Manolo logotype

Nicholas Templeman – Bespokeskomakaren som ville mer

Han hade vad många skulle kalla drömjobbet som lästmakare hos anrika John Lobb i London, men ville mer och lämnade jätten för att göra skräddarsydda skor i egen regi – och lyckades. Möt Nicholas Templeman.

Jag knackar på en robust ytterdörr i mitten av en lång huslänga i Islington, hyfsat centralt i London. Nicholas Templeman, klädd i en nystruken vit skjorta under ett smutsigt förkläde, öppnar och välkomnar mig in. Han ursäktar röran och vi sicksackar mellan leksaker och dockvagnar nedför en smal trapp till källarvåningen. Här nere i husets minsta rum har han byggt upp sin egna workshop. Vid fönstret som är i nivå med marken på innergården har han sin arbetsbänk, och längs väggarna trängs läster, verktyg och material.

Det är onekligen något helt annat än John Lobbs stora och välfyllda lokaler på St. James Street.

- Men jag trivs bättre här, vilket är det allra viktigaste, säger Nicholas Templeman.

 

Vackert formade läster.

33-årige Nicholas Templeman är född och uppvuxen här i Englands huvudstad. Efter gymnasiet började han plugga konst, och har en kandidatexamen i Fine Art vid universitetet i Brighton. Det han var mest intresserad av vid konstskolan var att jobba med print och litografi, och framför allt de hantverksmässiga bitarna med tekniken. Han insåg att det var hantverk han ville jobba med, och när han på väg hem från skolan en dag passerade en skobutik med verktyg och läster i skyltfönstret kom han på idén att börja jobba med skor, ett annat ämne han sedan länge hyst ett intresse för. Nicholas ringde upp John Lobb för att höra sig för om tips hur han skulle kunna gå tillväga för att komma in i skosfären. Hos Lobb undrade de om han ringde angående jobbannonsen som lästmakarlärling, vilket Nicholas inte hade haft en aning om. Nicholas åkte dit och pratade mer med dem, de gillade honom och hans inställning, och två veckor senare började han sin lärlingstjänst.

- Det var naturligtvis en fantastisk möjlighet, en möjlighet jag är oerhört tacksam för.

Året var 2007, Nicholas var fortfarande ung, och hade en stor hunger att lära sig snabbt.

 

En nätt chukka boot.

England är det land där tillverkningen av bespokeskor är som tydligast uppdelat. Hos alla större företag har man lästmakare som möter kunderna, måttar dem och sedan tillverkar läster efter dennes fötter och önskemål om lästform, nåtlare som syr ovanlädren, och makers som gör bottningen, alltså bygger ihop skon och gör dess finish. Nicholas Templeman lärde sig alltså lästmakaryrket. Han gick som lärling i två år innan han fick en fullbetald heltidstjänst, och fick börja jobba med kunders läster på allvar. Hos John Lobb arbetade han sedan i flera år som en av sju lästmakare som jobbar in-house så att säga, tillsammans med två nåtlare. Bottningsarbetena görs numera enbart av frilansare, de flesta jobbar hemifrån runt om i London och England, men några har sina arbetsplatser i Lobbs lokaler.

- Det här är ett företag som funnits sedan 1866, och det är på gott och ont en väldigt gammalmodig firma, säger Nicholas.

Hylla med läster.

Som lästmakare är man ansvarig för kundkontakten, både i egna butiken och under trunk shows runt om i världen, inte bara att man träffar dem när beställningen görs, utan man är också den som levererar skorna till kunden. Här lös också John Lobbs problem igenom för Nicholas Templeman. Som han beskriver det hela så är det kvalitetskontrollen som emellanåt fallerar, där man allt för ofta levererar ut skor som är undermåliga.

- Det är inte särskilt roligt att vara den som står där och blir utskälld av en kund  för något problem som man själv uppmärksammade för sex månader sedan, men som det inte gjordes något åt.

När han och hans fru fick sitt andra barn 2014 såg han sin möjlighet att under föräldraledigheten kunna bygga upp en egen workshop, göra sampleskor, bygga hemsida och starta sitt egna märke: Nicholas Templeman Bespoke Shoemaker.

- Det var nu eller aldrig, lite grann så kändes det. Men möjligheten att ha kontrollen på ett helt annat sätt, att själv vara ansvarig, det är det som lockade mig att starta eget. Och det var inga hard feelings mellan mig och de på Lobb, de har sagt att dörren alltid är öppen för mig där om jag vill återvända.

 

Mycket intressant modell där de handsydda stygnen över skons vamp är sydda i tre rader.

Idag har Nicholas Templemans företag funnits i två år, och det har gått över förväntan. Delvis tack vare att han fick uppmärksamhet på stilforumet StyleForum, där medlemmar lockade över honom till USA. Det är på andra sidan Atlanten han idag har sin största kundbas, och två gånger om året åker han över och har trunk shows i ett antal städer.

Han gör naturligtvis själv lästerna och även modellarbetet och slutfinishen, medan nåtling och bottning görs av frilansare i London. Husstilen går på många sätt mer åt det franska, lite nättare och mjukare, än den traditionellt brittiska looken. Priserna börjar på drygt 30 000 kronor, vilket är en bit under de stora brittiska bespokemärkena.

 

Verktyg vid sidan av arbetsbänken.

När jag är på besök håller Nicholas bland annat på och jobbar med att putsa upp det sista på ett par delikata lazyman adelaides med ödleläder runt snörningen. När han är färdig med glansen på dem och de är redo att levereras till kunden, går han sedan över till att sätta igång med det allra första på en annan kunds skor. Från en hylla plockar han ner två par läster som är så kallat rough-turned från lästfabriken, de har en satt storlek och viss form, men är bara grovt formade för att allt slutgiltigt arbete sedan ska göras av Nicholas. Han går bort till ena väggen och drar ut ett giljotinliknande verktyg som på engelska kallas clog knife eller last knife. Med den formar han till lästerna mer exakt, innan han går över till rasp och slutligen sandpapper.

- Det tog ett tag att få till snitsen med den här lite otympliga kniven, men nu uppskattar jag känslan man får med den. Och känslan av att hålla på med ett hantverk.

 

Elegant mörkbrun lazyman adelaide med ödleläder kring snörningen.

Undersidan på skon ovan. Notera stämpeln med Templemans namn, en ganska tydlig hommage till sin förra arbetsgivare där Lobb är stämplat i liknande typsnitt på samma assymmetriska vis under skorna.

Nicholas Templeman jobbar på en läst med en så kallad clog knife.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 G-G säger
2016-08-18 16:55 - Anmäl

Utmärkt läsning!
#2 Lasse säger
2016-08-18 21:26 - Anmäl

Jesper, din journalistiska talang kombinerat med ditt stora skointresse producerar en uppsjö av intressanta samt välgjorda artiklar och report! Tackar!
#3 Fredrik säger
2016-08-18 23:10 - Anmäl

Tack Jesper! Intressant och välskrivet. Kul med personer som Templeman, som vågar satsar på sitt intresse.

Hur bedömmer du kvaliteten på skorna jämfört med andra brittiska bespoke-tillverkare?
#4 Jesper säger
2016-08-19 10:27 - Anmäl

^^^ Tack för alla vänliga ord!

#3: De håller utmärkt nivå skulle jag säga! Jag upplever att av de lite större är Gaziano & Girling de som idag är bäst och jämnast i England, Foster & Son fortfarande bra, medan jag sett väldigt ojämna resultat från Cleverley och John Lobb (som Nicholas är inne på). Visst beror en del säkert på storleken, Lobb väldigt stor produktion, relativt sett, även Cleverley hyfsat stora medan Foster lite mindre och G&G fortfarande rätt små. Samtidigt har de stora klarat av att hålla en bra hög nivå förr när produktionen dessutom var ännu större, så borde gå även idag. Men så säg att Nicholas av dessa ligger i paritet med Foster då, om man ska göra någon sorts generalisering, med brasklapp då för att jag sett betydligt färre av honom än av övriga.
#5 Helmer säger
2016-08-20 00:22 - Anmäl

Kul artikel! Men att lästmakare hos en skomakare skulle vara ett drömjobb för många? Nah, skulle inte tro det.
#6 Jesper säger
2016-08-20 11:10 - Anmäl

Helmer: Tack! Tro mig, bland de tusentals hobby-, aspirerande-, någorlunda etablerade- bespokeskomakarna runt om i världen och även skointresserade klassas det definitivt som ett drömjobb att vara lästmakare (den högst värderade tjänsten inom beställningsskomakeriet) hos John Lobb i London. Att det skulle vara ett drömjobb för gemene man syftar jag så klart inte på, vilket jag tänkte var en självklarhet.
#7 Anders säger
2016-08-20 14:11 - Anmäl

Det är härligt, att se någon våga lite mer än alla andra. Och dessutom lyckas.

Men vad är det för fel på människan? Arbeta med träslöjd iförd vit skjorta med dubbla manschetter och slips!
#8 Jesper säger
2016-08-20 15:03 - Anmäl

#7 Anders: Hehe jag misstänker att Nicholas klätt upp sig lite då han visste att jag skulle komma och fotografera för reportage. Han är högst sannolikt ledigare klädd i workshopen normalt.
#9 Markus säger
2016-11-20 22:23 - Anmäl

Jo, möjligen klädde han upp sig en liten aning då. Men bara västen och kanske manschettknapparna var nog för din skull Jesper:) Annars tillhör säkerligen en viss klädkod yrkesstoltheten, en vana anammad från den tidigare arbetsplatsen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.