Manolo logotype

Stilstudie - Smokingen genom historien

Nyligen gav vi vår syn på den perfekta tolkningen av klädkoden smoking i Fredagsinspirationen. Idag är det dags för en djupdykning i ämnet och en genomgång av hur detta ikoniska plagg har utvecklats och sett ut sen det dök upp i England 1865.

Det är finns en konstant diskussion som pågår rörande vad som är tidlöst i förhållande till trendigt. Vissa menar att tidlöst är den gyllene vägen mellan extremerna medan andra syftar på detaljer som gått från högsta mode till norm över tid.

Det kanske mest tidlösa plagg i avseendet att det sett mer eller mindre oförändrat ut i över 125 år är smokingen.

Historien säger att det var 1865 som plagget först såg dagens ljus då Edward VII beställde en avkortad version av dåtidens Tailcoat från anrika skrädderiet Henry Poole på Savile Row.

 

En illustration från slutet av 1800-talet.

Plaggets stora genomslagskraft skedde dock när amerikanska miljonären James Brown Potter under ett besök i England skall ha blivit så förtjust i Kung Edwards kreation att han bad sin amerikanska skräddare kopiera modellen som skulle bäras på den stora höstbalen på Tuxedo Park, den ikoniska socitetsklubb i delstaten New York som har givit namn till plagget i USA.

När resten av besökarna såg den vågade kreationen var succén ett faktum och en trend hade skapats.

 

Smoking och frack i en illustration från 1912.

Även om smokingen har varit bevarad väldigt trogen originalet har rådande trender absolut påverkat utförandet genom åren.

Det kan vara bra att reda ut vad för alternativ som finns när det kommer till smokingen.

Först och främst om vi tittar på färgen brukar man säga att det är svart eller midnattsblått som är det traditionella valet. Den vita smokingjackan har sen dess inträde alltid fått stor uppmärksamhet men avsågs bäras i ett tropiskt klimat (eller söder om Kairo om man frågar Fredrik af Klercker)

Smokingen har till skillnad från den vanliga kostymen slag klädda i antingen siden (satin) eller ribbat silke (grosgrain) med en matchande revär längs byxans sidor.

Modellmässigt anses en enkel- eller dubbelknäppt smokingjacka lika korrekt även om det förstnämnda dominerar klart i dagens mode. 

Smokingen kan ha spetsiga så kallade peak lapels eller sjalslag. Notch lapels lämnar man med fördel till den vanliga kostymen.Historiskt så har man ofta burit antingen en gördel eller väst för att täcka midjan så man inte ser skjortan mellan kavajens knapp och byxans midja.

Till smoking bär man en vit skjorta med dubbel manschett och cutaway eller turndown-krage. Den karaktäristiska Vingkragen var en självklarhet när plagget introducerades men förknippas idag främst med fracken.

Som den internationella benämningen "Black tie" antyder rör det sig om en svart fluga och gärna i samma material som slagen på kavajen.

På fötterna bär man lackskor eller operapumps för formella tillfällen medan sammetstofflor går bra i mer informella stunder.

Vi har valt att lista några av de mest kända perioder i smokingens historia.

1920/30-tal

En av historiens elegantaste perioder med ett stort fokus på fest med exempel som The Great Gatsby. Populäriteten hade sviktat under första världskriget men under 1920- och 30-talet kom smokingen   tillbaka på allvar. Valet av midnattsblått var enormt populärt och under en period producerade faktiskt mer midnattblå ull från väverierna än svart.

 

Illustration från 1920.

1940-tal

En mer volyminös silhuett med vida ben och bred axel. Idealet var en maskulin silhuett med smal midja och höft och uppbyggt bröst och axelparti. Den dubbelknäppta kavajen som tidigare ansetts vara lite informell slår igenom på stort och den vita smokingjackan börjar ta plats vid på varmare breddgrader och sommartid.

 

En illustration från 1942 som visa två alternativ av smokingen. Dels den dubbelknäppta med sjalslag men även den enkelknäppta med spetsiga slag som kanske är det vanligaste alternativet idag.

1960-tal

Under det sena 50-talet och framför allt 60-talet ser vi en motreaktion på den vidare silhuetten från 1940-talet. Det minimalistiska uttryck vi känner igen från serier som Mad Men avspeglades i allra högsta grad i smokingens utförande. Smala sjalslag dominerade med en mindre fluga och diskret vikt bröstnäsduk.  Även byxans silhuett var något kortare och smalare än tidigare. 

 

Sean Connery som James Bond i Dr. No från 1963.

1970-tal

Vi ser en ny motreaktion på det strama och återhållsamma från 60-talet och smokingen får åter breda spetsiga slag. Vi ser inslag som kråsskjortor, höga byxmidjor och sammet i både fluga och kavaj.

De negativa sidorna av 1970-talet var den hysteriska trend av färgglada smokings i duvblått, beige och pastellgrönt. 

 

Annons från 1974 med typisk silhuett för perioden.

1980/90-talet

Den mörkaste 20-årsperioden inom skräddat manligt mode. Ett oversize-mode med extremt låg gorget, hårt uppbyggda axlar och mycket bylsigt fall vilket var allt annat än smickrande. Notch lapels blir allt vanligare precis som treknäppta smokingkavajer. 

 

Inte ens en stilikon som Gianni Agnelli var fläckfri under 80-talet.

2010-talet

Hur ser det då ut i vår tid? Det tydligaste inslaget är kavajens och byxans kortare längd och smalare passform. På rätt person kan det vara smickrande men det är inte ett speciellt förlåtande ideal. I övrigt har vi sett en närmast minimal uppbyggnad av bröst och axel även på formella plagg som smokingen och de tydligaste trenderna för plagget har varit ett uppsving för det midnattsblå alternativet med sjalslag.

Utvecklingen ser ut att långsamt men säkert gå mot ett ideal som påminner om valda delar från 30- och 70-talet där kavajerna är något längre, slagen bredare och byxmidjan högre. 

 

Modern smoking från Sartoria Rossi med smal och lite kortare silhuett.

 

Ikoniska bärare

 

Fred Astaire

Duke Ellington

The Duke of Windsor

Cary Grant

Frank Sinatra

Ralph Lauren

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Anders säger
2016-06-27 15:32 - Anmäl

Trevlig och välarbetad artikel. Att säga att Rossis smoking har lite kortare silhuett, är väl en stark underdrift. Den ser för mig ut att vara kraftigt urväxt för modellen. Allt är för kort, för att kunna kallas elegant och det skall det vara för att man skall kunna matcha damerna, som ju alltid är uppklädda till tänderna.
#2 Andreas Weinås säger
2016-06-27 20:08 - Anmäl

#1 - Tack så mycket för de vänliga orden om texten. Angående smokingen från Rossi kan jag hålla med dig men faktum är att den är väldigt representativ för det snitt och den silhuett som dominerat kavajer och kostymer överlag de senaste åren.
#3 höken säger
2016-06-27 21:39 - Anmäl

Bilden på Cary Grant sittandes med benen i kors är så grymt kylig. En stilstudie i att se bekväm och avslappnad ut trots uppklädd till tänderna. Så djäkla snyggt!
#4 Axel säger
2016-06-28 11:52 - Anmäl

#3 - Håller med dig! Cary Grant är väl även en av de få personer som faktiskt kommer undan med att ha penny loafers till smokingen...
#5 Simon säger
2016-06-28 14:57 - Anmäl

Grymt intressant!

Däremot måste jag säga att jeans till smokingjacka är fel fel fel oavsett om man är Ralph Lauren eller ej.
#6 DrDre säger
2016-06-29 15:56 - Anmäl

Det är så jäkla snyggt på bild och på film. Men jag tycker aldrig att det blir likadant i verkligheten in mer "vanliga miljöer" och med "vanliga människor".
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.