Manolo logotype

Skräddat och ledigt från William Baxter

I våras kunde ni läsa om när jag sydde upp ett par byxor hos Robin Pettersson Tailoring i Göteborg. Då berättade vi om att Robin fått sällskap av byxskräddaren William Baxter som flyttat till Göteborg med sin svenska flickvän. Sedan dess har jag lärt känna William lite och vi har träffats en del. Han frågade han mig om vi inte kunde hitta på något roligt projekt ihop och idag kommer ni att få se resultatet av mitt och Williams kreativa lekande i Robins ateljé.

Då jag redan har en relativt stor garderob och inte känner att jag är i direkt behov av vare sig fler kavajer, kostymer eller rockar så var detta uteslutet att sy upp. Att jag under en tid blivit mer och mer intresserad av att vara både snyggt och praktiskt klädd när jag är ledig, vilket numera är en allt större del av min tid, så fick detta även vara utgångspunkten. Jag gillar det plagg som i England kallas Shacket, och alltså är ett mellanting mellan en skjorta och jacka. Det är ett mångsidigt plagg som är lätt att matcha och klä både upp och ner. Dessutom är det oerhört behagligt och praktiskt att bära.

Att jag gillar att addera små inslag av workwear och militär inspiration till min normalt ganska dressade stil var också något vi beaktade. Att jag har ett absurt stort intresse för tyger i allmänhet och brittiska sådana i synnerhet var också något vi utgick ifrån. Resultatet blev utöver en Shacket även en praktisk väst med ett flertal fickor fram och bak.

 

Shacket i blå ull.

Om vi börjar med jackan så är detta en helt ofodrad variant i mellanblått ulltyg med en lätt melerad struktur. Det kommer från brittiska Abraham Moon och väger 350 gr/m och är i merinoull. Den är mjuk och behaglig och gör sig bäst med en skjorta i oxford, chambray eller flannell under alternativt en ledigare henley, alltså en t-shirt med knäppning i halsen.

Designen har vi skapat själva men liknande går att finna hos en mängd tillverkare idag. Vissa väljer att göra enbart bröstfickor men vi valde 4-ficksmodell. Knapparna är mörkbruna och i horn. Jag har nu burit jackan en del och är faktiskt riktigt nöjd över resultatet. Även om byxor är Williams specialitet så behärskar han även jackor och framförallt västar. Han är inte heller främmande för att laborera lite så ställ gärna frågan. Nu i somras ville bland annat en gentleman i Skåne ha en skärddarsydd pyjamas vilket William fixade.

 

Västen kanske är lite udda men för mig är det ett riktigt praktiskt plagg. Fokus var funktion och material. Den grova flanellen framtill är Fox Brothers grövsta på ca 500 gr/m och den styva bomullstwillen vi använde till ryggen är även den från Fox och väger över 700 gr/m. Detta plagg visade sig svårare än vi trodde då framstycket var för mjukt varpå William likt på en kavaj fick sy ett kanvasparti över bröstet för hand för att stadga upp det. Fickorna hittade jag på och de fyller alla praktiska funktioner för mig. Jag kan bära denna när jag är ute med min lilla son och få med plånbok, nycklar, mobil, kamera, en klämmis och napp till honom samt en leksak om det skulle behövas. Den är så pass rymlig att jag får under en grov tröja nu i höst vilket förlänger tiden av användning. Även detta plagg blev jag riktigt nöjd med även om jag gissar att det är en tudelare rent estetiskt.

 

Väst i Fox Brothers grövsta flanelltyg med en rad praktiska fickor.

Har ni några kreaktiva tankar och idéer? Gör som jag och bolla dem med William och Robin, de kan säkert hjälpa er och skapa just det där unika plagget ni önskar.
 
Frågan är bara vad jag och William skall göra nästa gång?
 

William Baxter under senaste Pitti Uomo-mässan. (Foto: Mikolaj Pawelczak)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 OlleBolle säger
2016-10-06 10:30 - Anmäl

Båda är helt fantastiska. Allt är lyckat: de rustika tygvalen, snittet och de praktiska fickorna. Funktion med flärd!
#2 Thomas säger
2016-10-06 10:38 - Anmäl

Trevliga projekt Olof. Tycker framförallt att västen blev riktigt bra. Workwear jackan kanske behövt canvas även nertill att bedöma av veckbildningen? I övrigt mycket fin och färgen på hornknapparna går mycket bra ihop med jackans tyg.
#3 oscar säger
2016-10-06 11:26 - Anmäl

Väldigt snyggt!

Vad kostar det att sy upp en liknande jacka?
#4 Axel säger
2016-10-06 12:02 - Anmäl

Tycker västen ser ut som något en amerikansk turist skulle bära tillsammans med magväska och strumpor i sandalerna. Jackan var något snyggare och skulle kanske funka som en lite mer avslappnad version av en kavaj.
#5 A säger
2016-10-06 17:47 - Anmäl

Mycket fint!
Vad kostar det att sy upp en liknande väst som den i kanvas?
#6 Thomas säger
2016-10-06 23:08 - Anmäl

Nej! Detta passar en manlig dagisfröken.
#7 Marcel Marceau säger
2016-10-06 23:59 - Anmäl

Västen är sjukt snygg!
#8 Mikael säger
2016-10-07 07:38 - Anmäl

Jättefint! Avslappnat och stilfullt och visst går det att använda dessa vackra och lite annorlunda jackor/kavajer mer än på sin fritid! Bilderna är fina och jag tycker att du, Olof, fungerar hur bra som helst som modell!
#9 Gubben säger
2016-10-07 09:00 - Anmäl

Sorry - vill inte vara negativt men detta ger ett urvuxet intryck..
#10 F säger
2016-10-07 12:02 - Anmäl

Västen är bland det bästa Jag sett på Manolo på länge!

Samtidigt är det lite sorgligt att du urskuldar dig för den till #mensweartrollen
redan i texten.
Klart att ett plagg som på minsta sätt avviker från rådande norm måste dras
i smutsen av sveriges ängsligaste kommentarsstrebrar.

You Go!
#11 james säger
2016-10-07 12:43 - Anmäl

Snyggt! Framförallt jackan.
#12 random säger
2016-10-07 13:23 - Anmäl

Jag tycker att Olof passar bra i dessa plagg. Olof har en look som är klippt och skuren för denna typ av plagg. Tvivlar på att jag personligen skulle klara att bära upp det.

Tycker det är härligt med exempel på att en skräddad stil kan vara mer än kavaj-uddabyxa-kostym.
#13 sebbe säger
2016-10-10 14:41 - Anmäl

Ta bort alternativt placera om bröstfickorna på västen då det ser ut som ett par hängpattar annars så var det snyggt
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.