Manolo logotype

Made in Maine del I – Rancourt & Co

Jag vet inte hur det är med er men alla har vi nog ett visst plagg som man hyser en hatkärlek till? I mitt fall är det seglarskon. Egentligen vet jag inte varför det är på detta sätt. Om man som jag är uppvuxen på Västkusten så har man sedan barnsben en viss relation till just seglarskon.

Jag har egentligen inte gillat skon alls till relativt nyligen. Troligtvis för att denna sko har kommit att förknippas med ganska läskiga typer med stereotypa drag och överklassambitioner. Efter att ha träffat lite amerikaner i mitt jobb som skribent, alla från den amerikanska östkusten så fick jag upp ögonen för seglarskon eller hybrider av den i mockasinutförande. Detta då personerna som bar dem hade en trevlig och avslappnad stil och alla ett stort intresse för hantverk, tradition och material. De introducerade mig för att par tillverkare, alla ifrån den nordligaste staten på östkusen, Maine. Jag har successivt köpt på mig några par och insett att jag går allt mer i lediga skor från denna delstat . Idag kommer jag att berätta lite mer om en av dessa tillverkare nämligen Rancourt & Co.

 

Rancourt är ett familjeföretag som startades 1950 av David Rancourt. Han lämnade då Canada för att lära sig skotillverkning i Lewiston, Maine. 1967 öppnade han sin egen fabrik som tillverkade handsydda mockasiner, en mycket populär sko i trakten. Ett par år senare anslöt sig hans äldsta son Michael. De adderade nya modeller och började att tillverka åt kända varumärken. På 1990-talet fick de nya ägare men Michael Rancourt fortsatte som VD. 2008 tänkte ägarna stänga ner verksamheten i Lewiston varpå Michael och hans son Kyle köpte tillbaka fabriken och lanserade Rancourt & Co.

De utvecklade tillverkningen vidare att började med en blankkonstruktion som möjliggjorde fler modeller och större variation. Det tog sakta fart och idag tillverkar de både i eget namn och åt globala stora märken. Som lite kuriosa kan nämnas att när Polo Ralph Lauren designade den officiella klädseln för USA:s OS-trupp i Rio så var det Rancourt som tillverkade de vit/röd/blåa seglarskorna. Ralph Laurens tidigare skor gjordes i Kina men efter påtryckningar och att man ville värna om Made in the US och den tradition som landet har krävdes det att skorna tillverkades i USA och då fick alltså Rancourt den äran.

 

Officiella skon för USAs OS-lag i Rio 2016 kom från Rancourt.

Traditionen när det kommer till handsydda mockasiner är lång i trakten. Hos Rancourt har man en gedigen kunskap och personal som arbetat mycket länge och som alltså syr alla skorna för hand. De jobbar med några av de bästa garverierna som finns och har tillexempel att stort utbud av modeller i läder från Horween in Chicago.

Även om de har vanliga oxfords, loafers och derbies så är det de lediga mockasinerna, bootsen, seglarskorna som vi tycker att man skall kika lite närmare på. De är otroligt behagliga att gå i och tillverkade på att bra sätt som borgar för att de kommer att hålla riktigt länge vilket då kan motivera att priset är lite högre än vad man kanske är van vid vad gäller seglarskor och mockasiner.

 

Seglarskon Gilman.

Företaget gör även mer traditionella sneakers.

Modellen Clymber boot.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 jj säger
2016-09-29 10:21 - Anmäl

Finns de att köpa inom EU?
#2 Danne säger
2016-09-29 18:53 - Anmäl

Under sommaren är det mina tassels och seglarskor de ända skor jag använder. Tycker inte jag känner mig som någon läskig typ i dessa. Känns somrigt och om jag ska vara riktigt ärlig vet jag inte riktigt vad alternativen är om man som jag gillar att gå i short mestadelen av sommaren.
#3 Karl säger
2016-09-29 19:19 - Anmäl

#2

Sneakers? I min bok är det sneakers som gäller till shorts. Allt annat känns för överklätt till ett sådant ledigt plagg.

Seglarskon, över min... Jag är också uppväxt sommartid på västkusten och jag skrattade högt när jag läste kommentaren om läskiga typer med stereotypiska drag. Pricksäkert.
#4 Olof Nithenius säger
2016-09-29 19:26 - Anmäl

#2 Danne
Missförstå mig rätt. Det var halft med glimten i ögat och halvt sant.
Jag hade nog snarare de myndiga gubbar i åtanke som jag stött på under alla år som gärna kombinerat skorna med röda byxor, seglarjacka och en vräkig bil och mycket attityd.
Skorna i sig är det inget fel på, tvärtom. De är både sköna och snygga.
Min pappa bar dem gärna på somrarna på vårt land och honom gillar jag ju så klart.
Ju fler med en härlig stil som anammar dem desto bättre.
#5 Ebb säger
2016-09-29 21:42 - Anmäl

Hört rätt tråkiga kommentarer om deras hållbarhet på Styleforum, men väldigt snygga sneakers!
#6 lano säger
2016-09-29 21:51 - Anmäl

Jag insåg när jag läste på mobilen att namnet på skribenten inte framgår. Det blir väldigt konstigt att läsa en artikel som uttrycker sig i jag-form och sen vet man inte vem "jag" är. Namnet syns dock när man besöker hemsidan på en dator!
#7 Måns säger
2016-09-29 21:54 - Anmäl

Docksides duger gott. Finns ingen anledning att betala nästan dubbelt så mycket. Du måste inte alltid välja det dyraste, Olof. Vem vill du impa på?
#8 Jörgen säger
2016-09-29 23:19 - Anmäl

#7 Nu läste du kanske för snabbt och missade därmed detaljen att de här skorna är tillverkade på ett bra sätt?
#9 x säger
2016-09-30 09:18 - Anmäl

#4, tycker man att seglarreferenserna är jobbiga så kan man notera att modellen Gilman egentligen inte är en seglarsko utan en camplingsko (camp-moc på engelska som har en annan sula och snörning än seglarskor). Så istället för att tänka på röda byxor, seglarjacka och en vräkig bil får du tänka camping på det amerikanska sättet dvs tält/husbil, en cooler med öl och Is samt en välfylld grill. Får i mina ögon genast modellen att framstå som riktigt sympatisk kom bara ihåg att matcha med ett par fällbara stolar så är du hemma.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen