Manolo logotype

Skräddarsytt från BnTailor - Del III - Resultatet

Idag är det dags för den tredje och sista delen i artikelserien om den skräddarsydda kavaj jag beställt från BnTailor. Jag skall försöka att på bästa sätt illustrera i såväl bild och text för det slutgiltiga resultatet.

Som ni kunnat läsa om i första och andra artikeln så handlar det om en helt skräddarsydd kavaj från det sydkoreanska skrädderiet BnTailor.

Dagens artikel tar vid inför min tredje och avslutande fitting. Vid detta laget brukar i regel plagget vara färdigsytt även om det självklart kan korrigeras ytterligare om man fortfarande inte är 100% nöjd. 

Det var dock inte något behov av detta i mitt fall. Kavajen hade haft mycket små ändringar genom hela processen och även om det alltid finns saker man kan förändra till framtida beställningar så var jag enormt nöjd med resultatet. 

Jag hämtade ut min kavaj i början av juni strax innan Pitti Uomo-mässan och valde att avvakta med den här artikelserien ett par veckor för att få en uppfattning om kavajen över tid. 

Bilderna från dagens artikeln är således på kavajen efter närmare en månads användning. Jag finner det mer rättvist mot både skrädderiet och er läsare då en skräddarsydd produkt är något som skall bedömas över tid. 

Det var extra intressant att se hur de detaljer jag valt på kavajen ter sig i verkligheten. 

Jag valde en axel som ligger mellan det mest okonstruerade och det mest uppbyggda skrädderiet erbjuder. Den saknar vaddering och ger en naturlig axel med en svagt markerad Roping. Kavajen är som man tydligt kan se enkelknäppt (jag älskar dubbelknäppt men föredrar det främst i kostym) med en rullad treknäppning.

Kavajens Gorge (punkten där kavajslaget möter kragen) är lägre placerad än på många av mina andra kavajer vilket ger ett lite mer klassiskt intryck och fungerar bra tillsammans med den lite längre kavajlängden. Jag är 187cm lång och min kavaj mäter 77cm. BnTailor är som tidigare nämnt kända för att göra sina kavajer lite längre och hade jag beställt en hel kostym hade kavajen förmodligen gjorts ytterligare 1cm längre. 

 

Naturlig axel och en aningen lägre Gorget.

Även kavajärmen är skuren något längre än man normalt är van vid. Detta är självklart helt individuellt och går att välja själv men så länge skjortans ärm anpassas så att någon cm eller två visas i slutet av kavajärmen tycker jag det fungerar utmärkt.  

 

Kavajens ärmlängd.

Kavajens ärmar är inte fullt så vida som de neapolitanska skrädderier jag testat men fortfarande rymliga nog för att ge maximal rörlighet. Kavajen är relativt rymligt om man jämför med hur många konfektionskavajer är skurna men trots detta ger fallet och formen på kavajen ett väldigt smickrande intryck.

Nyckeln till den smickrande passformen ligger precis som hos andra framstående skrädderi mycket i de högt skurna ärmhålen. Det förlänger intrycket av kroppens och ökar rörligheten avsevärt då man kan röra armarna utan att hela kavajen följer med. 

 

Högt skurna ärmhål är nyckeln till en smal silhuett.

Kanvaskonstruktionen var överraskande lätt och trots att den inte är fullt så tunn som hos vissa neapolitanska skrädderier så är det långt ifrån en uppbyggd brittisk rustning med mellanlägg i tagel.

I detaljväg valde jag så kallade Jetted/Besom Pockets eller passpoalfickor som de heter i Sverige. Det var flera som ställde sig frågande när jag la ut bilder på min instagram då de förknippade uddakavaj med ledigare fickor som Patch Pockets. Detta är en ren smaksak. Jag personligen älskar patch pockets på lediga kavajer i exempelvis linne, bomull eller tweed men tillsammans med den relativt eleganta hopsackväven i den här kavajen tyckte jag en mer diskret ficka var på sin plats. 

Jag väljer dessutom nästan alltid att vika in mina ficklock på andra kavajer så valet var ganska enkelt då jag tycker passpoalfickor ger ett extremt elegant intryck med obruten linje längs kavajens sidor. 

 

Kavajen får i min mening en renare silhuett med passpoalfickor.

En av kavajens största beståndsdelar är såklart tyget. Oavsett hur bra passform och snitt man får till kommer alltid uppfattningen av hur tyget ter sig i färdigt plagg vara direkt avgörande till om kavajen blir en favorit eller ej. Jag kan intyga att det är långt ifrån det enklaste att skapa sig en uppfattning baserat på små tygprover i en tygbunch. Det var därför otroligt skönt att tonen och nyansen var precis det jag var ute efter. En mörk- om än inte midnattsblå kavaj som med enkelhet kan bäras till byxor i brunt, beige, vitt eller grått i i dagens inlägg. 

 

Den diskreta strukturen i Hopsack-tyget som skiljer den från ett slätare kostymtyg. Notera även den rundade bröstfickan som följer bröstet på ett mycket naturligare sätt.

Efter att ha burit kavajen i lite över en månad kan jag konstatera följande:

Detta är den skräddarsydda produkt jag hittills blivit mest nöjd med. Det skall tas i beaktning att detta är första kavajen jag beställer från BnTailor och hur tråkigt det än må låta så är det inte ovanligt att det tar ett antal beställningar innan man tillsammans med skräddaren verkligen får till det perfekta mönstret. Visst finns saker jag kommer att utveckla eller förändra till nästa beställning men det handlar kanske mer om vilken typ av produkt det rör sig om. 

Framför allt måste jag säga att ledtiden från påbörjat projekt till utlämnad produkt är otroligt imponerande. I mitt fall rörde det sig under 6 månader vilket är mindre än halva tiden mot många andra skrädderi. 

Faktum är att jag var så nöjd med resultatet att jag valde att lägga en ny beställning på en Polo Coat som förhoppningsvis kommer vara klar i god tid till vintern. 

 

Kavajen i sin helhet.

Mjuk men följsam kanvaskonstruktion.

Är man intresserad av att sy upp något från BnTailor kontaktar man med fördel Robin Petterson på robin@rp-tailor.com. Robin har i nuläget en Trunk Show inplanerad i Stockholm den 16-17 september och bor man i närheten av Göteborg kan man alltid boka ett möte i ateljén i Viktoriapassagen. 

Priserna på BnTailors skräddarsydda produkter är följande. Priserna syftar till ett bastyg och kan självklart gå upp beroende på tygvalet. Dock räknas de flesta ulltyger för kavaj och kostym som bas och ryms inom dessa priser.

Byxa - ca 7 000 kr

Kavaj - ca 18 000 kr

Kostym - ca 23 000 kr

Polo Coat - ca 27 000 kr

Värt att tillägga är att om man väljer att beställa kavaj och en uddabyxa tillsammans så debiterar BnTailor för kostympriset vilket gör det ca 2 000 kr billigare. Det är självklart mycket pengar men om man jämför med många av konkurrenterna så ligger de väldigt rimligt i pris mellan exempelvis Zaremba och Sartoria Corcos. 

 

Kavaj från BnTailor, skjorta från Eton, slips från Shibumi, solglasögon från TBD Eyewear, näsduk från R Culturi och byxor i fresco från Zaremba.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 S säger
2016-08-15 11:03 - Anmäl

Ser ju mycket bra ut!

En fråga, du håller BnTailor högre än dina tidigare bespoke-köp. Vilken skulle du säga är den största skillnaden mellan Bn och exempelvis Zaremba? Är det kvaliteten i skrädderiet, tillskärningen eller att Bn:s stil bättre passade din egen?
#2 Andreas Weinås säger
2016-08-15 11:30 - Anmäl

#1 - Det är svårt att säga exakt för det handlar inte om hur många handsydda stygn etc. Zaremba gör egentligen mer för hand till lägre pris men mitt utlåtande är mest baserat på känslan när man bär plagget. Följsamheten där de allra främsta lyckas att få volym och rörlighet samtidigt som silhuetten ser smal och smickrande ut.

Med det sagt är jag väldigt nöjd med det jag har från Zaremba också men det är som du är inne på en lite annorlunda husstil också.

Om vi tar byxor så har jag inte någon erfarenhet av BnTailors i nuläget men är extremt nöjd med t ex Zarembas för nästan halva priset. Däremot håller jag personligen kavajerna från BnTailor högre än det jag testat från de andra skrädderierna. Sist men inte minst vill jag verkligen förtydliga att när det kommer till skräddarsytt så kan det variera från fall till fall. Inte den tekniska kvaliteten nödvändigtvis men att viss kunders kropp passar bättre i en skräddares stil än andra. Jag har exempelvis sett närmast perfekta resultat från Corcos på andra men på mig blev det bra men inte bättre än BnTailor.
#3 S säger
2016-08-15 12:12 - Anmäl

#2

Tack för ett mycket bra svar!

Är själv lite mer Engelsk i min smak vad gäller kavajer/kostymer, utan att för den sakens skulle vilja ha Huntsman-axlar men gärna lite mer roping, kanske lite vadd, lite mer militäriskt markerad midja, stängda quarters och något längre kavaj (även om Bn:s ju har en rätt bra längd).

Skulle du säga att Zaremba är ett bättre val då?

Helst skulle man ju vilja svänga till London, men att hinna med det och flera gånger därtill känns inte riktigt görligt.
#4 A säger
2016-08-15 12:34 - Anmäl

Väldigt bra resultat!

Får vi se en liknande artikelserie om Liverano&Liverano? Jag gissar att viljan finns(då jag vet att vi delar beundran för märket och dess skapelser) men att det är väldigt mycket pengar för en kostym. Nåväl, man kan väl alltid önska.
#5 Thomas säger
2016-08-15 13:02 - Anmäl

Först och främst, mycket fint resultat Andreas! Vet att du håller din Attolini kostym i hög beaktning. Hur skulle du säga att den står sig gentemot din B&tailor kavaj passforms och hantverksmässigt?

Vad jag hört är att B&tailor förut gjorde sina kostymer ungefär 80 % för hand vilket är ungefär samma nivå som Zaremba, men att de nu på senaste tiden ökat antalet handmoment på kavajarena till att nästan uteslutande göra dem handsydda. Är inte helt hundra på detta men vet att det åtminstone förut var planen.

Har sytt upp en kostym från B&tailor via Robin och blev så pass nöjd med resultatet att jag valde att sy upp både polo coat och en till kostym efter det. Kan med andra ord varmt rekommendera hans tjänster till er som vill testa.
#6 Andreas Weinås säger
2016-08-15 13:46 - Anmäl

#3 - både Zaremba och BnTailor kan göra det du söker utan att kompromissa med husstilen. Ja valde en axel på den här kavajen som ligger mellan det okonstruerade och mer uppbyggda alternativet. BnTailor har också lite mer stängda quarters än t ex Liverano och Corcos med det karaktäristiska florentiska snittet.
#7 Andreas Weinås säger
2016-08-15 13:49 - Anmäl

#4 - Liverano är självklart en dröm då det inte råder någon tvekan om Antonios kompetens. Dock är priset på strax över 5000€ i kombination med en lång leveranstid då de ej besöker Sverige att jag inte slagit till. Har full respekt för de som värdesätter det nog för att beställa men för min del är jag så pass nöjd med de alternativ jag testat för närmare halva priset att det nog kommer krävas en del för att slå till.
#8 Andreas Weinås säger
2016-08-15 13:52 - Anmäl

#5 - Min kostym från Attolini är det plagg jag håller högst av alla i garderoben. I mitt fall är det faktum att det "bara" är MTM helt oväsentligt då kvaliteten och resultatet står sig starkt mot skräddarsytt.

Dock är Attolini klart dyrare än BnTailor som jag själv håller nästan lika högt (är även extremt nöjd med min Orazio Luciano i ungefär samma prisklass)
#9 Karl säger
2016-08-15 15:11 - Anmäl

Andreas,

Tack för en bra blogg!

Jag har funderat på en sak ett tag: berättar ni alltid i inläggen när produkten ni skriver om är en gåva?
#10 Andreas Weinås säger
2016-08-15 15:34 - Anmäl

#9 - vi skriver inte artiklar i utbyte mot gratis produkter och skulle vi göra det skall det annonsmärkas. Ibland har vi fått rabatterat pris men vi tar inte betalt för redaktionellt arbete. Produkterna betalas med våra privata skattade pengar och vi garanterar aldrig ett positivt/negativt utlåtande på förhand.
#11 anon säger
2016-08-15 22:00 - Anmäl

Beautiful result, well done!

I'm curious about the prices of MTM clothing such as this. I've read the preceding articles but generally speaking, does a higher price = more time? Or do you pay a lot more per hour at certain tailors?

Where is the value in a kavaj for 18k or byxor for 7k?
#12 Andreas Weinås säger
2016-08-16 10:44 - Anmäl

#11 - There is a Big difference between MTM and full Bespoke (like this jacket) and that is the time consuming process of fittings and corrections. The total time the tailor spend on a bespoke jacket including 3 fittings and corrections not to mention the cutting of a unique pattern for every client is much more than MTM.

All though with premium MTM like Attolini you get a craftsmanship and construction that is easily in the same range as most Bespoke makers. What you don't get is three fittings since the jacket is finished for the first finish.

Why some tailors charge twice or half the price compared to others has to do with everything from local wagers to demand and quality of the work.
#13 Bateman säger
2016-08-16 20:19 - Anmäl

Ser fantastiskt ut! Och mycket intressant läsning. Det skulle dock vara intressant att också se någon bild på ryggen. I mitt tycke är det vad som ofta "makes or breaks" en måttsydd- eller skräddarsydd kostym.

Min erfarenhet är att ganska många olika välkända skräddare har en tendens att "missa" just ryggen - och i mitt fall har dessa skräddare väldigt ofta försökt pusha ut plagg som kommer med ganska ordentliga skavanker just i ryggpartiet. Tex att kavajen har alldeles för många horisontella veck mellan skulderbladen, vilket är relativt lätt att fixa. Eller att sk low back pooling uppstår (dvs. att bakstycket landar på stussen) vilket inte är så klädsamt, och som dessutom är svårare att åtgärda. Det är också ganska svårt på en fitting att själv kunna se ryggpartiet ordentligt, såvida man inte tar ett foto på plats.

Som jag ser det, så orsakas ovanstående ofta av att skräddarna ifråga ibland förefaller att vara lite väl fokuserade på att exempelvis maxa droppen axlar/midja på bekostnad av drape - eller att man missar att anpassa bakstyckets längd efter hållningen (ryggradens kurvatur). Lång rant, som dock främst syftar till att understryka vikten av hur kavajen ser ut i ryggen :)
#14 Andreas Weinås säger
2016-08-16 21:51 - Anmäl

#13 - tack för de vänliga orden. Håller med om att ryggen är en viktig del som lätt glöms bort då man inte alltid ser det själv. Min uppfattning är dock att det är i regel ganska enkelt att åtgärda då man har tre sömmar att korrigera med bak men egentligen ingen i framstycket (efter att kanvasen är pikerad)

Min uppfattning är att även ryggen var väldigt bra på den här kavajen.
#15 Jaime säger
2016-08-17 18:32 - Anmäl

Thank you Andreas for your article. It is always a pleasure to read your wise opinion.(thanks google for the translation) ;)
You mentioned that for future orders you would make small changes, would it be possible for you to elaborate on this thought?
Thank you in advance for you answer and for the coming articles on your blog :)
#16 Hampus säger
2017-02-17 16:27 - Anmäl

Oerhört fint tyg! Någon som vet vad tyget heter?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.