Manolo logotype

Höstens 10 snyggaste kavajer

Förra veckan tittade vi på ytterrockar och idag har vi lyft fram säsongens 10 snyggaste kavajer. Vi går igenom material, färg och form och vad som är värt att tänka på när man investerar i en kavaj för vinterhalvåret.

Precis som när man skall inhandla en vinterrock så bör man utgå från en rad faktorer när man köper en kavaj för hösten. Med kavajen behöver man nödvändigtvis inte vara riktigt lika försiktig med färg och mönster då den inte bärs lika frekvent och framför allt inte utgör lika stor del av helheten. 

Vårt råd är att utgå från den smak man har i övrigt. Trivs man otroligt bra i en mörkblå linnekavaj under sommaren är det förmodligen rimligt att man kommer trivas i motsvarande modell i flanell eller kashmir under vintern. 

Här är något som många ibland inte tänker på. Man anser sig redan ha en blå kavaj men tänker inte på att den inte är optimal för säsongen. Istället för att fylla färgluckor i sin garderob anser vi att man bör ha en höst- och vårgarderob som avspeglar varandra och den personliga stilen. Gillar man blått, brunt och grått gör man troligtvis det året om. 

Undantaget som bekräftar regeln är de ljusaste vårkavajerna som pga säsongen och den solbränna som de ofta kombineras med gör dem mer lämpade för det ljusare halvåret. Det kan fortfarande röra sig om samma färger man kanske en något ljusare färgpalett och framför allt i tygval som presterar bättre i värmen.

För höstkavajen är det svårt att slå känslan i tweed, flanell och kashmir. Alla har en lika naturlig säsongskänsla som linne och bomull har på våren. Tweed är det ledigaste alternativet som gör sig allra bäst i murriga toner som grönt, brunt och orange. Flanell är perfekt för aningen mer dressade kavajer i exempelvis brunt och blått och kan med fördel kombineras med ett par grå byxor i motsvarande kvalitet.

Vackrast lyster av alla har kashmir som även får ett otroligt vackert fall. Tyvärr är slitstyrkan inte den bästa men vill man åt känslan av kashmir till rimligt pris kan en blandning av ull/kashmir eller ull/kashmir/silke vara ett riktigt trevligt alternativ. 

Om man gillar stora eller små mönster i kavajväg är individuellt men en fördel som många inte tänker på är att en kavaj med större ruta öppnar för möjligheten att enkelt bära små mönster i skjorta eller slips. Genom att ha tydlig skillnad i mönstrets storlek öppnar man för möjligheten att kombinera dem på bästa sätt. 

Cesare Attolini

Lyxig kashmirkavaj från Cesare Attolini via Pauwmannen. En glencheckruta över blå bas gör den enkel att kombinera med såväl ränder som andra mönster i skjorta eller slips.

 

Thom Sweeney

Dubbelknäppt kavaj i beige ull som passar otroligt bra till mellangrå flanellbyxor och benvit polotröja.

 

Morris Heritage

Enkelknäppt kavaj i brun flanell från Morris Heritage. En väldigt mångsidig färg som kan kombineras med sandfärgade eller grå flanellbyxor eller varför inte med en matchande brun flanell i samma kvalitet för hel kostym.

 

Orazio Luciano

Den kanske perfekta blå höstkavajen från Orazio Luciano i ull från brittiska Fox Bros. Rullad treknäppning och neapolitanskt mjuk konstruktion.

 

Corneliani

Rutig kavaj i blått, grått och grönt som fungerar perfekt till såväl jeans som flanellbyxor.

 

Richard James

Brittisk tweed i klassisk timglasformad silhuett från Richard James.

 

Ring Jacket x The Armoury

Kashmirkavaj från Ring Jacket producerad i en exklusiv modell för butiken The Armoury. Den diskreta glencheckrutan över ljusbrun bas gör kavajen väldigt mångsidig och kan utan problem kombineras till såväl slips och flanellbyxor som polotröja och jeans.

 

Caruso

Klassisk blå kavaj från Caruso som är erkänt kända för sin kvalitet i förhållande till pris.

 

Suitsupply

Modellen Havanna från Suitsupply i ett exklusivt tyg från Ferla.

 

Oscar Jacobson

Kavajen Einar från Oscar Jacobson i en härlig vinröd nyans. En färg som är riktigt underskattad och fungerar väldigt bra till rådenim och sandfärgade chinos.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Lerkruka säger
2016-09-28 11:00 - Anmäl

Så så skralt med långa storlekar :(

Att inte svenska märken kan sälja 100-storlekar till oss långa nordbor är märkligt.

Tack Suitsupply för att ni finns.
#2 AO säger
2016-09-28 11:17 - Anmäl

Lerkruka:

När jag var i Suitsupplys flagship-affär i Amsterdam förra året så var modellerna som bäst 3-4cm för korta i ärmarna även på deras långa modeller. Blev att traska över till deras MTM-avdelning tyvärr. Oger brukade ha rätt bra långa modeller men de verkar ha lagt ner serien "dressed for success".
#3 Mike säger
2016-09-28 11:55 - Anmäl

Till skillnad mot #2 AO så är jag väldigt nöjd med ärmlängderna på SSs kavajer. Iaf 2 av 2 försök till mina ap-armar :)
#4 Keen säger
2016-09-28 13:05 - Anmäl

Jag får alltid förlänga SSs 100-kavajärmlängder med minst 2cm, vilket inte alltid är optimalt. Särskilt inte mtp fungerande knapphål. Så lider med Lerkruka.
#5 Jones säger
2016-09-28 13:59 - Anmäl

@4 Hellre det än att alltid behöva korta ärmarna, vilket antingen kostar ganska mycket om man gör det uppe vid axeln eller så får man leva med det ganska fula ärmslutet med en centimeter mellan knapp och kant. Jag vet vad jag skulle valt. Men det kanske är samma för dig.
#6 Anders säger
2016-09-28 15:07 - Anmäl

Är jag ensam om att inte förstå vitsen med halvfodrade kavajer? Är det enbart jag som inte tycker det är optimalt med en kavaj, som hakar upp sig, utan att vilja följa dina rörelser? De kallas okonstruerade och höjs till skyarna för sin svala elegans. För mig verkar det mest vara en grej startad av tillverkarna, för att slippa undan med lägre tillverkningskostnader. Som de inte drar av på priset! nej, fram för välskräddat helfodrade kavajer. I all synnerhet för höst/vinterkavajer
#7 Kloker säger
2016-09-28 17:25 - Anmäl

#6

Tricket är att i övrigt klä sig i silk ;)

Skämt å sido så har jag inga problem med halvfodrade kavajer ur detta perspektiv. Halvfodrat och okonstruerat är dock inte samma sak om jag förstått det hela rätt
#8 Andreas Weinås säger
2016-09-28 19:55 - Anmäl

#6 - Som #7 är inne på så är det viktigt att skilja på halv/ofodrat och Okonstruerat. Halv eller ofodrat handlar bara om att man valt att endast fodra skuldror och ärmar för att öka andningsförmågan i kavajen. Detta har varit en trend men fyller i min mening endast en funktion på rena sommarkavajer.

Att ha en kavaj helfodrad på vintern är snarare en fördel om du frågar mig då friktionen minskar mot byxa och skjorta.

Okonstruerat däremot syftar till att man har minimal eller ingen som helt uppbyggnad i axel och framstycke. Det betyder att den saknar mellanlägg som annars kan vara limmade eller sydda (flytande).

Att det skulle bero på tillverkningskostnad att företag gör ofodrat betvivlar jag starkt då merkostnaden är relativt låg och framför allt en ofodrad kavaj behöver vara betydligt snyggare sydd på insidan då man inte kan dölja något med fodret.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.