Manolo logotype

Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan

Klockor är ett område som vi tagit upp då och då här på Manolo. I stort sett varje vecka finns även klockan med som en del i fredagsinspirationen. Vid dessa tillfällen så är det nästan uteslutande klockor för väldigt mycket pengar. Istället för att nöja sig med att läsa av tiden på sin telefon vill vi idag visa att det även finns snygga alternativ som inte kostar skjortan.

Just klockor har blivit en sån sak som kan kosta väldigt mycket pengar, med all rätt för det är ett (ursäkta vitsen…) tidskrävande jobb att göra dem och det ligger ett gediget hantverk och i många fall exklusiva material bakom. Vi har dock stor respekt för att kanske inte alla har intresse eller ekonomi nog för att spendera så pass mycket pengar som vissa kvalitetsklockor kostar.

Om man som sagt vill ha en enklare klocka och se den som en stilig eller snygg accessoar så finns det en uppsjö alternativ att välja på. Idag kommer vi presentera lite exempel på hur man kan hitta bra klockor i prisklassen 300-5 800 kr.

Lite förenklat så är det förutom ädelmetaller nästan alltid de mekaniska urverken som kostar pengar. De finare klockspecialisterna köper ofta in ett bra schweiziskt standardurverk från exempelvis ETA vilket monteras rakt av eller modifieras. De riktiga tunga klocktillverkarna producerar i vissa fall urverken själva vilket ofta benämns som inhouse och har ett högt anseende i branschen. Dessa urverk vi talar om är alltså lite förenklat antingen automatiska och går då på den energi som genereras av en rotor som roterar när handleden rör sig. De kan även vara manuella vilket innebär att klockans energi genereras av att man vrider man upp klockan för hand.

 

Ett exempel på ett mycket avancerat och egenutvecklat manuellt verk med från Patek Philippe. Ett verk som sitter i kronografen 5170 med ett pris på ca 650 000 kr.

Alternativet som alltså är betydligt billigare är quartzverk, dvs att ha ett batteri som driver klockan. Detta genererar ett avsevärt lägre pris men paradoxalt nog även högre precisionen.

När man letar efter klockor i en lägre prisklass så är det alltså vanligast att de har batteri. Det går dock att hitta bra klockor med mekaniskt urverk till en vettig peng. Till att börja med kan man leta efter äldre klockor, så som begagnat eller vintage. För några hundralappar kan man få en klocka med dessa urverk och en snygg look. Ett tips är att hålla utkik på Ebay, Chrono24 eller diverse forum för klockentusiaster så som Klocksnack eller Timezone. Kända märken som Omega, Longines, Zenith mfl av erkänt hög kvalitet kan man inte sällan hitta för 2 000 till 3 000 kr i riktigt bra skick. För just skicket är något av det viktigaste att undersöka när man köper gamla klockor.

Det finns alltid en risk att man köper grisen i säcken när man handlar vintage eftersom det är svårt att verkligen veta hur skicket är på insidan av klockan. Gör därför läxan och ställ frågor till säljaren och undersök hur många affärer de gjort och hur deras referenser ser ut för att minimera risken för otrevliga överraskningar.

 

Nästa sak man kan göra är att titta på militär/sportklockor. Det finns en del märken som både har funnits länge och som även tillverkar nyversioner av klassiska klockor. Här är CWC och MVC två bra alternativ på klockor som har relativt hög status hos entusiaster och som gör både dyk-, pilot- och militärklockor till rimliga priser. De har både batteri, automatiska och manuella verk i sina kollektioner och gillar man en ledigare stil och är intresserad av militärhistoria så är dessa ett bra alternativ till vintage och original.

 

Brittiska CWC (Cabot Watch Company) tog över som officiell leverantör till Royal Navy efter Rolex Milsub.

MWC GG-W-113.

Vidare tycker jag att man skall titta på klockmärken som funnits länge och som är välkända men inte nödvändigtvis speciellt dyra. Schweiziska Swatch och amerikanska Timex är två bra exempel på detta.

Swatch är ett enormt bolag och med stor sannolikhet världens mest sålda klocka genom tiderna. 2006 firade man exempelvis försäljningen av sin 333 000 000:e klocka sen starten 1983. De har ett stort utbud och i sen tid har deras stilrena Sistem Earth med automatiskt urverk och läderband fångat vårt intresse. Här känns det som att man får rejält mycket klocka och ett trevligt utseende för en väldigt låg kostnad.

Nästa stora tillverkare att kika på är Timex. Detta amerikanska klockföretag med lång historia har ett enormt utbud. Nyligen lanserades en intressant kollektion under namnet Timex Archive. Det skedde ihop med Timex återförsäljare i Italien och man tog fram och uppdaterade ett antal av märkets historiska modeller och försåg dem med stilrena band. Priserna ligger runt tusenlappen och det finns flera snygga modeller att välja på. I samband med detta kom även ett samarbete med Red Wing som gör robusta kängor i läder och där de försåg Timex med läderband av bra kvalitet i en snygg brun färg.

 

Swatch Sistem Earth.

Timex Archive med band från Red Wings.

Slutligen vill vi slå ett slag för de nya modeklockorna som kommit de senaste åren. Mest kända är väl Daniel Wellington vars preppydoftande klockor med randiga natoband numera syns på handleder runt hela världen. Så pass många handleder att företaget under senaste året omsatt närmare en och en halv miljard kronor. Annars är Stockholmsbaserade Knut Gadd med en intressant design och god kvalitet ett bra alternativ. Eller varför inte italienska Brosways modell Oblo som är både annorlunda och tilltalande.

 

 

Daniel Wellingtons modell Warwick.

Knut Gadds modell Noni.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Swatch Timex
#1 random säger
2016-09-15 11:50 - Anmäl

Trevlig artikel! Känslan av ett armbandsur är svårslaget och det är bra att även billigare varianter uppmärksammas.

Jag tänkte fråga gällande läderarmband på klockor. Hur tar jag hand om ett läderarmband på bästa sätt? Har en DW-klocka som jag alltid använder och av förståeliga skäl slits då armbandet.

Och Olof - du är Göteborgare, du behöver aldrig ägna tid åt att be om ursäkt för en ordvits. ;)
#2 Cornelius säger
2016-09-15 12:03 - Anmäl

Läderarmband är en förbrukningsvara. Byt ut det när det tiden är inne. Ett tips är att inte köpa Daniels Wellingtons överprisade band.
#3 CD säger
2016-09-15 12:05 - Anmäl

Trevligt med lite fokus på klockor, vill slå ett slag för Seiko och Orient.
Bra och mycket prisvärda mekaniska urverk, kolla in Seikos dreussur SARB033 eller SARB065.
Ytterligare Orient MAKO eller Seiko SNF17 om man gillar dykare.

=)
#4 Fredrik säger
2016-09-15 12:19 - Anmäl

För de som är intresserade av ett nytt automatiskt ur av bra kvalitet till ett attraktivt pris kan jag rekommendera att kolla in Seiko SARB. Kan köpas från ca 3000 kr.
Blir enligt min åsikt snyggast om man sätter den på ett schysst läderarmband.
#5 Andreas Weinås säger
2016-09-15 12:46 - Anmäl

#3 & 4 - Håller helt med! Framför allt Seiko är otroligt imponerande som företag då de behärskar allt ifrån instegssegmentet av prisvärda mekaniska klockor till premiumlinjerna Grand Seiko och Credor som tveklöst håller Rolex och Patek-klass.
#6 Andreas Weinås säger
2016-09-15 12:48 - Anmäl

#1 - Genom att vårda läderband med ett neutralt läderbalsam undviker man att det torkar ut eller spricker men tyvärr är det (i princip oavsett prisklass) en förbrukningsvara om man bär klockan dagligen.
#7 KJS säger
2016-09-15 13:20 - Anmäl

Har ni nåt bra tips om var man kan inhandla trevliga armband om man vill byta look på sin klocka? Känns som man får betala ganska mycket för märket när man köper extra från tillverkaren.
#8 Andreas Weinås säger
2016-09-15 13:30 - Anmäl

#7 - Hirsch är ett utmärkt basalternativ som producerar åt en del kända märken. Ytterligare ett steg upp i pris och kvalitet är ABP och Camille Fournet.

Kan även slå ett slag för Singularstraps.se om det rör sig om ledigare band så som nato, mesh, mocka och gummi.
#9 D´Annuzio säger
2016-09-15 13:47 - Anmäl

Vill slå ett slag för de enkla klockorna från Braun som förvaltar arvet efter Dieter Rahms på ett förträffligt sätt.
#10 Fabbe säger
2016-09-15 13:57 - Anmäl

Vad är det för klocka överst i artikeln, bortsett från att det är en Timex?
#11 Andreas Weinås säger
2016-09-15 14:02 - Anmäl

#10 - Timex Archive som nämns i artikeln.
#12 Adonis säger
2016-09-15 14:20 - Anmäl

#9 D´Annuzio - trodde inte Gabriele D'Annunzio skulle nöja sig med något så enkelt som en klocka från Braun...
#13 random säger
2016-09-15 14:42 - Anmäl

#2 & #6: Tack. Jag tar med mig tipset om läderbalsam. Jag anade även att gällande DW betalar du mycket för designen/varumärket och inte nödvändigtvis för kvaliteten på klockan. Bra att tänka på för framtida köp.

Tips på andra återförsäljare som säljer mer prisvärda, kompatibla armband?
#14 Tim säger
2016-09-15 15:43 - Anmäl

En del bra tips men vad gör Daniel Wellington med på en lista över klockor skrivet av en någorlunda insatt person?
För samma pengar som en sådan skräpklocka kan man få en vettig Seiko.
#15 Per säger
2016-09-15 17:24 - Anmäl

#14 Håller med. Klockan som varenda 14åring har i Sverige, borde inte platsa på den här listan. Klockans kvalité är dessutom under all kritik. Kostar typ 50kr att tillverka.
#16 Måns säger
2016-09-15 18:59 - Anmäl

Gadd var en nyhet för mig. Går de att handla övee disk i Stockholm?
#17 Rory Gallagher säger
2016-09-15 22:48 - Anmäl

Citat:
#14 Håller med. Klockan som varenda 14åring har i Sverige, borde inte platsa på den här listan. Klockans kvalité är dessutom under all kritik. Kostar typ 50kr att tillverka.

Jag gillar fortfarande designen & klockan är en fullträff. Prismässigt ligger den rimligt till & DW tog marknaden med storm. Ett fantastiskt drag när det begav sig. Och det här kommer från en klockintresserad.

Skulle jag bära en själv? Nej.
#18 Mr. Patek Philippe säger
2016-09-16 08:57 - Anmäl

Daniel Wellington.......... Jag trodde bättre om Er, Manolo.

Väl mött,

Mr. Patek Philippe
#19 DT säger
2016-09-16 08:59 - Anmäl

Trevlig lista, även om den sänktes lite av att man inkluderade DW..
#20 20 säger
2016-09-16 09:57 - Anmäl

#18 & 19 - Utveckla gärna era svar.
#21 Mr. Patek Philippe säger
2016-09-16 11:56 - Anmäl

#20 - Låt mig ställa en motfråga. Äger du möjligtvis något av dessa föremål?
- Gul oxfordskjorta från Ralph Lauren
- Chelsea boots med limmad sula från GANT
- Svart alldeles för smal slips
- Kostym från Tiger
- Alpha Industries bomberjacka
- Converse
- Ett par Ray-Ban Clubmaster (med fördel köpta på en marknad i Turkiet)

Om JA - I rest my case.
Om NEJ - Då förstår jag inte din tidigare fråga.

Med vänlig hälsning,

5711/1A/010
5164A
#22 Giovanni Pascoli säger
2016-09-16 13:13 - Anmäl

#12 Han bar nog inte klocka överhuvudtaget; begränsar den personliga friheten alltför mycket.
#23 Adonis säger
2016-09-16 15:07 - Anmäl

#22 Du kan ha rätt....
#24 20 säger
2016-09-16 15:48 - Anmäl

Pors**... Oj, förlåt. Mr Patek. Philippe.

Manolo tipsar om budgetklockor och just DW känns som en given modell där, vid en väldigt stram budget.

För att svara på din fråga. Converse äger jag, flera par.
#25 Christo säger
2016-09-17 13:00 - Anmäl

Har ni någon erfarenhet/inblick på märket Larsson & Jennings? Tycker att de har bra stilrena klockor till ett vettigt pris. Är de kvalitativa? Är på jakt efter en tunn kostymklocka, har just nu en Triwa lansen som jag är nöjd med, men lite för tjock.
#26 Albertosi säger
2016-09-17 14:13 - Anmäl

Tycker det är ren och skär skandal att man inte tar med Seiko 6105-8110 och Seiko 6138-0040 på den här listan samtidigt som man talar sig varm om Grand Seiko, även om föregående klockor är från 70-talet. Kanske handlar om att man måste produktplacera nya klockor för annonsörer men nog måste väl ändå design ha betydelse när man bedömer värdet på klockor, även om urverk och allt annat också är viktig del? Klockorna jag beskriver längst upp är ren och skär klass och kostar mellan 8000-12000 SEK. Bättre än klockorna i detta reportage och snyggare än de klockor som visats tidigare på Manolo förutom någon enstaka Rolex som visats upp.
#27 Gerte säger
2016-09-17 22:22 - Anmäl

Pratar vi snygga armband kan jag klart rekommendera
AWstraps. Du har idéerna och Anders utför suveräna armband.
Personligt= unikt!
#28 Tim säger
2016-09-18 03:37 - Anmäl

@25 Larsson & Jennings är ännu ett private label märke i Daniel Wellington anda.
Steg 1: Sno, köp eller kladda fram en enkel "minimalistisk design".
Steg 2: Låt den tillverkas i Kina för en spottstyver och importera i mängder.
Steg 3: Hitta på ett klyschigt namn som framkallar falska känslor av kvalitét och tradtion hos potentiella kunder.
Steg 4: Marknadsför och sälj skräper genom föredragsvis Facebook annonser och marknadsför på Instagram.

I klockorna sitter ett ronda quartzverk som kostar knappt 50 spänn i konsumentled.
I övrigt är klockan säkert fullt funktionsduglig, men med deras kostnader så är priserna helt verklighetsfrämmande.
Vill du ha en billig klocka i den designen så kan jag råda dig att beställa något liknande från Ebay , Amazon, eller DHgate/Aliexpress, kommer inte kosta dig över några hundralappar.
#29 Svante säger
2016-09-20 20:45 - Anmäl

Om man är lite intresserad av god design så kan jag tipsa om en riktigt snygg klocka, kanske en av de snyggaste. Äger ju en själv. Junghans Max Bill. Junghans har fin historia och bygger riktigt bra klockor. En batteridriven ligger runt 5-6000 och en automatisk runt 10-11. Har även fler läckra modeller.
#30 Tråkigt! säger
2016-09-24 12:06 - Anmäl

Lite väl onödiga påhopp. Men det finns roligare alternativ än DW i prisklassen.
#31 OLarsson säger
2017-03-23 20:38 - Anmäl

Jag gillar personligen <a href="http://www.karlex.se/" rel="follow">Karlex klockor</a> är i typ samma prisklass som DW men känns lite mer unika på något sätt. TIll den klocka jag köpte hos dem har jag kombinerat med ett lite dyrare <a href="https://stylechrono.se/butik/">klockarmband från stylechrono</a> en nato vintage i brunt. Tycker jag fungerar bra! :)
#32 Bertil Nordin säger
2017-08-19 15:09 - Anmäl

Vad sägs om Bulova. Har en från 60-talet med integrerat armband i stål med guld på. Ganska snyggt ur fast det är ju inte automatiskt direkt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.