Manolo logotype

10 x Pikétröjor

För sommaren står man ofta i det berömda valet mellan en ledig t-shirt och en mer uppklädd skjorta. Vi är sällan för kompromisser men när det kommer till Pikétröjor får man ofta en perfekt kombination av de bägge plaggen.

Tack vare kragen på tröjan får man en mer klädd känsla än t-shirts kan erbjuda men den stickade pikéväven blir samtidigt mer informell än klassiska skjortor. Att hitta den perfekta pikén är dock långt ifrån enkelt. Glöm stora logotyper och modeller med alltför generös passform och undermålig kvalitet. Fokusera på en mer figurnära passform i ett avskalat utförande där kvalitet och material får tala för sig själv. 

Färgmässigt har ofta pikétröjor förknippats med grälla och starka toner i rött, lila, gult och grönt. Som med resten av den manliga garderoben förespråkar vi på Manolo att man istället väljer dova toner som mörkblått, vitt, grått eller olivgrönt som fungerar till de flesta hudtoner och plagg i övriga garderoben.

Att bära piké under kavaj är en omtvistad fråga där vissa anser det fullt legitimt medan andra förespråkar att en klassisk skjorta alltid är att föredra under kavaj. Som vi ser på saken finns det absolut stilfulla tolkningar av pikétröja och kavaj men tänk på att i dessa fall välja en långärmad modell som gärna får ha en lite mer tilltagen krage. Detta gör att man pikéns manschett sticker ut vid kavajärmens slut vilket överlag ger ett mer balanserat intryck. 

Isaia

 

Mörkblå piké från italienska Isaia i ett diskret fiskbensmönster.

 

Circolo 1901

 

En lyxig piké med horisontella ränder i benvitt och beige.

 

Les Garcons Faciles

 

En piké i frotté är en produkt som poppat upp från flera tillverkare de senaste säsongerna. Perfekt för ledigare tillfällen som stranden.

 

Lacoste

Originalet från Lacoste är självklart en klassiker.

 

Ones

 

En långärmad piké i kashmir istället för bomull ger en bekväm och lyxig känsla. Kashmirullen har en imponerande andningsförmåga som gör dem förvånansvärt svala även under sommarhalvåret.

 

Sunspel

 

Klassiska modellen Riviera från Sunspel buren av Daniel Craig i Bondfilmen Casino Royale.

 

Morris Heritage

 

 

Orlebar Brown

 

Vinröd modell från Orlebar Brown.

 

Oger

 

 

Stickad pikéskjorta med knäppning till bröstet från holländska Ogers egna linje.

 

Barba Napoli

 

Piké i 100% silke från neapolitanska Barba.

Bobby Kennedy i klassisk Lacostepiké under en tennismatch med sin bror.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Barba Napoli Isaia Napoli Lacoste Morris Orlebar Brown Sunspel
#1 jj säger
2016-05-30 13:21 - Anmäl

Långärmade "polos" eller "pike-tröjor" (finns inget bra ord på svenska) har länge varit mitt favoritplagg till kavaj och kostym. De flesta av alla märken fallerar på dåliga kragar som inte faller väl under kavaj. Av de märken som jag testat hittills är det bara John Smedley (Dorset) och Ascot Chang som klarat sig under kavaj. Märken som inte fungerar som jag köpt: Morris, Berg&Berg, Saman Amel och Ralph Lauren.

Personligen tycker jag det kan vara elegantare än skjorta (även om det inte är lika formellt).
#2 Jesper säger
2016-05-30 15:15 - Anmäl

Vad tycker folk, bör man ha pikén nerstoppad i byxorna eller utanpå? Själv kör jag oftast utanpå då det känns som det blir en formalitetskrock att stoppa ner ett så pass informellt plagg. Samtidigt så har man ju sett fall då det kan se riktigt snyggt ut...
#3 rune säger
2016-05-30 15:40 - Anmäl

Har kört långärmad piké till kostym ett par gånger. Tycker den gör sig allra bäst instoppad i byxor med hög midja samt alla knappar i halsen knäppta.
Kortärmad piké är enligt mig ett helt värdelöst plagg då det precis som inledningstexten beskriver - det blir varken hackat eller malet.
#4 Andreas Weinås säger
2016-05-30 16:16 - Anmäl

#2 - Jag tycker det beror lite på karaktären av såväl byxan som själva pikén. Har man en dressad bomullsbyxa med högre midja och en finstickad piké tycker jag instoppad känns klart elegantare. Bär man något till kavaj förespråkar jag också alltid att ha plagget instoppat oavsett om det rör sig om piké, skjorta eller polotröja.
#5 Jan-Olov säger
2016-05-30 16:25 - Anmäl

Jag tycker det är bra med olika alternativ. Ibland kör jag instoppat ibland inte. Det beror lite på vad kärringen där hemma säger. När jag använder mina lite vidare modeller stoppar jag gärna in dessa i byxorna, det känns lite mer elegant. Men jag undrar om ni rekommenderar skärp eller inte skärp till byxorna. Jag kan tycka det är snyggt med både och men frugan ställer till det ibland och vill säga sitt och då vet jag varken ut eller in ibland. Tacksam för svar.
#6 x säger
2016-05-30 21:14 - Anmäl

Instoppad eller utanpå beror delvis på modell. De 10 som valts i detta inlägg har alla lika lång fram och baksida vilket gör att dom funkar utanpå. Väljer man istället en modell där bakstycket är längre (exempelvis RL Polo som dock möjligtvis blivit lite kortare på senare år) kan det se märkligt ut om man bär den utanpå. Lite överaskande att Lacoste, med sin historia, inte har ett längre bakstycke.
#7 Philipsson säger
2016-05-31 08:20 - Anmäl

Den från Morris Heritage, i alla färger, ger mig en "vill ha" känsla tills jag ser loggan på bröstet. Den förstör bara tyvärr, precis som på de flesta plaggen från Lacoste, Gant och Ralph Lauren. Trist.. Mindre loggor tack!
#8 Sven säger
2016-05-31 08:32 - Anmäl

Pinsamt att inte ha med Fred Perry i denna samling pikéer...!?!
#9 Chris säger
2016-06-06 01:02 - Anmäl

Saknar Zanone som har i särklass de skönaste tröjorna idag.
#10 Tante Mutti säger
2016-06-10 10:14 - Anmäl

saknar Lyle & Scott som jag tycker har fina pikéer med bra passform.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen