Manolo logotype

10 x Linnekostymer

Få plagg slår den avslappnade känslan i en linnekostym under sommaren. Ett material som gör sig utmärkt i såväl uddabyxa, kavaj eller som hel kostym. Materialets tendenser att skrynkla ger det en avslappnad elegans och tar ner den formella känslan vilket kan kännas extra skönt under sommarhalvåret.

När man skall investera i en linnekostym finns det flera saker att ta hänsyn till. Färgmässigt är klassiska toner av marinblått, beige och brunt alltid säkra kort. Även varma nyanser av grönt kan vara väldigt fint mot skjortor i vitt eller ljusblått och en solkysst hy. 

När man pratar om kostymtyger är det ofta en missuppfattning att tunna tyger per definition är svalare. Det kan vara så men vad som verkligen spelar roll är vävens uppbyggnad och framför allt hur tätt vävd den är. En s150-ull kan således trots sin lätta vikt stänga in värmen betydligt mer än en väv i linne på 100gr mer per  meter.

Eftersom linne har en tendens att skrynkla är det i vår mening ett plagg som gör sig allra bäst i en lite lösare passform. Satsa på aningen mer vidd i benen och ärmarna och kanske något längre kavaj. Ärmar och byxben tenderar att krypa upp någon centimeter vilket kan vara värt att ta hänsyn till inför eventuella skräddarändringar.

Vi har valt ut 10 favoriter i olika prisklasser. 

Suitsupply

 

 

Modellen Washington i napoliblå linne med spetsiga slag tilll ett väldigt överkomligt pris.

 

Oscar Jacobson

 

Mörkbrun linnekostym från Oscar Jacobson av modellen Einar med utanpåliggande fickor.

 

Club Monaco

 

Mörkblå hundtandsmönstrad linnekostym från Club Monaco.

 

Boglioli

 

Sandfärgad svid från italienska Boglioli.

 

Morris Heritage

 

Hundtandsmönstrad linnekostym där byxa och väst säljs separat.

 

Richard James

 

Ett lite mer vågat val i mintgrönt linne från Savile Row-skräddaren Richard James RTW-linje.

 

Cesare Attolini

 

Handsydd kostym i irländskt linne från Cesare Attolini.

 

Brunello Cucinelli

 

Ljust beige kostym i en blandning av linne, ull och silke.

 

Oger

 

Mörkblå linnekostym från holländska Oger.

 

Orazio Luciano

 

Chokladbrun linnekostym från Orazio Luciano med breda slag.

 

Översta bilden: Linnekostymer från sydkoreanska B&Tailor.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Thomas säger
2016-06-28 16:37 - Anmäl

Hur bär man bäst upp en ljuskostym när man är ljus själv? Vill inte tyna bort.
#2 Andreas Weinås säger
2016-06-28 17:13 - Anmäl

#1 - min egen erfarenhet är att själva tonen eller nyansen är betydligt mer avgörande än färgen. Sen är det en enorm skillnad på hur man ser ut i regel under sommarhalvåret mot vintern.

Det finns mörka toner och nyanser som gör att man ser väldigt blek ut också så det handlar ofta om att hitta rätt för just dig. Ett annat tips kan vara att bryta av kostymen med en krispigt vit skjorta eller en mörkblå för kontrast mot huden och ansiktet.
#3 Noam säger
2016-07-02 08:02 - Anmäl

Hej!
Jag tänkte köpa en brun linnekostym från Suitsupply till sommaren, men blev plötsligt sugen på en marinblå bomullskostym istället. Jag tycker bomull känns stadigare och mer användbart i jobbsammanhang än linne, även om linne känns somrigt och bra. Kommentarer?
#4 Andreas Weinås säger
2016-07-02 09:59 - Anmäl

#3 - Det är mer en personlig smak än rätt vs fel. Både bomull och linne är bland de ledigare typen av kostymer. Samtidigt är dagens jobbklädsel ofta betydligt ledigare än kostym och bägge alternativen är utmärkta sommarval.
#5 Douglas säger
2017-11-05 14:01 - Anmäl

Äger en mörkblå linnekostym som jag tänkte ha på mig till ett bröllop nästa vecka, men har ingen aning om vad jag ska ha för skjorta, näsduk, slips, om man ens ska ha slips? Tacksam för svar!
#6 Jocke säger
2017-11-06 10:15 - Anmäl

#5 Huruvida du ska ha slips är svårt att säga utan klädkod, men jag personligen skulle ta på mig en oavsett då det rör sig om bröllop.
Jag hade valt vit skjorta, vit näsduk och en mörkblå eller silvergrå finvävd (garza fina) grenadineslips. Även buteljgrönt och chokladbrunt är fint till.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.