Manolo logotype

10 x Buttondownskjortor

Idag skall vi titta närmare på den typ av skjorta jag förmodligen bär mest av alla i garderoben. Det rör sig om den klassiska buttondownskjortan som i rätt utförande kan komplettera allt mellan badskjorts och businesskostym. Vi har valt ut 10 favoriter i lite olika prisklass som känns extra intressanta för våren.

Buttondownskjortan är självklart ingen nyhet för stilintresserade män. Kragen sägs ha uppstått (som så mycket annat) av praktiska skäl. Det skall varit Brooks Brothers som var först lanserade kragen 1896 som ett alternativ för hästpolospelare vars skjortsnibbar riskerade att fladdra i ansiktet när de red. Genom att fästa kragsnibbarna med två knappar löste man detta problem och skjortorna blev snabbt populära även utanför sporten. Av denna anledning kallas ibland kragen för Polo Collar internationellt. 

Modellen är även starkt förknippad med IVY och preppystilen som var otroligt populär i USA under 1950- och 60-talet. Idag har buttondownkragen en rekordstark uppskattning och vi ser allt fler aktörer som erbjuder generösa lite större kragar som tidigare varit främst förknippat med italienska producenter. Fördelen med dessa är att man med gott resultat kan bära buttondownskjortan tillsammans med slips. 

Färg- och materialmässigt skall man såklart utgå från sin egen smak och personlighet men då buttondownskjortan anses vara något mer informell än modeller med cutaway-krage föredrar vi den i lediga kvaliteter som oxford, pinpoint och linne. Färgmässigt kan det låta trist men vit och ljusblått fungerar på nästan alla män och vill man krydda med mer färg kan rosa, aprikos, mintgrön eller lavendel vara fint. 

Vi har valt ut 10 alternativ vi tycker lite extra mycket om i vårens utbud. 

Ascot Chang for The Armoury

 

En vit linneskjorta med generös krage är perfekt för sommarhalvåret. Här från Ascot Chang i ett specialutförande för butiken The Armoury.

 

Miler Menswear

 

Miler lanserade nyligen en ny buttondownkrage med rejält tilltagen storlek för väldigt överkomligt pris.

 

Kamakura Shirts

 

Japanska Kamakura är ett annat prisvärt alternativ. Här i en lavendel och vitrandig oxfordkvalitet.

 

Mazzarelli x Gabucci

 

En mörkblå linneskjorta från italienska Mazzarelli tillsammans med butiken Gabucci i Stockholm.

 

Fray

 

Några av världens exklusivaste skjortor kommer från italienska Fray som gjort sig kända för stora närmast 70-talsinspirerade kragar.

 

Brooks Brothers

 

Det vore ju tjänstefel att inte ha med originalet i en artikel om buttondownskjortan. Här i lila från Brooks Brothers lite smalare passform Milano.

 

Emanuele Maffeis

 

Blå skjorta med vit rand från Emanuel Maffeis.

 

Liverano & Liverano

 

Modellen i klassiskt oxfordtyg från italienska Liverano & Liverano.

 

Avino

 

Rosa skjorta från Avino.

 

Drake´s

 

Bengalrandig oxford från Drake´s producerad i Somerset, England.

Översta bilden - George Francis Frazier Jr. i buttondownskjorta och slips 1974.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Drakes Fray
#1 CR säger
2016-05-11 15:19 - Anmäl

Synd att dess ursprungliga tillverkare BB numera har avsevärt mycket kortare kragsnibbar på sina skjortor, inte alls samma trevliga rull som ursprungligen.
#2 Markus säger
2016-05-11 16:47 - Anmäl

Jag kan rekommendera versionen från Gustin, traditionell BD-krage och över lag gott hantverk. Lite lång leveranstid då det är crowdfunding, men man kan inte få allt.
#3 Ole säger
2016-05-11 17:06 - Anmäl

#1 Ang. längden är du tyvärr felinformerat.
70-talskrage var passande, som alltid när något blir modernt ska det överdrivas, mer spread, kortare byxor, mindre kavajer och mer "rull".
#4 Dole Doff säger
2016-05-11 18:33 - Anmäl

#3: Tyvärr är du felinformerad. Brooks Brothers kortade ner snibbarna någonstans kring 1990: life.spectator.co.uk/2015/09/right-on-the-button/
Men har sedermera gjort bot: ivy-style.com/better-late-than-never-bruce-boyer-on-brooks-new-old-oxford-buttondown.html
#5 Jonas70 säger
2016-05-11 18:42 - Anmäl

#1 Det är mest en myt att snibbarna blivit så mycket kortare på Brooks Brothers skjorta. Läste en artikel där förändringarna genom åren hade kartlagts. Om jag inte mins fel så hade kragen enbart blivit en halv centimeter kortare sedan 50-talet. Den senaste stora förändringen skedde på 80-talet då skjortan började tillverkas i strykfri bomull och kragen blev fodrad. Det sistnämnda har större betydelse för att den legendariska rullningen försvinner. 2016 återlanserade BB "original" skjortan i tyg som kräver strykning och med ofodrad krage.

En liten korrigering av historien om buttondownskjortans tillkomst. Det var BB grundarens sonson som när han var på besök i England noterade att polospelarna nålade fast kragsnibbarna för att de inte skulle fladdra i vinden. Väl hemma i USA utvecklade han idén och buttondownskjortan var född. Målgruppen var nog inte enbart polospelare eftersom det är en försvinnande liten grupp i USA.
#6 Julius säger
2016-05-11 19:34 - Anmäl

Angaende BB sa tycker jag att det är synd att de har tagit bort brostfickan och hojt priset. Tycker de var utmarkta. sarskillt eftersom de hade tre eller fyra olika passformer att valja mellan och tre olka armlanger. Brukade kopa deras tre och tre eftersom de hade ett valdigt formanligt pris. BB har varit under lang tid varit mina vardagsskjortor. nagon som har tipps pa riktigt trevliga oxfords skjortor som finns i extra long arm?
Fin blogg foresten!
Julius fran kontinenten
#7 Jeremy säger
2016-05-11 21:03 - Anmäl

Finamore har en toksnygg skön modell med hög & generös krage.
#8 Jimmy säger
2016-05-11 22:02 - Anmäl

Kan någon förklara varför man vill ha en generös krage? Finns det några fördelar eller är det bara smak?
Personligen tycker jag det ser mer harmoniskt ut med en mindre generös krage..
Tack!
#9 D.U.G.G säger
2016-05-11 22:22 - Anmäl

Återigen räddas en synnerligen tveksamt humör med en riktigt trevlig artikel!
#10 Markus säger
2016-05-11 22:46 - Anmäl

#6 Jag säger igen Gustin. Klassiskt utförande, finns i "tall"-utförande vilket passar mig som är 197 cm lång, men inte fyller ut xxl eller dylika tältstorlekar. weargustin.com
#11 x säger
2016-05-11 23:39 - Anmäl

Myten om de fladdrande kragsnibbarna måste verkligen bara vara en myt (iofs lite charmig). Har man ingen häst så kan enkelt testa genom att knäppa upp kragknapparna och cykla runt lite planlöst. Inte så att man besväras av att kragsnibbarna fladdrar upp i ansiktet....
#12 Andreas Weinås säger
2016-05-12 07:26 - Anmäl

#8 - Personligen föredrar jag de lite större kragarna för att om man kombinerar dem med slips så ger de lite mer utrymme till slipsknuten oavsett om man bär knapparna knäppta eller uppknäppta.
#13 c säger
2016-05-12 08:53 - Anmäl

Två prisvärda alternativ för mig är Mazzarelli men framförallt Diamond G kollektionen från GANT trott eller ej. Dem har tagit fram en fantastiskt fin BB pinpoint med något större krage än vanligtvis, you gotta try it!
#14 Opie säger
2016-05-12 09:26 - Anmäl

Någon som har erfarenhet av Kamakura? Ser bra ut och har ett attraktivt pris. Är det NY-slimfit som gäller för oss västerlänningar som önskar en hyfsat nutida passform?
#15 Gabe säger
2016-05-13 12:55 - Anmäl

Amerikanska Gitman Vintage och svenska Schnaydermans förtjänar också att uppmärksammas!
#16 JARB säger
2016-05-13 18:26 - Anmäl

Köpt säkert 30 skjortor av Kamakura, mycket prisvärda. Kör Tokyo Slim, deras slimmaste passform o med de långa ärmarna och jag har tvärtom ganska korta armar. Deras uppgivna mått stämmer bra, för mej blev det rätt på första försöket. Brukar beställa två i taget, räcker för o få fri frakt. Beställer man fler hoppar man över nån tullgräns o paketet blir väsentligt dyrare o lösa ut. Moms på 25% får man alltid betala. Leverans brukar ta en vecka.
#17 Axel säger
2016-05-14 12:51 - Anmäl

Vill tipsa om österrikiska Philippe Perzi som gör skjortor av typen buttondown. De har även ett antal modeller som har en finess som jag inte stött på någon annanstans tidigare, de har som två knappar bakom kragen som håller ihop kalaset så man slipper visa knapparna om man vill bära den mer uppklätt. Kanske ni tycker att man då missar poängen med buttondown men man får då en skjorta som håller slipsen fast på ett kanonfint sätt samt den fina silhuetten på kragen. Perzi arbetar uteslutande i tyger av Thomas Mason och Albini och arbetet görs till stor del för hand i Österrike och Schwiez. Handlade av 5:e generationens Perzi direkt i deras butik i Wien och det var som att kliva in i förlorad värld anno förra sekelskiftet, en upplevelse i sig. De har nätbutik och erbjuder där också handgjorda franska och italienska slipsar och annat smått och gott. Skjortorna är de bästa jag nånsin haft och sopar banan med de flesta märkvärdiga italienska skjortmakarna. De har skjortor i alla typer av modeller och kragar.
Prisvärda som bara den med priser runt tusenlappen upp till sextonhundra.
#18 Anton säger
2016-05-18 09:24 - Anmäl

Kostar det 75euro i frakt för två skjortor från Miler? Galet dyr frakt i så fall
#19 Magnus säger
2016-06-11 17:41 - Anmäl

Brooks Brothers hade 70% rea i Valletta då de skulle stänga/ flytta - det gjorde en trevlig vecka till en fantastisk sådan. Tyvärr var de vita slut men det fanns många andra bra kvar, även tröjor. Tyvärr dock kemtvätt på väldigt många tröjor och bara 30 grader på linneskjortorna. Tips?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.