammans med Faye Dunaway under inspelningen av Äventyraren Thomas Crown.

Linnégatans måttsömnad erbjuder flera alternativ av konstruktion och produktionsland vilket också påverkar prisbilden. Du kan välja en halv kanvas-konstruktion eller en hel kanvas där mellanlägget täcker hela framstycket och ger bäst form till plagget. Man kan även välja olika tjocklek på kanvasen dvs hur "mjuk" man vill ha den. I mitt fall valde jag en hel kanvas i den tunnare kanvasen med flera handsydda moment i produktionen så som knapphål, ärm-isättning, bröstficka etc. 

Sist men inte minst valde jag en detalj som för vissa är utspelad men jag tycker är väldigt snyggt och det är en helt ren rygg utan sprund. Historiskt sett hade aldrig en smoking sprund eller "dasslock" vilket var en praktisk detalj, framför allt avsedd att bäras när man red. Idag är det en självklarhet på majoriteten av alla kostymer inkl. mina egna men jag föredrar just smokingen utan. 

I nästa del får ni se det färdiga resultatet och läsa mina erfarenheter av processen.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Korven säger
2016-12-27 14:16 - Anmäl

Spännande!

Det är alltid intressant att titta på och läsa om festkläder, även om jag själv aldrig går på tillställningar där sådana passar in.

Det hade varit roligt om du hade kunnat visa din gamla smoking eller åtminstone länka till Sean Connery så att vi kan få en uppfattning om vad du kontrasterar dig emot. (Ja, jag kan googla men service är alltid tacksamt.) :)
#2 random säger
2016-12-27 15:53 - Anmäl

Kul läsning, ser fram emot nästa del.
#3 Victor säger
2016-12-27 16:56 - Anmäl

Ser fram emot att läsa nästa del.
#4 Erik Lundin säger
2016-12-27 18:35 - Anmäl

Vilken prisklass är det vi pratar om? Förstår att det beror på tyg och modell men ett cirka pris? Vad kostade din?
#5 Mike säger
2016-12-27 20:31 - Anmäl

#4 Med tanke på smygreklamen så är troligtvis skribe...f'låt Jag menar såklart att eftersom snubben i rekl...(sorry) artikeln är skribentens nära vän så är troligtvis skribentens pris kraftigt reducerat ;)
#6 Jonas säger
2016-12-27 21:49 - Anmäl

#5,
Ganska tröttsamt att så fort Linnégatan no2 nämns på Manolo så är det "smygreklam" eller "reklam åt polaren". Vad gör det att dem känner varandra? Linnégatan no2 är en av Sveriges främsta modebutiker inom sitt område och Göteborgs bästa. Det vore fel att inte bevaka dem som butik och deras utbud. Lika mycket man skriver om Rosé & Born eller Gabucci så är det inget konstigt.

ingen som nämner något när det är andra tjänster som recenseras eller nämns i artiklar, varför ska n nämna Linnégatan direkt... ganska tröttsamt.
#7 Mike säger
2016-12-27 22:16 - Anmäl

#6
Ganska tröttsamt att ironi inte framgår i text. Dock tycker jag att det klagas hejvilt även då andra butiker nämns (skoaktiebolaget, spiga mfl)
#8 Andreas Weinås säger
2016-12-27 23:19 - Anmäl

#4 - Alla prisuppgifter kommer redogöras i artikel II på torsdag.

#5 - Jag betalade självkostnadspris (inköpspris plus moms) då det handlade om att företaget ville ha feedback på en tjänst som inte var lanserad än. Att jag skulle skriva en artikel om beställningen var inte något krav från Linnégatans sida. Jag tycker det är en rimlig lösning för bägge parter och kommer självklart att försöka vara så tydlig med vad jag tycker var bra eller mindre bra i resultatet. Framför allt hoppas jag att man som läsare kan skapa sig en egen bild av slutresultatet genom bilderna i artikel II.
#9 DNOV säger
2016-12-28 01:32 - Anmäl

#8

I lagens mening (och rättspraxis på området) är det ingen tvekan om att någon form av ersättning har utgått för att det här inlägget skulle komma till stånd. Sen om det skett mellan skribenten och Lg2 direkt eller via något avtal mellan företag är mindre intressant.

Skribenten som enskild har fått ersättning (klädesplaggen) för ett arbete (inläggen på manolo.se) och skall därför skatta för inkomst motsvarande aktuellt förmånsvärde vilket i det här fallet är marknadspris för varan. Och något bolag (Lg2, Egmont, Weinås & CO AB?) beroende på hur förhållandena ser skall betala arbetsgivaravgift och sociala avgifter för sagda inkomst.
#10 Patrik säger
2016-12-28 09:36 - Anmäl

#9 Om så är fallet är det väl upp till skribenten att lösa i sin deklaration? Om skribenten önskar tips eller råd kring juridik i sådana frågor har han säkert någon på Egmont att rådfråga. Du framstår lite tramsig när du tar dig tid att lägga en sådan kommentar på en modesajt klockan halv två på natten. Kämpa.
#11 Andreas Weinås säger
2016-12-28 09:51 - Anmäl

#9 - Varken Egmont eller något annat företag fått någon ersättning för att jag skall skriva om detta. Det har inte heller funnits något krav på motprestation vid beställning och jag har betalat för produkten men fått ett rabatterat pris då tjänsten inte var lanserad, utvecklad eller säkerställd vid tillfället.

Eventuell förmånsbekattning, arbetsgivaravgift och sociala avgifter är något mellan mig, min arbetsgivare och skatteverket och inte något jag känner att jag har en skyldighet att redogöra för i ett kommentarsfält.
#12 Jonas70 säger
2016-12-28 10:41 - Anmäl

Känns som några har fått "Stora Janne Josefsson lådan" i julklapp och känner att de måste leka Uppdrag granskning. Kanske bättre att ni startar en Facebook sida för detta och kommentarer om att kläderna är provocerande dyra? Så kan vi ha kommentarsfältet till att ge skribenterna beröm eller konstruktiv kritik, men framförallt diskutera klassisk herrstil. Något som jag tror att de flesta läsarna anser att kommentarsfältet används bäst till.
#13 Jonas E säger
2016-12-28 10:49 - Anmäl

Mkt intressant artikel Andreas!

Jag har ett par frågor om smokingjackan.
- Använder man någonsin notch lapels på jackan?
- Om inte mity minne sviker tyckte herrarna Stiljournalen att blanka knappar var att föredra över klädda. Hur tänker du gällande den detaljen?
- Intressant och snyggt att du väljer väst till smokingen. Var detta vanligare förr att bära väst framför gördel till smoking?
- Jag har fn ingen smoking och funderar att sy upp en så småningom. Jag tycker att en dubbelknäppt jacka är otroligt stiligt men jag undrar vilka för- resp. nackdel du ser med enkel- vs dubbelknäppt.

God fortsättning!
#14 random säger
2016-12-28 11:40 - Anmäl

Med tanke på hur det ligger till i blogg-världen generellt tycker jag att det är sunt som läsare att fråga sig "Vem betalar denna artikel?" när det kommer till just varuprov/recensioner och sådant som kan vara bra i marknadsföringssyfte. Så att läsare undrar tycker jag är ett sundhetstecken.

Manolo har hållit en hög standard gällande detta under tiden jag läst bloggen och utifrån Andreas svar ovan känner jag mig trygg med att det fortsatt kommer vara så. Sen kanske det oftare kan tydliggöras.
#15 Jonas70 säger
2016-12-28 11:59 - Anmäl

#14 Närdet gäller bloggar generellt kan jag hålla med dig. Men anser det inte relevant för Manolo eftersom som du själv skriver de har haft en hög standard och varit tydliga med hur det ligger till. Trots detta dyker kommentarer som dessa ovan samt reaktioner på att inspirationsplagg är provocerande dyra upp gång efter annan och skribenten ska återigen förklara hur det ligger till. Det börjar bli tröttsamt helt enkelt.
#16 Andreas Weinås säger
2016-12-28 12:11 - Anmäl

#13 - Det svarar jag gärna på.

1. Det finns smokings med Notch Lapels men jag skulle inte rekommendera det. Jag associerar det med Hollywood och smokings med svart slips.

2. Fredrik från Stiljournalen och jag har diskuterat det här med knappar flera gånger. Det är en personlig preferens och han föredrar "vanligaä knappar medan jag tycker att klädda knappar är trevligt till smoking mest för att det inte är något man bär till vanlig kostym.

3. Historiskt har valet av väst och gördel varit en smaksak som varierat beroende på mode. Vad man väljer är i min mening individuellt men anledningen (att täcka midjan) är vettig och ger ett mer klätt uttryck.

4. Enkel vs Dubbelknäppt har samma formella nivå. Det man kan nämna är att en enkelknäppt öppnar för bärandet av just gördel eller väst medan dubbelknäppt inte kräver detta så midjan/livet alltid är täckt.
En dubbelknäppt smoking bär man således knäppt i så stor utsträckning som möjligt medan en enkelknäppt kan bäras uppknäppt.
#17 Pelle säger
2016-12-28 12:24 - Anmäl

Min egen erfarenhet med butiker och plagg som Manolo skriver om stämmer väldigt väl överens med den bild Manolo förmedlar förutom på en punkt. Servicen. Som läsare ska man vara medveten om att butiker och tillverkare vet vilket genomslag Manolo har och ser till att visa sig från som bästa sida. Ett exempel är Marcus Malmborg där jag själv och andra inte upplevt ens i närheten av den nivå som förmedlas här.
#18 Jonas E säger
2016-12-28 12:32 - Anmäl

#17

Trist erfarenhet. För egen del har jag varit inne ett par gånger hos Malmborg och provat saker utan att köpa. Han har alltid varit trevlig och givit mig bra service.
#19 random säger
2016-12-28 13:39 - Anmäl

#15: Gällande inspiration håller jag helt med! Tycker själv det är mycket lärorikt och inspirerande att se vad Andreas & Co hittar för schyssta plagg till fredagsinspirationen - oavsett pris.
#20 Helmer säger
2016-12-28 14:35 - Anmäl

#17

Tro fan att jag skulle anstränga mig lite extra om Beyoncé klev in i min tobaksaffär och bad om en dosa rapé...
#21 Jonas70 säger
2016-12-28 14:55 - Anmäl

#17 #20
Precis. Vissa saker kan man förvänta sig, det ligger i sakens natur och det får man ha med sig när man läser Manolo. Därmed inte sagt att man som "vanlig" kund ska acceptera dålig service.
#22 Victor säger
2016-12-28 15:21 - Anmäl

Instämmer med #15
#23 DrDre säger
2016-12-28 16:28 - Anmäl

Trevlig artikel. Förvånansvärt att så många ovan, efter att ha läst den, hellre vill diskutera skatt å tråkigheter istället för kläder och stil. Tycker man att skatt odyl är det mest intressanta att ta upp som en reaktion på en artikel om kläder?
#24 Jonas E säger
2016-12-28 16:35 - Anmäl

Tack Andreas!
#25 Jonas säger
2016-12-29 11:28 - Anmäl

#24,
Tyvärr finns det vissa som inte kan annat än att klaga eller hitta något att klaga på... Beklagliga människor.
#26 Göran säger
2016-12-29 14:35 - Anmäl

Först och främst stort tack för ytterligare en utmärkt artikel, mycket intressant ämne! Jag fick nu klart för mig hur man kan tänka kring gördel/väst -klargörande!
Sedan är det enormt irriterande med de 5% (?) av kommentatorerna, som ägnar sig åt att anmärka på småfel och misstänkliggöra agendor. Enkelt uttryckt; fullständig objektivitet är omöjligt, deal with it!
#27 Tony Johansson säger
2016-12-30 21:07 - Anmäl

Tack Andreas! Good enough :-)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.