Manolo logotype

Manolos guide till det skräddade Stockholm

Idag har vi valt att göra en komplett shoppingguide över de största sevärdheterna i vår huvudstad. Vi besöker det bästa Stockholm har att erbjuda i form av kläder, skor och accessoarer med en kort summering om respektive butik.

A.W Bauer & Co, Brunnsgatan 4

A.W Bauer är Stockholms och Sveriges enda renodlade herrskrädderi. Man har i över 150 år producerat skräddarsydda kostymer, rockar och högtidsplagg i ateljén på Brunnsgatan. Idag är det tillskäraren Fredrik Andersen med en utbildning på Savile Row som driver skrädderiet. 

 

 

Nymans Ur, Biblioteksgatan 1

Längst ner på Biblioteksgatan hittar vi en av Sveriges om inte Nordens främsta butiker på kvalitetsklockor. Nymans Ur kan stoltsera med ett gediget utbud av varumärken som Rolex, Omega, Cartier, TAG Heuer och IWC men är också ensamma i Sverige med tungviktare som Vacheron Constantin, Audemars Piguet och A. Lange & Söhne. När ni ändå är i närheten rekommenderar vi varmt ett besök på Sempre (Jakobsbergsgatan 5) för en genuin italiensk espresso.

 

 

Gabucci, Nybrogatan 14

Gabucci flyttade för två år sedan från sin gamla lokal på Ingmar Bergmans gata 2 upp ett par hundra meter på Nybrogatan och har idag en av Stockholms och Sveriges finaste butiksytor. Med ett brett utbud som sträcker sig från prisvärda skickade tröjor från Morgano till konfektionskostymer i världsklass alá Cesare Attolini är det ett måste för den klädintresserade mannen.

 

 

Skoaktiebolaget, Humlegårdsgatan 4

Om man svänger vänster längst upp på Nybrogatan kommer man till Humlegårdsgatan och Skoaktiebolagets lilla butik på nr 4. Här hittar man kvalitetsskor från Carlos Santos, Carmina, Enzo Bonafé, Gaziano & Girling och Saint Crispins men även ett mindre utbud av accessoarer och läderprodukter från Rubinacci, Albert Thurston, Sozzi och Tärnsjö. Inom kort flyttar butiken ner på Nybrogatan bara ett stenkast från Gabucci. 

 

 

Grafford, Humlegårdsgatan 19

Sveriges två bästa skobutiker råkar faktiskt vara belägna på samma gatan. Grafford har Sveriges i särklass bredaste utbud av Crockett & Jones med en rad unika modeller för butiken. Utöver skor i toppklass finns ett eget skomakeri i källaren samt ett cigarrum där man kan hitta ägaren Stefan med en kubansk cigarr i mungipan.

 

 

Lund & Lund, Sturegatan 12

Lund & Lund är en av Stockholms anrikaste herrekiperingar med en inredning som är i princip oförändrad sen 1960-talet. I produktväg har man allt från prisvärda accessoarer från Andersons till spjutspetskonfektion från kashmirkungen Brunello Cucinelli. 

 

 

Atelier Saman Amel, Kommendörsgatan 21

På bara några få år har företaget Saman Amel kommit att bli en av Stockholms mest tongivande när det kommer till måttsömnad. I företagets ateljé på kommendörsgatan kan man sitta ner och inspireras av såväl kavajer som kostymer och rockar medan man bläddrar mellan exklusiva tyger från bl a Loro Piana och Ariston. Eller varför inte testa något från företagets slipsar eller stickade tröjor. 

 

 

Rose & Born, Grevgatan 2

Längst ner på Grevgatan i hörnet mot Strandvägen hittar vi klädbutiken Rose & Born. Det lite avlägna läget i förhållande till många andra på listan skall dock inte avskräcka då butiken är en av de främsta i såväl Stockholm som Sverige. Utbudet består till största del av den egna linjen som täcker alla delar av den manliga garderoben men man har även externa varumärken som Crockett & Jones, Montecore, Hestra och Jacob Cohen.

 

 

Marcus Malmborg, Strandvägen 7A

Sen cirka ett år tillbaka hittar vi Marcus Malmborg i sitt showroom 5 våningar upp på Strandvägen 7A. Här kan man titta närmare på accessoarer och skor från Stòffa och Christian Kimber samt konfektion och måttsömnad från Eidos Napoli. 

 

 

Hans Allde, Birger Jarlsgatan 58

Längst upp på Birger Jarlsgatan hittar vi en av Stockholms mest anrika herrekiperare. Hans Allde har utöver ett utmärkt utbud av kavajer och kostymer från Kiton, Belvest, Zegna och Corneliani även ett eget litet skrädderi på övervåningen. En lite avsides placerad butik som är väl värt en avstickare.

 

 

NK Stockholm, Hamngatan 18-20

En shoppingguide till Stockholm vore självklart inte komplett utan NK eller Nordiska Kompaniet. Här hittar man mängder av dressade plagg hos NK Man men även en mycket spännande butik i form av Paul & Friends. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Thomas säger
2016-10-04 13:15 - Anmäl

Bra initiativ!
#2 Gabe säger
2016-10-04 14:05 - Anmäl

Alltid kul med tips på bra butiker och leverantörer! Jag tar mig friheten att komplettera med några egna tips (i Stockholm) som i varje fall jag uppfattar som spännande kryddor till min garderob: Nitty Gritty på Kammakargatan och K17 på Kocksgatan. Och Sveriges bästa skoaffär heter f ö Lester och finns på Vallgatan i Göteborg. Betydligt roligare att besöka än stiffa Grafford...
#3 #2 säger
2016-10-04 15:54 - Anmäl

Lester - du måste skämta
#4 bison säger
2016-10-04 15:54 - Anmäl

#2 Visst, spännande butiker, men ingen av dem hör väl hemma i kategorin menswear eller det skräddade Stockholm.
#5 D säger
2016-10-04 16:16 - Anmäl

#2 Nitty gritty ligger väl ändå på krukmakargatan?
#6 Måns säger
2016-10-04 17:10 - Anmäl

Glöm inte Tweed Country Sports på Rörstrandsgatan med sitt mtm-utbud.
#7 Patrik säger
2016-10-04 17:11 - Anmäl

Att ha med Rose & Born (där kavajerna slutar vid naveln) men skita i att ha med Tweed Country Sports är nästan lite patetiskt.
#8 Gabe säger
2016-10-04 18:36 - Anmäl

#5. Nitty Gritty ligger förstås på Krukmakargatan - fel av mig!
#2Beträffande skobutiken Lester, så skämtar jag absolut inte. Jag väger in såväl utbud som kundbemötande i det utlåtandet. Men vem har sagt att jag har rätt? Det är min subjektiva bedömning. Någon annan tycker säkert att Nilson är i världsklass.
#9 Peter säger
2016-10-04 18:53 - Anmäl

Kul...kunde nästan varit min lista...skulle tagit med exakt samma butiker. Kanske i för sig mest beror på att man läst manolo för mycket senaste åren och tagit efter tipsen på butiker...
#10 Andreas Weinås säger
2016-10-04 19:16 - Anmäl

#7 - Har absolut inget ont att säga om Tweed Country Sports men om man tittar på det rent objektivt är utbudet och intresset för Rose & Born betydligt större.

Det finns mängder med mer vettiga butiker i Stockholm men det skulle bli en för omfattande lista att ha med alla.
#11 A säger
2016-10-04 19:37 - Anmäl

#2

Lester är inte sveriges bästa skobutik. Inte heller Göteborgs bästa.
#12 Monsieur säger
2016-10-04 19:53 - Anmäl

Lester är riktigt bra, håller med. Bra artikel. Hoppas på fortsättning även med städer i utlandet. Tack!
#13 Tony säger
2016-10-04 21:45 - Anmäl

Kan inte alls rekommendera Malmborg. Är inte i närheten av servicenivån man får på de andra ställena på listan. Mer av en gatuförsäljare i sammanhanget.
#14 Gustav säger
2016-10-05 09:36 - Anmäl

Grym lista, jag känner dock att Oscar Jacobson på stureplan skulle passa in här. De är ett utomordentligt alternativ för de personer med lite tunnare plånbok vilket i många fall är studenter. Jag själv sitter i den sitsen och vet att många av mina kompisar inte prioriterar bespokekostymer från AW Bauer framför att äta sig mätta om dagarna. Att kunna ha möjligheten att då beställa MTM från OJ är då lockande eftersom att det går att bestämma många personliga preferenser i förhållande till material och passform utan att priset hamnar utom räckhåll. Jag förstår att ni ville hålla listan förhållandevis kort men glöm inte att en stor del av era läsare troligtvis inte har ekonomin för att handla på många av dessa ställen.
#15 Alex säger
2016-10-05 09:36 - Anmäl

Tycker inte heller man får glömma Götrich. Deras affär är sedan länge i graven (tyvärr..), men skrädderiet är fortfarande vid liv!
#16 Andreas Weinås säger
2016-10-05 13:16 - Anmäl

#14 - Det var en butik vi hade i åtanke men valde att uteslutande ha med butiker med flera olika varumärken samt Bauer som skrädderi. Självklart förstår vi att inte alla har budgeten att handla på Bauer eller de andra butikerna ovan men många av butikerna har kanske något som passar respektive plånbok. Bauer har exempelvis väldigt prisvärda bespokeskjortor för ca 2 200kr.
#17 Hans säger
2016-10-05 13:44 - Anmäl

Att Rose & Born kommer undan med att prissätta sin "egna" linje bestående bl.a. av ett gäng re-brandade Gran Sasso artiklar 50% dyrare än normalt pris förbryllar mig fortfarande. Förstår varken hur någon kan få för sig att gå dit för att handla eller hur de hamnade på den här listan.

Se t.ex. Alacantra-västen från Gran Sasso som säljes på Care of Carl för 3699:- och 5795:- hos Rose & Born. Fånigt!
#18 Bodén säger
2016-10-05 14:50 - Anmäl

Även om jag inte bor i Stockholm, eller ens besökt majoriteten av ovan nämnda butiker, så brukar jag alltid gå förbi A. Marchesan när jag är i Stockholm. En butik jag håller högt om än dem inte har en MTM- tjänst.
#19 Patrik säger
2016-10-05 17:25 - Anmäl

Citat:
Kan inte alls rekommendera Malmborg. Är inte i närheten av servicenivån man får på de andra ställena på listan. Mer av en gatuförsäljare i sammanhanget.

Vilket babbel. Har du besökt Marcus? Handlat av honom? Själv har jag beställt ett antal artiklar och nivån på servicen har alltid varit hög. Vid ett tillfälle blev ett par byxor försenade. Detta var precis innan semestern och med det i åtanke så erbjöds det mig att skicka byxorna varhelst jag ville i världen. Det tycker jag är bevis på en hög servicenivå.
#20 Tony säger
2016-10-05 20:24 - Anmäl

#19 - Ja, ja, och jag har även pratat med andra som gjort det. Men bra för dig att du är nöjd.
#21 John säger
2016-10-05 22:56 - Anmäl

#15 Götrich seems to have been a remarkable cutter. Old school for sure.
The blog "sartorial notes" had a short feature on him in August, I believe.
#22 Patrik säger
2016-10-06 10:08 - Anmäl

Citat:
#19 - Ja, ja, och jag har även pratat med andra som gjort det. Men bra för dig att du är nöjd.

Berätta gärna hur hans servicenivå är sämre än till exempel Rose & Born? Då det var din initiala kritik.
#23 Mats säger
2016-10-06 15:58 - Anmäl

#14 Oscar Jacobson erbjuder väl inte MTM?
Däremot kan man sy upp massvis med med tyger i bestämd passform? Vet att man även kan förlänga rygg och ärmar på vald modell, men med det kan det väl inte klassas som made-to-measure ?

Bra lista annars, saknar några butiker dock.
Är listan baserad endast på Stockholm City?
#24 Egon säger
2016-10-06 18:14 - Anmäl

Håller med #17. Rose & Born var en vettig butik för många år sedan, men har totalt grävt ner sig i någon överprissatt sprezzatura-stil.
#25 Egon säger
2016-10-06 18:17 - Anmäl

Märkligt att det blir negativt prat om Marcus Malmborg. Jag har bara besökt hans studio (eller vad man nu ska kalla det), men fick ett mycket gott intryck och har hört gott om honom. Hoppas verkligen inte att en negativ kommentar här i fältet avstyr någon från att prova hans tjänster.
#26 Jones säger
2016-10-07 08:01 - Anmäl

Servicen på Rose & Born tycker jag oftast är bra. Men är det bara jag som tycker att deras priser är omotiverade? Det känns som om de blir dyrare och dyrare utan att leverera något som motsvarar prishöjningen.
#27 OlleBolle säger
2016-10-08 11:57 - Anmäl

#26 De har ju byggt en ny undervåning, det kostade säkert en del...
#28 Markus säger
2017-02-09 18:56 - Anmäl

Bra inlägg!
Men när ska ni göra en guide på Sydsveriges bästa butiker? Helsingborg, Malmö, Halmstad, Växjö med mera?
Trevlig kväll!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.