Manolo logotype

Fredagsinspiration - Klädkod Kavaj

Sommarens fester och bröllop kommer allt närmare och idag tänkte vi tolka en av de vanligaste klädkoderna för dessa tillställningar. Kavaj syftar, namnet till trots faktiskt till kostym men öppnar för något större tolkningsfrihet än Mörk Kostym när det kommer till nyans och mönster på såväl kostym, skjorta och skor. Vi har valt en mellangrå ullkostym, en diskret ljusblårandig skjorta och mörkt bruna skor.

Kostym - Orazio Luciano, Skjorta - Gherardi, Slips - Shibumi, Bröstnäsduk - Rubinacci, Skor - George Cleverley, KlockaVacheron Constantin

 

Mellangrå kostym med lätt struktur är perfekt för den lite ledigare klädkoden kavaj.

Varför inte komplettera klädseln men en elegant och sober kostymklocka vars band gärna får plocka upp tonen från skorna.

Till skillnad från Mörk Kostym öppnar klädkoden Kavaj även för par bruna skor. Särskilt till en ljusare kostym under dagtid.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Karl säger
2016-05-27 09:55 - Anmäl

Klassiskt och elegant men inte särskilt inspirerande.
#2 Johan säger
2016-05-27 11:43 - Anmäl

Håller med #1. Klassiskt men aningen småtrist tyvärr.
#3 Måns säger
2016-05-27 12:00 - Anmäl

Jag som ofta går i mörk kostym finner detta både uppfriskande och elegant. Oerhört välskuren kostym.
#4 rune säger
2016-05-27 12:13 - Anmäl

Väldigt inspirerande i min mening.
Visst att antalet bärare av kavaj och slips osv kanske ökar, men det strikta med hel kostym, propert och snyggt utan krusiduller blir i vart fall inte jag trött på.
Själv har jag svårt att lyckas kombinera mina ljusblå skjortor till mina grå kostymer, men här har ni verkligen lyckats.
#5 Douglas säger
2016-05-27 12:31 - Anmäl

Manualen.
#6 Noam säger
2016-05-27 12:46 - Anmäl

Det här gillar jag! Snyggt och prydligt, utan krusiduller - precis som det ska vara!
#7 Simon säger
2016-05-27 13:18 - Anmäl

Jag skulle ändå säga att klädkoden "kavaj" i realitet ofta syftar till just kavaj. Den stora majoriteten av de bröllop, 40-årsfester och andra tillställningar med klädkod kavaj jag attenderat så är stora merparten klädda i kavaj och uddabyxa (och förvånansvärt många även i kavaj och jeans, hemska tanke). Så ofta, och i så många olika sammanhang (i, av varandra oberoende, vänskapskretsar) att jag skulle säga att vid klädkoden "kavaj" är det fullt acceptabelt och näst intill norm att dyka i kavaj med uddabyxa.
#8 c säger
2016-05-27 13:24 - Anmäl

#7 - Simon.

Det är nog väldigt många som inte har koll på klädkoder numera & därför kan det lätt bli varierande tolkningar.
#9 O säger
2016-05-27 13:49 - Anmäl

Tycker att det blir lite märkligt med dessa strikta tolkningar av klädkoderna i dagens samhälle. Nog för att klädkoden "kavaj" klassiskt sett betyder att man ska ha på sig mörk kostym, men varför ska man ens bry sig om det idag? Okej att ingen kan "klandras" när man då tar på sig kostym, men jag tycker att det blir lite larvigt att då dyka upp i full kostym när det idag är kotym att kavaj i sammanhanget avser just kavaj med uddabyxa.
#10 Måns säger
2016-05-27 13:54 - Anmäl

Tänk på att klädkoden "kostym" betyder att du blivit inbjuden till maskerad.
#11 k säger
2016-05-27 13:56 - Anmäl

#8 - c,

Om "väldigt många" tolkar klädkoden på ett visst sätt tyder det väl på att det är så klädkoden ska tolkas numera? En klädkod är något dynamiskt, som utvecklas över tid, och inget som är hugget i sten. Om man anser att man tillhör en begränsad skara som "har koll" på klädkoder och att de flesta andra inte har koll tyder det kanske på att ens tolkning är lite mossig.

Själv håller jag med #7.
#12 Andreas Weinås säger
2016-05-27 14:02 - Anmäl

#7 - Med all respekt så tycker jag det blir lite märkligt att rättfärdiga en felaktig tolkning av klädkoden för att många inte varit villiga att ta reda på vad som gäller. Det är väl snarare bättre att föregå med gott exempel och försöka förtydliga eller upplysa via exempelvis Manolo och andra stilsajter vad som faktiskt gäller än att säga att det inte spelar så stor roll då många ändå bär uddakavaj.

För mig handlar det om att om någon valt att skriva ut en klädkod så beror det på att personen har en önskan att en viss klädsel skall vara genomgående på festen. Oavsett om man som gäst är bekväm eller ej i Frack, Smoking, Mörk Kostym eller Uddakavaj så är det enligt mig smakfullt att respektera värdens önskemål. Poängen är att alla klär sig efter samma formalitetsnivå och det blir trots allt raka motsatsen om hälften av gästerna valt en uddakavaj och jeans och andra hälften en kostym. Om man är osäker på vad som gäller för respektive klädkod så är det bokstavligt talat en Googling bort.

Sen kan jag hålla med om att klädkoden Kavaj är en olycklig formulering. Den syftade tidigare till det som idag är Mörk Kostym och när denna klädkod infördes kunde man gott ha ändrat Kavaj till Kostym eller Uddakavaj för att undvika missförstånd. Att Kavaj idag innebär någon form av kostym står dock ganska tydligt i alla stilguider.
#13 Andreas Weinås säger
2016-05-27 14:11 - Anmäl

#9 - Det handlar väl inte om strikta klädkoder utan snarare om att vissa klädkoder betyder vissa saker. Vill man som värd ha en ledigare klädsel utan kostym skriver man med fördel inte Kavaj på klädkoden. Det jag menar är bara att man inte som gäst skall sätta sin egen bekvämlighet eller tolkning framför värdens.

#11 - Det är ju inte helt sant heller. Meningen med en klädkod är att tydliggöra för gästerna vilken formalitetsnivå man vill ha, inte att som gäst välja vad man är mest sugen på att bära. Om man väljer att göra egna tolkningar visar man inte bara en bristande respekt mot personen som bjudit in (som uppenbarligen valt en klädkod av en anledning) men riskerar även att göra andra gäster obekväma vilket motverkar hela syftet.

Samtidigt är det ett ansvar som värd att klargöra vad man har som ambition med klädseln samt skriva Uddakavaj om man vill att folk skall komma med kavaj avvikande byxor.
#14 Carl H Eriksson säger
2016-05-27 14:37 - Anmäl

Mycket stiligt. Enkelt men väldigt elegant.
#15 O säger
2016-05-27 15:04 - Anmäl

Andreas, du talar om att "vissa klädkoder betyder vissa saker". Det är det här jag menar med strikta klädkoder, att vissa hävdar att det finns en universell definition. För mig är inte det självklart. Nog för att det finns en "klassisk definition" av vad respektive klädkod betyder, men därmed inte sagt att det är den klassiska definitionen av en klädkod som värden åsyftar i en viss inbjudan. Som sagts ovan, är klädkoderna inte huggna i sten; de är föränderliga över tid och man får helt enkelt tolka vad värden kan ha velat att gästerna skulle ha på sig.

Dessutom tycker jag att diskussionen om att det handlar om att "visa värden respekt" att följa klädkoden är fruktansvärt löjlig. Respekt skapas på helt andra sätt, eller det är åtminstone min förhoppning.

För övrigt, klädkoderna ska skrivas i gemener (liten bokstav i början)!
#16 Johan säger
2016-05-27 15:15 - Anmäl

#15 Om du dyker upp i någon helt annan klädsel än vad värden har önskat bara för att du känner för det så har du inte visat respekt för hans önskan. Det om något är fruktansvärt löjligt.
#17 Andreas Weinås säger
2016-05-27 15:22 - Anmäl

#15 - Jag respekterar din åsikt men delar den tyvärr inte alls i detta avseende. Vi kan absolut diskutera huruvida vi bör ha klädkoder över huvud taget. Om man dock väljer att ha dem får man väl utgå från att syftet med dem är att skapa en enhetlig snarare än individuell klädsel för festen?

Vad jag menar är inte att det är bättre att bära kostym framför uddakavaj, bara att man både som värd och gäst bör veta vad en viss klädkod faktiskt innebär så att man på bästa sätt kan uppnå just samma formalitetsnivå rakt igenom.

Angående respekt mot värden så finns det självklart mängder med fler sätt att visa detta än att följa en klädkod (vet inte vart jag påstått något annat) men det gör det inte mindre rimligt att följa för det.

Vi lever i ett samhälle som idag är i princip totalt befriat från klädkrav på arbete och man får enligt mig bära precis vad man vill på sin fritid men det är inte för mycket begärt att anpassa sig när det väl vankas fest med klädkod.

Med detta sagt så skulle det aldrig falla mig in att kommentera om någon av gästerna missat klädkoden. Man föregår helt enkelt med gott exempel och att kavaj betyder kostym är allmänt vedertaget om man bara tittar. Återigen kan man enkelt som värd skriva en annan klädkod om man vill ha något ledigare.
#18 x säger
2016-05-27 15:30 - Anmäl

"Respekt skapas på helt andra sätt, eller det är åtminstone min förhoppning."

Man kanske inte behöver använda en gängkriminells definition på respekt. Här innebär "respekt" bara "artig". Vill du inte vara artig mot värden kanske du skall stanna hemma.

För övrigt får vi inte glömma att klädkoden är en service till gästerna. Alla vill kanske inte sticka ut.
#19 JM säger
2016-05-27 16:54 - Anmäl

Hej,

Ville bara säga att jag tycker det är snyggt iaf.

Ska inte hälla bensin på den brinnande brasan till kommentarsfält, men själv lite tveksam kring den relativt distinkta skolästen till OL:s mjuka siluett. Medhåll eller mothugg på det?
#20 Peter säger
2016-05-27 18:38 - Anmäl

Hur kan det bli så mycket diskussioner på en klädkod...?
Kavaj betyder kostym. Inget direkt att diskutera.
Precis som Andreas skriver, vill värden ha en ledigare klädsel skriver den inte kavaj på inbjudningen.
#21 Julius säger
2016-05-27 20:38 - Anmäl

Andreas, du skriver: "Om man är osäker på vad som gäller för respektive klädkod så är det bokstavligt talat en Googling bort."

Jag testade. Träff #1 med sökorden "klädkod" och "kavaj" gällde kvinnor.

Från träff #2: "Det kan även vara en Blazer eller udda Kavaj med byxa i avvikande färg."

Träff #4: "Byxorna ska gärna vara i samma färg som kavajen, men det är inget måste."
#22 Andreas Weinås säger
2016-05-27 23:38 - Anmäl

#21 - Kavaj som klädkod skiljer sig mellan män och kvinnor och självklart finns det inte även felaktiga benämningar att googla fram. Den största andelen av alla seriösa stilguider med fokus på området säger dock detsamma: Kavaj innebär kostym. Sen finns det de som fortfarande förespråkar den tidigare tolkningen som idag vanligtvis benämns som mörk kostym medan andra tycker det öppnar för fler färger på skor, skjorta och kostym.
#23 Victor säger
2016-05-27 23:48 - Anmäl

#21
När jag söker på "klädkod kavaj" är det glastydligt på Google. Kavaj är inte udda kavaj utan kostym.
#24 Le Chat säger
2016-05-28 00:04 - Anmäl

När ni ändå diskuterar klädkoder så har jag en fråga. Om jag exempelvis ska bjuda in till finare tillställning tex bröllop och jag skulle skriva klädkod kavaj. Om jag nu redan vet att de som kommer inte alls har något stil intresse eller koll på klädkoder, eller är uppvuxen i en miljö där klädkoder existerar eller framförallt inte klär upp sig alls mer än när det är bröllop eller dop. (Detta kanske är vanligare i en mindre mellan stad som jag kommer ifrån) Min fråga är då hur skulle man på ett trevligt sätt säga om man vill att folk ska komma hellre i kostym om man vet att hälften skulle säkert komma i jeans och udda byxor om man skrev kavaj? Blir det fel om man skriver klädkoden: kostym?

Sen en annan offtopic fråga för att se vad ni som hänger på Manolo tycker. Tycker ni det är acceptabelt att man har på sig en svart kostym på ett bröllop när klädkoden är just mörk kostym?
Skulle själv inte sätta på mig en svart kostym men känns som att den gemene manen som inte har ett intresse för stil som jag nämnde tidigare inte vet så mycket annat och antar bara att det är standard att ha en svart kostym. För det känns oerhört pretantiöst och oartigt och skriva klädkod kavaj (ej svart) Eller vad anser ni?
#25 Erik säger
2016-05-28 00:12 - Anmäl

Jag googlade inför vårt bröllop "klädkod kavaj bröllop" och hittade flera vett och etikett guider som resonerade kring att det idag kan innebära en snyggade udda kavaj. För att inte förvirra mina gäster så skrev vi "mörk eller ljusare kostym" för vad vi önskade var att folk hade på sig odelade kostymer. Manolo borde faktiskt slå slag i saken och skriva en klädkod för 2000-talet.
#26 Måns säger
2016-05-28 11:07 - Anmäl

Tja, man har ju klädkoder för att underlätta. Koderna gäller framförallt kvinnornas klädsel. Männen förväntas veta att fest alltid betyder kostym, alltså plagg med kavaj och byxor i samma tyg. Kavaj i betydelse sports coat med udda byxor är otänkbart på fest med klädkod. Att allt färre män bär kostym annat än om jobbet kräver det skapar förstås förvirring. Den som går på fest i sin affärskostym har inte förstått den sociala koden.
#27 Korven säger
2016-05-28 11:07 - Anmäl

#22 Jag tycker det är lite intressant att du fastslår att det finns EN vedertagen tolkning av klädkoden kavaj och menar att det är fel att ta på sig uddabyxor när klädkoden är påbjuden. Detta samtidigt som du medger att klädkodens innebörd har förskjutits genom åren.

Jag skulle vilja hävda att med tanke på dagens avformaliserade Sverige så är det vanligt att inte varken känna till eller bry sig om att ta reda på vad de (för tillfället) klassiska klädkoderna betyder, utan de tolkas bokstavligt. Kavaj betyder just plagget, mörk kostym betyder kostym i mörk färg. Detta gäller inte bara gäster utan även värdar/värdinnor, vilket har glömts bort i diskussionen ovan.

Även om det blir en problematisk tid under betydelseförskjutningen förespråkar jag faktiskt den nya tolkningen. Den är mer intuitiv och därför enklare att följa, även för människor som är ointresserade av kläder.

Ovanstående problematik gör det självklart inte rätt att komma i kavaj och jeans om någon har skrivit klädkoden kavaj, utan att först ha försäkrat sig om vad värden/värdinnan menar med klädkoden.
#28 k säger
2016-05-28 11:09 - Anmäl

Andreas,

Att läsa här på Manolo i ett tidigt inlägg om klädkoder:

"Kavaj
En mer avspänd dresscode än "Mörk kostym". Du förväntas dock fortfarande vara proper, dvs en snygg kavaj eller en ljusare kostym. Du väntas fortfarande ha skjorta på dig, och inte t-shirt.
Observera dock att den äldre skolan av dresscodes säger att "kavaj" är det som "mörk kostym" är idag. Vill man vara helt säker på att klä sig rätt gör man alltså bäst i att kolla med värden/värdinnan vad som gäller."

Kan det vara så att du (likt många andra av Manolos läsare) är lite konservativ i den här frågan? Det finns uppenbarligen utrymme för tolkning. Jag tycker att om man som värd använder en ännu mer lättolkad klädkod, t.ex. "mörk eller ljusare kostym" såsom #25 gjorde, så är det väldigt respektfullt mot sina gäster, som då inte behöver fundera över vad värden avser med "kavaj". Särskilt om man anser sig vara någon som har bra koll på stil och klädkoder kan man unna sina gäster detta. Men då får man såklart också svälja stoltheten det innebär att inte använda den traditionellt korrekta (och något svårtolkade) klädkoden "kavaj".
#29 x säger
2016-05-28 11:12 - Anmäl

#24. I min mening är det främst i diskussionsforum problemet med svarta kostymer existerar. Skälet skall vara att en svart kostym endast är avsedd för begravningar.
Samtidigt kan man läsa att en midnattsblå kostym ser mörkare ut i elljus än en svart. Skulle problemet med en svart kostym i så fall vara att den inte är mörk nog?

Simon Crompton har fört en diskussion (2009) kring svarta kostymer där han hävdar att de kan vara för "fashion forward" och för glamorösa. Det kanske inte riktigt är vad man förknippar med kläder för begravningar och Simon berör inte begravningar öht, i den engelskspråkiga världen verkar svart, tillsammans med midnattsblå och charcoal rymmas i begrepps dark suit.

Att ange en klädkod som kostym (ej svart) sänder i mitt tycke enbart signalen att man ägnat för mycket tid att diskutera klassiskt herrmode på Flashback (när man istället hade kunnat titta på Resarvoir dogs).

Kanske något för Manolo att gå till botten med.
#30 x säger
2016-05-28 11:39 - Anmäl

#26. Jag håller med helt och hållet. Jag har svårt att se när en klädkod som innefattar udda kavaj skall behövas då det faktisk är vardagsklädsel (dock kanske lite uppklätt i vissa fall). Att ha en klädkod för konditori- eller biobesök verkar onödig. Håller dock inte med om att den som går på fest i sin affärskostym inte förstått den sociala koden. Bär alla midnattsblå kostymer på bröllopen är det lämpligt att även den som bär midnattsblå kostym på arbetet gör det, vad skulle alternativet vara?. Men visst, är det en mindre formell fest, exempelvis ett födelsedagskalas eller ett julbord med familjen, kanske en affärskostym kan vara för strikt.
#31 Andreas Weinås säger
2016-05-28 11:55 - Anmäl

#24 - Till mörk kostym eller kavaj är en svart kostym inte officiellt fel men förknippas som många nämnt mest med begravning. Personligen tycker jag en blå, grå eller brun kostym i mörkare ton ofta är snäppet snyggare men har man bara en svart kostym bär man i mitt tycke fortfarande den framför någon uddabyxa med kavaj.
#32 Andreas Weinås säger
2016-05-28 12:07 - Anmäl

#27 - Som jag skrivit så förstår jag att det kan finnas ett missförstånd pga namnet på klädkoden. Jag har inte heller något emot om man väljer att inte skriva ut någon formell klädkod för festen eller en ledigare om man nu vill det. Vill man säkerställa kostym till 100% kan man ju välja mörk kostym på inbjudan.

Problemet med att börja ha tolkningsföreträde för vad klädkoden betyder går att jämföra lite med särskrivning. Extremt många idag särskriver och i många fall gör det inte mig något då man fortfarande förstår innebörden. När en särskrivning däremot innebär att betydelsen för meningen blir en annan en den som avsågs blir det ett problem.
Skall man i dessa fall utgå från att det rör sig om en särskrivning eller tolka texten efter vad som står.

Jag lever efter devisen att om man skall använda sig av klädkoder som värd så bör man känna till dem precis som jag som gäst gör mitt yttersta för att ta reda på vad som förväntas av mig om jag blir inbjuden.
#33 Korven säger
2016-05-28 15:14 - Anmäl

#32 Poängen är just att du skrivit att kavaj förut motsvarades av mörk kostym, för att sedan bli lite ledigare. Då fick en ny klädkod, mörk kostym, ta över. En sådan glidning är i samklang med glidningen från att betyda kostym i (något) ljusare färg till att betyda kavaj med uddabyxa. En sådan innebörd kan ge utrymme åt en ny klädkod som kallas ljus kostym.

Det är knepigt att jämföra med särskrivning då klädkoder fortfarande handlar om vilka kläder som är rekommenderade medan en särskrivning kan få en mening att helt byta innehåll. Därtill fungerar engelskan allt som oftast trots att det saknar regler för ihopskrivning.

Särskrivning gör språket tydligare, att hålla kvar vid "kavajs" (något utdaterade) innebörd gör språket inte tydligare.

Ord får sin innebörd efter hur människor använder dem och innebörden ändrar med tiden. Jämför med det klassiska "kåt" som förr i tiden betydde glad. Det vore hopplöst att använda "kåt" i den bemärkelsen idag. Som jag skrev innebär sådana betydelseskiftningar endast problem i förändringsfasen. När den väl är över går problemet också över.

Sen håller jag med om din devis att om man använder sig av klädkoder bör man också känna till dess innebörd, tyvärr gör alla värdar/värdinnor inte det, liksom inte gästerna gör det.
Därför vill jag återigen poängtera att man som gäst bör ta reda på vad värden/värdinnan menar med sin klädkod.
#34 Andreas Weinås säger
2016-05-28 17:26 - Anmäl

#33 - Att klädkoderna skulle kunna ses över håller jag faktiskt med om. Det kan bli mycket tydligare och då det redan har introducerats en klädkod som mörk kostym hade personligen inte haft något mot att kostym eller uddakavaj blev mer vedertaget även om det sistnämnda snarare varit vardagsklädsel historiskt och därför inte behövt ha en klädkod. Jag har inget behov av att allt skall vara som det alltid varit men så länge kavaj fortfarande betyder kostym och det inte finns ett vedertaget substitut bör man följa den traditionella tolkningen. Anledningen att folk bryter mot det beror i min mening snarare på okunskap och då är lösningen inte att de som känner till innebörden skall ändra sig utan snarare att man tydligare skall förklara hur det ligger till.

Återigen så anser jag att man som gäst bör sätta värdens önskemål framför sina egna när man är bortbjuden och att man som värd med all önskvärd tydlighet skall visa med inbjudan vad gästerna förväntas bära för klädsel. Sen om det är ledigt eller formellt är helt upp till var och en.
#35 Anonym säger
2016-05-28 17:57 - Anmäl

On topic tycker jag detta var en trevlig tolkning av klädkoden. Sen är jag kanske för försiktig för att ha bruna skor med kostym på en formell fest. Men till ljusgrå kostym håller jag med om att det nästan är snyggare än svarta. Ditto för mellanblå kostym t ex.

Off topic à propos tråddebatten: Jag kan inte tänka mig något annat folkslag än just svenskar som närmast verkar sätta en ära i att trampa på vedertagen stil och god ton. Är det genus/postmodernism/nyvänster som fördunklat sinnet på er? Står det kavaj så dyker man inte upp i nån j-kla blazer med chinos, och om man inte fattar det så är det ens skyldighet att googla. Det blir annars potentiellt pinsamt för dig, för värden, och för övriga gäster. Hur svårt kan det vara att ta in?
#36 Halmstad säger
2016-05-29 10:11 - Anmäl

Problemet är att det inte finns någon officiell klädkod under "kavaj".

För en lite mera uppklädd fest för vanliga svennebananer skulle jag skriva kavaj och sedan förbereda mig på att vissa kommer i uddakavaj och vissa i kostym. Hellre det än att skriva "valfri klädsel" för då kan folk verkligen dyka upp i precis vad som helst.
#37 Anonym säger
2016-05-29 10:26 - Anmäl

@Halmstad: Jodå, klädkod kavaj är mycket väletablerad. Det innebär för män kostym av valfritt slag, med mindre strikt look än mörk kostym som är klädkoden över. Den här fredagsinspirationen är ett fint exempel.

Eller menade du att det inte finns någon klädkod för kavaj och uddabyxor? Det är helt riktigt, även om begreppet "smart casual" brukar innebära ungefär detta. Fast är ju inget man skriver på en festinbjudning.
#38 Korven säger
2016-05-29 12:33 - Anmäl

#34 Jag tror att våra meningsskiljaktigheter främst ligger i huruvida kavaj fortfarande är så etablerat som du påstår. Min uppfattning är för närvarande att betydelseskiftningen redan har gått så långt att upplysning om den (för tillfället) klassiska tolkningen mer och mer liknar ett sisyfosarbete.

Däremot är vi helt överens om att man som gäst bör respektera värdens val av klädkod (och värdens tolkning av den).
#39 x säger
2016-05-29 13:16 - Anmäl

Frågan som uppkommer är givetvis "vad är syftet med klädkoder?"

1. Klädkoden är värdens sätt att styra vad gästerna ska ha på sig.
2. Klädkoden är värdens verktyg för att informera gästerna om vad gästerna kommer att ha på sig.

Väljer man att se på klädkoder utifrån 1 kan jag förstå (på nåt teoretiskt sätt, ser det själv inte på det sättet) om vissa känner sig som rekvisita i värdens föreställning och anser att "ingen skall bestämma vad jag skal ha på mig". Väljer man att se det utifrån 2 kan jag inte se vad som är problemet. Värden har, genom att.ange en klädkod inte bara berättat för mig vad jag ska bära för att känna mig hemma och på så sätt ha en rolig fest, utan även svarat på frågan "vad ska jag ha på mig?"

Ska jag vara ärlig förstår jag inte inställningen "ger jag ingen klädkod så kan dom dyka upp i vad som helst". Förhoppningsvis är gästerna värdens vänner och de förtjänar därför värdens respekt.Annars får väl värden skaffa nya vänner som bättre passar värdens syn på klass och stil.
#40 Andreas Weinås säger
2016-05-29 14:22 - Anmäl

#39 - Intressanta tankar som jag delar till stor del.

Personligen ser jag det som en kombination av 1 & 2. Huvudsakligen är det självklart 2 men som värd kan det också vara väldigt trevligt att i dagens ledigare samhälle välja en konsekvent mer formell klädsel för gästerna. Smoking är ett exempel där festen ofta får en helt annan karaktär än vid mörk kostym vilket jag verkligen uppskattar de få gånger per år jag får chansen att gå på en sådan tillställning.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.