Manolo logotype

Founders Footwear - En småskalig amerikansk nykomling

För ungefär 10 månader sedan blev jag kontaktad av Michael Strout från NYC. Han följde mig via Instagram och ville presentera en produkt för mig. Tillsammans med hans vän Tipton Evans så var han i uppstartsfarten av ett nytt skomärke som de döpt till Founders.

Han frågade om han fick ställa lite frågor och bolla lite tankar kring deras produkter. Som den skoentusiast jag är kände jag snabbt att detta var en person med liknande passion. Efter lite mailande fram och tillbaka frågade Michael om han fick lov att skicka ett par skor till mig för utvärdering och synpunkter. Då företaget ännu inte startat någon försäljning och det kändes genuint från deras sida att det faktiskt rörde sig om hjälp och synpunkter kring produkten snarare än ett sätt för dem att få marknadsföringshjälp så accepterade jag att ta emot dem.  Michael var noga med att poängtera vid flera tillfällen att han inte på något sätt förväntade sig någon publicitet. Då de initialt även endast kommer att sälja skorna i USA så kände jag att min integritet inte känns hotad då en text här eller i sociala medier inte påverkar deras försäljning nämnvärt.

Varför väljer jag då att lyfta fram dem? Jo, av flera skäl.

 

Klassisk Cap Toe Oxford i brunt kalvskinn.

För det första så gillar jag att ge publicitet åt små nystartade företag vars grundare brinner för en idé eller produkt och vars passion är så stor att det smittar av sig. Michael berättar att han alltid varit intresserad av stil och mode. Han och Tipton har en bakgrund inom investment banking och juridik och har de senaste 6 åren följt utveckling av hur försäljning mot konsument ökat på nätet och att flera företag så som exempelvis Warby Parker och Everlane nått stor framgång. De beundrar och inspireras över hur effektivt många företag kan arbeta genom e-handel och på detta sätt erbjuda riktigt bra produkter till ett lägre pris.

 

Svart derbykänga.

Tanken kom på att starta ett eget skomärke, med en kollektion bestående av skor som de själva vill kunna bära och som är av god kvalitet utan att kosta för mycket.  Deras ambition var att skapa en riktigt lyxig produkt fast till ett attraktivt pris. De började arbetet med att rita modeller och närma sig tillverkare. Det slutliga valet föll på en skofabrik strax utanför italienska Neapel. Alla skor är sydda med en så kallad Full Rapid-konstruktion, vilket på vissa sätt är en enklare konstruktion än maskinrandsytt, utan att för den sakens skull behöva vara sämre. De valde att endast jobba med europeiskt kalvskinn av god kvalitet, bland annat från det kända franska garveriet Annonay. Utbudet är ganska litet och alla modeller är väldigt klassiska och tidlösa, något som är viktigt för grundarna eftersom de ville skapa skor som håller i utseende över tiden. Founders har även valt att inkludera skoblock vid varje par för att öka livslängden på skorna och öka mervärdet vid köpet.

 

Samma känga som är försedd med en slitstark gummisula.

Rent prismässigt ligger de i ett bättre instegssegment för kvalitetsskor med sina ca 325 USD vilket är ett motiverat pris för denna typ av sko. Det skall tilläggas att denna tillverkare gör skor åt andra som kostar nästan dubbelt så mycket i handeln. De skor som jag nu provat sedan årsskiftet är ett par svarta pennyloafers i kalvskin. Mitt intryck är bra. De tilltalar mig rent estetiskt och är sköna på foten. Lädret är av väldigt god kvalitet, kanske det bästa med hela deras produkt, och det veckar sig på en snyggt sätt.

 

Ett par klassiska svarta oxfords är något alla män bör ha i sin garderob.

För att finansiera starten av företaget valde de att använda sig av en så kallad crowd funding för att testa intresset. Vi har tidigare skrivit om just detta nya och smarta finansieringsalternativ som har kommit att bli allt vanligare och en fantastisk möjlighet för små uppstartsföretag att faktiskt komma igång med sin verksamhet. Detta är en av anledningarna att jag också valt att lyfta fram dem idag. De lyckades med sin första runda och visade än en gång hur effektivt det kan vara att använda sig av denna typ av forum. Jag vill även skicka med till alla personer där ute att som går och funderar på en egen idé att faktiskt söka lite och kika på vilka alternativ som erbjuds idag för denna typ av tjänst.

I början av detta år hade de i samband med att första leveransen av skorna anlänt en pop-up butik på ett hotell i Brooklyn, NYC. Idag sker försäljningen än så länge bara i egen regi via deras hemsida.

Ambitionerna är stora och redan i höst kommer fler modeller och en damkollektion. Till nästa sommar kommer de första lädervarorna och accessoarerna.

Jag beundrar entreprenörer och hoppas att det kommer att gå bra för dem som vågar satsa. Att de dessutom har produkter som är tilltalande gör det extra intressant att följa Founders fram över.

 

Mitt par svarta pennyloafers som burits i ett par månader har åldrats väl utan fula gåveck. Foto: Ted Olsson.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Squire säger
2016-07-14 15:21 - Anmäl

Trevligt! Ser snyggt ut och det är alltid kul med fler aktörer i den prisklassen, inte minst för oss som inte har råd (eller prioriterar skor så högt) att lägga ut 6-7+ tusen på ett par skor, oavsett hur länge de håller.

Ser ut som att Carmina och liknande aktörer får lite mer konkurrens nu. :)
#2 OlleBolle säger
2016-07-14 23:45 - Anmäl

Ser klart trevligt ut. Bra att de ska göra damskor också – svårt att hitta bra sådana för partners till oss herrar som har stor kvalitetsskogarderob.
#3 Jonas E säger
2016-07-15 09:15 - Anmäl

Kul med ytterligare ett skomärke i en prisklass som är tillgänglig för många plånböcker. Ser intressant ut. Speciellt en loafer i rapid/blake vore trevligt att äga.

Jag har en kommentar som jag tycker att ni bör beakta i nästa produktartikel. I artikeln här lyfter du vad du tycker är positivt med skon: pris, fint läder och snygg veckning. Du nämner också att skon är rapid-sydd. Ett fint läder höjer priset på skon medan en enklare konstruktionsmetod sänker priset.

Eftersom det finns en uppsjö med kvalitétsskomärken i prisklassen runt 2 800 - 4 000 kr blir det svårt för oss konsumenter att särskilja vilka konstruktionsmässiga egenskaper skon man köper egentligen har. Givetvis kan man inte ta upp allt. I den här artikeln nämns läderkvalité och konstruktionsmetod. Men hur ser det ut med häl- och tåkappa? Är de i thermoplast, celastic eller leatherbord?

Ur ett konsumentperspektiv är mer transparens bra.
#4 lano säger
2016-07-15 09:44 - Anmäl

Full-Rapid? Vad innebär det och hur skiljer det sig mot en Blake/Rapid?
#5 Andreas Weinås säger
2016-07-15 14:04 - Anmäl

#4 - Misstänker att det är just Blake/Rapid.
#6 Jesper säger
2016-07-16 10:46 - Anmäl

^^^Ja det är högst sannolikt Blake/Rapid de menar, har nog blivit lite fel i översättningen för dem från italienskan eller nåt. Finns ingen annan som kallar det Full Rapid. Däremot brukar italienarna själva lite komiskt nog ofta kalla det Black/Rapid :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.