Manolo logotype

Reflektion - Köp färre men bättre

Idag skall vi titta närmare på ett av Manolos absoluta kärnvärden. Det rör sig om hållbarhet och ett långsiktigt tänk där man köper färre plagg men av högre kvalitet som ger dem förutsättningen att bli en älskvärd del av garderoben över tid.

Den här filosofin går att applicera på allt ifrån skor till kläder, accessoarer, klockor eller väskor. Dock finns det ett par saker som bör sägas. 

Kvalitet är inte per definition samma sak som slitstyrka. En supertunn kashmirkavaj kan vara av betydligt högre kvalitet än en grövre tweed men lär med stor sannolikhet slitas ut snabbare. Samma sak gäller såklart med de mest exklusiva skjorttygerna som inte är slitstarkare än grövre (och billigare) oxfordskvaliteter. Kvalitet har helt enkelt så många fler dimensioner och aspekter än bara livslängd vilket dagens artikel skall gå in på ytterligare. 

Det är också viktigt att nämna att kvalitet, hur fantastiskt det än må vara är helt orelevant om inte skorna används. Många kan dra sig för att använda exklusivare köp då de är för "fina" men så länge det görs i rätt miljö och omständigheter så är plagg och skor till för att användas. Jag vågar påstå att det finns ingen sko värd sitt pris om den bara blir stående i garderoben och samlar damm. En av de stora fördelarna med just kvalitetsprodukter är att även om de inte alltid har en överlägsen slitstyrka så går de nästan alltid att reparera. 

Att köpa färre men bättre handlar inte nödvändigtvis om att fem par kvalitetskor håller längre än tio par till halva priset. Det handlar om att under tiden du äger dessa fem paren kommer du och dina fötter med största sannolikhet ha betydligt större glädje av det användandet. När skorna väl behöver sulas om är sannolikheten enormt mycket större att man gör så om skon har åldrats med värdighet. 

För många år sedan när jag började intressera mig för stil, kläder och skor köpte jag ett par svarta kostymskor från en av de svenska budgetbutikerna för ca 500 kr (på 50% rea). En nära vän till mig hade nyligen köpt ett par handgjorda kvalitetsskor från belgiska NDC (som även på en väldigt generös rea kostade närmare tre gånger så mycket). Vad som slog mig var att skorna vi ägde vid första anblicken var extremt lika. Det var svarta kostymskor med rund tå och relativt tunn sula. Mina var i ett fuskskinn med plastsula och hans var i finaste kalv med lädersula. 

Nu kanske många tänker:

"Varför köpa ett par dyrare skor när de billiga såg mer eller mindre identiska ut?" 

Det är en skälig fråga som användningen av bägge dessa skorna gav svar på med all önskvärd tydlighet.  

Min vän mer eller mindre misshandlade sina fantastiska kvalitetsskor och bröt mot alla regler så som skoblock, kräm, vila 24 tim efter användning etc. Jag var istället minutiös i min skovård och hade skoblock (om än spiralblock) i dem varje kväll samt borstade och putsade dem regelbundet. 

Efter ca sex månader råkade min vän ha på sig sina när han var på besök och jag frågade om jag kunde få fixa till dem lite. Jag satte i skoblock, gav dem ett lager med skokräm och polish och borstade upp dem. 

Efter ca fem minuters skovård hade hans kvalitetsskor gått från misshandlade och risiga till fantastiskt patinerade men välvårdade och inte minst: Betydligt finare än mina budgetskor som hade vårdats likt Askungens glasskor i ett halvårs tid. 

Skinnet (eller snarare fuskskinnet på mina skor) hade fula veck trots skoblocken och skokrämen hade föga förvånande noll effekt. Framför allt skulle jag inte ens kunna tänka mig att lägga en krona på att laga eller sula om skorna då de inte åldrats med värdighet.

Vad tar vi då med oss av den här historien? Att man kan spöa sina kvalitetskor hur mycket som helst och de ändå går att få fina? - Självklart inte, men att om man inte köper något av tillräckligt god kvalitet spelar det ingen roll hur mycket ansträngning man lägger på att ta hand om dem. De kommer inte vara värda att laga när den tiden kommer ändå. Min vän hade förmodligen än idag haft glädje av sina skor om han vårdat dem optimalt vilket visar vikten av både kvalitet men också att ta hand om sina saker.

Vi hoppar fram till 2011. Mitt intresse för kvalitetsskor och kläder har nått närmast ohälsosamma nivåer och jag arbetar med det på deltid samt utbildar mig till textilekonom på högskolan i Borås. 

Jag köper ett par tasselloafers från Crockett & Jones av modellen "Cavendish" i den rödbruna nyansen Polo Suede. Det är ett substantiellt köp och avsevärt dyrare än de skorna jag beskrev tidigare. De är också i mocka vilket ofta får oförtjänt stor kritik för att vara känsligt eller inte åldras med värdighet.

Skorna blev över en natt mina absoluta favoriter och ett par jag bar frenetiskt (mer än jag borde egentligen) under fyra somrar och vårdade dem efter bästa förmåga med skoblock, mockaborste och sprej när så behövdes. 

Tidigt i vår när de åter kom fram ur vinterförvaring insåg jag att lädersulan tillslut givit med sig och det bildats ett hål in till korken. Tofsarna hade skadats och mockan var i behov av en rejäl rengöring.

Jag tog med skorna till Grafford på Humlegårdsgatan 19 i Stockholm för att se vad de kunde göra åt saken då de är officiell återförsäljare av Crockett & Jones med eget skomakeri i källaren. Innan jag lämnade in skorna tänkte jag att det kunde vara roligt med ett "före- och efterresultat" så jag dokumenterade skicket på skorna efter över fyra års aktivt användande.

Före 

Tofsarna hade framför allt på ena foten tappat formen rejält.

Lädersulan hade tillslut gett med sig och det hade bildats ett hål in till korkfyllnaden.

Klacken var snedsliten och behövde även den bytas.

Skorna var fläckiga och i behov av rengöring.

Efter några veckor var skorna klara och jag tog åter fram kameran för att se vad en halvsulning, nya tofsar och lite kärlek från skomakaren kan göra för ett par kvalitetsskor.

Efter

Skorna fick ny fräsch innersula i original.

Tofsarna som var hårt åtgångna byttes till nya.

De genomgick en så kallad halvsulning och fick nya ekbarksgarvade lädersulor från Joh. Rendenbach. Ett faktiskt ännu exklusivare alternativ än de sulor som är standard för Crockett & Jones Benchgrade.

Den lilla skarven som knappt syns i hålfoten är en indikation på halvsulning vilket innebär att skomakaren byter främre delen av sulan samt korkfyllnaden snarare än en helbottning där sulan under hela skon byts.

Slutresultatet var över förväntan och jag är mycket nöjd med både arbetet och kommunikationen från Graffords sida. Reparationen kostar ca 2 000 kr varav halvsulning och klackning utgör 1 500 kr och byte av tofsar ungefär en femhundring. I förhållande till vad ett par nya skor kostar samt att man med ett par JR-sulor får en tekniskt nästan bättre sko än i nyskick tycker jag det är väl spenderade pengar. 

För det är just detta som är kärnan i det hela. Man kan säkert köpa åtminstone fem par billiga tasselloafers för samma pengar och kassera dem efter 6-12 månader men det är just känslan av att ha ett par av min favoritmodell som får åldras över tid samt repareras vid behov som jag värderar extra högt. Jag behöver inte ha regnbågens alla färger utan har istället exakt den nyans jag gillar bäst.

Att sätta ner fötterna och känna att bindsulan är formad efter mina trampdynor även efter omsulningen samt att mockan känns fräsch men med en personlig patina är för mig värt otroligt mycket mer än känslan av nya skor.

Så mitt råd som så många gånger tidigare här på Manolo är: Köp färre men köp bättre. Köp det bästa som din budget tillåter, gör dina efterforskningar över exakt vilken eller vilka modeller du verkligen gillar och sist men inte minst...Använd, reparera och njut av skorna!

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Crockett-&-Jones
#1 Horangi säger
2016-05-04 10:36 - Anmäl

Underbart lärorikt reportage.
#2 Batman säger
2016-05-04 11:37 - Anmäl

Riktigt bra!
#3 Urban von Tysk säger
2016-05-04 11:38 - Anmäl

Har ni ingen som korrekturläser?
#4 Victor säger
2016-05-04 11:49 - Anmäl

Tack, för en rolig och läsvärd artikel.
#5 Jesper säger
2016-05-04 11:50 - Anmäl

Detta skulle jag våga mig på att kalla för BS - köp färre men bättre...
Ofta går ju ett intresse för kvalité hand i hand med ett stort intressé för kläder och skor generellt. Jag skulle våga påstå att skribenterna på Manolo och även många läsare köper MER kläder än gemene man och byter ut stora delar av sin garderob betydligt oftare än många andra. Med den stora skillnaden att Andreas och Co har betalat betydligt mer för sina prylar.
Inte menat som kritik men jag tycker att det är lura sig själv om man intalar sig att om jag köper dyrare/bättre grejer så behöver jag inte köpa lika mycket. Nej - du kanske inte behöver men du kommer att göra det för att du tycker att det är roligt.
#6 Marcel säger
2016-05-04 12:13 - Anmäl

I sann Sverker-anda skulle jag vilja upplysa om att mina Chiltern lagade Grafford med stjärnskruvar. Uppenbarade sig när hälkappan hade nötts bort.
#7 Andreas Weinås säger
2016-05-04 12:23 - Anmäl

#5 - Intressant att du kallar det BS då detta är mina egna erfarenheter snarare än några definitiva sanningar. Att vi konsumerar mycket plagg beror på branschen vi arbetar i men faktum kvarstår: Det är fortfarande så att mina absoluta favoritplagg har ganska många år på nacken och bara blivit bättre med åren. Sen står det klart och tydligt att man bör handla efter vad sin egen budget tillåter.

Man får självklart köpa precis så många saker man vill. Vad artikeln handlar om att det i mitt fall är mer givande att ha ett par tassels av den tillverkaren jag gillar bäst i den nyans jag gillar än tre mediokra i olika färger för samma pengar.
#8 höken säger
2016-05-04 13:02 - Anmäl

Andreas, väl skriven artikel och rejält mer intressant jämfört med många andra reportage och artiklar som publiceras. Mycket av det som vanligtvis figurerar har främst till syfte att spä på konsumtionen, vilket är just det du omnämner i denna artikel. Jag har själv en osund relation till kvalitetsskor och är det något som blir bättre med åren, beaktat rätt vård och kärlek, så är det kvalitetsskor. Att följa skinnets åldrande och utvecklande av personlig patina är kärlek i sig.

Mer av detta, tack!
#9 Jesper säger
2016-05-04 13:05 - Anmäl

#7 Mitt inlägg kanske var lite väl drygt. Det jag vänder mig emot är att Manolo (och flera andra liknande sidor) försöker rättfärdiga sitt intresse för kläder och skor genom att hävda just devisen: köp bättre-köp färre. Och att genom att göra det så ska man inte bara spara pengar utan även vara miljövänlig. Handen på hjärtat, hur många kavajer/kostymer har du köpt de senaste tex 3 åren? Hur många par skor? Givetvis är du ett extremfall då det liksom ingår i ditt yrke. Men jag är ju tämligen säker på att dom flesta av läsarna här köper mer kläder/skor än genomsnitts mannen. Inget fel i det men då tycker jag att man kan stå för att man gör det för att man gillar kläder och är ganska fåfäng - som jag själv.
#10 Andreas Weinås säger
2016-05-04 13:44 - Anmäl

#8 - Andelen plagg jag äger som inte använder är försvinnande få och om jag känner att det är saker jag fått eller liknande som inte skulle kommer till användning ger jag antingen dem till välgörenhet, vänner eller lämnar in dem på typ Herr Judit.

Jag skulle även vilja vända på det och påstå att majoriteten av skorna jag köpte för 5 år sedan är fortfarande i bruk medan många vänner har bytt billigare skor både tre och fyra gånger. Jag hoppas och tror att mycket av det jag köpt de senaste åren kommer hänga i min garderob även om 5, 10 eller 15 år om jag har fördelen att ha samma storlek. Särskilt mina kvalitetsskor.

Min ambition är inte att låtsas som jag inte köper kläder eller att det är något fel i att göra det om det är ens intresse. Snarare att det är bättre att köpa saker värda att laga och att det är trevligare att laga en favorit än att köpa nytt när det går sönder.
#11 Criss säger
2016-05-04 14:15 - Anmäl

Bra och intressant artikel! Återkommande löjliga kommentarer om korrekturläsning.

Har en fråga också. Jag sliter på sulan vid tårna. Funderar på att sätta på tåjärn. Bör man göra det tidigt, eller sliter du lite på sulan innan du sätter på det? Noterade att det inte var tåjärn efter omsulningen. På en av mina skor så har sömmen nästan slitits bort vid tån. Detta är mina första randsydda skor som jag inte har satt på slitsula på.
#12 Andreas Weinås säger
2016-05-04 14:34 - Anmäl

#11 - Först och främst jätteroligt att du uppskattade artikeln.

Angående tåjärn lider jag av samma problematik och man kan sätta på dem direkt eller vänta några veckor men vänta inte för länge om man vill undvika just slitaget i tåpartiet.

Ett annat alternativ är att be skomakaren om ett så kallat infällt tåjärn/gummi. Då fräser man bort sulan i tåpartiet och installerar en gummibit som ligger i samma höjd som resten av sulan. Det är något dyrare men blir ofta väldigt snyggt.
#13 oscar säger
2016-05-04 14:37 - Anmäl

Tack för en bra artikel med intressanta reflektioner. Jag håller med dig om budskapet!
Har precis köpt ett par Oxfords från C&J. Jag har tidigare satt på gummisulor på min skor men jag vill nu behålla dessa på lädersula. Jag har förstått att tåjärn som du hade på dina är bra om man vill förlänga livslängden. Ska man sätta på tåjärn när de är nya eller när man använt skorna ett tag? Finns det något annat alternativ?
Hälsningar,
Oscar
#14 Mattias säger
2016-05-04 15:19 - Anmäl

Väl skrivet Andreas, spot on
Detta är ett ämne jag funderar mycket över
#15 Paul W H säger
2016-05-04 15:29 - Anmäl

#3 - Det är väl helt orelevant?Tyckte det var en jätte braig väl skriven artikel (. Spot on as allways. )
#16 Erik säger
2016-05-04 16:30 - Anmäl

Kul att få priset på vad det här kostar i Stockholm. Det är galet hur mycket högre prisnivån för det här arbetet är jämfört med Skåne. Sedan kan man sälja allt i Stockholm för en högre peng.
#17 O säger
2016-05-04 16:31 - Anmäl

#6 - Är det positivt eller negativt?
#18 Marcel säger
2016-05-04 17:45 - Anmäl

#17

Att fästa klacken med stjärnskruvar Inifrån finns det mig veterligen inga fördelar med(förutom att kostnaden för butiken blir lägre och arbetet går snabbare).

Kontentan är att det känns väldigt halvhjärtat och amatörmässigt, i synnerhet när skruven nu dyker upp när hålkappan har nötts bort. Jag har svårt att tro att Någon respektabel tillverkare från England fäster klackar på det sättet.

För mig försvann allt förtroende för giraffords skomakeri direkt.
#19 Jimmy säger
2016-05-04 22:47 - Anmäl

"Köp färre men köp bättre". Den nya lyxkomsumtionens slagord. Problemet är att det handlar om just det; köpa, handla, konsumera.

Den frasen är inte ny. Man har resonerat så i många år. Förr i tiden köpte man ett par svarta randsydda "finskor" som användes då och då, men man gjorde inte en stor sak av det. Nu för tiden är det en hel livstil (menswear) att köpa sina kläder.Problemet är det som #5 kommenterar: dom som lever efter detta måtto spenderar ofta sjuka summor på kläder, och underhåll av dessa.

Inget ont om Manolo, en blogg jag följt i många år.
Jag önskar bara att man kunde krydda livet med bra kläder, inte fylla det med sådana.
#20 Truhaa säger
2016-05-04 23:12 - Anmäl

Veldig bra artikkel Andreas. Kvalitet før kvantitet.. Ikke mye slår det å ha noe som en virkelig har ønsket seg, ta vare på det og nyte det.
#21 T säger
2016-05-04 23:58 - Anmäl

#5 & 19. Sjukt märkliga kommentarer att lägga i kommentarsfältet på en blogg om kläder och lyx-/ kvalitétsartiklar. Fattar fan inte vad syftet är med era kommentarer?
#22 Jimmy säger
2016-05-05 00:54 - Anmäl

#21 Syftet? Att uttrycka min åsikt? Som om skribentens åsikt är den enda rätta?
Jag tycker det är intressant att läsa andras åsikter och jag är säker på att jag inte är ensam om det.

Jag kan återigen tillägga att Manolo är en väldigt bra blogg. Håller bara inte med om att den står för "less is more" eller "Köp färre men bättre"..
#23 Andreas Weinås säger
2016-05-05 09:06 - Anmäl

#19 - Vart i artikeln har jag skrivit att färre men bättre innebär mindre spenderade pengar? Man kan lägga samma summa men poängen är att göra det på vad man verkligen gillar och använder snarare än volymen. För att ha råd att köpa volymen (3 olika färger snarare än den du verkligen gillar) så behöver de flesta köpa en lägre kvalitet än om man bara köpte vad man verkligen ville ha.

Jag respekterar din åsikt och den är mer än välkommen att framföras. Jag håller även med om att kläder skall krydda livet och inte definera det.
#24 Made säger
2016-05-05 13:16 - Anmäl

Härlig läsning!

Intressant med diskusjonen runt kvalitet både när det gäller skor men också för skjortor och kostymer. De flesta jag möter mäter kvalitet hos en skjorta efter hur länge den varar. Det är nästan omöjligt att förklara att kvalitet kan upplevas på andra sätt än detta. Lånar förmodligen lite argument från denna artikeln nästa gång diskusjonen dyker upp.

Skriv gärna fler liknande inlägg.
#25 Andreas Weinås säger
2016-05-05 15:33 - Anmäl

#24 - Väldigt roligt att höra att du uppskattade artikeln.

Jag brukar själv använda jämförelsen med bilar. De flesta förstår att exempelvis Ferrari är bilar av hög kvalitet men samtidigt är betydligt ömtåligare än en rysk Lada. Känslan att köra en exklusiv sportbil kan till viss del jämföras med att bära en exklusiv s180 kostym...Det är inte speciellt praktiskt till vardags men i rätt miljö är det närmast oslagbart.
#26 Teknologen säger
2016-05-05 15:43 - Anmäl

Tack for en bra blogg som jag har följt i flera år. Jag har tidigare haft (o)vanan att köpa ett par skor som jag sliter ut för att sedan köpa nästa par och så fortsätter det på det viset. Detta har jag gjort for att hålla ner kostnaderna men jag börjar tröttna på det då jag tenderar att bära ett par utslitna skor för länge, vilket inte är så stiligt. Nu vill jag byta taktik och göra ett storköp på två/tre bättre skor som jag kan alternera. Då jag inte har de ekonomiska förutsättningarna att köpa C&J eller liknande undrar jag om det är värt att köpa Loake då jag finner dessa snygga och rejält mycket billigare. Är Loake "tillräckligt kvalitativa" för att jag ska ha samma glädje av dem som du, Andreas, beskriver att du har av dina C&J i texten ovan? Tack
#27 Måns säger
2016-05-05 16:57 - Anmäl

#26 Matchen mellan Loake och C&J är svårbedömd. Visst är de senare snäppet bättre men är de värda dubbla priset? Själv ser jag i det fallet ordentligt över mitt behov och tar ett par C&J. Sedan ångrar jag mig inte.
#28 Andreas Weinås säger
2016-05-05 18:50 - Anmäl

#27 - Jag tycker absolut Loake är bra nog för att laga men samtidigt är det 2/3 av nypriset för en reparation likt den jag gjorde. Sitter skorna skönt och man gillar modellen skulle jag fortfarande välja att laga dem framför att köpa ett par nya.

Ett annat alternativ i prisklassen som jag är nöjd med är Yanko som säljs via skolyx. Gör research över vilka alternativ som finns och inte minst vad som passar din fot. Att de skall bli en favorit över tid beror minst lika mycket på passformen som estetik eller kvalitet.
#29 Markus säger
2016-05-06 10:31 - Anmäl

#26 Börja med att välja modell efter dina behov, köp sedan ett par begagnade c&j eller Loake1880 via exempelvis forumet på shoegazing.se eller ebay. Sedan vet du vad du gillar och kan köpa nytt allt eftersom behovet uppstår.
#30 Stiltje.net säger
2016-05-07 22:31 - Anmäl

#26: Står valet mellan ett par Crockett & Jones och två/tre par Loake skulle jag absolut rekommendera Loakes 1880-serie. Min erfarenhet är att det allra viktigaste är att byta skor ofta, helst varje dag. På det sättet får du dem att hålla betydligt längre. Jag tyckte förr att den där rekommendationen om att "aldrig ha ett par skor två dagar i rad" var fånig, men efter att ha provat måste jag säga att den är helt rätt. Jag sliter mina skor hårt rent generellt (promenerar mycket), men om jag dessutom har skorna flera dagar i rad slits de märkbart hårdare.

F ö anser jag att C&J är sämre än sitt rykte. Tyvärr.
#31 riesenschnauser säger
2016-05-08 22:00 - Anmäl

#26: Om du inte har råd med C&J är det inte mycket att fundera över, eller hur :) Köp 2-3 par Loake 1880 med Dainite-sula, sen kan du i lugn och ro bygga din skogarderob i takt med att de ekonomiska möjligheterna förändras och din smak utvecklas. Loake är bra grejor, förutsatt att du hittar en läst som passar.
#32 Teknologen säger
2016-05-12 15:02 - Anmäl

Tack för svaren! Man kan visst lita på Manolos kommentarsektion.
#33 eric säger
2018-03-06 14:31 - Anmäl

Jag vet att artikeln är snart två år gammal, men vill ändå ge min erfarenhet vad gäller "köp färre, men bättre". För ett par år sedan valde jag en mer klassisk inriktning på min garderob samt började att köpa plagg av högre kvalitet och fokusera på "strategiska inköp". Jag har i flera år (säkert 10 år) avsatt exakt samma summa pengar per månad för klädinköp, men de senaste två åren har jag märkt att pengarna faktiskt inte går åt, trots att de plagg jag köper nu är klart dyrare än de jag köpte innan. Jag har helt enkelt inte tillräckligt stort behov av nya kläder (för att det ska motivera de pengar och den tid som varje inköp kostar). De kläder jag äger håller fortfarande och det är kläder som jag tycker mycket om (ett par bra skor får du nästan en sorts relation till, de blir följeslagare). Jag vill mena att Andreas har rätt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.