Manolo logotype

Vårens 10 snyggaste chinos

Nu börjar det bli dags att på allvar hänga in flanellbyxorna i garderobens för säsongen till förmån för våriga alternativ. Ett av de mest mångsidiga byxval för säsongen är ett par klassiska bomullsbyxor eller chinos.

Även om ett par byxor i tunn ull är otroligt elegant till kavaj finns det många som känner att dessa i vissa situationer blir för formella. För våren är då ett par byxor i bomull ett perfekt alternativ som jag själv kombinerar med såväl mörkblå kavaj som brun mockajacka. 

Vad skall man då tänka på med ett par bomullsbyxor? 

Först och främst är en bomull som vi varit inne på tidigare ofta en ganska kompakt väv. Vill man åt svalka är kvaliteter i linne och fresco-ull ofta bättre lämpade men ger också ett helt annat intryck. 

Vad jag verkligen gillar med bomullsbyxor är hur fina de kan vara även om de inte är perfekt pressade och aningen skrynkliga efter en dag sittande på kontoret. Pressveck kan efter några sekunder under strykjärnet åter vara knivskarpa men ibland föredrar jag faktiskt bomullsbyxor (och kostymer för den delen) som blivit just lite skrynkliga. 

När man skall välja färg bör man självklart utgå från sina egna preferenser och vad man har i övriga garderoben. Personligen anser jag att det finns få nyanser som slår sandfärgat eller beige bomull som är en nästan lika självklar kombo till mörkblå kavaj som de grå flanellbyxorna på hösten.

Vill man titta på lite andra toner är nyanser som chokladbrunt, olivgrön och kanske framför allt krämvitt otroligt fint i just bomull. 

Om man skall välja modell bör man ha i åtanke att den bomullsbyxa buren till kavaj ofta gör sig bättre i ett snitt som påminner om dressade kostymbyxor. En något högre midja och rent fall i benen kompetterar en klassisk kavaj klart bättre en lågt skurna och väldigt tighta modeller. 

Vi har valt ut 10 favoriter för säsongen i lite olika prisklasser.

Ring Jacket

Bruna bomullsbyxor från japanska Ring Jacket med lite högre midja och avsmalnande snitt.

 

Cesare Attolini

 

Benvita byxor från Cesare Attolini.

 

Luxire

 

Mörkt beige ton på ett par bomullsbyxor från otroligt prisvärda MTM-specialisten Luxire.

 

Stòffa

 

Spännande märket Stòffa erbjuder måttsydda bomullsbyxor i fantastisk kvalitet för mellan 250-350$. Här i en borstad bomullskvalitet och nyansen sand. (även översta bilden)

 

Rota

 

Byxspecialisten Rota gör otroligt fina byxor efter konstens alla regler.

 

Jaggy

 

Mörkblå chinos från Jaggy med smal passform.

 

PT05

 

5-ficksmodell i nyansen sand från italienska Pantaloni Torino.

 

Balenciaga

 

Olivgröna bomullsbyxor är ett intressant alternativ utöver brunt, blått och beige.


Oscar Jacobson

 

Bomullsbyxor från Oscar Jacobson i nyansen Olive som även går att kombinera med flera kavajer i samma material för hel kostym.

 

Incotex

Mörkbruna chinos i bomull/elastan från Incotex.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Byxor

Andra artiklar om varumärkena: Balenciaga Cesare Attolini Incotex Oscar-Jacobson
#1 Christian säger
2016-05-24 11:37 - Anmäl

Vilka chinos kan ni rekommendera som inte är slim fit & kommer utan stretch? RTW.
#2 BESSERWISSER säger
2016-05-24 12:48 - Anmäl

Tack för en trevlig artikel. Några synpunkter: cream white är inte krämvit på svenska utan i så fall gräddvit. Och Fresco är som ni säkert vet ett varumärke som ägs av J. & J. Minnis - med fresco-ull får man anta att ni menar ulltyger med luftig, öppen väv i största allmänhet? Finns ju flera sådana, t ex Crispaire från Holland & Sherry.
#3 Jones säger
2016-05-24 12:59 - Anmäl

En fråga till er som handlar byxor över nätet: är det något särskilt man bör tänka på? Jag ser ofta något jag vill ha från artiklar typ denna men jag misslyckas alltid med att gå från tanke till handling, främst då jag är orolig för passformen. Vad behöver man veta i form av mått etc? Och hur mäter jag mina egna byxor på rätt sätt för att uppgifterna verkligen ska korrelera?
#4 Christian säger
2016-05-24 13:23 - Anmäl

#3

Det är ingen idé. Vänta tills du får möjlighet att prova.
#5 Carl H Eriksson säger
2016-05-24 14:18 - Anmäl

Finns det någon i Sverige som måttat för stoffa? Är riktigt sugen på att sy upp ett par.
#6 Douglas säger
2016-05-24 14:47 - Anmäl

Någon som har tips på ett märke som gör snygga och slimmade chinos för en billigare peng? Tänkte bygga upp lite bas å skulle behöva köpa in 3-4st
#7 Teknologen säger
2016-05-24 15:38 - Anmäl

Har någon koll på chinos och uddabyxor för personer med långa ben samt breda lår och vader? Jag behöver mest uddabyxor i ull, flanell eller dylikt som är smala i midjan, bredare över lår och vader som sedan smalnar av lite vid foten så att det inte fladdrar runt vid fötterna. Ni som har provat Incotex, hur sitter deras Slim Fit respektive Bridge Fit?
#8 Felix säger
2016-05-24 16:09 - Anmäl

Carl H Eriksson>

Jag har provat vid ett tillfälle och blev oerhört nöjd. Det kommer bli fler köp.
#9 Andreas Weinås säger
2016-05-24 17:54 - Anmäl

#5 - Har ett par Stòffa i sandfärgad bomull som är det par jag burit överlägset mest de senaste 4 månaderna. Kan varmt rekommendera ett par via Marcus Malmborg när Agyesh är i Sverige.
#10 Måns säger
2016-05-24 18:53 - Anmäl

Enlig hemsidan tar Marcus mått torsdag till söndag denna vecka. Strandvägen 7. Hinner tyvärr inte själv.
#11 Jimmy säger
2016-05-24 20:24 - Anmäl

#7 - Har samma problem, grova lår pga för mycket gym.. Vad jag gör är att leta upp ett par byxor som sitter bra i just låren och sedan lägga upp i benen och sy in i midjan. Har inte hittat något enskilt märke som erbjuder en sådan passform men skräddaren kan justera.
#12 Carl H Eriksson säger
2016-05-24 21:00 - Anmäl

Andreas Weinås skrev:
#5 - Har ett par Stòffa i sandfärgad bomull som är det par jag burit överlägset mest de senaste 4 månaderna. Kan varmt rekommendera ett par via Marcus Malmborg när Agyesh är i Sverige.



Tid är bokad och jag ser fram emot att testa dom.
#13 Nisse säger
2016-05-24 23:18 - Anmäl

#6 - Kolla Uniqlo. De har prisvärda chinos för 40€. Just nu rea 20-30€ på vissa färger.
#14 Owen säger
2016-05-26 01:02 - Anmäl

#7 I have cyclists' thighs so have the same problem (84cm waist, 62cm thighs, 81cm inside leg). I often buy 33 waist (50) to give more room in the thigh, then have them taken in at the tailor. I can highly recommend careofcarl.com as a reference for measurements, they tend to be very accurate. They have Incotex and other well known brands too.
#15 Är kär i mina Stoffa byxor, är inne på tredje paret. Linne och bomull. Viktigt bara att berätta exakt hur man vill ha dem, fall osv eftersom alla har olika preferenser! säger
2016-05-27 20:22 - Anmäl

Citat:
Andreas Weinås skrev:
#5 - Har ett par Stòffa i sandfärgad bomull som är det par jag burit överlägset mest de senaste 4 månaderna. Kan varmt rekommendera ett par via Marcus Malmborg när Agyesh är i Sverige.



Tid är bokad och jag ser fram emot att testa dom.
#16 Tjock-Steffe säger
2016-06-06 20:01 - Anmäl

Har samma problem med större lår och stuss + relativt korta ben. Önskar därför byxor med högre midja, vilket jag upplever är svårt att hitta. Kan det vara så att en byxa i 100-storlek kan ge en högre midja? (Kräver självklart en tur till skräddaren för en korrigering i längd etc.)
#17 riesenschnauser säger
2016-06-07 00:07 - Anmäl

#16: Absolut, jag gjorde en MTM-kostym nyligen där jag istället för min vanliga 52 i byxor utgick ifrån en 154 som jag sedan tog in rejält i midjan för att få till lite högre midjehöjd och bra fall i benen.
#18 Andreas Weinås säger
2016-06-07 11:18 - Anmäl

#16 - I vissa fall har tillverkaren även ökat livhöjd i 100-storlek men tyvärr inte alla gånger.
#19 el caballero säger
2016-06-11 18:50 - Anmäl

Kan rekommendera shopthefinest som för de som vill handla byxor över nätet. De har ett bra utbud av kvalitetsbyxtillverkare och anger alla mått. Ett måste om man handlar över nätet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen