Manolo logotype

Vinterns 10 finaste flanellbyxor

Få byxor kan slå ett par klassiska i flanell när det kommer till en elegant klädsel vintertid. Favoriten i våra ögon är mellangrå och gärna i en lite grövre kvalitet men materialet passar utmärkt i en uppsjö av färger och snitt.

Flanell är om man skall vara petig egentligen inte ett material utan snarare en finish av ett material. Fibern är vanligtvis bomull eller ull och när det kommer till skräddat mode är det sistnämnda klart överrepresenterat. Flanell syftar till den ruggade, lätt luddiga ytan som uppstår när man i slutskedet av produktionen låter en maskin med små hullingar gå över väven och lyfta upp fibrerna. Ursprungligen sägs det att man använde tistlar (de taggiga små bollar man kan finna i naturen) för att uppnå samma effekt.

Själva flanellfinishen gör egentligen inte tyget mer slitstarkt men då man i regel använder grövre tyger till flanell än klassiskt kamgarn (worsted) brukar de ses som ett slitstarkt alternativ. För att komplicera saken ytterligare finns även lättare flanell i just kamgarn men är vanligast är alltså kardgarn (woollen) som ger ett lite grövre intryck.

När det kommer till flanellbyxor är deras största fördel enligt oss dess mångsidighet. Den matta finishen bärs utmärkt till såväl släta kavajtyger som grövre tweed och kan t om vara ett snyggt alternativ till en stickad tröja och sneakers om man vill klä sig elegant men avslappnat.

Färgmässigt så är som vi nämnt ovan grått den absolut vanligaste färgen på just flanellbyxor. Den går otroligt bra tillsammans med mörkblå kavaj (något som ofta benämns som "Menswear-uniformen". Vi vill dock även lyfta fram flanellbyxor i andra nyanser där exempelvis mörkbrunt, sand, blått och mörkgrönt kan vara väldigt intressanta alternativ.

Vi har valt ut 10 favoriter från säsongens flanellbyxor i lite olika priser.

 

 

Suitsupply

Ljusgrå flanellbyxor med inslag av brunt från Suitsupply till överkomligt pris.

 

Morris Heritage

Flanellbyxor från Morris Heritage i mörkbrun flanell.

 

Oscar Jacobson

Modellen Darius från Oscar Jacobson med ett frontveck och avsmalnande passform. Här i en klassisk mörkgrå flanell.

 

Berwich

Mörkblå flanellbyxor från prisvärda Berwich som nu även är på rea.

 

Incotex

Ljusbruna flanellbyxor från italienska Incotex.

 

Club Monaco

Mörkblå flanellbyxor från Club Monaco.

 

Brunello Cucinelli

Ett par Glencheckrutiga flanellbyxor från Brunello Cucinelli.

 

Loro Piana

Gräddvita flanellbyxor från Loro Piana.

 

Salvatore Ambrosi

Flanellbyxor i mellangrått med en plisséring från erkända byxmakaren Salvatore Ambrosi. Här i ett helt handsytt utförande för The Armoury.

 

B&Tailor

Skräddarsydda flanellbyxor från B&Tailor. Även översta bilden.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

Andra artiklar om varumärkena: Brunello Cucinelli Incotex Loro-Piana Morris Oscar-Jacobson
#1 Måns säger
2016-12-20 16:33 - Anmäl

Lite synd att majoriteten av de idag saluförda byxorna är väldigt smala i benen. Så även Manolo-Ströms byxan. Hopplöst när man som jag alltid bär knästrumpor. Mina gamla mörkgrå från R&B får duga i år också som uddabyxa. Som tur är är mina flanellkostymer av bekvämligare snitt i byxan. Får bli måttsytt vid nästa överhängande behov. BnTailors byxor verkar dock helt ljuvliga. När får vi se liknande modeller RTW?
#2 datinventory säger
2016-12-20 21:11 - Anmäl

Incotex byxan ser riktigt fin ut!
#3 IchbineinBerliner säger
2016-12-20 21:48 - Anmäl

Hej,

vad tycker ni om tillverkaren Hiltl?
#4 JP säger
2016-12-20 22:04 - Anmäl

Hej,

För mig som är novis inom herrekipering. Finns det några riktlinjer gällande hur en Flanell-byxa ska sitta?
#5 random säger
2016-12-21 08:05 - Anmäl

#4: beror på vad du är ute efter för siluett och look. Majoriteten av det som säljs i butik har en lägre midja son slutat runt höftbenen samt är relativt smala i benen. Detta brukar anses vara i det "extrema" laget sett till hur byxor varierat historiskt.

Generellt vill jag påstå att är du ute efter en "Manolo-look" är en mer klassisk siluett det du söker efter. Högre midja, litet/inget bryt på skon, 5 cm slag och smalare fotvidd.

Manolo har flera bra artiklar i ämnet byxor som du bör lätt kunna googla fram.

I slutändan handlar det om vad du trivs i. Och enklare skräddarändringar är din vän. Jag har exempelvis lagt ut låren lite på mina ullbyxor då jag har rätt kraftiga lår.
#6 JP säger
2016-12-21 12:32 - Anmäl

#5 Tack för svar!
#7 IWOL säger
2016-12-21 18:20 - Anmäl

Letar efter en svart flanell kostym, RTW - Förbannat svårt att hitta. Någon som har bra tips?
#8 Kopparstaden säger
2016-12-21 20:33 - Anmäl

#1 Håller med. Med dagens byxmode blir det i princip omöjligt att hitta en byxa som sitter bra om man ens har tillstymmelse till benmuskler. Särskilt om man också har en smal midja. 90% av alla byxor jag provar brukar vara lite för stora i midjan och sitta som de var ett extra lager hud på låren.
Själv tycker jag att det är konstigt att det inte finns alternativ med tanke på hur snittmannen man ser på stan är byggd...eller är folk med lår större än sin biceps hänvisade till mjukisbyxor eller bespoke? :-)

Modellen från OJ ser ju intressant ut med tanke på att de har en plissering, det ser man ju nästan aldrig på byxor nuförtiden...
#9 Owen säger
2016-12-21 22:07 - Anmäl

#8 Jag har ganska stora lår och OJ's byxor passar bra. Till ex. modellen Dean har 64cm lårvidd i st. 48 och 67cm i st. 50.

Mätningarna finns på Care of Carl
#10 Andreas Weinås säger
2016-12-21 22:31 - Anmäl

#8 - Jag är villig att hålla med om det smala modet som tveklöst fortfarande dominerar utbudet. Däremot tror jag faktiskt att ytterst få reflekterar över att byxorna sitter så tajt som de faktiskt gör. Det är samma sak som med kavajmodet och många är så vana vid en tight och kort passform att det känns fullt naturligt. Precis på samma sätt som många konsumenter inte såg något konstigt i att bära väldigt voluminösa plagg under 90-talet.

Har träffat många läsare och kunder som tvärtom kännt sig obekväma i den typ av lösare passform som associeras med klassiska byxor och kavajer där man har lite rymd för att möjliggöra för optimalt fall.

Jag vill förtydliga att jag inte tycker det handlar om rätt eller fel och man skall bära de plagg man trivs i oavsett hur de sitter men det kan vara en anledning att modet inte svängt mer åt rymligare plagg än. För när jag träffar företag säger alla att efterfrågan är fortsatt klart högre på kort och tight silhuett än 100-storlekar och mer volym.
#11 Kopparstaden säger
2016-12-22 10:36 - Anmäl

#9 Ok, tack för tipset. Ska kolla upp dem. Själv har jag 46 i princip alla byxor.


#10 - Håller med om att man ska ha det man trivs i och att det inte finns något rätt eller fel.

Har inte tänkt på det på det sättet, att folk uppfattar passformen som normal och inte tajt. Kan ju vara en anledning att min sambo ofta tycker byxor jag provar i butik sitter jättebra medan jag känner mig som en stoppad korv :-) Har faktiskt hittat en byxa från Tiger av alla märken som är av lite mer klassiskt snitt, Thom. Den sitter till 98% bra på mig i strl 146, högre midja och raka byxben fast ingen jättevidd vid foten. Det som också är bra är att man kan beställa den i en mängd olika tyger.
#12 Byxlös säger
2016-12-23 00:05 - Anmäl

Hej, intressant så behöver få fråga angående detta tidigare inlägg:

"Generellt vill jag påstå att är du ute efter en "Manolo-look" är en mer klassisk siluett det du söker efter. Högre midja, litet/inget bryt på skon, 5 cm slag och smalare fotvidd."

För mig som tycker att dagens korta smala byxor ser rejält osofistikerat ut undrar jag vilken epok man väljer att knyta an begreppet "klassisk" till om man kommer fram till detta? Vore intressant med resonemang kring det - för tidlöst är det ju i alla fall inte, oavsett om man är för eller emot (ond eller god, osv).
#13 Andreas Weinås säger
2016-12-23 13:20 - Anmäl

#12 - Vad som är smalt respektive kort är såklart högst subjektivt men jag håller med dig om att det vi ser i dagens mode är ganska extremt ur ett historiskt perspektiv.

Sen är det samma sak angående byxlängder. Många män som hade sin introduktion till herrmode under 80- och 90-talet har vuxit upp med en väldigt lång byxa som bryter tydligt på skon. Tittar man historiskt (1920-) så är det inte heller speciellt tidlöst.

Jag skulle själv förespråka en så lång byxlängd som möjligt utan att de bryter markant på skon. Hur lång den kan vara beror på hur vid den är i foten. Historiskt sett var +20cm en självklarhet och gav i ett skräddarsytt utförande en silhuett med en helt obruten linje från höft till vrist. Idag är såväl lår- och fotvidd så smala att byxan behöver sluta över ankeln för att inte bryta på skon.

Angående midjans höjd så har det självklart svängt beroende på mode men överlag har ambitionen varit att placera midjan strax ovanför höftbenen i bärarens naturliga midja (ungefär vid naveln). Anledningen till detta var att man ansåg att det gav illusionen av längre ben.
#14 Måns säger
2016-12-23 22:10 - Anmäl

Se BnTailors Instagram om hur de bygger en byxa jag vågar kalla klassisk.
#15 Kim säger
2016-12-25 13:40 - Anmäl

Kan rekommendera Morris Heritage. Klippte två par flanellbyxor i december som jag är mycket nöjd med. De var inte så smala som jag önskat så justerade dem innan användning.
#16 Gershwin säger
2016-12-27 02:35 - Anmäl

Ta alltid sko-møter-byxa-længd då strumporna kommer synas i sittande stællning, ta alltid skræddarsytt från AW-bauer och ta alltid generande høg midja.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen