Manolo logotype

Skräddarsydda byxor från Robin Pettersson Tailoring

Idag skall vi för första gången i Manolos historia recensera ett par skräddarsydda byxor tillverkade i Sverige. Det rör sig om den unga men drivna Robin Pettersson som från sin ateljé i Göteborg samt Trunk Shows i Stockholm och London erbjuder skräddarsydda byxor efter konstens alla regler.

Det kan nog inte ha undgått någon trogen läsare här på Manolo att både jag och Andreas har ett genuint intresse för skräddarsytt mode. Tyvärr har efterfrågan i Sverige varit ganska dålig i många år liksom utbudet. Att utbilda sig till skräddare i Sverige med fokus på konfektion har knappast varit något yrke med lysande utsikter. Lite krasst har Sverige under ganska lång tid egentligen bara haft en namnkunnig skräddare i form av A.W Bauer i Stockholm. Visst har det utbildats en del inom skrädderi men de flesta av dessa har fått försörja sig inom teaterskrädderi eller med ändringar. Ett fåtal har kunnat starta en "enmanslåda" och faktiskt kunnat arbeta med klassiskt konfektionsskrädderi. Detta betyder inte att vi svenskar inte valt skräddarsytt mode de senaste decennierna. Nej, många av dem som låtit sy upp sina kläder har gjort detta utomlands (och då räknas inte "expressskräddare" i Thailand). De senaste åren när det blivit mer och mer populärt med skräddarsytt mode har ett antal mer eller mindre kända skräddare från Europa börjat besöka Sverige för att hålla så kallade trunk shows för att möte den efterfrågan som faktiskt visats sig finnas här.

Extra roligt är att det faktiskt har kommit ett antal skräddare till i framförallt Stockholm och Göteborg med inriktning mot konfektion. Annika hos Hans Allde är en, My hos A.Marchesan är en, Skräddarnas hus i Göteborg har ett par personer och ett antal yngre förmågor med ett brinnande intresse har påbörjat sina lärlingsutbildningar vilket borgar för att Sverige förhoppningsvis snart återigen har ett antal personer som behärskar detta trevliga yrke.

En av dessa yngre talanger är Robin Pettersson i Göteborg. Robin har en annorlunda bakgrund, han är marinbiolog men hittade inget jobb inom detta. Han hade ett enormt intresse för skräddat mode men insåg att om han skulle ha råd att på sikt bara bära skräddade plagg så skulle han få sy dem själv. Sagt och gjort, en symaskin införskaffades, det Youtubades, googlades och lästes på. Och i källaren hemma börja han sakta men säkert att sy sina första plagg. Det är nu snart 3 år sedan och i ärlighetens namn har mycket hänt. Jag har lärt känna Robin och kan ärligt säga utan att såra honom att jag i början tänkte att han var galen. De första plaggen som syddes lämnade även mycket kvar att önska rent estetiskt. Men vem klandrar honom, det finns inga genvägar, och ingen kan springa innan man lärt sig att gå?

Idag är företaget Robin Pettersson något helt annat, på många olika sätt. Den resa Robin och hans bolag har gjort är otrolig. Robins huvudsyssla idag är att han arbetar som konsult för det koreanska skrädderiet B&Tailor. Han träffar kunder och tar alla mått och sköter avprovningar och plaggen skickas fram och tillbaka. Detta sker i hans egen ateljé i Victoriapassagen i Göteborg samt genom trunk shows i Stockholm och London. På kort tid har han byggt upp en trogen kundskara, undertecknad inkluderad. Jag kan ärligt säga att den skräddarsydda kavaj som B&Tailor sydde för mig och där Robin skötte alla provtagningar, nålningar och kritningar är den bästa av alla mina kavajer jag äger. 

För att bli en bättre skräddare har han i sen tid börjat som lärling på Skräddarnas Hus i Göteborg och varvar praktik med teori vilket redan har börjat märkas på hans egna plagg.

Vid årsskiftet hände något riktigt intressant vilket också är den egentliga anledningen till denna artikel. Robin kontaktades av en ung brittisk man som heter William Baxter. Likt många unga brittiska män hade han träffat en trevlig svensk tjej i London och tycke uppstod. William valde att flytta till Göteborg ihop med sin flickvän och behövde ett jobb. Är man som William, då byxmakare hos Londonskräddaren Timothy Everest,  så är arbetsmarknaden i Sverige och Göteborg tämligen begränsad. Ha började dock hos Robin och har sedan ett par månader arbetat som byxmakare under Robins egen label. 

 

Side adjusters istället för byxhällor.

Jag tyckte att det lät intressant och ville gärna testa hans tjänst och om inte annat köpa ett par byxor och stötta den som är galen nog att flytta till Göteborg för att arbeta som skräddare. Tänk om fler kunde göra det, vad mycket roligare det västkustska sartoriella livet då hade blivit!

Prisnivån för helt skräddarsydda byxor i ett normalt tyg med 3-4 provningar ligger på ca 4 000 kr vilket är i sammanhanget är skäligt för denna typ av tjänst.  På en bra adress i London hade samma byxa kostat 50-100% mer.

 

Jag valde att göra mina i ett klassiskt mörkgrått och lite grövre flanelltyg från Fox Brothers. Ett märke som enligt min mening och erfarenhet är världens främsta på flanell. Färgen som är ganska mörk lämpar sig för en mer formell look och därför valde jag en klassisk och tidlös silhuett. Midjan är lite högre vilket lämpar sig bra för min kroppsbyggnad (som är allt annat än atletisk). Jag valde att göra dem utan frontveck och i en klassisk längd med 21 cm fotvidd med ett svagt bryt på skon.

Ni får döma av resultatet själva men summerat är det ett par riktigt bra byxor. Jag gillar snittet och tycker att passformen blev perfekt. Jämför jag med andra skräddare jag använt så är det en ganska "enkel" byxa. Med detta menar jag att antalet handsydda moment jämfört med exempelvis Zaremba eller de italienska skräddare jag testat var färre. De var dock snarlika de byxor jag lät sy upp hos Thom Sweeney i London. Då jag inte är ute efter den värsta sortens effektsökeri och nörderi så funkar det att vissa sömmar sys på maskin så länge fallet och passformen blir perfekt, vilket jag tycker att det blev.

 

Största fördelen med byxorna från Robin var att jag för första gången kunnat besöka en skräddare på hemmaplan. Jag hade alla måttningar med Robin medan William sydde, korrigerade och skapade mönstret. Hur exotiskt det än är att besöka sin skräddare i Florens eller London så är det ändå skönt att kunna göra det hemma. Jag hade 4 avprovningar på 2 veckor! Det är rekord. I vissa fall har jag väntat 1 år på ett par byxor från andra skräddare.

Oavsett om det är Robin Pettersson eller någon annan lokal skräddare så rekommenderar jag er att träffa dem, om inte annat för att ta del av deras entusiasm och brinnande intresse för något så underbart som skräddade kläder.

 

Fotografi - Ted Olsson

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Vecket säger
2016-05-19 10:12 - Anmäl

Fint! Får provas helt enkelt
#2 Jonas säger
2016-05-19 10:28 - Anmäl

Väldigt fina byxor, även om jag inte gillar hög midja.
#3 Wictor säger
2016-05-19 10:34 - Anmäl

Härligt. Är lite sugen att prova på att köpa ett par byxor därifrån faktiskt. 4000 SEK är mycket, men är trött på att inte ha byxor som faller perfekt.
#4 Indigo-Joe säger
2016-05-19 10:35 - Anmäl

Bra poser!!
#5 Indigo-hoe säger
2016-05-19 10:38 - Anmäl

With big zipper - comes great responsibility. #hunglikeamoose
#6 Indigo-Moe säger
2016-05-19 11:18 - Anmäl

Vad jag vet så produceras ej Fox bros i Sverige....
#7 Olof Nithenius säger
2016-05-19 11:22 - Anmäl

#6 Indigo-Moe
Hm, har jag missat något?
Jag skriver väl inte att tyget vävs i Sverige. För mig veterligen vävs det nästan inga konfektionstyger alls i Sverige längre.
Jag skriver att byxorna sys i Sverige.
#8 Jakob säger
2016-05-19 11:30 - Anmäl

Riktigt fint Olof! Har länge funderart på vart man skall vända sig, men tror jag har hittat rätt nu :)
#9 jj säger
2016-05-19 13:52 - Anmäl

MVG!
#10 Yolo säger
2016-05-19 13:55 - Anmäl

Det skulle vara intressant att se insidan pa byxorna.
Det kanns aven lite fel i sasongen att se mork ull, det hade varit intressant med ett mer somrigt material. kul med ett svenskt skradderi dock.
#11 OlleBolle säger
2016-05-19 14:14 - Anmäl

Väldigt kul att se och fint resultat. Hoppas många i Göteborg testar så att ni får ha kvar denna tillgång.
#12 Gerte säger
2016-05-19 16:52 - Anmäl

Lyckos alla Glennar!
#13 D säger
2016-05-19 17:07 - Anmäl

Bra med en mer klassisk byxa! Det passar dig bra Olof.
#14 Måns säger
2016-05-19 18:56 - Anmäl

Misstänker, med tanke på innevarande säsong, att det är lång leveranstid. Men snart är det höst igen och då har du ett par fina byxor till.
#15 Andreas Weinås säger
2016-05-19 19:06 - Anmäl

#14 - Som Olof skrev så är det rekordkort leveranstid från Robin med 4 fittings på endast 2 veckor.
#16 Gabriel säger
2016-05-19 19:14 - Anmäl

Riktigt fina byxor, bra midja och fina linjer. Är fotvidden något vidare än vad du annars har, svårt att säga men ser så ut på bilden?
#17 Erik säger
2016-05-19 19:44 - Anmäl

Jag är intresserad att sy upp ett gäng skräddarsydda byxor, säg att man syr upp 5 stycken och kanske använder vardera par 1 gång på 10 dagar eller liknande, hur är det då med hållbarheten? Jag förstår att det är väldigt individuellt, men är det rimligt att de kommer hålla 5 år? 10 år? Jag antar att tyget slits i ungefärligt samma takt som ett par incotex eller liknande? Sömmar och liknande bör väl hålla bättre när de är måttanpassade, men om tyget ger upp, t e x nopprar eller blir glansigt så tycker jag att premiumet blir väl högt. Tänker mig helt vanliga standardtyger i typ flanell eller annan ull. Är det ekonomiskt prisvärt?
#18 Skol säger
2016-05-19 22:27 - Anmäl

Trendigt, men sannolikt kommer den överdrivet höga midjan vara ute om något år. Med skräddarsytt, och priset, brukar jag personligen föredra att hålla mig till en mer avhållsam stil som känns rätt oavsett vilket håll modet sticker iväg.
#19 Jimmy säger
2016-05-20 00:58 - Anmäl

Riktigt snyggt fall och bra passform. Gillar storleken och vidden, men som ovanstående tycker jag midjan är några cm för hög. Smaken är som baken dock. Grattis Olof!
#20 Andreas Weinås säger
2016-05-20 02:05 - Anmäl

#17 - Kvalitet kan vara men behöver inte alltid vara synonymt med ökad livslängd. Storheten med ett par skräddarsydda byxor är passformen och känslan att bära dem men väljer man ett känsligt tyg håller de inte märkbart längre än ett par RTW-byxor i samma tyg.

Samtidigt kommer du med all säkerhet trivas betydligt bättre under tiden du bär dem vilket för många kunder gör det väldigt ekonomiskt prisvärt.

Sen finns det ju möjlighet att välja ett extremt slitstarkt tyg för maximal livslängd men då kanske man behöver kompromissa lite med elegansen eller användningsområdet.
#21 Erik säger
2016-05-20 07:24 - Anmäl

Mkt fin byxa! Känner någon till en liknande RTW-byxa/modell med bra tyger och tillräcklig mån för justeringar (jag följer inte mallen..)?
#22 Måns säger
2016-05-20 10:03 - Anmäl

#18 Om det är något som är riktigt "ute" så är det inne/ute-listor. Var och en väljer det man själv trivs i och passar i alltefter vad den aktuella situationen påkallar. Det kallas individuell stil och är själva ämnet för denna blogg.
#23 Jonas E säger
2016-05-20 10:37 - Anmäl

#18 Vad är en hög midja? Jag misstänker att du ankrar din uppfattning om midjehöjd i de senaste 15 årens lågmidjemiljö. Att byxans midja hamnar vid människans midja torde vara det normala, n'est-ce pas? Eftersom du nämner ordet mode har vi olika perspektiv.
#24 Björn säger
2016-05-20 14:47 - Anmäl

#18 Vad gäller midjehöjd bör förutom kroppsform och proportioner användning vara ledande. Dvs om byxorna primärt används med kavaj eller utan, eller är del av kostym, smoking frack osv. Midjehöjden kan därmed variera avsevärt oberoende av mode.

En fördel med högre midja är ju också att den håller skjortan på plats. Det värsta med de senaste årens låga midjor är att behöva beskåda män som måste knöka ned skjortan i byxorna så fort de reser sig från en stol eller böjer sig för att knyta skorna. Synnerligen ostiligt.
#25 W säger
2016-05-20 17:24 - Anmäl

#24 Ja fy, vilken obehaglig upplevelse att behöva beskåda något sådant.
#26 Skol säger
2016-05-20 20:15 - Anmäl

#23 Tvärtom, hög midja är ju det hetaste menswearmodet du kan hitta. Precis som låg midja var mode för några år sedan. Oavsett vilken term man vill använda, är fenomenet det samma. Inom #menswear ska det kanske heta tidlöst, precis som någonting helt annat av samma personer kommer kallas tidlöst om ett år från nu.
#27 John säger
2016-05-20 22:02 - Anmäl

High rise woolen trousers have never been out. They have been an asset of bespoke since they used to be worn with a waistcoat. Historically seen (and for many, many decades) it was considered more elegant to have the trousers on the natural waist, they just look better with a jacket than low rise. Nothing wrong with neither high or low rise, though but I would not call high rise fashion.
#28 Halmstad säger
2016-05-20 22:26 - Anmäl

# 27 Tanken är väl just att så höga midjor ska bäras med väst. Det fanns en tid då tredelad kostym var det enda tänkbara. Jag tycker midjan ovan i västlöst utförande är för hög för att ge harmoniska proportioner, men det är en smaksak, inte en fråga om rätt eller fel.
#29 Björn säger
2016-05-20 22:46 - Anmäl

Citat:
#24 Ja fy, vilken obehaglig upplevelse att behöva beskåda något sådant.


Visst är det ;-)
#30 MG säger
2016-05-22 11:17 - Anmäl

Givet fotvidden är de för korta för att kallas klassiska
#31 Andreas Weinås säger
2016-05-23 10:05 - Anmäl

#30 - Det där stämmer tyvärr inte alls. En längd som täcker strumpan och faller lätt på skon har varit populärt hos skräddare sen 1920-talet. Det ger ett rent fall utan bryt på skorna men kräver en lite mer generös fotvidd precis som Olof har här. Långa byxor med full break har lika lite med klassisk stil att göra som den ankelkorta trenden.

Sen har man det man trivs bäst med självklart men det finns hur mycket illustrationer och fotografier som helst av välklädda män med Olofs byxlängd de senaste seklet.
#32 jj säger
2016-05-23 11:00 - Anmäl

Låt oss inte lura oss själva. Höga midjor är numera högsta mode. Även om det varit "klassiskt" under stora delar av 1900-talet med hög midja så har kommer detta följas av låg midja om ca 5-10 år. Så är det alltid med mode. En pendel som gungar. När höga midjor blir dressmanmode om några år kommer "early-adopters" (folk med klädintresse) byta till låg midja. Det enda man kan göra för att vara "tidlös" är att välja något mitt emellan. Tråkigt men effektivt.
#33 Jonas E säger
2016-05-24 08:12 - Anmäl

#26 och #32 Ni får gärna kalla det för mode. Er betraktelse och ert resonemang utgår fortfarande från det nuvarande/tidigare paradigmet slimmade byxor och låg midja. Om ni vill förhålla er till modet och inte hamna "fel", då är det klart ni ska välja en midja mittemellan låg och hög.
#34 Andreas Weinås säger
2016-05-24 11:54 - Anmäl

#32 - självklart är det som du säger. Det jag menar är bara att vad man kallar extremt högt idag är relativt normalt historiskt. Man utgår ofta från det som dominerat de senaste åren när man jämför.

Sen kanske vi aldrig ser fullt så höga som under vissa perioder men det vi sett senaste decenniet är tveklöst rekordlågt, kort och smalt.
#35 kaktus säger
2016-06-13 13:04 - Anmäl

Tack för kul artikel. Undrar om det är rabatt vid flera par m samma mått?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.