Manolo logotype

Inspiration - En ledig höst

Efter att ha läst lite i kommentarsfältet en tid har vi tagit till oss att några efterfrågat exempel och inspiration för att klä sig ledigt men snyggt. Idag tänkte jag dela med mig av tre exempel på hur jag kommer att klä mig i höst på temat ledigt men stiligt och som fungerar både på när man är ledig och på arbetsplatser som inte har en uttalad klädkod.

Många jobbar inte i kostym eller kavaj idag och slipsen är vi färre som använder. Personligen så är min vardagsklädsel relativt formell men anpassas efter situationen. 

Vi tog hjälp av fotografen Ted Olsson för att göra kläderna mer rättvisa än vad undertecknad, en hopplös modell, normalt sett lyckas göra.

Marinblå cardigan

Det är inte första gången som jag slår ett slag för den marinblå merinocardiganen. Detta plagg från Sunspel är det mest använda i min garderob. Den känns som en hybrid mellan tröja och kavaj och kan användas i en massa olika sammanhang. Idag bär jag den ihop med en vit oxfordskjorta från Drake´s London och ett par skräddarsydda flanellbyxor från Zaremba ihop med ett par mockaskor från Loake 1880. Detta menar jag är en look som passar på 80% av alla arbetsplatser. Lägg till en virkad slips så blir det lite mera formellt. Byt ut byxorna mot ett par jeans och det blir lite ledigare. En mycket gångbar look.

 

Barbourjackan

Jag har skrivit mycket redan och skulle kunna skriva en uppsats på temat Barbourjackan och allt runt omkring den. Det är ett av de mest klassiska plaggen som finns och det är få produkter som säger så mycket outtalat som denna jacka gör. Jag har säkert 6-7 olika Barbourjackor i olika utseende, färger, modeller etc. De går att bära över kostym likaväl som till jeans. Idag har jag en lite kortare Bedale SL ursprungligen gjord för den japanska marknaden. Under har jag en tjock Shetlands jumper från Jamieson´s i Skottland i det färgranna faire isle mönstret. Nedtid blir det ett par rådnimbyxor samt ett par grova brogues med gummisula. Detta är en look jag har i stort sett varje helg hela höst/vinterhalvåret. Sen har vi det hår med mössan.

För att mota Olle i grind och svara på att de kommenterar jag vis av erfarenhet tror kommer att komma nedan så tänker så här. På frågan varför jag har mössa så skulle jag normalt sett säga; för att den värmer. Det är så klart en del av sanningen. Men jag erkänner att jag är fåfäng och tycker att den är rätt cool. Dessutom börjar jag bli rätt trött på min frisyr som från tid till annan känns trist, då är det smidigt att gömma den under mössan… Halsduken är diskret lyxig och i tumlad kashmir från Skotska Begg & Co.

 

Workwearjacka och chinos

Detta är en look jag fått upp ögonen för de senaste åren. Det finns en massa snygga workwearjackor som är ett mellanting mellan skjorta, jacka, kavaj, arbetsplagg mm. I England kallas varianter av dem ibland för Shackets. Min här är i marinblå bomull och från Private White VC. Personligen gillar jag att bära den ihop med ett par snygga chinos och en chambray- eller oxfordskjorta. Ser lika bra ut till ett par jeans om man så önskar. Ett allsidigt och ganska så ledigt plagg som skulle kunna passa många som inte vill vara så formella. Jag har som sagt en faiblesse för mössor och min klarröda här (som flörtar lite med Bill Murrays karaktär i Wes Andersons Life Aquatic) är i kashmir från Johnstons of Elgin och halsduken i Black Watch mönster även den i kashmir från Begg & Co.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 random säger
2016-08-23 11:41 - Anmäl

Tycker Manolo oftast hittar en bra balans och bidrar med kunskaper kring klassiska kläder
som gör att jag själv kan hitta bredare användningsområden för plaggen. I min mening är det
väldigt få plagg i er bevakning som har ett enda avgränsat användningsområde. Snarare
tycker jag att er bevakning bidrar till att visa hur olika kan plagg kan kombineras.

Artiklar som denna är både roliga och inspirerande.
#2 Sjdswe säger
2016-08-23 12:37 - Anmäl

Kul inslag
#3 N säger
2016-08-23 13:19 - Anmäl

Är jag blind eller saknas halsduk och klarröd mössa på bilden?
Annars ett väldigt bra inlägg!
#4 Måns säger
2016-08-23 15:45 - Anmäl

Sju Barbourjackor. Du känner inte att du håller på att tappa kontrollen över ditt shoppande?
#5 JM säger
2016-08-23 15:49 - Anmäl

#4: rättelse, "6-7" jackor. Tror din fråga redan är besvarad (:
#6 Olof Nithenius säger
2016-08-23 16:07 - Anmäl

#4 Måns
Din fråga är befogad. Men med tanke på att två av mina Barbourjackor är ärvda och två köpta på en marknad i London för nästan ingenting och två på rea till en låg kostnad så känner jag inte att jag tappat kontrollen rent ekonomiskt.
#7 Bedale4life säger
2016-08-23 17:15 - Anmäl

6-7 different Barbour jackets. Really. This site gets more rediculous every day. I'm out.
#8 Andreas Weinås säger
2016-08-23 19:20 - Anmäl

#7 - Feel free to elaborate. What is it about Manolo or this article that you find ridiculous enough to stop reading. It's very hard to please everyone, especially without any kind if constructive criticism.
#9 Rs säger
2016-08-23 20:37 - Anmäl

Var finner man shetlands jumper från Jamiesons?
#10 Oniel säger
2016-08-23 21:52 - Anmäl

alltså att prata om vad som är galet eller inte gällande "klassiskt" herrmode på en sajt som manolo blir väl lite löjligt. dem flesta skulle nog tycka att c&j är på tok för dyrt och någon man aldrig skulle lägga pengar på. medan jag tror att många av manolos läsare äger ett par skor i den prisklassen eller dyrare?

gillar verkligen vad ni gör! även om mycket av sakerna tyvärr inte är något jag har råd med så ger det mycket inspiration jag jag har lärt mig väldigt mycket genom åren.
#11 E säger
2016-08-23 21:59 - Anmäl

Mest "ridiculous" är kanske avsändaren till kommentar #7 som envisas med att skriva på engelska trots att hen uppenbarligen förstår svenska och dessutom inte lyckas stava rätt...

Trevligt inslag och överlag snyggt! Byxorna på första bilden är en aning vida för min smak, men fungerar antagligen bättre tillsammans med en lite längre kavaj.
#12 Måns säger
2016-08-23 22:11 - Anmäl

#7 Det handlar inte om att ha råd. Prince hade säkert "råd" med sina droger. Men det gäller att se när jag inte kan stå emot impulsen och den förväntade kicken, ruset att bära hem påsen eller stå framför skräddaren. Igen. Och igen. Det pirrar i hela kroppen. Jag bara MÅSTE ha den där kostymen. Eller skorna. Eller mössan åtminstone.
Jag driver inte med dig, jag möter ofta människor med olika typer av missbruksproblematik i mitt arbete. Ta det försiktigt.
#13 Björn säger
2016-08-23 22:31 - Anmäl

Bra artikel! Det vore också kul om Weinås kunde ge oss sin version av samma tema
#14 Jesper säger
2016-08-23 22:49 - Anmäl

Bra artikel och trevligt initiativ!
Håller med om att det vore intressant med fler tolkningar av detta tema.
#15 Bedale4life säger
2016-08-23 23:36 - Anmäl

Andreas, I apologise if my earlier comment wasn't constructive. It was written is haste, hence the spelling mistake. One ethos that has always been encouraged on Manolo is to purchase fewer, high quality garments, in the hope that they will stand the test of time, and in some cases become more beautiful. In my opinion a Barbour jacket is one such item. Ok so they aren't the most expensive item, however they do develop a fantastic patina after several years of wear and reproofing. One jacket should last a lifetime, or more in Olof's case, having inherited several.

Firstly I question the need to own 6-7 Barbour jackets. Whether they were cheap, inherited, found or whetever, owning a wax jacket for every day of the week is excessive. I inherited an old Omega dress watch from my grandfather. I didn't go out and buy 6 more. Secondly, I question the relevance of mentioning it in the article. It wasn't only me who felt the need to comment on this, so I think it detracted from an otherwise superb and informative article, and for what, bragging rights? Olof doesn't have to explain himself to us, yet he felt like he had to in the end.

In terms of the bigger picture, I think that the content and articles on Manolo are evolving in line with your personal taste, and maybe your success. Would that be fair to say? Whilst articles featuring 23000:- bespoke suits could be construed as being 'inspirational', I personally find them difficult to relate to. If Manolo moves towards luxury and extravagance, then you probably will lose a few 'average' readers along the way.

#11 I can read Swedish fairly well, and speak basic Swedish, but there is no way I can articulate myself in your language, having had no formal tutelage. I'm afraid you will have to make do with my poor English
#16 Andreas Weinås säger
2016-08-24 00:05 - Anmäl

#15 - Eftersom du förstår svenska väljer jag att svara på detta språk då jag behärskar det bättre.

Först och främst vill jag tacka för en mer konstruktiv kritik i din sista kommentar. Det finns många saker i det du skriver jag kan hålla med om men fann inte artikeln speciellt upprörande och undrade därför varför du tycker att det är värt att sluta läsa Manolo?

Du har självklart rätt till din åsikt angående hur många Barbourjackor man "behöver". Det finns samtidigt mängder med modeller och om dessa införskaffats över tid tycker jag inte att Olof skall definieras som varken shopaholic eller skrytsam för att han nämnde sin kärlek till plagget i artikeln.

Angående utvecklingen på sajten så går den absolut åt ett håll vi själva gillar. Jag tror det inte bara blir intressantare att läsa om men även ger ett mer passionerat skrivande. Jag försöker alltid att blanda skräddade artiklar med inslag av mer varierad prisbild och stil. Våra artiklar "10 x XXX" samt notiser om prisvärda nya aktörer på marknaden är exempel på dessa.

Även om du säkert har en poäng i att en smalare inriktning riskerar att attraktives färre besökare så visar vår statisk på att vi vuxit kontinuerligt i såväl sidvisningar och besökare sen jag tillträdde för ungefär tre år sedan. Om det är rätt väg att gå kan bara framtiden utvisa men jag är övertygad om att jag gör bäst ifrån mig om jag skriver om vad som engagerar och inspirerar mig.

Tack för ditt bidrag.
#17 Erik säger
2016-08-24 00:38 - Anmäl

Citat:
Var finner man shetlands jumper från Jamiesons?


Jag gjorde själv en sökning på internet. Se exempelvis endclothing.com. Kan inte tänka mig att de är ensamma.
#18 Jonas säger
2016-08-24 06:32 - Anmäl

Riktigt snyggt! En av de bästa artiklarna hittills!
#19 Anonym säger
2016-08-25 19:50 - Anmäl

Riktigt sympatiska höstsvidar tycker jag. Har själv svårt att känna mig till rätta i flanellbyxor av någon anledning men annars är det typ så jag klär mig under ruggiga hösthelger :) En sån där Cardigan skulle jag gott kunna tänka mig att utöka garderoben med.

F.ö. har jag svårt att se problemet med att äga 6 barbourjackor av varierande modell, åtminstone så länge garderoben är stor nog. Det är ett mycket användbart plagg, såväl på landet som i stan i informella sammanhang. Jag menar, gå in på Styleforum eller nåt så har ni folk som refererar till sina 36 par G&G oxfords etc. Då kan vi börja snacka överdrivet klädkonto.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen