Manolo logotype

Ikonen - Alden Indy boots

Nyligen skrev jag en text i ett annat forum där jag resonerade kring produkter som fått ikonstatus av en eller annan anledning. Förenklat kan man säga att en produkt som sett likadan ut genom åren och som överlevt diverse trender har mycket av det som krävs för att faktiskt få ikonstatus. Vissa saker är ibland högsta mode och från tid till annan väldigt populära men det som avgör om de når en viss ikonstatus är att de egentligen aldrig är riktigt ute. Idag skall vi titta närmare på en sådan ikon: Aldens klassiska Indy boot.

När jag resonerade kring ikonstatus så var alltså kontinuiteten och långvarigheten en faktor som i allra högsta grad påverkar. En annan faktor är vad som kan utlösa själva statusen. Lätt förenklat så brukar det vara en igenkänningsfaktor, tänk LV:s monogram eller Polo Ralph Laurens häst. En annan är att någon känd person med ikonstatus gett produkten en skjuts.

Så är alltså fallet med Aldens boot, den har till och med fått smeknamnet Indy efter att Harrison Ford bar dem som äventyraren Indiana Jones i de populära filmerna. Modellen som är en klassisk robust workwear boot har funnits i Aldens sortiment långt innan dess. Själva firman Alden Shoe Company har i sin tur finnits som ett familjeägt företag i Massachusettes sedan 1884. Den populära kängan fick alltså i folkmun namnet Indy först efter att den burits i filmerna. Det har spekulerats och resonerats rejält på internet kring just detta och för den som vill fördjupa sig rekommenderas en googling på temat. Men en populär teori till varför bootsen bars i filmen skall enligt många vara att Harrison Ford gillade dem och ofta bar dem långt före sin tid som skådespelare när han jobbade som snickare i LA.

 

Harrison Fords välpatinerade par från filmerna om Indiana Jones.

Modellen han bar heter egentligen workboot 405 och är gjord i brunt kalvskinn och på en generös läst som heter Truebalance och som ursprungligen var en ortopedisk förlåtande och stöttande läst. Modellen i svart läder heter 401 och idag finns 403 som är mycket populär och som är tillverkad i det tåliga skinnet Chromexcel. Detta läder känns naturligt att använda då det kommer från det kända garveriet Horween i Chicago. Alden är normalt sett mest kända för sina skor i cordovan från Horween och de är detta garveris allra största kund. Idag finns det ett antal intressanta MTO-modeller i alltifrån mocka till grain och cordovan när det kommer till Indybooten hos välsorterade butiker runt om i världen.

 

Modellen 403.

Modellen 405.

En sak som fångat min nyfikenhet och intresse när det kommer till Alden är deras trogna kunder. Det har i sociala medier bildats en kult av bärare och förespråkare för Aldens skor. Under hashtagen #aldenarmy kan man få oändlig inspiration och detaljbilder, ofta snyggt matchat med genomtänkta strumpor och selvedge jeans eller chinos, av både klassiska modeller och oerhört ovanliga specialbeställningar. Går man in på Yotube och söker på Alden kan man få intressanta genomgångar så som exempelvis den här där en trogen kund på ett pedagogiskt sätt redogör för skillnaden mellan 403 och 405 och recenserar dem efter en viss tids användning.

 

 

Versionen i Snuff suede.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Alden
#1 EB säger
2016-09-08 11:32 - Anmäl

Jag har haft ett par nu i 5-6 år tror jag. Fantastiskt sköna för en ankfot men oj vad usel kvalitetskontrollen uppenbarligen var med oerhört slarvigt "stygn"-arbete.
#2 Carl säger
2016-09-08 11:33 - Anmäl

Är ganska säker att bilden på skorna med ormen i ena hörnet kommer från ett avsnitt av mythbusters. Man vill prova om Indiana Jones piska verkligen fungerade och hade då på sig indy bootsen
#3 Jonas70 säger
2016-09-08 12:53 - Anmäl

#2 Verkar troligt, tvivlar på att Indiana Jones skulle ha på sig något som ser ut som ett par vita tubsockor.
#4 Indy säger
2016-09-09 16:39 - Anmäl

EB, har du 405? Hur blir lädret med tiden, blir det lätt väldigt mörkt?
#5 EB säger
2016-09-12 09:59 - Anmäl

#4, ja, jag har 405:an. De har mest fått lite återfuktning då och då men har inte mörknat drastiskt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.