Manolo logotype

Safarijackan från Zaremba Bespoke

Ett plagg som det skrivits om en hel del de senaste åren och som synts flitigt på kända #menswear-profiler är safarijackan. Ni kunde läsa mer om plaggets historik här på Manolo för ett drygt år sedan. Idag skall vi titta närmare på en lite lyxigare variant av detta plagg från den polska skräddaren Zaremba Bespoke.

Jag har som kund lärt känna Maciej Zaremba ganska bra de senaste åren och har blivit rätt god vän med honom. I vintras när han besökte Sverige och vi åt lunch ihop så började vi prata om safarijackan, ett plagg som vi båda gillar. Zaremba hade en idé om att ta fram en färdig variant av detta plagg som han skulle sälja i sin webshop. Han frågade om jag hade lust att hjälpa honom att ta fram en prototyp som skulle ligga till grund för denna jacka han hade i åtanke. Det lät som ett kul projekt och vi började båda på varsitt håll att skissa och fundera. Vi sökte inspiration från alla möjliga olika håll, alltifrån gamla riktiga robusta safarijackor till de mer skräddade varianter som Roger Moore bar som James Bond i ett par filmer. Sen skapade vi ihop med en av hans anställda tillskärare ett pappersmönster.

Utifrån detta så sydde hans skräddare upp en jacka åt mig för utvärdering. Vi valde ett mörkgrönt tyg från Loro Piana som han hade i lager. Det kom från sommarbunchen och var i tunn ull/siden/linne och i ett diskret fiskbensmönster. Då både jag och Maciej kände oss nöjda med resultatet så konverterade han mönstret till färdiga storlekar och började initialt att erbjuda en sommarvariant i linne från W.Bill. Dessa säljs som nämnts i företagets webshop för ca 500 EUR. I vinter finns även planer på en i grövre ull eller tweed.

Sedan lanseringen strax före sommaren har flera av Zarembas befintliga kunder valt att sy upp individuella skräddarsydda safarijackor för en personlig touch, men också ett högre pris. Möjligheten till detta finns alltså också för den som så önskar.

 

Maciej Zaremba i den egna modellen.

Då detta inte är en recension utan mer ett intressant projekt jag deltog i så skall jag inte recensera resultatet. Kort kan jag bara säga att jag trivs bra med passformen men att tyget inte lämpar sig så bra för denna typ av plagg. Hade jag köpt en ny hade jag valt ett grövre tyg med lite mer stadga i så som bomull eller linne alternativt sträv tweed.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 OlleBolle säger
2016-09-22 13:00 - Anmäl

Ser bra ut även med det tyget, tycker jag. Möjligen skapar det en dragning åt östtysk uniform snarare än storviltsjakt, men det kan vara en rätt kul look det med.
#2 Måns säger
2016-09-22 14:10 - Anmäl

Bör väl vara något längre än en kavaj. Jag ägde en snarlik, i vit tjock bomull, i början av 70 talet. Användbart plagg på fritiden.
#3 Tovaritj säger
2016-09-22 15:26 - Anmäl

Soyuz Gulag!
#4 Jonas E säger
2016-09-22 15:34 - Anmäl

Safarijackan är definitivt ett intressant alternativ till garderoben. Funderar på att införskaffa en sådan till våren. Jag tycker din jacka ser bra ut, men den kanske som du skriver är lite för mjuk i sin konstruktion. Får en känsla av stickat.

Jag upplever att bröstfickorna sitter något lägre på den första bilden (provdockan) jämfört med din Olof. Hur resonerade du/ni gällande placeringen av dessa?
#5 Christian säger
2016-09-22 16:50 - Anmäl

#4 - Jag tänkte på precis samma sak. Fickorna på Olofs känns något malplacerad & aningen för små i förhållande till övriga proportioner.

Jag köpte nyligen Danolis Safari Jacket i bomull till vår/sommar/tidig höst & är väldigt nöjd.
#6 Dim Sum säger
2016-09-22 20:18 - Anmäl

Jag hade en mycket bra och användbar sådan för 25 år sedan, oerhört saknad. Sedan köpte jag en i Hong Kong som användes, och slets ut, några år senare. Kostade 500 kr på rea.
#7 Thomas säger
2016-09-22 21:34 - Anmäl

Tycker tryget ser trevligt ut. Misstänker att det är bristen på canvas som gör att du önskat en annorlunda struktur på det? Jackan ser osvsett ut att sitta bra på bilderna. Har själv en brun bespoke safari från Zaremba i linne från W. Bill och kan varmt rekommendera om någon är sugen på att testa.
#8 Calle säger
2016-09-23 00:38 - Anmäl

Tycker ni som är inne på den här bloggen verkligen att detta är snyggt? Jag gillar både safarijackan och four pocket field jacket-modellen, men ovan ser horribelt ut. Färgval må vara en smaksak, men passformen... Jag saknar ord. Jag undrar om detta är ett sent/tidigt första april skämt?

Sorry grabbar, men Manolo var bättre förr.
#9 Antiglobalist säger
2016-09-23 11:58 - Anmäl

Varna din dotter

för i trakten löst kringstrykande militär. Obs! Varningen gäller även beträffande offar och uoffar.

Nössemarks Husmodersförening
#10 Andreas Weinås säger
2016-09-23 12:34 - Anmäl

#8 - tråkigt att du känner så. Kom gärna med exempel på vad du gillade tidigare så skall vi göra vårt yttersta för att förbättra sajten.
#11 Jonas E säger
2016-09-23 15:51 - Anmäl

Jag håller md #10. Kritiken som #8 kommer med är substanslös. Var Manolo bättre förr därför att passformen på den här jackan är dålig? Och vidare, när var "förr"?
#12 Lars säger
2016-09-23 16:01 - Anmäl

Gillar det mesta på Manolo och gillar safarijackor men denna blev inget vidare tyvärr. Fel placerade och för små fickor. Fel snitt. Fel tyg. Fel färg. Men, men, vet av egen erfarenhet att ibland blir det fel även med bespoke (eller kanske pga ...?).
#13 Jonathan säger
2016-10-09 18:10 - Anmäl

Jag förstår att safarijackan mest används på vår/sommaren men jag hade gärna köpt en varmare i samma modell för vintern. Ska hålla koll på deras sida nu under hösten.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.