Manolo logotype

Myrqvist Goodyear Welted - Kickstartersuccén är nu tillgänglig online

Under våren kunde ni läsa om hur skovårdsspecialisten Herrstil satsade på prisvärda randsydda skor under egna varumärket Myrqvist. En spännade detalj med projektet var att man använde sig av Kickstarter för att finansiera satsningen; något som skulle komma att visa sig bli extremt lyckosamt.

Den första artikeln vi skrev om skorna beskrev att företaget sökte en finansiering på 100 000 kr för att producera randsydda skor av god kvalitet till rimligt pris. Uppslutningen kring Kickstarter kampanjen blev enorm och företaget fick in över 600 000 kr. 

Tyvärr innebar detta inte bara fördelar då fabriken i Vietnam man planerat att arbeta med inte hade kapaciteten att producera de volymer man nu stod inför. 

Man fick på nytt leta efter ett alternativ för produktion och fann en fabrik i Indien som kunde till rätt kvalitet, pris och volym. 

Oxfordmodellerna är samma som ni kunde läsa om senast med ett nytillskott men man har sen dess även lanserat ytterligare två stycken boots. Priset för oxfords ligger på 1 999 kr och boots på 2 399kr. 

Varje modell finns i flera färger av kalv och/eller mocka samt med läder- eller gummisula.

Granhult

Modellen Granhult är företagets senaste Chelseaboot som finns i bland annat svart skinn med tålig gummisula.

 

Gyllsjö

Chukkan Gyllsjö är en av våra personliga favoriter som kommer i en mörkbrun mocka med enkel gummisula och som tillsammans den svagt mejslade lästen passar väldigt bra för modellen.

 

Skytteholm

En annan favorit som kanske känns ännu bättre fram mot våren är modellen Skytteholm i mellanbrun mocka.

 

Äppelviken

Äppelviken är en klassisk cap toe oxford och perfekt om man söker en svart kostymsko till mycket överkomligt pris.

 

Rosendal

Modellen Rosendal är den tredje nya modellen sen vi senast skrev om Myrqvist. Det är en klassisk full brogue som finns i tre versioner av kalvskinn samt mörkbrun mocka.

I samband med lanseringen fick jag möjlighet att titta närmare på skorna och min uppfattning var direkt att framför allt mockaskorna med gummisula känns betydligt exklusivare än vad prisklassen antyder. Skinnet kommer sedan bytet av fabrik från ett närliggande indiskt gaveri och är en mjuk så kallad Baby Calf som handmålas för ökat djup. 

Man kan självklart inte förvänta sig någon finish i klass med skor från premiumaktörer då skorna trots allt kostar en femtedel. Självklart beror det på vad man är i behov av men jag skulle absolut rekommendera mocka och gummisula framför kalvskinn och lädersula i den här prisnivån. Även om det finns en stor skillnad mellan mocka och mocka så är den åtminstone visuellt klart mindre än vad den är i skinn. Samma sak gäller med gummisulan som är en egen version av den typ som vanligtvis kommer från Dainite. En slitstark och mångsidig modell, särskilt lämplig för höst/vinter.

Jag tycker det är positivt att fler aktörer börjar erbjuda klassiskt konstruerade herrskor i ett lägre prissegment för i många fall är tröskeln upp till 4 000-5 000kr väl hög för många som tidigare köpt limmade skor runt 1 000-1 500 kr. En randsydd sko i vettiga material för en femhundring extra tror jag kan fånga upp många förstagångsköpare som sedan eventuellt går vidare mot dyrare och exklusivare skor när budgeten eller intresset tillåter. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 random säger
2016-11-15 13:49 - Anmäl

Bara bra med fler aktörer. Kul också att det är ett område som växer i Sverige.

Sen är jag lite nyfiken hur de står sig mot exempelvis Yanko som också jobbar i segmentet runt 2000-2500 kr och med främst nätförsäljning. Där kan Yanko premiera ett lite högre pris med europeisk produktion. Produktion i Indien betyder inte nödvändigtvis lägre kvalitet, men generellt associerar nog de flesta europeisk produktion till en högre och mer hållbar standard. Det är bara positivt om vi kan få fler aktörer från Asien som faktiskt jobbar med kvalitet och då är det här ett steg i rätt riktning.
#2 Andreas Weinås säger
2016-11-15 15:50 - Anmäl

#1 - Jag förstår hur du menar men tycker jämförelsen haltar lite. Yanko kostar från 2 600kr upp till 3 200kr i standardutförande vilket är ganska mycket mer (rent procentuellt) mot 1999-2300kr för Myrqvist. Yanko är också en fristående skotillverkare precis som Loake eller Carmina som köps in av en återförsäljare. Myrqvist är en egen linje framtagen av Herrstil.

Min erfarenhet av respektive produkt är snarare att Myrqvist är ett utmärkt alternativ till Loding, Bexley och Markowski medan Yanko ligger närmare Loake 1880 i pris- och kvalitetsnivå. Bägge är bra för vad de kostar men det är absolut en viss skillnad som priset antyder.
#3 Nils säger
2016-11-15 22:23 - Anmäl

#1 och #2
Ytterligare en apsekt i indiskt kontra europeiskt är ju att man i det senare fallet vet (i de flesta fall i vart fall) att tillverkningen sker under vettiga förhållanden för arbetarna. Klädestillverkning i asien ser man ju med jämna mellanrum sker under minst sagt tveksamma förhållanden. Jag säger inte att det är så i detta fall, men jag har inte kunnat läsa mig till någon om hur man från Herrstils sida säkerställer att så inte är fallet.

Om man nu bryr sig om sådant...
#4 egon säger
2016-11-15 22:29 - Anmäl

För att inte tala om hur miljöskadlig garvningen av lädret är i länder som Indien.
#5 Jesper säger
2016-11-15 22:48 - Anmäl

#3 och #4: Till att börja med så ska man nog inte jämföra den här verksamheten med stora klädjättar som massproducerar tusentals plagg på mängder med olika fabriker runt om i Asien. Här handlar det om att Herrstil har en fabrik och ett garveri (som ligger i samma stad) som de samarbetar med, är ganska enkelt att ha någorlunda kontroll på läget där då, iaf i jämförelse med ovanstående. Med det sagt, jag har frågat Herrstil en del om detta, och enligt dem så är både fabrik och garveri moderna sådana med i sammanhanget god arbetsmiljö, inte minst garveriet ska vara betydligt bättre än gängse standarden är för garverier i landet.
#6 Ole säger
2016-11-16 06:15 - Anmäl

#5, naturligtvis är det precis tvärt om. HS är en pytteliten, ny aktör som förmodligen har väldigt lite resurser till att faktiskt kontrollera att ställa krav. Sen kan naturligtvis fabriken faktist vara miljövänlig och hela den biten men har de folk på plats, gör de egna kontroller osv. ? Att man dessutom hyggligt lättvindigt bara byter land och fabrik inger ju inget förtroende.

Kul med alternativ och nya aktörer, absolut, men steget upp till Loake som har hyggligt många år i branschen med allt vad det innebär i form erfarenheter, infrastruktur och stordriftsfördelar, är inte långt. Kommer dessa pjuk i närheten på något plan?
#7 Jesper säger
2016-11-16 08:36 - Anmäl

#6: Ställa krav har de säkert svårt att göra, men väldigt stora valmöjligheter att välja fabrik och garveri utefter vad de är ute efter har dem. Självklart har Herrstil vid flera tillfällen besökt fabrik och garveri och kommer göra det löpande, det måste du göra som Private Label-beställare om du vill ha lyckat resultat oavsett om fabriken ligger i Europa, Asien eller Sydamerika. Huruvida det är lättvindigt byta fabrik när den mindre i Vietnam inte hann med producera det stora antal som det visade sig att de hade möjlighet beställa är upp till var och en att bedöma, men självklart hade de haft koll på Indien-fabriken sen innan i förarbetet innan de drog igång produktionen.

Loake gör riktigt bra skor i sin nivå, det har jag själv proklamerat för många gånger. Men att räkna ut alla små aktörer som att inte ha en chans mot stora väletablerade är ju väldigt naivt. Det är många parametrar åt alla håll som man måste ta hänsyn till här, bara som exempel så är den kostnadsmarginal som det innebär att sälja direkt till kund relativt stor (vilket många av de nya små aktörerna gör), och där kan man ta in mkt av det man förlorar på att inte äga sin egen fabrik.

Jag äger själv första vändan av skorna som producerades i Vietnam. De upplever jag på vissa saker vara bättre än Loake 1880, vissa saker sämre. Kommer också prova de nya Indientillverkade.
#8 random säger
2016-11-16 09:48 - Anmäl

#2: Andreas, du har en viktig poäng där. Bra förtydligande.

Kontentan av diskussionen ovan är att när det gäller sko- och klädesproduktion som använder kvalitetsstämplar som Goodyear welted/randsydd så tjänar företaget på att så detaljerat som möjligt beskriva produktionen och vart råvarorna kommer ifrån.

Manolo har ju skrivit om några producenter som samarbetar med asiatiska tillverkare som försöker hålla en högre standard gällande miljö som arbetsförhållanden. Så producenterna finns uppenbarligen.
#9 Andreas Weinås säger
2016-11-16 12:21 - Anmäl

#3 - CSR-arbete är absolut en viktig aspekt som även jag värderar högt när jag väljer produkter. Däremot har min (om än begränsade) erfarenhet i branschen de senaste 3-5 åren visat att det finns fantastiska fabriker och riktigt undermåliga fabriker i såväl Europa som Asien.

Det har varit stora skandaler angående bl a en premiumtillverkare av handsydda skjortor från Neapel som fått EU-bidrag för att sedan visa sig ha kinesisk arbetskraft (med kinesiska löner) i fabrikens källare. Produktion i Asien har i regel haft ett klart sämre rykte än den Europeiska men idag finns en så stor efterfrågan på hållbar produktion med god arbetsmiljö från västerländska företag att det finns många fabriker som förstått det lönsamma i att sköta sig. Sen kommer alltid lönerna i Indien och Asien vara lägre än i England eller Italien men så länge de är skäliga sett till levnadskostnad samt arbetsmiljö uppfyller de krav som finns så ser jag det snarare som en positiv utveckling att lägga produktion i t ex Asien.

Det kommer snarare förbättra levnadsstandarden och arbetsmiljön för de som arbetar där och skapa en sund konkurrens där Europeiska tillverkare måste konkurrera på produkt/kvalitet snarare än ursprungsland.

Vi ställer alltid frågan till nya producenter eller varumärken om hur de ser på CSR och vad de gör för att säkerställa att allt går bra till. Sen har vi inte möjligheten att kontrollera eller följa upp huruvida alla företags underleverantörer sköter sig eller ej.
#10 Andreas Weinås säger
2016-11-16 12:30 - Anmäl

#8 - Jag håller helt med om att transparens inom företag med vad man använder för material och hur ens produktion ser ut är viktigt. Samtidigt måste man förstå att ytterst få köpare är så initierade att de kan ta till sig all den informationen. I fallet när vi skrev om Askets kashmir är det mängder med teknisk fakta som presterats på ett pedagogiskt sätt men jag tror 95% av alla fortfarande tänker "Kashmirtröja - pris".

Lite samma sak är det med randsytt. Rent tekniskt görs Meermin på samma sätt som ett par Edward Green men jag tror i princip alla är överens om att det är en avsevärd skillnad mellan dem i kvalitet. Även om de bägge använder hudar från samma garveri kommer urvalet av hur mycket och vilka delar man använder skilja sig åt, varje detalj kommer hålla högre precision och inte minst så använder man exklusivare material även där man som konsument inte kan se det. Saker som bindsula, häl/tå-kappa etc. När man adderar alla dessa aspekter samt nivån på utförandet av varje moment så blir skillnaden kanske stor trots att det grundläggande tillvägagångssättet är detsamma i form av en Goodyear-maskin.
#11 David C säger
2016-11-23 10:54 - Anmäl

Är det någon som kan svara på hur dessa står sig i jämförelse med Meermin i termer av kvalitet? Funderar på att beställa ett par Chelsea boots antingen från Meermin eller Myrqvist. Myrqvist något dyrare, prisskillnaden är 400-500 kr.
#12 Andreas Weinås säger
2016-11-23 12:00 - Anmäl

#11 - Jag skulle i första hand rekommendera att du väljer den tillverkare eller modell som du gillar bäst rent estetiskt (och passformsmässigt om du har möjlighet att prova). Prisskillnaden är så pass liten och estetik/passform är så pass viktig att jag skulle bry mig mer om det än vilken sko som kommer vara den tekniskt bästa per spenderad krona. Tycker bägge alternativen är prisvärda skor.
#13 David C säger
2016-11-23 16:53 - Anmäl

#12 Tack. Det blev ett par Myrqvist Chelsea i Dark Brown.
#14 Nils säger
2016-11-28 22:29 - Anmäl

#9 Har ni ställt frågan till Myrqvist hur de jobbar med CSR? Har fortfarande inte kunnat läsa om det någonstans (mer än i detta kommentarsfält).
#15 David C säger
2016-11-29 12:31 - Anmäl

Ok, ingen bra erfarenhet av Myrqvist. Fick precis hem Chelsean och limmet hade släppt i hälen på ena skon. Skickar tillbaka dem på en gång. Man undrar vilken kvalitetskontroll de har på dessa skor egentligen. Hade större förhoppningar. Tråkigt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.