Manolo logotype

5 studentkostymer under 5 000 kr.

Vi är mitt uppe i studenttider i Sverige och för många är det den första riktiga introduktionen till kostym. I dagens artikel tänkte jag ge konkreta tips på kostymer som kan passa såväl tillfället som plånboken samt vad man bör tänka på när man investerar i en studentkostym.

Först och främst vill jag nämna att dagens text kommer framstå som en smula motsägelsefull mot mycket av det vi normalt står för. Vi förespråkar genomgående ett långsiktigt tänk där man köper saker som skall hålla både kvalitetsmässigt och stilmässigt över längre tid och förhoppningsvis bli en naturlig del av garderoben. Detta brukar innebära att vi rekommenderar ett lite dyrare köp som förhoppningsvis betalar av sig över tid. 

När det kommer till studentkostymen finns det ett par aspekter som tyvärr försvårar detta tänk. Självklart skall man fortfarande vara angelägen om god passform och ha ambitionen att bära plagget efter studenten. 

Det finns dock en alarmerande stor andel av alla män som kan intyga att studentkostymen dagen efter förpassades till den bakre delen av garderoben för att sedan stanna där. 

Anledningarna till detta beror enligt mig på framför allt två saker:

1. Studenten är för många en minst sagt euforisk dag som tenderar att handla mer om glädje och fest än varsamhet över sin klädsel. Detta kan jag förstå till fullo. Tyvärr är det dock fler än man hade önskat som fått vrida Proseccon ur sina kostymer efter att någon kamrat blivit överexalterad när låten "Champagne Showers" speladas på högsta volym på studentflaket. Vad jag vill komma till är att även om det finns kemtvätt så hör en kvalitetskostym i full kanvas för +10 000 kr inte hemma på ett champagnedränkt studentflak...

2. Även om man är en skötsam ung man och faktiskt håller kostymen i någorlunda bra skick till kvällens slut så finns nästa problem. Att investera i en bättre kvalitetskostym handlar mycket om att hitta något som passar ens personliga smak och har möjlighet att kännas intressant i flera år. Även om man vuxit färdigt längdmässigt kan jag själv intyga att kroppen kan förändras rätt mycket på några år efter studenten. Även den personliga smaken tenderar att utvecklas ytterligare när det kommer till skräddat mode. Vilka detaljer, färger och snitt man trivs i kräver ibland ett par års utvärdering. 

Summa summarum: Satsa på en prisvärd baskostym för studenten och vänta några år med en mer dyrköpt historia. Med det sagt kan det fortfarande vara en utmärkt idé att ta med kostymen till en ändringsskräddare för mindre korrigeringar som ofta gör enorm skillnad för helheten. 

Vi har valt ut 5 kostymer under 5 000 kr som alla passar utmärkt till studenten.

Suitsupply

 

Mörkblå kostym från Suitsupply i modellen Havanna för 3 200 kr.

 

Oscar Jacobson

 

 

Grå kostym i modellen Falk från Oscar Jacobson som för tillfället är på rea för endast 2 500 kr.

 

 

SIR of Sweden

Mellangrå kostym från SIR of Sweden som är inspirerad från karaktären Harvey Spector i tvserien Suits.

 

J Lindeberg

 

Ett ljusare alternativ i linne från J Lindeberg.

 

Brothers

 

Modellen Riley Shelby i mörkblått passar utmärkt som första kostym och kostar 2 894kr. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: J.Lindeberg Oscar-Jacobson
#1 jj säger
2016-06-02 11:54 - Anmäl

Både formgivning och kvalitet är bra hos Suitsupply. Övriga lider av för korta kavajer och för snäva byxor, enligt mig...
#2 Andreas Weinås säger
2016-06-02 12:13 - Anmäl

#1 - Håller med om att Suitsupply har bra snitt och kvalitet för pengarna. Flera av de övriga erbjuder dock 100-storlekar om man önskar längre kavajer. Byxmodet idag är som du säger ofta snävt men jag själv brukar välja att gå upp en storlek och sedan korrigera midjan hos skräddare.
#3 OlleBolle säger
2016-06-02 12:19 - Anmäl

#2: Att gå upp i storlek i byxan och sedan korrigera hos skräddare brukar funka rätt bra, men tyvärr är det ju många tillverkare som inte erbjuder möjlighet att köpa kavaj och byxa i olika storlek. Däribland Suitsupply.
#4 Måns säger
2016-06-02 13:23 - Anmäl

#3 Just det är en stor lapsus hos Suitsupply.
#5 glenn säger
2016-06-02 13:38 - Anmäl

Suitsupply har mix and match, det är bara lite lurigt att hitta. Du kan dessutom göra specialbeställningar för en ganska modest extrakostnad (finns på hemsidan).

Jag köpte precis en ofodrad Havanna i traveler från (harglömtmenvälkänntväveri) och den är magisk, kavaj 56 byxa 54. Det var lite sömnad som var sådär (ej synlig, inne i kavajen) men jag har aldrig hittat en kostym off the rack som sitter så bra, inte en ändrin (förutom byxlängd).
#6 Tony säger
2016-06-02 13:40 - Anmäl

#2 det går faktist att köpa kavaj och byxa i olika storlek. Kostar 399€.

Får inte skicka nån länk men om man skriver "suitsupply design your own suit" på google så får man det.
#7 glenn säger
2016-06-02 13:42 - Anmäl

Glömde stava rätt... Traveller... Och Cerrutti.
#8 glenn säger
2016-06-02 13:43 - Anmäl

Cerruti. Omg.
#9 c säger
2016-06-02 13:44 - Anmäl

#3/#4: Det finns möjlighet att välja storlek (samt beställa extrabyxa)om man "designar" sin egen kostym på Suitsupply.
#10 CJ säger
2016-06-02 14:32 - Anmäl

Skulle vilja slå ett slag för Brothers Tailoring Club kostymer. Halv kanvas samt separat storlek på byxa och kavaj för under 4000 kr. Lite mer än Brotherskostymen här ovan, men mycket mer kostym för pengarna. Jag är sjukt nöjd åtminstonde.
#11 PalleJ säger
2016-06-02 14:53 - Anmäl

Hej!

Har en mörkgrå kostym med väldigt svaga rutor. Tyget är borstad ull, dvs typiskt kostymtyg. Tyvärr har kavajen gått sönder men det känns dumt att inte kunna använda byxorna. Funkar det att bära dem som udda byxor med tex en mörkblå kavaj i samma eller liknande tygkvalitet?
#12 riesenschnauser säger
2016-06-02 15:04 - Anmäl

#11: Ja.
#13 baodolino säger
2016-06-02 16:08 - Anmäl

Om man kollar kavajlängden vs ärmlängden så är det bara den första
som duger...
#14 Tips från coachen säger
2016-06-02 20:57 - Anmäl

Kan säga att ärmlängden ofta är längre som standard på produkter från sverige och Skandinavien då många härifrån är ganska långa och även så armarna. Detta innebär alltid att kavajen ser kortare ut än den kanske egentligen är på dessa produktbilder.
#15 Oklart säger
2016-06-03 19:39 - Anmäl

Klokt att lägga denna artikel tre dagar innan hälften av alla Sveriges 19-åringar tar studenten, bra jobbat!
#16 KM säger
2016-06-03 19:56 - Anmäl

Köpte en vad jag tyckte mörkblå, väldigt bra kostym på VOLT , These glory days, trodde den skulle vara med på listan , lite roligare snitt med breda slag osv. än ex brothers
#17 Larry säger
2016-06-04 15:45 - Anmäl

Köpte earla of sweden och kan säga att den sitter bra och ser bra ut.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen