Manolo logotype

Höstens 10 snyggaste vinterrockar

Även om vi förhoppningsvis har ett tag kvar till någon bitande vinterkyla så kan det vara på sin plats att se över behovet av vinterrock. Vi har valt ut 10 favoriter i enkelt eller dubbelknäppt utförande som fungerar perfekt över en kostym eller kavaj.

När man skall köpa ytterrock är det viktigt att man utgår från sin egen livssituation. Inte bara ens budget men även vilken stil man har i övrigt, vilka situationer man ställs inför till vardags och såklart vad man själv gillar rent estetiskt. 

Även om det ofta rör sig om mycket pengar när man köper en kvalitetsrock så är det värt att ha i åtanke att det finns få plagg som bärs så frekvent som en rock. Skall man ha ett och samma plagg var eller varannan dag mellan november och april är det såklart extra viktigt att man verkligen trivs i det.

Jag föredrar personligen en rock som sträcker sig ungefär till knät och gärna i dubbelknäppt utförande som ger ett ytterligare ett lager tyg i framstycket. En detalj som kan vara ovärdelig en riktigt kall vintermorgon. 

I tygväg så är ren ull ett utmärkt val då man får en tålig kvalitet till ett i sammanhanget rimligt pris. Vill man åt en något mjukare känsla kan inslag av kashmir eller kamelhår vara fantastiskt men ger också ett lite känsligare plagg. 

Färgmässigt så är det viktigt att tänka på att rocken skall fungera till de övriga färgerna i garderoben. En rock bärs inte sällan dagligen under flera månader och bör därför gå väl ihop med färgerna på byxorna i garderoben. Nyanser av blått, brunt och grått brukar vara tacksamma och gärna i en mörkare ton. Vill man testa något alternativt kan vinrött eller buteljgrönt vara riktigt fint.

Ljusa rockar kan också vara fantastiskt snyggt men här bör man vara noggrann med hur plagget ser ut mot ens egen hudton som kan vara ganska mycket blekare vintertid. 

Ermenegildo Zegna

Enkelknäppt rock från Zegna i en vinröd nyans med ull och alpacka-blandning.

 

Cesare Attolini

En peacoat eller skepparkavaj är ett ledigt alternativ till den klassiska paletån och perfekt om man växlar mellan en ledig och dressad stil. Här från fantastiska Cesare Attolini.

 

Hackett

Dubbelknäppt rock med stor överruta från brittiska Hackett.

 

Oscar Jacobson

Dubbelknäppt kamelhårsrock från Oscar Jacobson i modellen Saul.

 

Suitsupply

Prisvärd mörkbrun rock från holländska Suitsupply.

 

Caruso

Klassisk enkelknäppt paletå i mörkblått från Caruso.

 

Richard James

Klassisk brittisk ytterrock med militärisk inspiration från Richard James.

 

Gaiola Napoli

Ljusgrå rock med fiskbensmönster från neapelbaserade Gaiola.

 

Brunello Cucinelli

En Polo Coat från Brunello Cucinelli. En Polo Coat kan bäst beskrivas som en längre modell av peacoaten och bars ursprungligen av polospelare mellan matcherna.

 

Morris Heritage

Dubbelknäppt rock i grått med bred fiskbensrand från svenska Morris spjutspetslinje Heritage.

 

Översta bilden - Polo Coat från BnTailor i tyg från Holland & Sherry.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Jörgen säger
2016-09-20 11:37 - Anmäl

Ingen Crombie?
#2 Gordon Flash säger
2016-09-20 12:05 - Anmäl

Uppskattat inlägg. Tack!

Hur ställer ni er till dagens rådande trender inom området(gäller gvs inte alla)? För högt skurna ärmhål, väldigt slimmat & framförallt längden (kort).

Jag är normalt sett strl 48-50 & vissa rockar fungerade inte ens för mig i storlek 52.
#3 Andreas Weinås säger
2016-09-20 12:33 - Anmäl

#2 - Just högt skurna ärmhål ser jag inte som något problem då det snarare brukar vara motsatsen på merparten av RTW-rockar i handeln. Man kan generellt göra ärmhål väldigt höga och istället bredare (tänk en oval form) för att få plats med överärmen och maximera rörligheten. Ett djupt skuret ärmhål är i min mening aldrig speciellt smickrande för silhuetten eller rörligheten.

Tyvärr finns det ibland en övertro på att om man gör rocken extra smal så kommer bäraren automatiskt se smalare ut. Ofta är det tvärtom och det minskar istället rörligheten.

Här handlar det mest om tillskärningen som skräddarsydda plagg kan intyga där något kan utifrån se väldigt smalt ut men i verkligheten ha ganska mycket volym.

Angående längden på rockar i dagens modebild så följer den samma utveckling som kavajerna. Jag håller med om att en längre rock som når knät på bäraren är väldigt snyggt men har mindre problem med en kortare rock än jag har med en kortare kavaj på mig själv.
#4 Student säger
2016-09-20 12:56 - Anmäl

Är verkligen riktigt sugen på en ljusbeige nästan off white rock men vet att jag kommer vara för ljus i den! Får bli svenskt och alldagligt med en hederlig mörkblå. Grått eller brunt känns för tråkigt.
#5 Måns säger
2016-09-20 14:23 - Anmäl

Om jag inte ska på begravning föredrar jag en rejäl, lårlång, stoppad jacka i vatten- och vindtätt material när det är kallt och blött. Överlägset ull och kashmir.
#6 Thomas säger
2016-09-20 14:28 - Anmäl

#4 - Tycker absolut inte du ska tycka att brun är en tråkig färg. Mindre business än både blått och grått och är en av de färger som passar många skandinavier bäst
#7 Andreas Weinås säger
2016-09-20 14:36 - Anmäl

#5 - När det är kallt och framför allt blött är som du säger ull och kashmir kanske inte det bästa alternativet även om det finns en del företag som satsar på behandlade tyger så som Loro Piana Storm System som är förbluffande vattenavstötande.

Sen är ett rejält paraply guld värt om det regnar men inte blåser.
#8 Joel säger
2016-09-20 15:29 - Anmäl

Andreas, har du några tips till en student som inte vill lägga mycket mera än 3000-5000kr på en vinterrock eller är det omöjligt att hitta något dugligt i denna prisklass?

Tänker mig en enkelknäppt i mörkblått.
#9 jokern säger
2016-09-20 15:31 - Anmäl

Om du utökar din budget har Rose & Born nyheter på gång. Kolla deras instagram!
#10 Andreas Weinås säger
2016-09-20 15:42 - Anmäl

#8 - Jag tycker personligen Suitsupply är bästa alternativet i den prisklassen.

Ett annat alternativ är att leta begagnat/second hand då man för samma pengar och lite tur kan hitta rockar av högsta kvalitet som i nypris skulle kosta uppmot det tiodubbla.
#11 mm säger
2016-09-20 20:53 - Anmäl

Den rocken som han bär på sjätte bilden uppifrån (den gröna han använder tillsammans med den bruna bucket-hatten och grå byxorna). Kallas den typen av rock för något speciellt?

Har både enkelknäppt och dubbelknäppta varianter, men tycker alltid att Göteborgsvinden tar sig in och skulle vilja ha en som är knäppt så högt upp.
#12 MrG säger
2016-09-20 22:41 - Anmäl

Paltó har jättefina rockar. Sedan är Hernos laminar collection i goretex fantastisk, med dunfoder.
#13 C.E säger
2016-09-21 02:20 - Anmäl

Jag köpte mig en dubbelknäppt rock förra hösten men blev aningen missnöjd med hur den satt. Tycker silhuetten är för stor och skulle gärna vilja få den smalare. Så min fråga är, kan jag lämna in den till en skräddare för att få min önskning uppfylld?

I vanlig ordning, mycket trevlig läsning.
Tack!
#14 Andreas Weinås säger
2016-09-21 09:30 - Anmäl

#14 - Det går utmärkt att göra skräddarändringar även på en rock. Det är samma konstruktion som en kavaj och det som eventuellt kan vara problematiskt är om man tvärtom skall lägga ut den och det inte alltid finns tillräckligt med sömsmån. Att ta in bör inte vara några problem.
#15 Gustaf säger
2016-09-21 12:13 - Anmäl

Går det att sprätta bort fick locken på de rockar som har utan påliggandefickor? Är verkligen inget fan av det
#16 Student säger
2016-09-21 13:56 - Anmäl

Vad har folk för erfarenhet av Suitsupplys rockar?
#17 Andreas Weinås säger
2016-09-21 14:59 - Anmäl

#16 - Det skulle jag inte rekommendera. Den typen av ficka är en av karaktärsdragen hos en Polo Coat. Gillar man inte det är det nog bättre att välja en annan modell eller måttsy där man själv kan välja typ av ficka.
#18 Sebastian säger
2016-09-21 16:38 - Anmäl

Tips på affärer i Stockholm för att hitta rockar med storm system?
#19 R säger
2016-09-21 18:10 - Anmäl

#19,

Gabucci!
#20 Jocke säger
2016-09-23 15:31 - Anmäl

Är det nån som vet om det går att förnya storm system-behandligen? Jag har en gammal M65 från Suitsupply i bommul/linne mix som är stormsystem behandlad, men den börjar bli betydligt sämre än när den var ny.
#21 Carey Grant säger
2016-10-05 23:50 - Anmäl

Jag har en kamelrock från suitsupply sen 2014. Sitter som en smäck och fortfarande i utmärkt skick. Första kemtvätten sker i år strax innan vintern kommer.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen