Manolo logotype

10 x Vinterkostymer

Idag fokuserar vi på kostymer som passar extra bra i vårt lite kallare klimat så här års. Det är tveklöst något otroligt härligt i lite ledigare texturer så som flanell, tweed och grövre ull. Vi har valt ut 10 favoriter i flera olika prisklasser som alla har ett säsongsanpassat tygval.

Även om våren och sommaren har enormt många trevliga inslag som sol och behaglig temperatur råder det ingen tvekan om vilken säsong vi föredrar när det kommer till skräddat herrmode. Höst- och vintertyger har vanligtvis mer stuktur och karaktär men är också i regel av högre vikt. Fördelen med det är att de ofta är både lättare att forma och ger ett bättre fall som i sin tur leder till en mer förlåtande och smickrande silhuett.

Även om klassiska säsongstyger som tweed och grövre flanell är det som man kanske först tänker på så är vintern ett utmärkt tillfälle att även bära tyngre alternativ av borstad ull för ett mer formellt uttryck. 

Färgmässigt tycker vi att vinterkostymer överlag gör sig bättre i mer mättade och mörka toner som är mer smickrande mot en ljusare hy som sedan länge tappat sin solbränna. En mörkare palett av grått, blått och brunt kan dock göra sig väldigt bra med ljusare inslag av benvitt och ljusblått.

Sist men inte minst är det viktigt att ha i åtanke att även om det finns mängder med estetiska fördelar i en tyngre flanellkostym så arbetar många av oss i uppvärmda kontorsmiljöer i vilka en 500gr/m flanell riskerar att bli vansinnigt varm så det handlar om en balans mellan vikt, komposition och användningsområde. 

Eidos Napoli

Grå flanellkostym från Eidos med en vinröd överruta och breda slag.

 

Gieves & Hawkes

Klassisk flanellkostym från Gieves & Hawkes med spetsiga slag.

 

Suitsupply

Rutig kostym från prisvärda Suitsupply.

 

Ermenegildo Zegna

En ljusare grå kostym i ull med inslag av kashmir från Ermenegildo Zegna.

 

Boglioli

Mjukt konstruerad kostym från Boglioli i brun flanell. Perfekt om man vill åt en lite ledigare kostymkänsla.

 

Gaiola Napoli

Mörkblå kostym med mjuk axel som är sval nog förl kontoret men ändå erbjuder en höstkänsla i form av flanellens textur.

 

Ring Jacket x The Armoury

Ring Jacket har tillsammans tagit fram ett par exklusiva modeller med The Armoury. Här är den dubbelknäppta AMJ06 i ett fantastiskt Vintage Sportex-tyg från Dormeuil.

 

Spiga 3

Kritstrecksrandig kostym med flanelltyg från Zegna i Spiga 3:s egna linje av kostymer med full kanvas-konstruktion och flera handmoment.

 

Tagliatore

Grå flanellkostym med ett litet hundtandsmönster från Tagliatore.

 

B&Tailor

Windowpane-rutig kostym i grövre ull från sydkoreanska skrädderiet B&Tailor som kan beställas via Robin Petterson i Sverige.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 Mange säger
2016-11-16 14:04 - Anmäl

Får man fråga vad som menas med ett vintage tyg?
#2 jj säger
2016-11-16 14:18 - Anmäl

Bogliolin är jättefin men alldeles för kort i modellen!
#3 random säger
2016-11-16 14:32 - Anmäl

Mycket trevlig artikel, blir direkt sugen på att gå i kostym oftare!

Fö.v. är det fel länk till Spiga 3-kostymen.
#4 Andreas Weinås säger
2016-11-16 15:17 - Anmäl

#1 - Det syftar till tyger som producerades för flera decennier sedan men ibland går att hitta än idag i mindre upplagor. Många av dessa är mycket populära idag bland entusiaster som skall sy upp kavajer och kostymer då de är en unik väv som ingen annan har samt att dessa tyger i regel är mer lämpliga för skräddade produkter pga den högre vikten.

#3 - Kul att du gillade artikeln. Har korrigerat länken så nu skall det funka.
#5 Måns säger
2016-11-16 18:28 - Anmäl

Nästa gång jag reser till NY skall det shoppas Ring Jacket på The Armoury. Kosta vad det kosta vill. Vilket tyg och vilket fall! Lysande!
#6 Gerte säger
2016-11-16 20:19 - Anmäl

Wow!
B&Tailor! Vilken skönhet!
#7 CR säger
2016-11-16 21:48 - Anmäl

Mycket härliga tyger på bilderna,
Apropå "vintage" tyger så tycker jag det går inflation i att använda det uttrycket numera, känns som vart och varannat plagg folk visar upp är uppsytt med ett "vintage" tyg.
Genuin vintage är som Andreas nämner producerat för x-antal årtionden sedan.
#8 Andreas Weinås säger
2016-11-16 22:33 - Anmäl

#7 - kan hålla med om att det blivit väldigt populärt. Sen tror jag varken skräddare eller väverierna klagar då de helt plötsligt kan bli av med massa restlager som ingen velat ha på 30 år och ibland t om till ett premium :)

Jag har bara ett plagg i "äkta" vintagetyg och det är en kavaj från Sartoria Corcos i ett grönt tweedtyg som Kotaro hittade i en tyghsndel i Florens. Fanns bara 4 meter vilket gör att man är tämligen ensam med just det tyget.

Sen har jag den enkelknäppta modellen från Ring Jacket x The Armory (AMJ03) och det Sportextyget från Dormeuil vet jag inte om det faktiskt är vintage eller ett nyproducerat tyg efter samma specifikation som de gamla.
#9 JM säger
2016-11-17 11:38 - Anmäl

#5 FYI: Tror Lund & Lund på Sturegatan ska börja med Ring Jacket till våren!
#10 Kalle M säger
2016-11-17 18:05 - Anmäl

Litet väl breda slag på kostymen från Eidos för min smak, annars hade det varit en kostym som hade kunnat få mig att faktiskt prova på en rutig kostym. För i övrigt var den helt fantastisk. Men jag får nöja mig med bara en rutig blazer ett tag till...
#11 Andreas Weinås säger
2016-11-17 19:50 - Anmäl

#10 - Om du inte gillar modellen Ciro på bilden så har Eidos även modellen Tenero med smalare slag. Tror det går att måttsy en sådan i samma rutiga tyget på bilden via Marcus Malmborg.
#12 Kalle säger
2016-11-18 09:46 - Anmäl

#9: Är det sant?? Låter ju för bra för att vara sant!
#13 Kalle M säger
2016-11-18 10:27 - Anmäl

#11 - Det ska definitivt kollas upp. Tack för tipsen!
#14 Antonio Ciongoli säger
2016-11-19 23:51 - Anmäl

10. The glen plaid above is available in the narrower lapel model online now from trunkclothiers.com
#15 Pontus säger
2016-11-22 00:49 - Anmäl

Slagen pa Eidos stracker sig fran Los Angeles till Sydney!
Vagar knappt titta pa kavajen.
#16 Ploppen säger
2016-11-29 17:12 - Anmäl

Älskar timglasformen på Spiga 3
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.