Manolo logotype

10 x klassiska kostymskor

Idag skall vi tipsa om skor som vi tycker varje stilintresserad man åtminstone bör ha ett par av. Vi pratar om klassiska skor till kostymen och vi har valt ut våra 10 favoriter i lite olika prisklasser.

Det här med kostymskor är inte ett självklart begrepp. För vissa är allt annat än ett par släta, svarta oxfords helt otänkbart till en kostym medan andra gärna bryter upp de formella normerna med något ledigare. 

Vår syn ligger väl någonstans däremellan då vi älskar hur elegant en formell svart oxford kan vara till mörk kostym men samtidigt finns det mängder med stunder och kostymer som gör sig utmärkt med något ledigare skor. 

Det finns några tips och råd som vi själva brukar ha i åtanke när man skall kombinera skor med kostym och det är följande:

1. Välj en sko som är mörkare eller i samma ton som kostymen. Den behöver inte nödvändigtvis vara svart men undvik att matcha ljusa skor till mörk kostym då dessa tenderar att ta väl stort fokus från helheten. Väljer man en ljusare kostym öppnar det således för ett ljusare val av sko. 

2. Välj en sko vars textur ligger i linje med kostymens. En grövre flanell- eller tweedkostym går utmärkt att bära med en brun mocka- eler grainsko men en mörk kostym i tunn borstad ull är ofta klart bättre tillsammans med en sko i slätt kalvskinn. 

3. Anpassa läst, sula och modell efter situation. Istället för att bry sig om skon råkar vara en oxford eller derby bör man fokusera på hur den uppfattas i sin helhet. En elegant svart derby utan broguemönster och tunn lädersula kommer fortfarande vara mer lämplig till kostym än en klumpig oxford med broguemönster och Dainitesula. 

 

Saint Crispin´s

Svarta quarter brogues från Saint Crispin´s är ett utmärkt val till kostym.

 

Edward Green

Ett par klassiska oxfords i modellen "Chelsea" från Edward Green. Här med en praktisk tunn R1-sula i gummi som fortfarande ser väldigt elegant ut i profil. En mörkbrun oxford kan vara ett perfekt val till en mellangrå eller blå kostym till vardags på kontoret eller till en ljusare sommarsvid.

 

John Lobb

Modellen "City" från John Lobb är mer eller mindre definitionen på en klassisk kostymsko. En rund, elegant och tidlös läst, tunn lädersula och svart kalvskinn av hög kvalitet.

 

Gaziano & Girling

En modell som verkligen kan dela folk i två läger är så kallade "Lazyman´s". Det är en blandning av en traditionell oxford och en loafer med elastiska sidor som gör den mycket praktisk att ta av och på. Jag älskar modellen och i en mörk nyans bär jag den utan problem till en kostym.

 

Crockett & Jones

En så kallad "Wholecut" är en sko i ett stycke skinn vilket ger ett strömlinjeformat intryck och passar perfekt till mörk kostym. Här från Crockett & Jones i modellen Alex.

 

Carmina

Cordovanskinn är kanske främst förknippat med ledigare och grövre modeller men fungerar förvånansvärt bra även i eleganta oxfords. Skinnet är lätt att putsa upp till hög glans och den djupt vinröda tonen passar väldigt bra till exempelvis marinblå och grafitgrå kostymer.

 

Vass

Austerity Brogues från ungerska Vass. En modell som är en slät oxford men med lite mer unikt mönster än klassiska cap toes. Här i rödbrunt skinn som passar utmärkt till ledigare kostymer.

 

Yohei Fukuda

Wingtips är kanske aningen mer perforerade än de mest formella kostymskorna men i ett elegant utförande med smalt skuren sulkant och mörk nyans tycker jag de passar perfekt. Här från japanska Yohei Fukuda.

 

Hiro Yanagimachi

Svarta Austerity Brogues eller "Blind Brogues" som Hiro Yanagimachi kallar dem. (även översta bilden.

 

Carlos Santos

Ett par eleganta quarter brogues från Carlos Santos i nyansen Guimaraes som ger en djup mörkbrun färg. En sko som kan bäras till relativt mörka kostymer i mer semi-formella sammanhang.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Peter säger
2016-12-07 16:22 - Anmäl

Föredrar ändå alltid svarta skor till kostym eller "grå byxor" gärna mocka eller bruna skor men då till chinos eller manchesterbyxa. Har verkligen försökt m de bruna skorna till mörkblå kostym men jag tycker inte att det funkar.
#2 Christian säger
2016-12-07 17:09 - Anmäl

Ok
#3 Andreas Weinås säger
2016-12-07 17:37 - Anmäl

#1 - Det är såklart en smaksak och jag gillar själv svarta skor till kostym. Ett alternativ som också kan vara väldigt fint är en riktigt mörkt oxblodsfärgad sko till mörkblå eller grå kostym. Ser svart ut på kvällen men har lite djup under dagtid.
#4 Daniel säger
2016-12-07 20:06 - Anmäl

Jag håller och gå över till mer flanellbyxor, speciellt så här års men jag har svårt komma fram till ett par skor som funkar till gråna, beiga chinos. Edward Greens ovan blev jag sugen på, skulle det funka?
#5 Andreas Weinås säger
2016-12-07 23:03 - Anmäl

#4 - Personligen tycker jag att den typen av sko i mörkbrunt skinn fungerar utmärkt till både flanell och chinos.
#6 riesenschnauser säger
2016-12-07 23:35 - Anmäl

Jag är lite fundersam kring det där med valet av sula. En enkel Dainite-sula är bara någon mm tjockare än en R1 eller vanlig tunn lädersula. Ser inte att en sko på Dainite skulle kunna anses som mindre formell än samma modell på enkel lädersula.
#7 Hunor T säger
2016-12-07 23:54 - Anmäl

Så fina!
#8 Stiltje.net säger
2016-12-08 09:12 - Anmäl

#6: Förstår vad du menar. För mig är det själva känslan som är helt annorlunda. Jag lägger utan undantag på en slitsula i gummi på mina lädersulade skor men de känns ändå nättare än de skor jag har med Dainite.
#9 Andreas Weinås säger
2016-12-08 09:38 - Anmäl

#6 - Kan hålla med dig när det rör sig om en enkel Dainite men vanligtvis görs ju den sulan i dubbelt utförande och då blir den (precis som dubbel läder) mindre formell i mina ögon.

En bättre markör kanske vore att undvika t ex Stormrand.
#10 Jens säger
2016-12-08 10:54 - Anmäl

Helt off topic, men Andreas, vad anser du om fiskbensmönster i kavajer, främst i brunt/beige, och hur man ska matcha dem. Tackar annars för en oerhört bra sida! :)
#11 Andreas Weinås säger
2016-12-08 11:07 - Anmäl

#10 - Jag tycker väldigt mycket om fiskbensmönster. Det är faktiskt tillsammans med exempelvis hundtand det mönstret som man kan skala upp och ner kanske allra bäst beroende på plagg och formalitet. Ett riktigt brett fiskbensmönster gör sig i min mening bäst i en grov rock medan ett väldigt diskret sådant kan lyfta en formell svid till nya höjder. Tänk på att ju mindre synligt mönstret är ju mer enfärgat (och därmed lättmatchat) blir det.

Personligen skulle jag matcha en fiskbensmönstrad kavaj i brun/beige med ett par antingen ljusgrå flanellbyxor och en vit/ljusblå skjorta eller ett par vintervita byxor och en ljusgrå polotröja. Som du förstår är jag väldigt svag för nyanserna beige, brunt, grått och vitt tillsammans och vill man addera ytterligare färger är marinblått eller mörkgrönt väldigt fint tillsammans.
#12 Jens säger
2016-12-08 12:11 - Anmäl

Tack för svaret Andreas, det lät väldigt fint som du beskriver med vita eller ljusgrå flanellbyxor. Kanske vore någonting till en kommande fredgasinspiration?
#13 Pea säger
2016-12-08 19:19 - Anmäl

Med tanke på skon från Vass namn, är inte en brogue en sko med perforerad tåhätta? Kan inte se något sådant på den skon, som i övrigt är fin.
#14 Andreas Weinås säger
2016-12-09 00:48 - Anmäl

#13 - Austerity Brogues härstammar från krigstiden då det fanns stora sanktioner när det handlade om läder. Det var en modell som blev populär på grund av en design som krävde minimalt med skinn som gick omlott (en normal wingtip-brogue har två lager av skinn och perforeringen går endast i övre lagret). Du har en poäng i att det inte per definition är en brogue men namnet Austerity (åtstramning) är väldigt passande för att beskriva dess design.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.