Manolo logotype

Trenchcoaten – en stilfull resa

Trenchcoaten har gått praktiskt regnplagg i skyttegravarna under krigets hårda dagar till en av dagens mest eftertraktade ytterplagg. När det kommer till rockar i allmänhet är trenchcoaten ungefär så ikonisk ett plagg kan bli. Den är uppskattad både för sin klassiska form men även funktionalitet av män i alla åldrar och med olika estetiska preferenser.

Trenchcoatens historia är lång och härstammar, som så mycket annat inom klassisk herrstil, från det militära. Det var under Första världskriget som detta nu ikoniska plagg antog den form som vi känner igen idag. En form som fortfarande är häpnadsväckande lik de första versionerna trots att plaggets historia är mer än 100 år gammal. Det engelska order "trench" betyder dike och det är också därifrån rocken har fått sitt välbekanta namn. Att slåss i dessa diken som kom att förknippas med bataljerna på fälten, var både blött och halt men vattentåliga rockar underlättade i dessa svåra element. Trenchcoaten var välkänd för dess mångsidighet och förmåga att anpassa sig till ett tufft klimat. 

 

En illustration av en trenchcoat från Första världskriget

Vad inte många vet är att historien om hur plaggets material (den behandlade bomullen) växte fram nästa hundra år innan Första världskriget bröt ut i början på 1900-talet. Det var uppfinnaren och entreprenören Charles Mackintosh, som senare gav namn till företaget med hans efternamn, som under tidigt 1800-tal utvecklade den behandlade bomullen för både den brittiska militären men även för civila. Plagget var i sina tidigare stadier väldigt varmt eftersom det knappt andades alls, vilket gav upphov till både mindre trevlig odör samt att rocken t om kunde smälta i varmt väder. Detta var något som utvecklades med tiden då både berömda varumärken som Aquascutum och Burberry tog notis om den stora efterfrågan på plagget och valde att förädla dess egenskaper. Innan Första världskriget hade många plagg varit av ull, vilka blev tunga av regnet och ofta väldigt varma. Nu fick soldaterna på fälten ett lättare, smidigare och mer vädertåligt ytterplagg att använda. Både Aquascutum och Burberry erkänner sig idag som upphovsmän till trenchcoaten och de marknadsförde sig själva, i sin ungdom, som det bästa valet av ekipering för det militära. Det är lite oklart vilket varumärke som faktiskt kan titulera sig som upphovsmän av trenchcoaten men det är i alla fall väldigt bestämt att både hade tydlig koppling till militären och erbjöd den behandlade bomullen som vi förknippar med rocken. En intressant notis är att Burberry, 1912 tog patent på en knälång och vädertålig rock kallad "Tielocken", som hade just det karakteristiska bältet i midjan och breda slag. 

 

Burberrykampanj från tidigt 1900-tal. En trenchcoat hos dem kunde då kosta £3 till £4, vilket var en summa inte alla kunde ha råd med. Det motsvarade då ungefär två månadslöner för en vanlig soldat.

Färgen khaki, som kom att dominera brittiska militära uniformer och som vi även idag kanske räknar som den primära färgen för en trenchcoat, var ett resultat från britternas upplevelser i Indien. Ordet "khaki" betyder "damm" (engelskans dust) på hindi. De första experimenten att färga militära uniformer för att smälta in bättre i landskapet började runt år 1840 och innan 1800-talets slut hade khaki och kamouflage spridits sig och tillät framförallt infanterister att lättare smälta in i landskapet. 

Så vad är det då som gör en trenchcoat till just den eleganta, tidlösa och klassiska plagg det har blivit? Som nämndes ovan för det främst ett plagg som utvecklades för officerare i Första världskrigets dikesbataljer. De rockarna var alltid dubbelknäppta och skräddade till midjan. Från midjan och det breda bältet gick rocken över i en knälång nedre del (kallad "skirt" på engelska). Rocken skulle vara kort nog att inte fastna i leran och bred nog att förse bäraren med så stor rörlighet som möjligt. Det breda bältet kom med så kallade "D-ringar" där viktiga verktyg eller vapen kunde fästas. Rockarna gjorde dock ofta att officerarna var lätta att upptäcka för krypskyttar vilket i sin tur ledde till att dödstalen steg.

 

Aquascutum trenchcoat med D-ringar på det breda bältet i midjan.

På baksidan har trenchcoaten en mantel över axlarna. En detalj som som vid rockens utveckling hade som funktion att få bort vatten. Rockarna kom ofta med utbytbart foder som användes beroende på förhållandena på fältet. Fickorna framtill var stora och rymliga och hade plats för större kartor, kikare och andra viktiga verktyg. Den klassiska trenchcoaten hade, och har även idag, raglanaxlar och axelklaffar som primärt skulle indikera rang. 

 

Steve McQueen i en blå Trenchcoat, 1963

Som ni märker är det många karakteristiska detaljer som lever kvar även på dagens modeller av plagget. Många av dagens lite mer modernt skurna modeller är ofta lite kortare än den traditionella längden till knät samt inte lika fylliga över bröst och axlarna. Ursprungsmodellerna utvecklades för att ge stor rörlighet i rockens övre del, vilket inte är lika viktigt vid stadsbruk. Raglanaxlarna är en detalj som kommit att känneteckna den klassiska trenchcoaten. Raglan (som från början var en sorts rock) är en ärmskärning uppkallad efter Lord Raglan (lord Fitzroy Raglan). Lord Raglan var en brittisk general under Krimkriget 1849-50. Med denna ärm ville han dölja att hans ena arm hade amputerats. En raglanärm eller axel skärs från axeln och sys samman med livet med en diagonal söm.

 

Humphrey Bogart i klassisk trenchcoat från Aquascutum. En mästerlig bild av en stilig skådespelare om hur en stilig trenchcoat bärs upp.

Även efter krigets slut så levde populariteten för trenchcoaten kvar och fortsatte även under Andra världskriget i det militära. Under samma tid fick trenchcoaten ett annat uppsving. Den här gången från Hollywood där den allt oftare användes som nyckelplagg i populära filmer som Casablanca, Maltese Falcon och The Big Sleep. Trenchcoaten började nu globalt bäras som ett statusplagg av den sociala eliten. Rocken är också under ständig uppdatering och med små förändringar görs den tillgänglig för alla. Eftersom den är så ikonisk, betyder det att många designers kan leka med inslag av dess historia. Även Burberry, som medvetet centrerat sitt varumärke kring sin trenchcoatens historia i mitten av förra decenniet förstår detta. Företaget erbjuder nu ett tiotal varianter av rocken i ljusa samt mörka färger och mönster och med andra avvikande detaljer från ursprunget som ärmar, bälte eller slag.

 

En av marknadens absolut stiligaste trenchcoats är från japanska Cohérence och finns hos The Armoury. Med dess lite utsvängda nedre del och stora krage har modellen "Al" något extra.

Frågor ni mig föredrar jag alltid knälångt med en rymlig passform över både nedre och övre del av trenchcoaten. Detta för att bältet i midjan ska ge tydlig effekt och skapa en fylligare och mer dynamisk figur för mig som bärare. Bältet kan även knytas för att skapa ett lite mer ledigt intryck. Den första trenchcoat man investerar i bör nog vara i den klassiska khakifärgen men jag kan även rekommendera versioner i båda mörkare blått samt grönt. Vill man ha en ren framdel (där bältet inte syns) kan det knytas ihop på ryggen men personligen tycker jag att bältet är en viktig detalj för att skapa intresse, dynamik och form.

 

Aquascutums "Bogart Trench" som är en modern hyllning till versions som bars av stilikonen.

Tyrone Power

 

Gabriel Öberg Bustad är butikschef på Skoaktiebolaget och kommer med jämna mellanrum dela med sig av sina tankar, kunskaper och idéer rörande stil och skor här på Manolo. Gabriel har ett speciellt stort intresse för den klassiska stilen och en stor förkärlek för hantverk, skrädderi och skickliga hantverkare inom olika yrken. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Aquascutum burberry
#1 FauxPas säger
2016-12-21 15:51 - Anmäl

McQueen, finns det någon mer överskattad skådis och "stilikon"... Byt ut honom mot Alain Delon i Le Samouraï.
#2 OlleBolle säger
2016-12-21 18:42 - Anmäl

En bra text faktamässigt, men en redaktör borde se över anglicismerna som haglar. Det börjar redan i ingressen: "Trenchcoaten har kommit en lång väg från" (The trenchcoat has come a long way from...) följt av "Såvitt rockar går" (As far as coats go...). Det här är inte idiomatisk svenska utan direktöverförd engelska. Jag vet att skribenterna inte är utbildade journalister, utan personer som av olika skäl är väldigt kunniga om kläder (vilket är uppskattat även av mig). Men då kan det vara värt mödan att låta en redaktör slipa till språket.
#3 Rutger Jönåker säger
2016-12-21 18:53 - Anmäl

@2: Hear hear!
#4 Andreas Weinås säger
2016-12-21 19:28 - Anmäl

#2 - Det är precis som du säger jag som redaktör som får ta till mig av detta. Jag är väldigt positiv till Gabriels text som jag tycker var både intressant och utbildande men får tyvärr skylla på ett väldigt högt tempo för egen del under den här perioden med Julkalender etc. Ingen ursäkt och tycker som sagt att artikeln är av hög kvalitet men skall absolut ta till mig av kritiken och ha detta i åtanke angående våra texter i allmänhet.
#5 Victor säger
2016-12-21 19:31 - Anmäl

Härligt läsning.
#6 H2 säger
2016-12-21 20:55 - Anmäl

Riktigt bra! Alltid kul att läsa texter med substans som varvas med lite lättare inlägg! Bra initiativ
#7 Soccercalle säger
2016-12-21 21:00 - Anmäl

Kul läsning. Jag beställde själv ett ex av 'bogartrocken' efter att ha läst den. Korta trenchcoats som bara täcker rumpan och kanske 5 cm till är dock urfula.
#8 Anderifal säger
2016-12-21 23:19 - Anmäl

Grymt kul att Gabriel kommer in som skribent
#9 OlleBolle säger
2016-12-21 23:38 - Anmäl

#4 - Helt förståeligt, juletid är juletid. Och själva innehållet i texten var som sagt högintressant. Ser fram emot fler bidrag från den kunnige Gabriel framöver.
#10 Jacob säger
2016-12-22 08:32 - Anmäl

En informativ artikel, som har potential att vara riktigt trevlig. Men som OlleBolle säger, den är så fullproppad av engelska uttryck, meningar som jag inte riktigt listar ut vad de betyder* och felaktig grammatik att jag skulle överväga att plocka ner den igen, låta någon korrekturläsa, och sedan återpublicera den.

*T.ex. "Militära officerare med högre rang hade ansvaret för att klä sig själv och fick ofta rockar med bättre material och trenchcoaten var välkänd för dess mångsidighet och bra förmåga att anpassa sig till tufft klimat"
#11 Markus säger
2016-12-23 02:06 - Anmäl

Riktigt intressant artikel. Saknade dock en del om den (enligt mig i alla fall) karaktäristiska gun-flapen, som jag nästintill tycker är ett krav för att man ska kunna kalla det för en trench-coat.

Den användes som namnet kanske avslöjar för att skydda bärarens pistol från regn och lera.

Men som sagt, riktigt intressant och väl genomgånget.
#12 Jordu säger
2016-12-27 02:29 - Anmäl

It Might As Well Be Spring!
Skicka


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Leffot

Edward Green MTOs

Läs mer

Permanent Style

A history of modern perfume

Läs mer

Shoegazing

Köpguide – Priser bespoke

Läs mer

Hodinkee

Watch Collector PSA: A Very Rare Patek...

Läs mer

The Armoury Lightbox

Koji Suzuki for The Armoury. Trunkshow...

Läs mer

Skoaktiebolaget

Skoaktiebolaget TiesStore Manager...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen