Manolo logotype

10 x Vårkostymer

Idag är det dags att titta närmare på utbudet av vårens kostymer. Det kan röra sig om en kommande student, en examen eller kanske ett sommarbröllop som kräver ny kostym. Vi har valt ut våra 10 favoriter för säsongen i flera olika prisklasser.

Det är få saker som känns lika fräscht som en vår- eller sommarkostym. Ofta i ett tunnare ull, linne eller bomull och ljusare nyans. Om man bortser från de blå och grå ullkostymer i four season-kvaliteter man bär året om kännetecknas vårkostymerna framför allt av egenskaper som skall hålla ner bärarens kroppstemperatur. 

Linne anses ofta vara det svalaste alternativet och särskilt i ljusa toner. Nackdelen här är väl möjligtvis att materialet har en tendens att strynkla kraftigt vilket kan vara väldigt charmigt men helt klart drar ner formaliteten. Bomull är ett annat typiskt material för säsongen som i min mening den kanske mest lättburna kostymen i garderoben pga sin lediga karaktär. Dock är bomull relativt kompakt vävt vilket gör kostymer i detta material relativt varma.

Normalt sett är de formella kraven något lägre under just sommarhalvåret och står det "Kavaj" på inbjudan till ett sommarbröllop kan man med gott samvete bära en ljusare kostym medan man under höst och vinter kanske gör bäst i att välja ett mörkare alternativ.

Är man ändå ute efter en mer formell kostym för sommarhalvåret är ullkostymer för tropiskt klimat något jag verkligen rekommenderar. Det kan vara en så kallad Fresco som är en lite lösare vävd ullkvalitet med hög twist vilket gör den både motståndskraftig mot skrynklor och väldigt sval. 

 

MP Massimo Piombo

 

Olivgrön kostym från Massimo Piombo. Just olivgrönt tycker jag passar extremt bra till just bomullskostymer som i naturen är något ledigare.

 

Morris Heritage

 

Khakifärgad kostym från Morris topplinje Heritage i en väv av bomull och linne från italienska Angelico. Ett utmärkt alternativ för en sommarfest eller ledigare bröllopskostym.

 

Orazio Luciano

 

Neapolitanska Orazio Luciano erbjuder för våren den här fantastiska dubbelknäppta kostymen i indigoblå bomull.

 

Suitsupply

 

En tobaksbrun linnekostym är för mig en av de absolut trevligaste kostymerna för sommaren. Perfekt till vit eller blå skjorta och kan relativt enkelt brytas upp i uddakavaj och byxa.

 

Gaiola Napoli

 

Flanell är något man normalt förknippar med hösten men den här tunna kvaliteten i "napoliblått" är perfekt även för våren. Här från prisvärda italienaren Gaiola Napoli.

 

Cesare Attolini

 

Extravagant lyx från neapolitanska Cesare Attolini. En sandfärgad så kallad "tropical wool" som är specifikt framtagen för att hålla bäraren sval under de varmaste sommarmånaderna.

 

Eidos Napoli

 

En kostym i Solaro som kännetecknas av den röda baksidan på tyget som till viss del lyser igenom på tygets framsida. Detta skall hjälpa att reflektera solens strålar och har därför blivit ett klassiskt inslag i framför allt den italienska sommargarderoben.

 

Canali

 

En ljus sommarkostym i sval ull är det perfekta festplagget för säsongen. Här ifrån italienska Canali.

 

Ring Jacket

 

Om man är i behov av en mer formell mörk kostym även under sommaren är den här modellen i "Tropical 4-ply" från Ring Jacket framtagen för The Armoury ett utmärkt alternativ som kan följa med även in på hösten. Ring Jacket är också en av de tillverkare jag anser erbjuder mest kostym för pengarna och en bra balans mellan hand- och maskinsytt.

 

Oscar Jacobson

 

En benvit kostym är kanske inte det lättaste men skall man ha det skall man i min mening gå all in och köra dubbelknäppt. Oscar Jacobson har givit modellen Erik en mjuk axel, kortare silhuett och breda slag.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Boglioli Canali Cesare Attolini Oscar-Jacobson
#1 andreas säger
2016-04-26 15:30 - Anmäl

Mycket intressant artikel. Har själv precis investerat i två lättare kostymer från Belvest inför kommande månader med sol och värme. Den ena grön och den andra beige/tan. Vore kul med fredagsinspirarion baserat på säsongen och dessa färger. Andreas
#2 Chris säger
2016-04-26 21:18 - Anmäl

Jaha, och där blev jag så jäkla inspirerad att jag spräckte denna månadsbudget och beställde en vårkostym ;)
#3 Lars O säger
2016-04-26 22:42 - Anmäl

Vart tycker ni en person bör vända sig som endast ägt en svart kostym (till studenten) för 5-6 år sedan? Jag började få upp intresset för kläder, inte minst kostymer, för något år sedan.

Bor i Stockholm.
Suitsupply och Gaiola Napoli fastnade jag för här. Den sistnämnda är nog dock lite för mycket för plånboken just nu. Tips på butiker uppskattas!
Tack på förhand!
#4 CJ säger
2016-04-27 10:07 - Anmäl

#3
Morris Heritage eller Ros&Born, är enligt mig, två bra alternativ.
#5 Soccercalle säger
2016-04-27 10:23 - Anmäl

Till #3 vill jag rekommendera "Business Line" från Saman Amel. Skräddarsytt i Italien för strax under 10000 kr. Betydligt mer kostym för pengarna än ngt du får till ordinarie pris i klädbutiken. Alternativt vänta in reorna, exempelvis Ströms och NKs i juni och Gabucci och Hans Alldes i augusti. Min erfarenhet av Rose&Born är tyvärr inte positiv.
#6 Jesper säger
2016-04-27 11:36 - Anmäl

#3 Kör på Suitsupply. Mycket kostym för pengarna.
#7 Andreas Weinås säger
2016-04-27 12:33 - Anmäl

#3 - Flera bra förslag har redan dykt upp i kommentarsfältet. Ett annat jag verkligen skulle rekommendera är ett besök på Herr Judit Sibyllegatan för Second hand/Vintage. Många kostymer de har är närmast oanvända och jag tror det är svårt att få mer kvalitet för pengarna om du hittar något i din storlek. Har själv fyndat fantastiska kostymer och kavajer i 20-30tkr klassen för ca 4-5tkr.

Kräver absolut lite mer tålamod men den som väntar på något gott...
#8 Soccercalle säger
2016-04-27 12:53 - Anmäl

Till #3 och #7. Herr Judit håller på att stänga på Sibyllegatan för att flytta verksamheten till butiken på Söder. Som en del av flytten har de nu 25% extra rabatt på alla varor. Jag höll i ett par välvårdade John Lobb-skor som kostade drygt 2000 kr med rabatten. Absolut läge att gå förbi och hoppas att ngt passar.
#9 Daniel säger
2016-04-27 13:47 - Anmäl

#3 Då Gaiola kostymen vär för dyr så torde SA också gå bort.
Har själv 3 kostymer från Gaiola och det är otroligt mkt kostym för pengarna.
Kan rekommendera dig att gå till Gabucci på Nybrogatan och kolla på deras "egna" linje och där slutnotan borde hamna på 7000.
#10 A säger
2016-04-27 16:14 - Anmäl

#3
Jag köpte faktiskt en fantastiskt fin blå flanellkavaj från just Gaiola på Herr Judit Sibyllegatan för något år sen.
#11 Lars O säger
2016-04-27 20:54 - Anmäl

(#4 #5 #6 #7 #8 #9 #10)
Tack så hemskt mycket för alla svaren, verkligen!
#9 Vad är SA förkortning på?
Nu under tiden som jag sparar undan en bra peng varje månad så försöker jag även läsa på så mycket som möjligt för att sedan kunna göra så bra val som möjligt. Förhoppningsvis kommer kostymer på Gaiola Napoli nivå vara ett alternativ.
Återigen stort tack och trevlig kväll!
#12 ¨gustaf säger
2016-04-27 21:09 - Anmäl

#11 saman amel
#13 Edward säger
2016-04-28 14:57 - Anmäl

Kan tipsa om Linnégatan 2 i Göteborg. De har både kavaj och kostym i allt från tunnare ull, linne, tvättad bomull m.m. från OJ, Gaiola och Boglioli i härliga utföranden. Bra webshop också för den som inte har möjlighet att besöka den fysiska butiken.
#14 Jakob säger
2016-04-30 16:49 - Anmäl

Vad är Manolos åsikt om den amerikanska suitsupply-liknande varianten Oliver Wicks?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.