Manolo logotype

Nya sneakers från svenska CQP

Våren är definitivt här och med det ökar suget markant efter skor för säsongen. Randsytt i all ära men välklädd behöver inte vara detsamma som uppklädd. Svenska tillverkaren CQP har bevisat detta med ett flertal eleganta sneakers i hög kvalitet för våren.

För er som inte känner till CQP sen tidigare kan vi summera historien snabbt. Företaget grundades 2013 under namnet Coloquy men av rättighetsskäl byttes namnet under förra året till CQP som står för "Conversations & Quintessential Products". 

Ambitionen bakom projektet som grundades av Adam Lewenhaupt och Nicholas Bonde var att med en helt egenutvecklad design skapa ett alternativ av hög kvalitet för mannen som annars kanske bär klassiska herrskor. Med en sober färgskala av mocka och skinn lanserade man första modellen Tarmac som är en mellanhög sneaker med rena linjer. 

Försäljningen av skorna sker dels via hemsidan men vill man titta närmare på produkterna finns de tillgängliga via företagets showroom på Skeppargatan 22 i Stockholm. Internationellt har man börjat växa sig starkare och finns bland annat representerade via den fantastiska butiken Trunk Clothiers i London. 

Sen vi skrev om varumärket första gången har det hänt en hel del. CQP har bytt fabrik och har med det lyckats höja kvaliteten ytterligare samt lanserat ytterligare tre modeller i utbudet. Vi har tittar närmare på vårens utbud.

Racquet

Modellen Racquet är CQP:s senaste lansering och bygger på den klassiska tennisskon. Vad som dock verkligen sticker ut med modellen är dess fascinerande (eller snarare brist på) konstruktion. Vad man gjort är att strippa modellen på mellanlägg och foder vilket ger en otroligt mjuk och ledig känsla. Adam Lewenhaupt beskriver den lite som sneakersvärldens motsvarighet till den okonstruerade kavajen. Lätt, avslappnad och väldigt bekväm att bära. 

Precis som de övriga modellerna i utbudet är Racquet handsydd i Portugal av finaste italienska material och en Margom-sula. Modellen finns i mockanyanserna Caramel, Azure Blue, Beige och Steel Grey samt vitt skinn. Priset ligger strax under de övriga modellerna på 2 500 kr. 

 

Caramel

Azure Blue

Beige

Cloud Grey

Vitt skinn

 

Atrium

Modellen Atrium har även den tagit sin inspiration från rackettsporten och här har företaget valt att kombinera flera material så som mocka, skinn och nylon. Modellen ligger på 2 750 kr. 

 

Green on White

Blue on White

Sand

Court White

 

Montem

Montem är CQP:s version på en högre sneaker och den kanske minst dressade versionen i utbudet. Inspirationen kommer från klassiska basketsneakers men med en minimalistisk design utan onödiga detaljer. Modellen har en något högre sula med fiskbensmönster och är den modellen i utbudet som är kanske bäst anpassad för höst/vinterhalvåret. För hösten kommer även ett par versioner i mocka att lanseras enligt företaget. Priset ligger något högre på 3 300 kr.

 

Clear Grey

Black

Concrete

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Sneakers

#1 Måns säger
2016-05-16 11:36 - Anmäl

Modellerna sand och azure blue väcker en stor vill-ha-nu känsla
#2 challe säger
2016-05-16 12:35 - Anmäl

Kopior på Common Projects som i sin tur har kopierat Adidas Rod Laver, inte mycket nytt.
#3 Daniel säger
2016-05-16 13:09 - Anmäl

Nja, alla skodesigners hämtar ju inspiration från andra men med "något eget" I så fall skulle knappt någon kunna göra en ny sko. Vilka tassels är inte inspirerande av Alden, vilka double monks inte från Lobb, vilka split toe ej från Green etc Vi ska vara mycket tacksamma att människor vågar satsa och tillverkar snygga skor
#4 maxim säger
2016-05-16 13:58 - Anmäl

#2

Man är självklart berättigad till sin egna åsikt men i min mening är det harsh att slänga ut en kommentar som "kopior" som första respons. I dagens modeklimat är det väl oerhört sällan någonting "originellt" lanseras eftersom vissa kärningredienser är uppenbarligen uppskattade bland konsumenter. Eytys är ett exempel på lite mer innovativ design som är mycket mer specifik men samtidigt tror jag att de utesluter en hel del köpare just på grund av sin unika identitet.

Tittar man noggrant på CQPs design finns det subtila men tydliga skillnader mot Common Projects, både i formspråket och val av material. Precis som det finns subtila skillnader mellan slagen på en Morris Heritage och Oscar Jacobson kavaj. För övrigt äger jag varken CP eller CQP sneakers...

Personligen tycker jag att de är coola och att det är väldigt trevligt med en ung svensk aktör som det går bra för. Prislappen för mig är dock hög, speciellt när man kan få Buttero, Christian Kimber, Diadora Heritage, Spalwart etc för mindre. Dock hade det varit roligt Andreas om det gjordes ett inlägg om snygga sneakers som passar till lite mer dressade sammanhang och varför.
#5 egon säger
2016-05-16 14:42 - Anmäl

Det stora mysteriet är varför inte Adidas släpper en helvit variant av Rod Laver i skinn.
#6 hasse säger
2016-05-16 14:45 - Anmäl

Jag inser att jag förmodligen är alldeles för konservativ vad gäller sneakers, men jag föredrar sneakers som har åtminstone ett ursprungligt användningsområde inom sport. Har därför lite svårt för hela lyxsneaker-grejen. Ofta tycker jag dessutom att lyxsneakers, rent visuellt, hamnar farligt nära Din Sko/Vagabond-varianterna på sneakerklassikerna (Stan Smith, Rod Laver etc).
#7 hasse säger
2016-05-16 14:47 - Anmäl

Inget ont om CQP dock. De ser helt OK ut, även om det inte är min kopp te.
#8 Jones säger
2016-05-16 16:24 - Anmäl

#3
Absolut. Alla ska få göra sin grej. Men visst är det trist när man ser samma typ av sko på alla. Det är sällan jag sett en sådan enformighet på skofronten som när det gäller sneakers som inte är jogginginfluerade som just nu.
#9 B M säger
2016-05-18 09:32 - Anmäl

Jättefina gympadojor! Håller med föregående talare, väcker stora "must have-me like-I love-ha ha vill ha-cravings". Perfekt investering för alla Bromma-föräldrar som vill att deras barn ska se nonchalant modemedvetna, subtilt trendiga och sprezzatura bambino ut på skolavslutningen. Kanon!
#10 Kulan säger
2016-05-19 20:32 - Anmäl

Har ett par Montem och de är magiskt sköna. Passar perfekt som ett lite mer dressat fritidsalternativ.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen