Manolo logotype

Manolo möter - Giuseppe Attolini

Vi fortsätter vår serie av intervjuer med representanter från några av världens främsta företag. Idag är det dags att stifta bekantskap med Giuseppe Attolini, tredje generationen av familjen Attolini som producerar världens kanske främsta kostymer.

Vi träffar Giuseppe under Cesare Attolinis årliga Trunk Show på Gabucci i Stockholm. Bokningarna är förvånansvärt många sett till det trots allt mycket höga priset en måttsydd kostym från Attolini betingar. Vi får chansen att dela några ord med honom mellan två kunders måttningar.

Berätta lite kort om företaget Cesare Attolini.

Jag och min bror Massimilliano är tredje generationen Attolini men vi är den första generationen som utvecklat företaget till en verksamhet. Min farfar Vincenzo grundade företaget 1930 men efter andra världskriget skapade han vad man idag associerar med den "neapolitanska stilen". Vad han gjorde var att bryta upp den brittiska silhuetten och filosofin inom skrädderi och gav den en neapolitansk vinkel. 

På vilket sätt gjorde han det? 

Han valde att ta ur den kanvas och uppbyggnad som vanligtvis förknippas med skräddat för perioden. Detta för att ge ett bekvämt plagg som knappt kändes att man bar och inte minst för att anpassa kavajen efter vårt klimat i Neapel som kan vara väldigt varmt under sommaren. 

Till en början var hans filosofi kanske för i framkant och nytänkande så endast några få kunder förstod storheten men efter tiden blev det mer och mer populärt och efterfrågan ökade på dessa okonstruerade kavajer. Idag är det väldigt känt och populärt och något som är starkt förknippat med just neapolitanskt skrädderi. 

Min far Cesare tog vidare konceptet han lärt sig av sin far och utvecklade serieproducerade kavajer. Det innebar att inte längre en skräddare arbetar med ett helt plagg utan en grupp skräddare med respektive specialiteter arbetade på alla kavajer. En skräddare syr axlar, en syr fast kragen, en syr knapphål, en sköter avpressning osv. Självklart blev resultatet helt annorlunda mot tidigare och faktiskt till det bättre för en skräddare kan inte vara expert på alla moment. 

Processen förfinades under 1970-talet med fokus framför allt på att producera åt andra varumärken och 1987 tog jag och min bror över och har sen dess arbetat mer och mer med egna företaget Cesare Attolini.

Vi växer kontinueligt med egna butiker i Neapel, New York, Istanbul, Azerbadjian bl a samt shop-in-shops i varuhus och butiker runt om i världen. 

Har du arbetat som skräddare eller med produktion själv?

Tyvärr inte. Jag och min bror känner mycket väl till det tekniska samt mönster och tillskärning men vi hade inte tillräckligt med tid för att lära oss att sy på skräddarnivå. Vi fokuserade på att bygga företaget som nu innefattar över 200 anställda. Vi styr företagets riktning, väljer ut tyger för respektive kollektion osv. Vi gör nästan allt utöver att sy själva produkterna. 

 

Bröderna Giuseppe och Massimilliano Attolini.

Vad skulle du säga gör Cesare Attolini unika på marknaden?

Först och främst kvaliteten på det vi producerar. Vi ser oss själva som en kvalitetstillverkare snarare än ett varumärke. Sen starten av företagets historia har det aldrig handlat om affärer och pengar men snarare att producera en så kvalitativ produkt som möjligt. Vi är övertygade om att våra intäkter och vår framgång är en naturlig konsekvens av detta. 

Sen är det valet av tyger. Vi är väldigt fundamentalistiska när det kommer till vilka tyger vi arbetar med och krav vi ställer på dessa. Vi älskar brittiska tyger och vad man brukar benämna som "skräddares tyger". De italienska tygerna är också bra men brittiska tyger är mer anpassade för just klassiskt skrädderi. 

De är i regel lite tyngre om jag förstått det rätt? 

Inte nödvändigtvis tyngre men det handlar mycket om detaljer som garn och framför allt finisheringen av tyget. De är väldigt slitstarka medan italienska tyger ofta har en mjukare touch. För skräddade produkter som skall uppnå optimalt fall och form är det inget som slår de bästa brittiska väverierna.

Är Cesare Attolini världens främsta kostymtillverkare?

Det vill jag inte uttala mig om. Men visst...Vårt anseende i branschen är väldigt högt. 

Vi säljs inte överallt och för oss handlar en lyxprodukt inte i första hand om priset utan om kvaliteten och till viss del tillgängligheten. Något man inte ser överallt och som vänder sig till specifik kund med stora krav.

Varför är "Fatto a Mano" eller handsytt en så viktig del för Cesare Attolini?

För oss...handlar det om att vi inte känner till något annat sätt. Vår fader och hans fader har lärt ut samma tekniker utförda för hand och för Attolini handlar det om mer än bara sömnaden som sker för hand. Det handlar minst lika mycket om att skära till tyget för hand, pressa den färdiga kavajen för hand och inte minst den nerärvda kunskapen om hur man gör detta på bästa möjliga sätt. 

Jag är väldigt stolt över vår produktion som består av en stor och mycket välorganiserade struktur. 

 

Kragen fästs för hand utav en av skräddarna i fabriken.

Cesare Attolinis kostymer är ganska dyra...

Nej, jag skulle inte säga att våra kostymer är dyra. Däremot kostar de absolut mycket pengar men anledningen till detta är att det är 100% kvalitet. Dyrt handlar om en kostnad baserad på saker som inte rör produkten så som marknadsföring, varumärke etc. Våra kostymer kostar mycket på grund av att produktionen gör det. 

Vissa anser att då man kan få en skräddarsydd kostym för samma pengar är det märkligt att köpa RTW eller MTM?

Det handlar fortfarande om hur man hanterar produkten i produktion. Vi lägger enormt mycket tid på en kostym. Det rör sig om 25 timmar för en kavaj och 8 timmar för ett par byxor. När man testar produkten förstår man skillnaden. Kostymen sitter som ett andra skinn men utan att vara tight eller begränsande. 

Det handlar även om erfarenhet. Bara för att man har tre eller fyra fittings betyder det inte att man kommer uppnå ett bättre resultat. Normalt om man gör det korrekt brukar en fitting räcka gott och väl.

Det är en sak som slagit mig när man testat Attolinis och andra premiumtillverkares kostymer och det är hur man i princip kan gå både upp och ner i storlek och ändå ha ett riktigt bra resultat. Jag skulle kunna bära storlek 48, 50 och 52 och det skulle fortfarande se bra ut.

Det är en av hemligheterna bakom bra skrädderi. Visst kan midjan vara aningen stor i den större storleken men tillskärningen och rörligheten är densamma. 

 

Giuseppes far Cesare Attolini arbetar fortfarande med att lära ut tekniken bakom förstklassigt neapolitanskt skrädderi i fabriken.

Om du bara fick rekommendera en kostym till en kund, vad skulle det vara?

Först och främst skulle vi arbeta med ett exklusivt tyg. Modellen skall handla om personen och kunden. Om han är en kreativ person så föreslår man kanske en starkare, mer vågad färgskala medan en mer diskret kund exempelvis en advokat kanske har mer nytta av ett mer diskret val. Det är väldigt viktigt för oss att förstå vem personen är framför oss. 

Vi rekommenderar alltid vår egen husstil och vi ändrar oss inte efter extrema trender. Vi säljer vår historia och filosofi. För 20 år sedan kom kunder och tyckte kavajerna var för tighta och ville ha långa och stora kavajer men vår filosofi är en annan. Tvärtom mot vad många tror så blir en stor kavaj MER begränsande än en smalt skuren. Vi försöker erbjuda en kontemporär produkt med ett modernt snitt och klassiskt hantverk. 

Det är viktigt att hitta en balans mellan klassiskt och kontemporärt och det är inte alltid lätt. 

 

Ett utmärkt exempel på företagets husstil med mjuk axel och höga ärmhål.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Cesare Attolini
#1 Gioacchino säger
2016-06-01 13:53 - Anmäl

Han heter nog Giuseppe. Inget annat.
Alltså Josef på svenska. Kan kallas Pino, Peppe eller möjligen Beppe.
#2 Andreas Weinås säger
2016-06-01 14:13 - Anmäl

#1 - Helt riktigt. Är nu korrigerat i texten. Tack för att du uppmärksammade det.
#3 MVH säger
2016-06-01 15:47 - Anmäl

När fortsätter kostymgarderobens hörnstenar?
#4 Vecket säger
2016-06-01 20:16 - Anmäl

Tack för ännu en fin och intressant artikel!
#5 Bateman säger
2016-06-01 21:29 - Anmäl

@Andreas - även om de var här nyligen, vet du om det finns något planerat datum för deras nästa besök i Stockholm?
#6 Måns säger
2016-06-02 08:47 - Anmäl

Klassiskt skrädderi på löpande band alltså. Kanske lite trist att vara expert på knapphål då. Hoppas att var och en av sömmerskorna/sömmarna ändå känner delaktighet i helheten av en kostym när de, enligt vad GA säger, bara får göra just sin lilla del.
#7 Andreas Weinås säger
2016-06-02 09:00 - Anmäl

#3 - Den planeras komma upp inom de närmsta veckorna.

#5 - Inget inplanerat så vitt jag ver men Attolini brukar komma 1 gång per år till Gabucci på antingen hösten eller våren. Hör av dig till butiken och visa intresse så kanske de förhoppningsvis ordnar fler trunk shows.

#6 - Jag ser inte varför de inte skulle känna delaktighet. De är förmodligen väldigt stolts över att vara bland de absolut bästa på sitt område. Jag föredrar mycket hellre en kostym som har expertis i varje område än att vissa delar skall vara mediokra för att en person inte kan allt.

Sen är Attolini ett konfektionsföretag och inte en ateljé. Det är snarare hantverket och kvaliteten som påminner om klassiskt skrädderi. Det finns självklart fördelar med skräddarsytt också men jag tycker det är intressant att nämna då många verkar tro att allt skräddarsytt håller samma kvalitet vilket självklart är lika orimligt som att all MTM skulle göra det.
#8 Måns säger
2016-06-02 18:12 - Anmäl

Väldigt hög kvalitet, förstås. Jag tänker bara på själva affärsidén med konfektions/mtm produkter fatto a mano genom löpande band där var och en gör en liten insats, syr i dragkedja eller knapphål eller höger ärm. Förvisso a mano men utan att se helheten. På så sätt får du en helt handsydd produkt betydligt snabbare än med en ensam skräddare. GA talar om 25 timmar för en kavaj. Respekt för detta handarbete. Min åsikt är att Attolinis kostymer är billigare än Dressmans vars sömmare måste arbeta mycket snabbt för nästan ingen lön alls. En kostym för 1500 minus moms minus affärens vinst minus försäljarens lön minus lager, distribution, marknadsföring minus tygkostnaden. Vad blir kvar till den som syr? Någon måste alltid betala.
#9 x säger
2016-06-03 07:12 - Anmäl

Andreas, är det så att den Napolitanska konstruktionen lämpar sig bättre för serieproduktion än, säg, traditionell engelsk? Jag tänker att ju mindre struktur ju mindre behov av att göra en fitting i 3D måste finnas då avsaknaden av kanvas gör att kavajen anpassar sig mer efter bäraren.
#10 Andreas Weinås säger
2016-06-03 10:00 - Anmäl

#9 - Vad jag hört är det snarare tvärtom. Okonstruerade kavajer utan mellanlägg (Attolini har full kanvas men i extrem tunn karaktär om man jämför med britternas tagel) är svårare att producera med god passform. Kanvas/mellanlägg är till för att ge struktur och forma plagget lite likt en rustning så det är snarare mer förlåtande än en okonstruerad produkt.
#11 Andreas Weinås säger
2016-06-03 10:09 - Anmäl

#8 - Jag håller verkligen med dig och kan garantera att Attolinis anställda har bättre betalt än Dressmanns. Samtidigt producerar Dressmann i utvecklingsländer med lägre levnadskostnader så det är i sig inte något konstigt. Så länge arbetsvillkor och arbetsmiljö är bra så har jag inget emot produktion i utvecklingsländer. Sen är dessa två aktörer i princip så långt ifrån varandra på marknaden man kan komma och förser två helt olika målgrupper.

Jag tycker mest det är roligt med Attolini att de lyckats att bevara så mycket från det klassiska skrädderiets hantverk och kvalitet i en värld där många varumärken inom RTW/MTM går mot en billigare produkt med högre marginal. Sen är priset såklart extremt högt men det gäller även för vissa av Attolinis konkurrenter som i mitt tycke levererar en klart sämre produkt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.