Manolo logotype

ASKET lanserar prisvärd kashmir

Intresset för kashmir av god kvalitet med rimligt pris bara växer. Nyligen lanserade svenska ASKET en rundhalsad kashmirtröja i två nyanser där vi anser man får väldigt mycket för pengarna.

En av de största delarna i ASKETs affärsidé är deras extremt breda storleksutbud. De anser att utbudet av storlekar som finns på marknaden idag omöjligt kan tilltala alla då vi har extremt olika kroppsform. 

Deras lösning blev att introducera lång- respektive kortstorlekar på varje modell. Detta ger hela 15 storlekar från XS Short till XL long. Produkterna har sedan tidigare fokuserat på basvaror som pikéer, t-shirts och collagetröjor i en sober och mångsidig färgskala som vitt, blått och grått. 

De nya kashmirtröjorna följer samma utstakade linje och kommer i grått respektive beige med en rundnackad krage och alla 15 storlekar precis som tidigare produkter. 

Tröjorna är producerade i en kashmirfiber från inre Mongoliet som kammas från underhåret på kashmirgetternas hals och bröstparti. Varje get kan endast släppa kashmir till ca en halv tröja per år vilket gör att priserna på kashmir ofta är väldigt höga. 

Endast de längsta fibrerna används och skickas till Perugia, Italien där man spinner dem till garn och sedan stickar tröjorna. 

Ju finare fiber, ju mindre behöver man egentligen göra med tröjorna menar ASKET och de har valt att sticka tröjorna i en så kallad 3-ply, 10 gauge kashmir. De rekommenderar att man i första hand vädrar tröjorna för att de skall hålla sig fräscha och i värsta fall är det handtvätt som gäller. 

Modellvalet är i nuläget begränsat till en modell med smal om än inte tight passform och en ganska hög rundhalsad krage med ribb. 

Då ASKET säljer endast i egna led kan man pressa ner priserna och exkludera de återförsäljarled som annars finns vilket gör att produkten normalt sett skulle kosta avsevärt mer. 

Kashmirtröjorna från ASKET går att köpa HÄR och kostar 1 850 kr. 

 

Företaget är väldigt transparenta i sin process och redogör för vad respektive moment av produktionen kostar. Det gör att man som konsument tydligt kan se vad som gör att plagget kostar som det gör. Längst ner ser man också skillnaden i pris om tröjorna hade sålts via externa återförsäljare.

Den beige/sandfärgade modellen har en matt och mättad ton som fungerar oerhört bra till exempelvis jeans.

Den grå tonen är något mörkare vilket kan vara att föredra om man är väldigt ljus under höst/vintern.

ASKET har även tagit fram en video från produktionen i Perugia där vi får följa processen närmare. 

 

The Cashmere Sweater from ASKET on Vimeo.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Stickat

#1 Bruno säger
2016-10-31 16:43 - Anmäl

Gillar filosofin!
#2 greger säger
2016-10-31 17:17 - Anmäl

senaste säljaren av herrkonfektion i mitt-övre konfektionsklassen talade om markup på ca 2.7. Rätt långt kvar till 450.
#3 greger säger
2016-10-31 17:19 - Anmäl

Fast om jag tänker bättre nästa gång så är ju inte kostnaden lika med normal leverantörs utpris, s&a etc måste ju läggas på.
#4 Paul W H säger
2016-10-31 18:20 - Anmäl

Var kan man hitta mer information om konsekvenserna av själva djurhållningen? Inre Mongoliet har stora problem med ökenspridning, delvis en konsekvens av kashmir-industrins stora gethjordar.
#5 Kristoffer säger
2016-10-31 18:30 - Anmäl

Jag är också intresserad av det #4 nämner, och även hur djurhållningen är när det kommer till ett finare märkes kashmir. Exempelvis Loro Piana.

En annan sak jag alltid undrat över är knappar av horn. Hur går den processen till och vilka djur kommer det hornet ifrån? Är det schysst eller inte?
#6 Mattias säger
2016-10-31 19:59 - Anmäl

Är det någon som vet hur ctshirts kashmirtröjor är i kvalitét?
Hittar inga andra märken som kommer ner i samma pris som de.
#7 Jörgen säger
2016-10-31 20:19 - Anmäl

#6 antagligen inte jättebra, köp annat material än kashmir om du är priskänslig och du kommer att få ett bättre plagg.
#8 Adam säger
2016-10-31 20:58 - Anmäl

@Mattias,

Instämmer med #7. Om du inte är villig att lägga en hel del pengar på kashmir gör du bättre i att köpa en bra merino eller vanlig ull istället. Den kommer hålla längre och upplevas som skönare på sikt.
#9 Jesper säger
2016-11-01 01:51 - Anmäl

#2 Greger: Jo, fast Asket (eller annat märke) måste ju fortfarande ha sin marginal, de kan ju inte skänka bort tröjan till återförsäljaren.
#10 Håkan säger
2016-11-01 07:48 - Anmäl

Man skall även vara medveten om att mycket av den billigare kaschmiren vi ser i butikerna är av rivull, dvs återanvänd.
#11 KB säger
2016-11-01 21:43 - Anmäl

Även jag vill se ett hållbarhets/CSR perspektiv på kläder. Det är hög tid för det. Kika på det Manolo!
#12 Johan säger
2016-11-02 11:04 - Anmäl

Hur är kvaliteten jmf med t ex Softgoat som ju är ungefär samma prisklass? Softgoat skriver ju att all kashmir noppar vilket är rent skitsnack och bara gäller billig kashmir enligt min erfarenhet. Undrar även om kvalitet på sömmar/passform mm.
Ang. djurhållningen så vet jag att t ex Loro Piana är väldigt noga med detta men deras plagg ligger ju i en helt annan prisklass. För min del säger det sig självt att en kashmirtröja som kostar en tredjedel av en av bättre/märke kvalitet inte kan leverera samma klass vare sig på fiber/utförande/ursprung etc.
#13 Paul W H säger
2016-11-02 12:56 - Anmäl

Som någon skrev tidigare, hellre dyr lammull än billig kashmir. Bekvämare för samvetet.
#14 Andreas Weinås säger
2016-11-02 13:12 - Anmäl

#11 - Det är absolut ett område värt att titta närmare på. Jag har läst mycket om det under min utbildning som textilekonom men det är också viktigt att ta hänsyn till många olika parametrar. CSR är en sak som självklart 2016 bör vara en prioritet hos alla seriösa tillverkare men även konsumptionsbeteendet spelar stor roll. Att stödja mindre aktörer eller köpa färre, men bättre plagg har i min mening större påverkan än att kräva exempelvis ekologisk bomull (vilket betyder väldigt lite i verkligheten) från större aktörer.

Jag förstår till 100% om inte alla kan skräddar- eller måttsy allt eller ens något men den typen av produktion är i min mening den mest hållbara ur ett såväl miljö- som stilperspektiv. Att endast producera plagg som faktiskt kommer att bäras och att endast köpa det man verkligen vill ha eller behöver.

#12 - Det är som du säger självklart så att priset bör vara en indikator för produktens kvalitet. Samtidigt finns det ju olika marginaler för olika företag som skall täcka eventuella marknadsföringsbudgetar, flaggskeppsbutiker och inte minst starka varumärken man är villig att betala mycket för.

Tar man Loro Piana som exempel råder det ingen tvekan om att de är bland de främsta på sitt område. Med det sagt betyder det inte att man inte kan få likvärdig kvalitet från andra i en aningen lägre prisklass (absolut inte i instegssegmentet). Loro Piana har externa återförsäljare som skall ha sin marginal men företaget har välförtjänt byggt upp ett varumärke man kan ta bra betalt för.

Om vi tar scarfs till exempel så vet jag med säkerhet att företag som Stòffa och Andrea´s 1947 producerar flera av sina modeller i exakt samma fabrik, på exakt samma maskiner, av exakt samma garn (möjligtvis annan design/färg) men till ett betydligt lägre pris. Det betyder inte att man är dum om man köper Loro Piana precis som det inte behöver vara fel att köpa Tom Ford eller RL Purple Label om man verkligen gillar det bara för att man kan få en "bättre" produkt från Attolini till ungefär samma pris.
#15 F säger
2016-11-03 07:42 - Anmäl

I fallet med loro piana så har de många varianter av kvalitet på cashmere. Allt från billig till dyr, all loro piana är inte samma typ och kvalitet
#16 Johan säger
2016-11-03 08:45 - Anmäl

Har själv inget från Loro Piana men nämnde dem mest som exempel. Självklart är man som kund med och betalar deras seglingsevent, marknadsföring mm. Men det vet nog alla.
Dock så har jag två kashmirkoftor från Massimo Alba. Något lägre pris men ändå fantastisk Kashmir.
Med tanke på att jag även har en från Ralph Lauren med rätt dålig Kashmir som ordinarie pris ligger bara
Ca 1500:- under MAssimo Alba, så kan det alltså vara stor kvalitetsskillnad inom ett rätt snävt prisspann.
#17 A säger
2016-11-03 10:49 - Anmäl

Det vore önskvärt med tankar om själva produkten utöver det som står i press-releasen. Manolo (Andreas i detta fall) påstår att produkten är prisvärd, men backar upp det med information som företaget lämnat. Jag säger inte att det måste vara fel, men det vore intressant med en opartisk jämförelse. Jag antar att Andreas har relativt god kunskap om cashmere-tröjor och borde kunna lämna en kommentar om tröjorna faktiskt verkar leva upp till vad Asket säger, eller ej.

Hade gärna fyllt på garderoben med ett gäng cashmere-tröjor, men med priser mellan 1000-10 000 så vet man knappt var man ska börja (har tittat igenom Manolos förslag på 10 cashmere-tröjor från 2014). 1850 är en fantastisk prispunkt, får man en tröja som kostar 5000 hos andra producenter som de menar?

Jag har varit i kontakt med t.ex. Suitsupply (då de ligger i snarlik prispunkt) som säger detta:
"The exclusive one as our sw674/675/676 have a 36-38 mm length and 15.5-16 width". Hur står sig det mot Asket, till exempel? Betalar vi för Made in Italy eller får vi ett avsevärt bättre tyg också?
#18 Andreas Weinås säger
2016-11-03 16:27 - Anmäl

#A - Det är en bra fråga. Tyvärr så är det inte så enkelt att man bara baserat på teknisk fakta kan uttala sig om exakt kvalitet. Det finns så många parametrar i vad som gör något bra (eller mindre bra). Om vi tar kavajer eller skjortor t ex så kan företag stoltsera med 9, 12 eller 25 handmoment. Det indikerar hur mycket som är sytt för hand (och därmed bör kosta mer pga av tidsåtgången) men inte hur hög kvalitet själva arbetet håller.

Vad vi gör när vi skriver om den här typen av produkter och nyheter är att lansera den fakta vi känner till (via pressrelease eller intervju) och ställa den till vad produkten kostar.

Vi anser att det är prisvärt att få den här typen av fiber, garn och produktion för 1850 kr men som artikeln nämner beror det på flera faktorer. Den mest avgörande är att man inte har en wholesale-modell (externa återförsäljare) och kan därför skära avsevärt i marginalerna. Samtidigt finns eventuella nackdelar med detta så som bristen på möjlighet att prova produkten eller svårigheten att nå ut till nya kunder. Man kan inte heller dra alla tillverkare i 5000krs-klassen över en kam då processen ser olika ut från fall till fall.

Suitsupply har en liknande modell med 100% försäljning i egna led men en produktion i Asien och i avsevärt större volymer. Vad det innebär i form av prisvärdhet är lite upp till var och en att avgöra. Föredrar man något som är producerat i Europa, att få maximal teknisk kvalitet eller lägsta möjliga pris. En sak många glömmer är något så simpelt men viktigt som design. Det finns i min mening inget fel i att betala extra för något subjektivt som design snarare än teknisk kvalitet då det i slutändan ofta är vad som får oss att fastna för något från början.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen