Manolo logotype

Loake 1880 MTO

Jag har sagt det förut men när vi skriver om skor här på Manolo så brukar det bli extra uppskattat och ni läsare deltar lite extra aktivt med kommentarer på temat. Oavsett vilket märke vi skriver om så förkommer väldigt ofta inlägg i kommentarsfältet som rör Loake 1880. För att möta många av er och det intresse som uppenbart finns för märket kommer idag en genomgång av just detta.

Jag skulle vilja börja med att till viss del sudda ut stämpeln som instegssko vad gäller Loake 1880. De ligger i priskatagorin 2800-3200 kr vilket är en avsevärd skoinvestering om man tidigare valt att köpa modeskor eller sämre konstruerade herrskor. I denna priskategori finns flera aktörer som på många sätt är jämförbara rent kvalitetsmässigt så som exempelvis Yanko, Carmina och Carlos Santos och dessa pratas det sällan om på samma sätt vad gäller insteg. Dessutom så tror jag att man som konsument kommer uppleva en betydligt större och mer positiv skillnad när man lämnar sina "modeskor" eller limmade skor och testar Loake 1880 än när man går från Loake 1880 till exempelvis Crockett & Jones, Alfred Sargent eller Church´s som kostar ca det dubbla idag.Däremot så kommer en Loake 1880 aldrig att bli en ex Crockett & Jones hur mycket man än putsar på den, det går inte att lura marknaden på detta sätt när två fabriker med liknande marginaler och samma kostnad för personal och yta gör en sko. Någonting kommer att kosta, frågan är hur mycket man som kund känner det, uppskattar det eller förstår det.

Nog om instegstjafset och över lite till företagets intressanta historia. Exakt hur länge detta, fortfarande familjeägda företag, har tillverkat skor är svårt att säga. 1880 öppnade dock John Loake en skofabrik i Kettering, strax utanför Northampton, ihop med sina bröder Thomas och William. Ett par år senare flyttade de fabriken till Wood Street där de ligger än idag. De hade i slutet av 1800-talet ca 300 arbetare och var ansedd som en av de bästa skofabrikerna i landet. Som för så många andra företag styrdes produktionen om lite under första världskriget och de tillverkade mängder av kängor så som Terrain boots och Despatch Riders boots åt den brittiska armén samt ett stort antal Kosack-kängor åt den ryska armén. 

 

John Loake som var en av grundarna och farfarsfar till nuvarande VD:n Andrew Loake. Här på en affärsresa till Egypten i början av 1900-talet, självklart bärandes skor från Loake

Vid nästa krig på 40-talet så var det återigen dags att ställa om produktionen och de producerade ett tag 2500 par kängor i veckan åt den brittiska militären. När kriget var över registrerade man för första gången Loake som ett varumärke. Efter detta har de bland annat blivit kunglig hovleverantör åt HM The Queen.

 

1943 mitt i rådande krigstider fick fabriken finbesök av Hertiginnan av Gloucester.

Den nuvarande VD:n Andrew Loake uppskattar att företaget sedan starten tillverkat över 50 miljoner par randsydda skor och att de idag säljer till butiker i över 50 länder.

De senaste 10 åren när intresset för kvalitetsskor ökat dramatiskt igen så har Loake även fått ett uppsving öppnat egen stor butik i London och framförallt fått ett antal svenska återförsäljare.

 

Arkivbild från fabriken i Kettering.

Jag kontaktade Filip Hallerfelt som är agent för Loake i Skandinavien för att få lära mig mer om företaget. I samband med detta så föddes en tanke från min sida, jag ville köpa en specifik modell som jag skissat på i huvudet och frågade om Loake erbjuder MTO så som vissa bolag gör. De gör det normalt inte på individuell basis men är väldigt flexibla då deras kunder vill designa en modell och ta in till sin butik. Vissa aktörer så som Södermalm Skomakare & Nyckelservice och Care of Carl för att nämna några gör löpande intressant MTO-beställningar som de säljer vilket gör att man som kund kan hitta unika och intressanta modeller som inte finns någon annanstans.

Efter lite diskussioner med Filip så tyckte han att min modell som jag skissat på var så pass intressant att han lät tillverka den i en större skala vilket gjorde att jag alltså kunde köpa mina skor trots allt. För den som är intresserad så valde just Södermalm Skomakare & Nyckelservice att ta in skon jag designat.

Jag har länge önskat en PTB derby i mellanbrun mocka i en rundare form. En sko man kan bära lite ledigare till jeans men även ex chinos och uddakavaj eller flannelbyxor på vintern. Det hela mynnade ut i att jag valde modellen Tetbury i mockafärgen Polo suede. Den läst jag valde är lite ovanligare hos Loake och heter 1639/F och är lite rundare, bulligare och kortare. Jag valde att göra den med en dubbel lädersula och med kant och klack i mellanbrunt så att alla lager syns vilket ger en ledig känsla.

Skon landade hemma nyligen och jag är mer än nöjd med resultatet. Passformen är god och mockan håller väldigt hög klass. Skall man säga något negativt så är den lite styv och stel vilket kan ha att göra med att den dubbla lädersulan tar längre tid att gå in. Jag äger ett par Loake skor till sedan tidigare med enkel lädersula och kände även där att skon var lite styv. Dock inte så pass mycket att det stör. Det skall också tilläggas att i takt med att mitt skointresse ökat och ekonomin medgett det med åren så kommer flera av mina referensskor från Edward Green, Saint Crispins och Crockett & Jones idag. Några av dessa kostar 2-4 ggr vad Loake gör vilkte ger en orättvis jämförelse. Största skillnaden mot Edward Green och Saint Cripins är framförallt passform och hålfotsstöd. De ligger närmare Crockett & Jones i så fall. Enligt mig är det till stora delar jämförbara med Carmina, Yanko och Carlos Santos även om alla dessa märken har någon detalj som sticker ut åt endera hållet jämfört med de andra.

Rent konstruktionsmässigt är de riktigt välgjorda och maskinrandsydda på samma sätt som betydligt dyrare alternativ.

 

Det färdiga resultatet.

Dubbel lädersula.

Skorna på fötterna.

Foto: Ted Olsson

Jag kan bara konstatera att jag kommer att använda dessa skor riktigt mycket och att jag kommer att kika mer på Loake 1880 i framtiden, framförallt vad gäller mocka då jag blev väldigt imponerad av paret jag köpte.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Loake
#1 random säger
2016-05-12 12:56 - Anmäl

Kul inlägg och fina skor.

Jag har läst att mocka generellt kan vara av högre kvalitet på kvalitetsskor av lägre pris, jämfört med skor av kalvskinn i samma prisklass. Finns det några generella tips eller riktlinjer på hur jag som kund på plats i en butik kan avgöra kvaliteten på mackan?
#2 andreas säger
2016-05-12 13:25 - Anmäl

Grymt snygga är de i vart fall!
#3 random säger
2016-05-12 13:29 - Anmäl

#1: hahaha... "mackan". Ibland går det fort.
#4 Andreas Weinås säger
2016-05-12 13:32 - Anmäl

#1 - Det är en sanning med modifikation. Det finns absolut en kvalitetsskillnad även mellan billigare och dyrare mocka men det man ofta pratar om är att den upplevda skillnaden (särskilt i hyllan) är klart mindre. Det beror mycket på att exklusivare skor i kalvskinn ofta finisheras med läderfärg, krämer och puts för att få ett fantastiskt djup vilket inte sker hos billigare tillverkare i samma utsträckning.

I det avseendet anser många inklusive jag själv att man får mer för pengarna i instegssegmentet när man väljer mocka med exempelvis gummisula. Sen behöver den tekniska kvaliteten inte vara högre och skons beståndsdelar som bindsula, tå/hälkappa osv är av samma standard oavsett mocka eller skinn.

Min egen erfarenhet är att det är svårt att bedöma kvaliteten på skor direkt på hyllan om man inte är väldigt kunnig för den stora skillnaden sitter på insidan i material och konstruktion. Här vill man påstå att pris kan vara en indikation men tyvärr är så ej fallet. Det finns gott om exempel på modeskor i horribel kvalitet i samma pris som randsydda kvalitetsskor.
#5 Jonas70 säger
2016-05-12 13:57 - Anmäl

Trevlig artikel Andreas. Har själv funderat på en liknande modell. Helst skulle jag vilja ha Aldens variant som jag tycker är klart snyggast, men det märket är tyvärr för dyrt att köpa i europa.
Jag har kikat på Loaks modell Perth som är snarlik din MTO. Har du själv tittat på den och i sådant fall varför blev det ändå en MTO?
#6 Simon säger
2016-05-12 14:27 - Anmäl

Instammer, super fina!

Vet nagon om nagon liknande modell for oss som befinner oss i Europa men utanfor Sverige?

Loakes Perth ser lite for formella ut for mig, foredrar den mer runda avslappnande tan pa MTO modellen.
#7 Andreas Weinås säger
2016-05-12 15:20 - Anmäl

#5 - Det är Olof som skrivit artikeln och förtjänar all beröm för den.
Jag lämnar därför över svaret på din fråga till honom.
#8 Moreus säger
2016-05-12 15:36 - Anmäl

Andreas! En rolig fråga som inte ger någon som helst rättvisa till hur det egentligen ligger till... Vad har dina fötter för mått & vilken längd samt storlek brukar du vanligtvis landa på i dina skor?
#9 Henrik säger
2016-05-12 15:52 - Anmäl

Jag tror att jag har precis den där modellen i brun mocka, fast som känga. Hallmans skor vid S:t Erikspla hade en sådan modell för ett par år sedan, unik för butiken. Kanske det par skor jag använder allra mest, utslaget på året!
#10 Zava säger
2016-05-12 15:53 - Anmäl

#1 klart man kan använda exklusivt läder på sämre konstruerade skor, precis som till exempel Oscar Jacobson kan använda sig av samma Loro Piana tyger som Attollini.
Även garverierna vill sälja :-)
#11 Zava säger
2016-05-12 15:54 - Anmäl

Det ska också tilläggas att Oscar syr sina kläder
Massproducerade i Vitryssland och Attollini gör en mer exklusiv produkt sydd för hand i Italien.
#12 Douglas säger
2016-05-12 15:57 - Anmäl

#10 Tror inte det är särskilt vanligt att OJ har exakt samma Loro Piana-tyger som Attolini skulle ha.
#13 Andreas Weinås säger
2016-05-12 18:58 - Anmäl

#11 - förstår vad du menar men det finns två skillnader.

1. En väv består i regel inte av olika kvalitet (även om det kan finnas skador så använder man hela tyget). När det kommer till skinn så använder mycket riktigt premium och billigare tillveekare samma garverier och ibland samma hudar. Skillnaden är att de finaste tillverkarna endast använder den absolut finaste delen av hudarna och kanske gör 1-3 par skor på motsvarande mängd skinn som billigare alternativ gör 6-8 par av. Det gör att man behöver inkludera delar med sämre skinn som ger sämre kvalitet. Ett par kan vara jättebra och ett annat sämre.

2. Loro Piana är ett väveri som erbjuder tusentals olika alternativ. Priset på tygerna svenska konfektionsmärken väljer skiljer sig i regel ganska mycket mot Attolinis. En flanell i ull vs Cashmere Cloud eller Top China är ganska stor prisskillnad.
#14 Jimmy säger
2016-05-12 19:13 - Anmäl

Riktigt snygga, bra gjort!
Någon som har erfarenhet av Loake Strand? Funderar på att köpa ett par i färgen burgundy.
Tack!
#15 Claes Lindström säger
2016-05-12 19:23 - Anmäl

Det vore kul med en artikel om mitt favoritmärke Tricker's
Som tyvärr är sällsynt i Sverige.
#16 Marcus säger
2016-05-12 19:41 - Anmäl

Bra reportage!

Har ett önskemål om inlägg då bröllopstiderna börjar dra igång.
Lite inspiration på hur man kan klä sig. Generellt har väl de flesta en mörk kostym, men hur kan man snygga till detta?

Tack på förhand!
#17 aaa säger
2016-05-12 20:23 - Anmäl

Andreas, jag har lagt märke till att du inte har skor från G&G (väl?). Hur kommer det sig? Jag frågar bara av nyfikenhet. :)
#18 Olof Nithenius säger
2016-05-12 20:50 - Anmäl

#15 Claes
Håll ut, Trickers är på ingång. Dock typ 2 mån bort.
Men det har hänt mycket hos dem och en del spännande nyheter.
#19 aaa säger
2016-05-12 21:03 - Anmäl

Jag ställer samma fråga till dig Olof: varför inga G&G när du ändå har skor i liknande prisklass?
#20 Andreas Weinås säger
2016-05-12 21:18 - Anmäl

#17 - Jag vet inte exakt varför mer än att de är dyra skor och jag har fått prioritera vad jag har valt att lägga pengarna på. Samtidigt är det lite märkligt för jag håller personligen GG extremt högt design och kvalitetsmässigt. I nuläget har jag inte haft något behov av nya skor men det är inte omöjligt att nästa par är från GG.
#21 Axel säger
2016-05-12 21:40 - Anmäl

Intressant artikel, speciellt eftersom jag själv är 19 och inte köpt några riktiga kostymskor än, mer än ett par tassel loafers till studenten.

Har dock en fråga om något helt annat, jag vill köpa ett par hängslen från Albert Thurston där man skulle välja storlek. Har egentligen M på alla kläder men just M var slut här. Då är frågan om storleken spelar så stor roll eller om man kan justera det sen ändå? På M står det 40"/100 cm och på L står det 44"/110 cm. Jag är förövrigt ca 181 cm lång. Tacksam för svar!
#22 Tony Johansson säger
2016-05-12 22:35 - Anmäl

Hej Olof,

Skorna blev väldigt snygga. Påminner en del om de PTB från Alden jag köpte i cordovan i modellen. Dessa får jag fundera på då mocka är en klar favorit. Bra artikel!
#23 Owen säger
2016-05-13 00:32 - Anmäl

@#6 Try Skoaktiebolaget. They have some lovely Carmina suede bluchers available at the moment and will ship worldwide. If you are size UK8 I have a pair for sale...worn once (wrong size). Will post worldwide with UPS for free.
#24 Zava säger
2016-05-13 07:40 - Anmäl

#12 det händer att tex Jacobson tar in en top china Cashmere från LP och säljer den utan någon speciell vinst.. De va mer en sammanlikning :)
Men jag köper helt de Andreas säger i #13, mängden antal skor man får ut per hud är stora skillnaden.

Ang kostymtyger så har OJ samma möjlighet som alla andra att köpa topp linjer från LP, Carlo barbera osv.. Men då blir intr utpriset så kommersiellt som dom satsar på antar jag :)
#25 OlleBolle säger
2016-05-13 14:19 - Anmäl

Väldigt väl uttänkt skomodell. Skulle själv ha valt gummisula istället, men annars helfina.
#26 jj säger
2016-05-14 08:40 - Anmäl

Kan inte manolo skaffa ett forum. Så vi kan starta egna trådar o.s.v.?
#27 Seb säger
2016-05-16 15:15 - Anmäl

Är jag blind eller står det vad den kostar hos Södermalm skomakare?
#28 A säger
2016-05-16 20:22 - Anmäl

Jag står inför att köpa ett par brogues med gummisula. De varumärken jag kikat på är Cheaney, Crockett & Jones och Loake.
Innan jag gick till butik var jag övertygad om att jag skulle komma att köpa Loakes Badminton, men nu känner jag mig inte lika säker.
Har någon några tankar om vad som ger mest för pengarna? - säkert beror det på vad man själv vill ha, men jag tänker rent kvalitetsmässigt - är det lika stor skillnad där som prismässigt?

Tack på förhand och ha en fortsatt trevlig kväll!
#29 Andreas Weinås säger
2016-05-16 21:30 - Anmäl

#28 - När det kommer till skor där passform och inte minst estetik är så stor del av helheten är det mest prisvärda extremt individuellt. Visst finns det tekniska skillnader i vilka material man använder men hur högt dessa värderas är återigen individuellt. Jag har hittat specifika modeller från exempelvis Yanko och Loake som varit riktgt bra då lästen/modellen varit exakt vad jag sökt. I andra fall har Premiumet upp till C&J varit extremt berättigat för att just den modellen görs bäst från dem.
#30 A säger
2016-05-16 22:48 - Anmäl

#29 - Tack för ditt svar, Andreas!
Jag har tänkt fundera och se olika modeller, och framförallt pröva dem, i morgon också. Sen ta ett beslut på onsdag. Hur skorna passar är så klart det allra viktigaste.
Slutligen - har du någon uppfattning om Loake Badminton?
Än en gång, tack!
#31 AFP säger
2016-05-18 21:18 - Anmäl

Hi, it's unclear how I can purchase these shoes. They're an MTO? Can't find a website of the shoemaker or a way to contact them? Could you help me out?
#32 Gabbe säger
2016-10-02 15:46 - Anmäl

Pratade med en skomakare med dryga 40 års erfarenhet. Enligt honom var Crocket&Jones och Loake 1880 likvärdiga. Och då säljer han bägge märkena.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen